Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a spus că a purtat două discuții deja cu ministrul Educației Daniel David pe tema disciplinei educație pentru sănătate și așteaptă un feedback de la acesta. „Am discutat de două ori într-un cadru informal sau formal cu domnul ministru al Educației. Aștept un feedback de la dansul ca sa aducem totuși educația în sănătate acolo unde îi este locul pentru că orice proces educațional”, a declarat Rafila într-o conferință de presă la Craiova, în data de 12 februarie. Amintim, discuția privind introducerea materiei educația pentru sănătate între cele două ministere – Educație și Sănătate – durează de peste 2 ani, din timpul mandatului Ligiei Deca la Educație.
- Cu o zi înainte de publicarea planurilor cadru la liceu, ministrul Educației spunea despre „tot felul de discipline și teme” pe care dacă le-aș adăuga în planul-cadru, copiii ar trebui să stea toată ziua la școală / În propunerea pe care o fac, aceste teme nu vor fi discipline, ci unități de învățare în materii pe care deja le avem.
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a spus că a discutat deja cu ministrul Educației, Daniel David, despre tema Educație pentru sănătate și așteaptă un feedback de la ministru. Nu a precizat dacă discuțiile au fost în zona introducerii materiei ca fiind opțională sau obligatorie sau din ce clasă sa-u putea studia.
„Am discutat de două ori într-un cadru informal sau formal cu domnul ministru al Educației, Aștept un feedback de la dansul ca sa aducem totuși educația în sănătate acolo unde îi este locul pentru că orice proces educațional, indiferent de zona pe care o abordăm, cred că trebuie să se adreseze unui copil care știe să își păzească sănătatea, să aibă un comportament care să îi ofere o viață cât mai echilibrată fără intervenții medicale. Lucrul acesta este esențial pentru fiecare copil din România și cred că trebuie să pledăm împreună să convingem Ministerul Educației să introducă această disciplină în curriculă. Eu fac lucrul ăsta de mulți ani cu consecvență. Sunt sigur că domnul ministru care este și profesor universitar și psiholog își dă seama de valoarea acestui tip de educație pentru copii și adolescenți”.
Informații de context
Discuția privind introducerea materiei educația pentru sănătate între cele două ministere – Educație și Sănătate – durează de peste 2 an, din timpul mandatului Ligiei Deca la Educație.
Amintim, Alexandru Rafila a spus recent că trebuie să existe o curriculă și număr de ore pentru fiecare (n. red. nivel de învățământ): „Nu trebuie să fie în fiecare săptămână, trebuie să vedem un număr de ore care să fie alocat, să nu încarce prea mult nici programa de învățământ”.
Ministrul Daniel David a atras atenția înainte să lanseze planurile cadru pentru liceu, că parlamentarii au legiferat de-a lungul timpului introducerea unui număr atât de mare de discipline și teme în școală, încât aplicarea lor ar ține elevii în școală toată ziua. El a făcut referire și la educația pentru sănătate subliniind că ar putea fi unități de învățare, și nu discipline de sine stătătoare.
„Suntem într-o dezbatere în care nu înțeleg de ce trebuia să prindem în lege educația civică, educația democratică, educația pentru cetățenie europeană. O singură temă pentru educația civică nu putea cuprinde toate aceste teme? Toate sunt importante, dar oare trebuie să le tot adăugăm și să tot punem atâtea teme acolo? Oare nu putea primul ajutor să fie unul sau două module în educația pentru sănătate? Am încercat să merg pe aceste idei: aceste teme nu devin discipline, cel puțin în propunerea pe care o fac, ci unități de învățare punctate cu acest nume în diverse alte discipline pe care deja le avem”, spunea Daniel David.
Imediat după audierea din Parlament, pe 23 decembrie, înainte să fie numit ministru, Daniel David spunea că „se teme de lucrurile obligatorii în școli, sunt prea multe lucruri obligatorii”. Întrebat în legătură cu educația pentru sănătate ca materie obligatorie, el a spus că „nu vreau să fac promisiuni din start că va fi obligatorie, că după aceea, repet, tot noi ne vom plânge că avem prea multă materie”.
Consiliul Național al Elevilor a cerut ca educația sexuală, educația media și gândirea critică să fie integrate în reforma planurilor-cadru pentru liceu. Elevii „să învețe despre educația pentru sănătate reproductivă în mod obligatoriu”.
Fostul ministru al Educației Ligia Deca a declarat în octombrie 2023 că sub 10% dintre elevii din România fac opționalul Educație pentru sănătate. Un motiv invocat de școli e că nu sunt specialiști care să poată să predea această disciplină.
După un an și jumătate, în conferința din 9 ianuarie 2025, Alexandru Rafila a adus din nou în discuție acest aspect: cine să predea această materie elevilor.