Au început înscrierile pentru Bacalaureat 2023, deși în școli este grevă generală. Ministerul Educației a pasat responsabilitatea „directorilor care pot”

15.320 de vizualizări
Foto: Cerere-tip pentru înscrierea la BAC
Calendarul înscrierilor pentru examenul de Bacalaureat 2023 a rămas neschimbat, deși în școli este grevă generală de 7 zile și în unele unități de învățământ întreg personalul nu lucrează. Candidații se pot înscrie începând de luni, 29 mai, iar “directorii unităților de învățământ care pot asigura resursa umană necesară acestui tip de activitate vor comunica părinților și elevilor toate aspectele necesare pentru realizarea înscrierii”, anunță ministerul Educației, într-o informare de presă transmisă jurnaliștilor.

Ministerul Educației le transmitea săptămâna trecută directorilor de școli “care pot asigura resursa umană necesară” pentru înscrierea candidaților la examenul de Bacalaureat să le comunice “părinților și elevilor toate aspectele necesare pentru realizarea înscrierii”.

Sunt însă școli unde întreg personalul școlar și nedidactic și auxiliar este în grevă și nu se desfășoară nici un fel de activitate, anunță liderii de sindicat.

Cererea de înscriere poate fi descărcată de mai jos:

Cum se completează cererea-tip de înscriere

În documentul Ministerului Educației se arată că, în vederea completării cererii de înscriere, se parcurg următoarele etape:

1. Candidații completează partea I a cererii de înscriere;

2. Elevii care solicită recunoașterea/echivalarea unor probe susținute în anii anteriori/sesiunile anterioare completează partea I și partea a II-a din cererea de înscriere;

3. Liceenii care, în cel puțin una dintre clasele a IX-a – a XII-a, au obținut premii individuale la concursuri/olimpiade școlare internaționale, recunoscute de către Ministerul Educației, la o disciplină inclusă în lista disciplinelor de bacalaureat, completează partea I și partea a III-a din fișa-tip;

4. Candidații care au obținut o certificare cu recunoaștere internațională a competențelor lingvistice și care solicită recunoașterea și echivalare acestora cu proba C completează cererea de înscriere, precum și o cerere de recunoaștere și echivalare.

5. Dacă elevii au obținut o certificare cu recunoaștere europeană a competențelor digitale și solicită echivalarea cu proba D, atunci vor completa cererea de înscrierea și o cerere de recunoaștere și echivalare.

6. Liceenii care au obținut, ulterior datei de 15 septembrie 2020, unul dintre certificatele ECDL completează cererea de înscriere și cererea de recunoaștere și echivalare de mai jos, care este aprobată în urma validării digitale a certificatului.

Procedura de înscriere la BAC 2023 poate fi consultată mai jos:

Procedura_inscriere-BAC-2023Download

Informații de context

În aprilie, calendarul examenului de BAC 2023 a fost modificat. Înscrierea se face în perioada 29 mai – 7 iunie, potrivit unui ordin publicat în Monitorul Oficial.

Calendarul modificat al examenului național de Bacalaureat 2023, Sesiunea iunie – iulie:
 • 29 mai – 7 iunie 2023: Înscrierea candidaților la prima sesiune de examen 
 • 2 iunie 2023: Încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a 
 • 12—14 iunie 2023: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română — proba A 
 • 14—15 iunie 2023: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă — proba B 
 • 14—16 iunie 2023: Evaluarea competențelor digitale — proba D 
 • 19—21 iunie 2023: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională — proba C
 •  26 iunie 2023: Limba și literatura română — proba E.a) — proba scrisă 
 • 27 iunie 2023: Proba obligatorie a profilului — proba E.c) — proba scrisă
 • 28 iunie 2023: Proba la alegere a profilului și specializării — proba E.d) — proba scrisă 
 • 29 iunie 2023: Limba și literatura maternă — proba E.b) — proba scrisă 
 • 3 iulie 2023: Afișarea rezultatelor la probele scrise până la ora 12.00 și depunerea contestațiilor în intervalul orar 12.00—18.00 
 • 4—6 iulie 2023: Rezolvarea contestațiilor
 •  7 iulie 2023: Afișarea rezultatelor finale
Calendarul Bacalaureatului de toamnă 2023:
 • 17 – 24 iulie 2023: Înscrierea candidaților la a doua sesiune de examen, inclusiv a candidaților care au promovat examenele de corigențe
 • 7 – 8 august 2023: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A
 • 8 august 2023: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B
 • 9 august 2023: Evaluarea competențelor digitale – proba D
 • 10 – 11 august 2023: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C
 • 16 august 2023: Limba și literatura română – proba E.a) – proba scrisă
 • 17 august 2023: Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – proba scrisă
 • 18 august 2023: Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – proba scrisă
 • 21 august 2023: Limba și literatura maternă – proba E.b) – proba scrisă
 • 25 august 2023: Afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12,00) și depunerea contestațiilor (orele 12:00 – 18:00)
 • 26 – 28 august 2023: Rezolvarea contestațiilor
 • 29 august 2023: Afișarea rezultatelor finale

Până acum Ministerul Educației a anunțat că schimbări în regulile de la Evaluarea Națională și Admiterea la liceu 2023: se suplimentează numărul membrilor în comisii, iar președinții acestora pot fi și profesori din consiliul de administrație, nu numai directori și directori adjuncți.

De precizat, calendarul pentru admiterea la liceu 2023 a fost modificat. Termenul contestațiilor la probele de aptitudini și de limbă străină a fost decalat. 


2 comments
 1. Nu este, totuși, puțin ridicol? Ori este blocată activitatea, ori nu. Și, să presupunem că se continuă astfel. Cum se procedează? Vor susține bacalaureatul doar unii elevi? Nu mai spun că o anume dezamăgire se îndreaptă și spre elevii majori care, și spre binele lor, s-ar fi putut implica în mod real în susținerea acțiunilor profesorilor. Despre părinți ce să mai spun. Cred că trebuie să lăsăm deoparte momentan faptul că, la fel ca în toate domeniile, sunt indivizi, de fiecare parte, care nu fac ce trebuie. Dar numai la asta ne raportăm? Nu ne raportăm și la cei care susțin valorile și fac ceea ce trebuie? În fine, decizia este liberă.

 2. Haos!
  “Directorii care pot”, cate inscrieri pot face pe ora fara personal?
  Vor fi elevi care vor pierde timp pana vor reusi sa se inscrie.
  Dar elevii au situatia incheiata?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

A rămas o săptămână până la simulările pentru Evaluarea Națională 2023 / Elevii de clasa a XII-a încep probele în data de 27 martie. Calendarul complet și lista conținuturilor eliminate

Simulările pentru Evaluarea Națională 2023 se desfășoară în perioada 20-22 martie, iar cele pentru examenul de Bacalaureat 2023 au loc între 27 martie și 30 martie, potrivit calendarului oficial. Vezi mai jos,…
Vezi articolul

Ministerul Educației lasă neschimbat calendarul înscrierilor la BAC 2023 în plină grevă generală și pasează responsabilitatea acelor directori de școli “care pot asigura resursa umană” / Înscrierile încep luni, 29 mai

Calendarul înscrierilor pentru examenul de Bacalaureat 2023 rămâne neschimbat, deși în școli este grevă generală de 5 zile și în unele unități de învățământ întreg personalul nu lucrează. Candidații se…
Vezi articolul