Barbu Mateescu, sociolog: Șanse slabe de validare a referendumului. Cartea se joacă mâine dimineață, după slujbele religioase

13.649 de vizualizări
Referendumul pentru redefinirea familiei are șanse limitate să fie validat, după cum arată cifrele de prezență până acum, a declarat pentru Edupedu.ro sociologul Barbu Mateescu. Până la ora 16:00, avem record de prezență scăzută la urne, cu 3,78% dintre români care au votat. “Cartea se joacă mâine dimineață”, spune sociologul, care punctează că pentru validare ar fi “nevoie de o mobilizare mai mare la vot a persoanelor cu participare la viața religioasă, decât a fost vreodată. Ar trebui să aibă o prezență la vot mai mare decât au avut la orice fel de scrutin organizat în România duminica”.
  • Până la ora 16:00, și-au exprimat opțiunea de vot abia 692.002 de români, ceea ce reprezintă 3,78% din totalul celor cu drept de vot, anunță Biroul Electoral Central (BEC)
  • Dintre aceștia, 89.552 au votat pe listele suplimentare, iar 13.497 au solicitat urna mobilă
  • Potrivit BEC, în continuare prezența la urne este mai ridicată în mediul urban, unde au votat 433.760 de români, în vreme ce în mediul rural s-au prezentat la secțiile de vot 258.242 persoane. Detalii despre prezența la vot pe G4Media.ro

Contactat de Edupedu.ro, sociologul Barbu Mateescu a declarat că “datele arată că, pentru prima zi de vot, lucrurile nu au mers roz bombon pentru organizatorii acestui referendum. Dar lucrurile se decid mâine dimineață, când populația din rural, care participă la slujba religioasă săptămânală, se va putea îndrepta spre urne”.

Amploarea acestei creșteri va arăta și în ce măsură atingerea cvorumului este posibilă sau nu. Cartea se joacă mâine dimineață, atunci lucrurile vor fi mai clare”, a continuat Mateescu.

Sociologul a punctat că, “în acest moment, șansele ca referendumul să fie validat sunt limitate. E nevoie de o mobilizare mai mare la vot a persoanelor cu participare la viața religioasă, decât a fost vreodată. Ar trebui să aibă o prezență la vot mai mare decât au avut la orice fel de scrutin organizat în România duminica. Deci ar trebui ca acest referendum să îi mobilizeze mai mult decât orice fel de prezidențiale, locale, samd”.

Citește și:


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Daniel David, despre refuzul declarativ al unei părți a părinților și profesorilor de a testa elevii: Dacă autoritățile îmbracă adevărul într-o formă care să aducă sens și semnificație în mintea oamenilor, atunci ei vor asculta. A ataca aceste sensuri înseamnă a ataca identitatea, esența și nivelul lor de fericire, de aici apare atitudinea foarte agresivă

De ce refuză parte dintre părinți și profesori, declarativ, să testeze copiii de coronavirus cu testele de salivă? De ce ministerele Educației și Sănătății își aruncă de la unul la…
Vezi articolul

Mai mulți bani, mai puține resurse, mai puțini copii și mai mulți bătrâni, mai puțină credință, mai multe date și emoji: tendințele globale de care ar trebui să țină cont orice schimbare în educație – analiză OCDE 2022

Sistemele de educație din lume au ajuns în ipostaza în care trebuie să pregătească viitoarele generații atât pentru a depăși “frontierele” planetare, cât și pentru a face față presiunilor demografice;…
Vezi articolul
Programa școlară

Rezultatele evaluărilor naționale din Franța 2022: Elevii de clasa a V-a au punctaje mai slabe și la franceză, și la matematică, față de 2021. Copiii de clasele pregătitoare și I au rezultate la fel ca anul trecut sau doar puțin mai bune

Rezultatele evaluărilor naționale din Franța, derulate în luna septembrie 2022, au fost publicate recent într-un raport de Direcția de evaluare specializată franceză – DEPP, similară Centrului Național pentru Politici și…
Vezi articolul