Averea ministrei Ligia Deca, potrivit declarației depuse în momentul intrării în guvernul Ciolacu: în ultimul an a plătit împreună cu soțul peste 100.000 de lei dintr-un credit

1.894 de vizualizări
Foto: INQUAM Photos / Octav Ganea
Peste 100.000 de lei achitați pentru un credit la bancă este printre puținele schimbări notabile care apar în averea Ligiei Deca de la venirea sa în guvern, potrivit declarației de avere depuse săptămâna aceasta, când a preluat al doilea mandat de ministru al Educației, în noul guvern Ciolacu. 

Astfel, potrivit declarației de avere depuse pe 14 iunie și publicată pe site-ul Ministerului Educației, Ligia Deca și soțul său Mihai Cezar Hâj dețin, la capitolul bunuri imobile, un apartament de 107 metri pătrați în București (achiziționat în 2013), un teren intravilan de 661 de metri pătrați și o casă de locuit de 213 metri pătrați tot în București, achiziționate în 2020.

Au două automobile – un Kia cumpărat în 2016 și un Opel achiziționat în 2007.

În ceea ce privește veniturile, Ligia Deca declară venituri anuale de:

  • 120.673 de lei ca indemnizație de consilier prezidențial – postul ocupat înainte să devină ministru
  • 45.665 lei din contract de lector universitar la SNSPA
  • 38.328 lei ca indemnizație de ministru al Educației

Pe de altă parte, soțul său, Mihai Cezar Hâj, angajat la Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI), dar care declară și alte contracte, a avut venituri anuale din salarii de 189.000 de lei.

  • În cazul lui, sunt declarate în continuare venituri de la Trencadis Corp (28.161 lei anual) – una dintre companiile care au câștigat licitația pentru Bibilioteca școlară virtuală, după cum Edupedu.ro scria în octombrie 2022
  • Tot pentru Mihai Cezar Hâj sunt declarate “venituri din activități independente” (contracte de consultanță cu firme și asociații, dar cu Banca Mondială) totalizând aproape 93.000 de lei anual.

La capitolul active financiare, Ligia Deca declară că are în conturi circa 85.000 de lei și aproximativ 57.500 de euro.

În ceea ce privește datoriile, ea declară credite totalizând 720.000 de lei și circa 7.700 de euro. De notat că unul din creditele în lei, contractat la bancă în 2020 și scadent în 2045, a scăzut cu peste 100.000 de lei în cele aproape opt luni de când a depus declarația de avere la momentul numirii în funcție (2 noiembrie 2022). Acel credit a scăzut de la circa 636.000 de lei la circa 523.000 de lei.

Ca element de culoare, în declarație apare că Ligia Deca este ministru la Ministerul Educației și Cercetării, instituție care nu mai există din toamna anului 2020.

Declarația depusă pe 14 iunie 2023, de ministra Ligia Deca:

Declarația de avere a Ligiei Deca la numirea în Guvernul Ciucă:

Citește și:
EXCLUSIV Cezar Hâj, soțul ministrului Educației, Ligia Deca, a lucrat anul trecut și anul acesta la Trencadis, una dintre companiile care au câștigat licitația pentru Biblioteca școlară virtuală, proiect de 47 de milioane de euro al Ministerului Educației, și al cărui manager a fost consultant al lui Klaus Iohannis / „A fost formator-tutore într-un proiect european, cu contract de telemuncă”, susține ministerul

2 comments
  1. Si eu ajung la limita lunar din salariul mizer din învățământ și mai stau și cu chirie. Nu am parte de beneficiile doamnei Deca și nici nu îmi permit sa îmi achiziționez o locuință ca nu mi se aproba la salariul pe care îl am,dar sa mai am și 2 proprietăți…Pentru voi au existat 7500 de lei în luna februarie a acestui an, dar pentru profesori nu aveți bani. Le dați sporuri plafonate din 2016 și nici alea complete în concediul de odihna cum spune legea. Pentru unii muma și pentru alții ciuma. O sa o ia de tot în jos învățământul cu salariile astea. Nu mai vine niciun olimpic sau inteligent pe 3000 de lei…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Elevii, profesorii şi părinţii de la două licee din Odorheiul Secuiesc sunt consiliați psihologic după tragedia de la internat / ”Ca aceşti copii să nu rămână cu traumă, trebuie să lucrăm în permanent”

Consilierea psihologică a elevilor, profesorilor şi părinţilor, după tragedia prăbuşirii unui zid de la internatul din Odorheiu Secuiesc, în urma căreia doi elevi au murit, va continua atât timp cât…
Vezi articolul

Actele necesare pentru înscrierea la concursul de Titularizare 2023. A fost introdusă declarația privind postul didactic de predare ocupat în etapele anterioare ale mobilității / Cazierul poate fi eliberat și online

Profesorii sau viitoarele cadre didactice se vor înscrie la concursul național de Titularizare 2023 în perioada 8-17 mai, potrivit calendarului oficial. Concret, în această perioadă are loc înregistrarea, la inspectoratele…
Vezi articolul