Șeful ANAF, Lucian Heiuș: Nu am spus niciodată că fac controale la profesorii care dau meditații și nici nu am făcut / Luna trecută, șeful ANAF spunea că își dorește ca profesorii care dau mediații să fie avertizați prin SMS că este ilegal dacă nu plătesc impozit pe veniturile declarate

1.179 de vizualizări
Foto: captură – conferință
Șeful ANAF a subliniat, într-o conferință de presă în care a prezentat un bilanț al controalelor din ultima perioadă ale ANAF la agenți economici și persoane fizice, că profesorii care dau meditații nu au fost verificați, dar că “dintotdeauna există obligativitatea fiecărei persoane de a depune declarația de venit”. În iulie, tot Lucian Heiuș spunea la Euronews că din 2023 și-ar dori ca “instituția să aibă un sistem performant prin care să trimită un SMS către profesorii care oferă meditații, pentru a le atrage atenția că nu este legal și că reprezintă o infracțiune, dacă primesc bani de la părinții copiilor și nu plătesc impozit pe ei”.
 • În urma declarației de atunci a lui Heiuș, despre controale la profesori care dau meditații, luna trecută președintele Klaus Iohannis semnala într-o conferință de presă: “Dacă profesorii sunt prima categorie care trebuie verificată am oarece întrebări în această speță, însă nu se pot accepta excepții”.
 • În aprilie, Fiscul a publicat un ghid al profesorului care dă meditații. Cei care încasează bani în numerar sau cu cardul au obligația de a avea casă de marcat și să își declare veniturile până pe 25 mai.

Într-o conferință de presă susținută azi, șeful ANAF a subliniat că nu a cerut controale la profesorii care dau meditații:

“Nu de acest an este obligativitatea oricărei persoane, indiferent de profesie, de a depune declarația de venit. A fost dintotdeauna această obligație. Nu am spus niciodată că fac controale la profesorii care dau meditații și nici nu am făcut controale la profesorii care fac meditații. În schimb, sunt profesori care, așa cum am încercat noi să facem o campanie de informare și educare, pentru că de fapt asta fost, un proiect pe fonduri europene care a început la sfârșitul anului 2020 și s-a terminat în mai 2022, pentru mai multe profesii, nu doar profesori, dar au fost situații în care într-adevăr acest gen de persoane profesori care dau meditații și s-au autorizat (n. red. prin înființare de PFA)”.

Amintim, ministrul Cîmpeanu a îndemnat profesorii să-și facă PFA-uri pentru a da meditații: „Este o modalitate transparentă de a plăti impozit aferent”. Asta după ce ANAF a publicat un ghid cu pași pe care trebuie să-i facă profesorii care acordă meditații pe bani. Primul este să se autorizeze la Registrul Comerțului. Apoi, după autorizarea funcționării, persoanele fizice au obligația de a depune la organul fiscal Declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice (formular 212). Persoanele fizice care realizează venituri din meditații au obligația de a depune Declarația unică până la data de 25 mai 2022, se arăta în document. Mai multe detalii, aici.

Tot în conferința de azi, șeful ANAF a fost întrebat dacă are o statistică despre numărul profesorilor care și-au înființat PFA pentru a putea plăti impozite pe meditații, dar nu a știut să spună o cifră: “Nu vă pot spune în clipa asta, nu avem o imagine clară, dar putem verifica câte PFA-uri cu acele specific de cod CAEN s-au înființat în ultimele șase luni de zile și vi le punem la dispoziție”.

În schimb, el a dat 2 exemple: “Undeva în vestul țării, la Arad cred, un profesor a declarat venituri de vreo 60.000 de euro și a plătit impozit, la Timișoara un altul a declarat 50.000 de lei și a plătit impozit. Deci lucrurile, încet-încet, intră în normalitate. Ceea ce ne dorim noi, ANAF, nu este să mergem în controale și să prindem pe cineva. Nu. Ci ca contribuabilii din România să aibă un comportament fiscal corect, acesta este scopul final, dar repet nu este pentru noi și nu a fost niciodată o prioritate de a controla profesorii”, a spus Lucian Heiuș.

Luna trecută, președintele Klaus Iohannis semnala că nu profesorii ar trebui să fie primii verificați. “Eu cred că cine realizează un venit trebuie să plătească un impozit. Și ANAF-ul are treabă cu colectarea acestora impozite și cu verificarea. Acum dacă chiar profesorii sunt prima categorie care trebuie verificată am oarece întrebări în această speță, însă nu se pot accepta excepții. Cine realizează un venit trebuie să plătească un impozit corespunzător și dacă ANAF-ul va verifica categoriile unde se realizează evaziune pe scară un pic mai largă atunci colectarea poate să devină mai eficientă”, a spus șeful statului.

Citește și:
Profesorii, îndemnați să-și facă PFA-uri pentru a da meditații. Cîmpeanu: „Este o modalitate transparentă de a plăti impozit aferent” / Legat de resursele financiare ale părinților: „Meditațiile nu sunt de natură să sprijine rezolvarea problemelor de echitate, din păcate”
Fiscul publică ghidul profesorului care dă meditații. Cei care încasează bani în numerar sau cu cardul au obligația de a avea casă de marcat – document / Declarația de venit trebuie depusă până pe 25 mai
INTERVIU În fiecare școală va exista un registru al declarațiilor de interese pentru profesori. Ioana Lazăr, secretarul general al Ministerului Educației: Dacă nu completează acest registru și sunt prinși că dau meditații, se intră în zona de sancțiuni

10 comments
 1. Ar fi ok sa ii impoziteze retroactiv si pe Iohannis (sa ii ia o casa din cele 6 / undeva la 16%), pe CT Popescu, pe Dancila si pe multi altii care au declarat ca averile care le au le-au facut din meditatiii

 2. da sa plateasca impozit ca sa va mai mariti voi lefurile de bugetari puturosi , care aveti o singura politica sa jecmaniti pe aia care muncesc, apropo de ce nu impozitati si spagile doctorilor.

 3. Și uite cum o dă la întors șeful de la ANAF. Meditațiile ar trebui impozitate, pentru că sunt niște bani care trebuiesc declarați, dar încă o dată, ni se demonstrează că bugetarii pot face tot ce vor ei, fără să fie atenționați, pe când noi, cei care lucrăm în privat, dacă nu ne plătim taxele și impozitele, imediat ne avertizează. Profesorii, care fac meditații și nu declară sumele din aceste meditații, produc o gaură neagră în economia României.

  1. Daca lucrezi in privat si nu iti declari/platesti taxele ai dosar penal! Nu esti doar “avertizat”. Esti avertizat de catre Politia Economica ca ai dosat penal!

   1. Exact, dar profesorii sunt sfinți și nu sunt avertizați că fac bani negri din meditații. Ei sunt iertați și mai vor să le acordăm respect și considerație.

     1. @mircea: nu este corect, ce se întâmplă, deoarece voi, bugetari puturoși și aroganți, nu faceți absolut nimic, doar încasați niște salarii degeaba, iar noi, cei care lucrăm în privat, vă plătim aceste salarii. Din cauza voastră, noi , cei din privat, avem taxele și impozitele mărite. Cum a zis și fostul premier Adrian Năstase: “sunteți prea mulți”

    1. @Oana
     Acei puturosi si aroganti (cum ii numesti tu), incearca sa educe tanara generatie. Cu tine se pare ca s-a dat gres.

 4. Cel mai probabil cel care a castigat 60 000 de euro nu mai este profesor, poate un fost profesor. La 5000 de euro pe luna iti dai demisia de la orice job, mai ales din cel de profesor care castiga 500 euro.

  1. Daca nu mai lucra in invatamant nu ai mai avea de unde sa iei copii la meditatii … Deci, este perfect sa lucrezi la stat pentru 500 Euro ca apoi sa mai poti face cateva sute/mii din meditatii!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

You May Also Like

După ce „a uitat” că promisese sindicatelor un acord pentru revendicările salariale, premierul Ciucă anunță că va chema marți federațiile la discuții. Vorbește acum despre un acord de parteneriat cu Ministerul Educației și nu cu Guvernul, cum era inițial

Concluzia întâlnirii de la Guvern pe proiectul România Educată, dintre premierul Ciucă și ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, este chemarea sindicatelor la noi negocieri pe un acord de parteneriat. Anunțul vine…
Vezi articolul

Meseria de profesor în lume: salarii mari și educație descentralizată în Germania, libertate la clasă pentru profesori în Finlanda. Salarii mici și clase supraaglomerate în Israel – analiză FranceInfo

Anul acesta, în Franța au loc alegeri prezidențiale, iar una din mizele candidaților pentru Palatul Élysée este Educația: largi dezbateri pe reforme, salarizare, schimbări în parcursul elevilor, ele au loc…
Vezi articolul

Servicii gratuite și reduse pentru profesori, în parteneriat cu sindicatele cadrelor didactice, în campania “10 la sănătate dentară” – un proiect Clinicile Dentare Dr. Leahu, cu FSE “Spiru Haret”, TBI Bank și bredent (P)

Rețeaua Clinicile Dentare Dr. Leahu, împreună cu Federația Sindicatelor din Educație Spiru Haret, TBI Bank și bredent lansează un proiect prin care facilitează accesul tuturor cadrelor didactice din România la…
Vezi articolul