Avocatul Poporului a cerut Ministerului Educației ca elevii din familii monoparentale să primească bursa socială indiferent de venitul pe membru de familie, precizează Federația Părinților și Aparținătorilor Legali (FEPAL) într-un comunicat transmis Edupedu.ro. Reacția Avocatului Poporului vine după ce FEPAL a cerut implicarea instituției, precizând că Ministerul Educației face o discriminare la acordarea burselor sociale pe anul școlar 2024-2025. Amintim, bursele sociale pentru elevii din familii monoparentale sunt condiționate de venit în anul școlar 2024-2025, conform metodologiei cadru de acordare a burselor școlare, publicată în Monitorul Oficial, iar anul trecut școlar nu exista această condiție.
- Edupedu.ro a scris că o mamă singură a transmis o scrisoare deschisă premierului Marcel Ciolacu pe motiv că noile prevederi legate de bursele sociale pentru elevii din familii monoparentale din anul școlar 2024-2025 au ca efect „o nouă discriminare pe care o face Ministerul Educației între copiii din România”.
Avocatul Poporului cere Ministerul Educației ca bursele sociale din familiile monoparentale să fie acordate indiferent de veniturile pe membru de familie, adică să revină la vechile reguli din Ordinul nr. 6238 din 8 septembrie 2023, unde se preciza că bursa socială se acordă elevilor care provin din familii monoparentale, “fără a se lua în considerare nivelul venitului mediu pe membru de familie”.
“Am revenit la Ministerul Educației și am solicitat formularea unui punct de vedere pe marginea celor de mai sus, dar și din perspectiva analizării oportunității modificării și completării Ordinului nr. 5518/11 iulie 2024 privind aprobarea Metodologiei-cadru de acordare a burselor, în sensul revenirii la vechea reglementare din Ordinul nr. 6238 din 8 septembrie 2023 privind aprobarea Metodologiei-cadru de acordare a burselor, care acorda vocație la obținerea bursei sociale elevilor din familiile monoparentale, indiferent de venitul pe membru de familie. În funcție de informațiile/documentele obținute, vom propune și efectua, după caz, și alte demersuri necesare soluționării dosarului constituit ca urmare a sesizării din oficiu”, scrie în solicitare.
Avocatul Poporului mai precizează că a cerut lămuriri de la Ministerul Educației și în altă privință semnalată: “Instituția s-a sesizat din oficiu la data de 22 iulie 2024, în contextul dispozițiilor referitoare la situația elevilor olimpici naționali care se califică în loturile pentru etapele internaționale ale olimpiadelor și nu obțin niciun premiu sau medalie în categoria elevilor cu vocație la bursa de merit sau de excelență, solicitând Ministerului Educației un punct de vedere pe marginea celor semnalate cu această ocazie”.
“Ulterior inițierii demersurilor sus-menționate, mai mulți petenți, printre care și dumneavoastră, ne-au semnalat o altă problemă cauzată de apariția Ordinului nr. 5518/11 iulie 2024 privind aprobarea Metodologiei-cadru de acordare a burselor, respectiv situația elevilor din familiile monoparentale. Concret, din punct de vedere al venitului, nu există diferențe între familia monoparentală și familia copilului orfan de unul dintre părinți și, totuși, în cazul familiei monoparentale, bursa este condiționată de venit.
Cu titlu de exemplu, dumneavoastră ne-ați sesizat faptul că numărul familiilor monoparentale nu este unul foarte mare în România, astfel încât noile prevederi nu au capacitatea să genereze o economie bugetară semnificativă, însă sunt de natură să creeze o nouă discriminare pe care o face Ministerul Educației între elevii cu vocație la bursa socială”, scrie în răspunsul Avocatului Poporului către FEPAL.
Informații de context
Bursele sociale pentru elevii din familii monoparentale sunt condiționate de venit în anul școlar 2024-2025, conform metodologiei cadru de acordare a burselor școlare, publicată în Monitorul Oficial. Pentru elevii din familii monoparentale se va lua în calcul venitul mediu net lunar pe membru de familie, pe ultimele 12 luni, care trebuie să fie mai mic de un salariu minim net pe economie.
În anul școlar 2023-2024, bursele sociale pentru elevii din familii monoparentale nu au fost condiționate de venit, deși în proiectul inițial al metodologiei de acordare a buselor Ministerul Educației condiționa de venit bursa socială pentru elevii cu un părinte decedat și bursa socială pentru elevii din familii monoparentale.
Federația Părinților și Aparținătorilor Legali (FEPAL) a înaintat recent o petiție către Avocatul Poporului, solicitând o intervenție în legătură cu noile reglementări privind acordarea burselor pentru elevi, stabilite prin Ordinul Ministerului Educației nr. 5518/11 iulie 2024.
“Analizând Metodologia-cadru de acordare a burselor pentru anul școlar 2024-2025, FEPAL a identificat o problemă semnificativă: noile prevederi discriminează elevii din familii monoparentale prin impunerea unor condiții de venit, în timp ce elevii orfani beneficiază de aceleași burse fără restricții financiare. Această situație riscă să amplifice inegalitățile și să afecteze accesul la educație pentru un segment vulnerabil al elevilor”, scria în comunicatul FEPAL.
“Este crucial ca toți elevii să beneficieze de oportunități egale, fără discriminări bazate pe structura familială. Reglementările actuale sunt inechitabile și nu reflectă realitățile sociale cu care se confruntă elevii din familii monoparentale”, a declarat Daniela Tarnovski, Director de Program – Familii Monoparentale.
FEPAL a solicitat Avocatului Poporului să analizeze aceste reglementări și să intervină pentru a asigura un sistem de burse echitabil, care să nu discrimineze elevii în funcție de contextul familial.
Recent, pe 21 august, Asociația Creștem Copii Fericiți și Asociația Părinților L.T. „Lucian Blaga” București a solicitat Ministerului Educației modificarea Metodologiei-cadru de acordare a burselor în anul școlar 2024-2025, astfel încât toți elevii care provin din familii monoparentale să poată beneficia de burse sociale, fără a se lua în considerare nivelul venitului mediu pe membru de familie și lansează petiția „Toți elevii din familiile monoparentale au aceleași drepturi. Toți au nevoie de sprijin!”, conform unui comunicat transmis redacției Edupedu.ro.
Prima sesizare a fost făcută de o mamă care semnalează că noile prevederi legate de bursele sociale pentru elevii din familii monoparentale din anul scolar 2024-2025 au ca efect „o nouă discriminare pe care o face Ministerul Educației între copiii din România”, într-o scrisoare deschisă către Prim-Ministrul României, Marcel Ciolacu.
20 comments
nu mi se pare corect ca la bursa de reziliență sa se ia în calcul media de admitere la liceu și nu media anuală din clasa a 8 sau media generală din clasele 5-8!!! plus că la bursa socială nu mi se pare corect sa se ia în calcul tichetele de masa ! depășesc cu 100 lei din cauza tichetelor de masa ! nu mi se pare corect ! va rog o petiție pentru bursa socială sa se incadreze și copiii care amândoi părinții lucrează Având sub întreținere 2 copii sau mai multi 1 la liceu altul la școală gimnazială! mulțumesc
Ba da se poate face o comparație între un copil cu ambii părinți în viață și un copil care are unul dintre părinți s-au ambii decedați pentru că un copil cu ambii părinți în viață chiar dacă sunt divorțați este asigurat că acel copil trece mai ușor peste orice greutate pe care o va întâmpina pe când un copil orfan nu are cui să-i mai spună am și eu nevoie de un anumit lucru și este privit cu alți ochi față de colegi și în societate . Pe acel copil cu părinții divorțați are cine să îl susțină și cine să il apere ,pe când cel orfan este marginalizat și sunt foarte multe de spus dar nu are sens să continui pentru că vor face tot ceea ce vor ăsata este sistemul.
Incurajeaza lenea. Care muncesc numai dau la stat, care nu muncesc primesc o multime de ajutoare de la stat.
Toate sesizările făcute de Avocatul Poporului sunt luate la mișto de Curtea Constituțională Română! A mai făcut o excepție de neconstituționalitate în legătură cu procentul de 30%, în ceea ce privește bursele de merit! Din Ianuarie 2024, dosarul stă în sertar, că de, așa dorește C.C.R.! Rușine România!
Este dreptul copilului nu al parintelui, indiferent de venitul familiei monoparentale.
Drepturile ar trebui sa fie egale pt. toti copiii aflati in aceasta situatie.
o mama cu un copil, copilul primeste bursa sociala indiferent de castigul mamei, dar o familie cu 4 copii, nu se incadreaza ca au venituri prea mari. Care copii trebuie sa manance mai putin?
Copii care au cu adevarat nevoie de bursa, cei ce urmeaza scoala profesionala , majoritatea dintre ei saraci, nu mai sunt ajutati de Avocatul Poporului. Acestora l-i s-au taiat din pix bursele, schimband drastic criteriile de acordare. Daca pana anul trecut primeau burse toti copii, mai putin cei cu medii de 6 la purtare pe motive disciplinare, de anul acesta primesc doar cei cu 10 la purtare. Majoritatea elevilor isi vor pierde bursele un an intreg, deoarece au avut 20 de ore de absenta anul precedent.
Divorțul este o alegere a părinților, ambii părinți trăiesc și ambii părinții au obligația de a se îngriji de copil/copii, deci acești copii au și mama și tata, indiferent ca trăiesc separat , ei au venituri din care au obligația legală să-și întrețină copii. Nu putem compara această situație, cu situația unui copil care are un părinte decedat , iar celălalt părinte trebuie să fie și mama și tata.
Cazul prezentat de tine ar fi ideal, dar de cele mai multe ori, prin decizia de a divorța, părintele care părăsește copilul nu plătește nici măcar amărăta aia de pensie de întreținere, ce să mai vorbim de alte nevoi ale copilului! Te-ai gândit la asta?
Copiii instituționalizați primesc burse sociale deși statul le asigura absolut tot ce au nevoie, ca să nu vorbim și despre faptul ca unii din ei au și părinți care nu au nicio responsabilitate de proprii copii, traindu-si viața liberi
Sigur,din moment ce spune ..familie monoparentala…este cât se poate de clar ce înseamnă și nu poate fi condiționată de venit,deoarece părinții care constituie fam monoparentale dar cu venituri peste 4000 aduc venituri la buget.
sunt întradevăr cazuri când acești elevi ar trebui să primească burse dar sunt și cazuri când s-au divorțat doar pe hârtie,că sa primească statutul de familie monoparentala
Realizati ce ineptii debitati? Asta e motiv de divort, ca sa primeasca elevul bursa???
stiu cazuri in mapn cand sot si sotie ofiteri au divortat ca sa poata primi amandoi bani de chirie. altii de ce nu o pot face din varii motive?
sa înțeleg ca ,dacă sunt mama singura primesc bani de chirie? eu nu primesc nimic pentru ca venitul pentru mine și copilul meu care e și copil cu nevoi speciale ,” este peste limita de încadrare care din câte știu eu era de 1500 lei/ membru ,iar ei ia în calcul salariu meu de AP + alocația și stimulentul copilului. mi se pare nedrept dar asta e legea!
Bursele sociale se acorda cazurilor sociale. Faptul ca un copil are un singur parinte nu il transforma intr-un caz social, dacă respectivul parinte are venituri medii sau mari care ii permit o viață decenta sau chiar buna.
Ar fi minunat să nu uităm și de studenții,cu unul dintre părinți decedați sau chiar amandoi
Ba chiar, sunt de părere că e echitabilă aceasta variantă!
A fost o porcărie..
Sunt copiii de milionari, notari, avocați, doctori cu familii monoparentale, care au beneficiat de această bursă!
Doamna Avocat al Poporului a intrat in jocul pomenilor electorale. Cum sa primească copilul unei mame bogate bursa socială doar pentru ca mama e divorțată? În ajunul alegerilor însă, în România orice este posibil. Nimeni nu mai dă doi bani pe rațiune și bun simț!
Se inventeza tot mai multe motive sa se dea bani din banii mei munciti. Te-ai divortat? Iti asumi cresterea copilului de unul singur? Nu, ii dai sotului custodia. Nu ti-l creste statul.
Doamna Veorica, eu realizez un venit de 4600 lei, consider că nu pot întreține un minor, un adult( adică pe mine) și o casă. Totodată, încredințarea minorului către celălalt părinte nu se poate realiza deoarece acesta nu realizează venituri. Deci situația impune ca minorul să rămână la mine. Considerați că această sumă este suficientă pentru un trai decent în aceste vremuri?