Dorica Boltașu, profesoară la Colegiul Național „Iulia Hasdeu” din București, a vorbit, la emisiunea InfoEdu de la TVR Info, despre mediații și a spus că „la română, cel puțin, nu mai este atât de greu” și că elevii ar putea să învețe singuri. Cadrul didactic a precizat că „sunt niște generații puțin dispuse la efort, distrase de tot felul de dispozitive”.
Profesoara a menționat că două dintre probleme se referă la faptul că elevii nu învață constant și că nu învață singuri. Potrivit acesteia, chiar dacă sunt elevi care ar putea să învețe singuri, preferă să aibă un meditator, „dacă mami și tati plătesc”:
„Sinceră să fiu, la română fac copiii meditații, din câte știu, și cei de clasa a VIII-a, și cei mari, deși acum sunt variante, sunt pregătiri și ar putea să nu facă. Ar putea să învețe singuri. La română, cel puțin, nu mai este atât de greu. Nu învață constant. Asta este o problemă. A doua problemă este că nu mai învață singuri. Sunt niște generații puțin dispuse la efort, distrase de tot felul de dispozitive. Și atunci, pur și simplu, chiar dacă ar putea (să învețe singuri – n.red), preferă să aibă un meditator, dacă mami și tati plătesc.”
Dorica Boltașu spune că, din păcate, nu fac meditații cei care ar avea nevoie. În continuare, profesoara de Limba română a explicat care sunt cauzele care conduc către alegerea părinților de a-și da copiii la meditații:
„În al doilea rând, așa cum reiese și din studiu, din păcate, nu fac meditații cei care chiar ar avea nevoie. Acolo ar fi nevoie de ore remediale, ar fi nevoie de lucru în plus cu copiii, pentru că sunt multiple cauze care duc la meditații: 1 – părinții uneori să aibă conștiința împăcată: „vine bacul, hai să-l dau, ca să facă în plus”, chiar dacă el poate n-ar avea nevoie.
2 – cum spuneam, nu învață singuri și, pe de altă parte, evident, ocuparea timpului. Sunt familii care preferă să ocupe copilul, sunt școli de meditații, nu știu dacă ați văzut, în București s-au umplut de școli de meditații care fac cu tot felul de oameni, cu studenți, cu profesori care sunt la început sau care au făcut una din facultățile universității și acum nu lucrează în învățământ, dar fac meditații și pot fi foarte buni. (…)”
Aceasta este de părere că piața meditațiilor a explodat după pandemie:
„A explodat, după pandemie, această piață a meditaților. (…) Toate minusurile sistemului și toate spaimele părinților s-au dus către a crea această piață, într-adevăr, care e mare. Pe de altă parte, nu e greșit să înveți în plus, dacă vrei și ai bani. Pe de altă parte, trebuie să ne uităm la cei care nu fac și cei care ar avea nevoie să facă, ce șansele le oferă sistemul de stat. Acolo ar trebui să ne gândim”
- Ministrul Educației, Daniel David, le transmite părinților să nu mai exagereze cu meditațiile, precizând că instituția pe care o conduce nu susține și nu impune acest fenomen, ba chiar îl descurajează, potrivit TVR Info.
- Suma necesară pentru a acoperi costurile meditațiilor, programelor after-school și materialelor didactice, pe care părinții participanți la un studiu realizat de organizația Salvați Copiii România spun că o plătesc anual este cu 45% mai mare decât era în 2021 și de trei ori mai mare decât în 2018. Potrivit studiului prezentat de organizație, costul mediu total anual a crescut până la aproape 10.000 de lei, cu o evoluție crescătoare în funcție de vârsta copilului.
Informații de context
Interdicția ca profesorii să poată face pregătire suplimentară contracost cu elevii de la clasă a fost introdusă și în noul Regulament-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar (ROFUIP) 2024, document publicat în Monitorul Oficial. Este vorba despre ordinul de ministru nr. 5.726 din 6 august 2024.
În prezent, profesorii care dau meditații au obligația de a se înregistra la Oficiul Național al Registrului Comerțului și de a depune o declarație privind impozitul pe venit, însă autoritățile fiscale au manifestat mereu confuzie în privința verificării profesorilor care oferă meditații – vezi, între altele, declarațiile din 2022 ale șefului ANAF pe această temă.
Declarațiile fiscale legate de meditații au fost completate de o altă obligație conformă noii legi a învățământului preuniversitar, de la începutul acestui an, ca toți profesorii să completeze o declarație că nu fac meditații cu elevii de la clasă
- Încă din aprilie 2024, premierul Ciolacu anunța deduceri la impozitul pe venit pentru asigurări private de sănătate și învățământ.
- În iunie 2024, Profit.ro și alte media relatau, citând surse guvernamentale, că deducerile la impozitul pe venit, pentru părinții care plătesc meditații pentru copii, sunt luate în calcul în cadrul unei reforme fiscale la care s-a angajat Guvernul. Scopul menționat era „reducerea impozitării pe muncă, dar și reducerea evaziunii fiscale în domeniul meditațiilor școlare”.
Meditațiile sunt soluția care a „înflorit” după ce scopul educației s-a transformat, în ultimul timp, în obținerea unei diplome, constată Radu Gramatovici, conferențiar la Facultatea de Matematică și Informatică a Universității din București (FMI-UB). Profesorul a spus într-o emisiune la Radio Guerilla că ceea ce se „învață” în urma meditațiilor este superficial și dat uitării odată ce trec examenele.
Un copil de nivel mediu „nu o să scape” fără meditații la Matematică, pentru că „așa cum e făcut sistemul, ca să beneficieze de școli bune, trebuie să intre în acest sistem de dopaj”, spune profesorul Radu Gramatovici de la Facultatea de Matematică și Informatică a Universității din București (FMI UB), într-o emisiune la televiziunea publică difuzată pe 4 aprilie 2024.
În luna martie 2024, secretarul de stat din Ministerul Educației Florian Lixandru a spus că în opinia sa meditațiile sunt o modă dar și o necesitate „în anumite situații”. El s-a referit la situațiile când profesorul de la clasă nu poate lucra separat cu elevii care fac performanță. Lixandru mai spune referitor la meditațiile de la clasele primare că „este vina părintelui care practic vine și întreține un astfel de fenomen” – detalii aici.
În februarie 2024, ministrul Educației de atunci, Ligia Deca, a declarat că părinții trebuie să fie siguri atunci când apelează la meditații, că ele sunt într-adevăr necesare, pentru că există și o presiune socială, dar dacă toată lumea spune că e nevoie de pregătire suplimentară, probabil că Ministerul trebuie să facă ceva și în zona curriculară la gimnaziu și liceu.
Meditațiile contracost cu elevii de la clasă, abatere disciplinară în Legea învățământului preuniversitar
În noua lege a Educației, care a intrat în vigoare din 3 septembrie 2023, apare mențiunea prin care se interzic meditațiile cu elevii de la clasă în două articole: articolul 209 care prevede că printre abaterile disciplinare ce pot fi sancționate se află și desfășurarea meditațiilor cu elevii de la propria clasă și articolul 169 care precizează că profesorul are “obligația de diligență să depună eforturi pentru atingerea competențelor necesare de către fiecare elev, prin activitatea la clasă și prin programele de învățare remedială“.
Edupedu.ro a scris încă din luna august 2023 că profesorii care fac meditații cu elevii de la clasă vor fi cercetați disciplinar, prevede Legea învățământului preuniversitar. Fiind încadrată ca abatere disciplinară, în acest caz „orice persoană poate sesiza în scris, cu privire la săvârșirea unei fapte ce poate constitui abatere disciplinară, prin înregistrarea sesizării la secretariatul unității de învățământ”, conform legii 198/2023.
3 comments
Până îndeamnă la învățarea fără meditatori, școala trebuie să ofere garanții. Ei, asta e, cum oferă aceste garanții? Învățatul să înveți se incepe in clasa a 2-a in Europa, las 4-a copiii care mental pot, fac descrieri elaborate. Cât de in urmă e România luată așa, în general?!? Cât să vă mai rabde părinții până vă dumiriți că roata e rotundă?
Hai sa mai vorbim niste discutii. Solutii? Poate pica din cer ceva?
In tarile civilizate elevii sunt invatati cum sa invete. Exista de exemplu manuale de training, cu planuri de lectie gata facute, interactive, active, experientiale, pe care proful le poate aplica la orele remediale sau la after-school sau la orele de consiliere.
Profii care au nevoie participa la un training in care invata cum sa-i invete sa invete pe elevi. Competentele fac parte din domeniul inteligentei emotionale si sociale (motivare, autoevaluare, feedback etc.). Ajuta la crearea si sustinerea unei stari de bine pentru elev si scoala in general.
Ore remediale? Poate si astea pica din cer? A fost vreun prof format ca sa stie cum sa tina aceste ore remediale?
Parintii platesc meditatii din disperare, pentru ca scoala nu are solutii.
Chiar și dacă au meditatori, sunt foarte ușor distrași, nu rezista la munca susținută, renunța foarte ușor, nu lucrează independent. Trebuie conduși la fiecare pas.