Bani pentru profesorii din universităţi, la rectificarea bugetară: 460 milioane lei, sume cuvenite cadrelor didactice pe Legea 85

SURSA: gov.ro
Ministerului Educației i-a fost alocată suma de 460 milioane lei pentru plata diferențelor salariale prevăzute de Legea 85/2016 și reprezentând plăți restante în 2018 și 2019 pentru universitățile de stat, potrivit ministrului Finanţelor, Florin Cîţu. Acesta a precizat că pentru profesorii din învăţământul preuniversitar sumele necesare pentru plata banilor cuveniţi pentru acest an, conform legii, erau prevăzute deja în buget.

“O sumă de 460 milioane de lei a fost direcţionată către achitarea diferenţelor salariale prevăzute de Legea 85 din 2016, reprezentând plăţi restante pentru 2018 şi 2019 pentru universităţile de stat”, a anunţat Florin Cîţu după şedinţa de Guvern.

Întrebat dacă pentru profesorii din învăţământul preuniversitar existau sume prevăzute în buget, ministrul Finanţelor a spus că da, “celelate sume erau incluse, pentru cadrele didactice din preuniversitar”.

Suma anunţată de ministrul Finanţelor este cu 90 de milioane de lei mai mare decât cea anunţată de către premierul Ludovic Orban la începutul săptămânii. Acesta a declarat că “pe acest an, din suma care era cuvenită către cadrele didactice, trebuiau plătiţi 25% din suma datorată în perioada 2008-2011, nu erau prevăzuţi banii în buget. Este vorba de o sumă de 370 de milioane, pe care şi pe ăştia i-am prevăzut în buget, ca să respectăm legea“.

Reamintim că Legea 85/2016 prevede că sumele datorate profesorilor vor fi plătite în tranşe astfel:

  • 2016 – 5% din valoarea diferențelor salariale;
  • 2017 – 10% din valoarea diferențelor salariale;
  • 2018 – 25% din valoarea diferențelor salariale;
  • 2019 – 25% din valoarea diferențelor salariale;
  • 2020 – 35% din valoarea diferențelor salariale.

Ministerul Educaţiei Naţionale anunţa pe 7 august 2019, la precedenta rectificare bugetară că în buget rămân suficienţi bani pentru plata acestor sume: “Suma rămasă după rectificare asigură plata salariilor până la sfârșitul anului, plata titlurilor executorii, precum și plățile ce derivă din aplicarea Legii nr. 85/2016”.

Rectificarea bugetară din noiembrie 2019 a venit cu o diminuare a bugetului Ministerului Educaţiei de peste 2 miliarde lei, bani care ar fi fost prevăzuţi pentru proiectul cu finanţare europeană “România modernă, România digitală”, potrivit Ministerului. Tot ministerul Educaţiei, dar la rectificarea din luna august lăsa de înţeles că pentru un proiect similar au fost tăiate creditele bugetare şi au rămas în buget doar creditele de angajament în valoare de 2,1 miliarde lei.

FOTO: gov.ro

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO76BTRLRONCRT0471641001

CONT EURO: RO26BTRLEURCRT0471641001

Deschis la BANCA TRANSILVANIA
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu
  1. Concret, în cazul preuniversitarilor, era ~şi bănuiesc că încă mai este~ vorba de plata restului de bani din 2018, împreună cu tranşa de 25% aferentă lui 2019…
    Where is the money? Nimeni n~a auzit nimic, nu ştie nimic, etc. Oficialii au spus că respectivele sume au fost prevăzute în bugetul anului curent; deci, ştie cineva vreun răspuns concret? Mulţumesc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole recomandate

Fizicianul transformat în vlogger, pentru a le explica tinerilor de la atomii microscopici, la galaxiile nemărginite. Cristian Presură: Să ieșim din turnul nostru de fildeș

Cercetătorul Cristian Presură se transformă în vlogger, pentru a explica fizica pe înțelesul tuturor. Pasionat povestitor al științei, acesta a declarat pentru Edupedu.ro că picătura decisivă în lansarea canalului Youtube…
Vezi articolul