Biblioteca de imagini tactile pentru nevăzători. Cum îi spui unui copil care nu vede, cât de mare e un elefant și cum arată un papanaș?

1.208 vizualizări
SURSA: www.tactileimages.org
Ne place să le citim copiilor noștri cărți frumoase, cu ilustrații colorate. Le aratăm încă din primele luni de viață animalele și le povestim cum arată și unde trăiesc. Dar cum poți descrie un elefant, de exemplu, unui copil care nu vede? Cum îi spui cât este de mare? Un om sufletist, Dan Patzelt, s-a gândit cum să facă lucrul acesta, cum să le arate lumea copiilor care nu văd. Așa că face proiecte pentru nevăzători cu Asociația pentru Dezvoltare Urbană.
SURSA: tactileimages.org

După ce tatăl său a început să își piardă vederea, a descoperit o lumea pe care de obicei o ignorăm, cea a nevăzătorilor. Și-a dat seama cât de greu le este acestora să se bucure de lucruri atât de banale pentru noi.

Mâinile devin ochi pentru copiii nevăzători și totul trebuie atins și apoi imaginat și clădit cu ochii minții.

Pe siteul proiectului se găsesc de la cele mai comune imagini cu animale (elefant, pinguin), până la picturi, costume populare sau… papanași. Da, și banalii papanași au nevoie de un contur și de o reinterpretare a formelor pentru a deveni o imagine pentru un copil care nu vede.

SURSA: tactileimages.org

O muncă migaloasă pe care Dan Patzelt o face alături de colegul său , Dorin Moldoveanu, și o echipă de desenatori.

Selectează imagini care sunt reinterpretate ca desene. Aceste desene sunt digitalizate şi prezentate alături de o descriere într-o bibliotecă virtuală pe site-ul proiectului, de unde pot fi descărcate gratuit.

De câte ori am intrat fiecare dintre noi într-un muzeu și ne-am pierdut cu orele printre exponate?

Asociația încearcă să aducă frumusețea artei ochilor ce nu o pot vedea. Echipa a accesibilizat 7 muzee, a transpus arta în format tactil, deoarece ei cred cu tărie că arta este un univers de povești care așteaptă să fie istorisite. Au dus proiectul “Simte Arta (la drum)” în toate cele 7 școli de nevăzători din România.

SURSA: tactileimages.org

Asociația lucrează și la realizarea unei platforme online și a unei aplicații pentru telefoanele mobile – o enciclopedie de imagini şi piste audio cu informaţii legate de zone de interes din imagini, pe care persoanele cu  deficienţe de vedere pot studia subiectele de care sunt pasionați. Cu ajutorul aplicației se pot integra mai bine în sistemul educaţional, pot fi mai bine instruiţi şi pot avea mai multe perspective profesionale.

Ce face aplicația este să dea informații precise despre detaliile pe care le explorezi într-o imagine printată tactil (reliefată, embosată, cu contururi în relief). Camera video a telefonului mobil supraveghează mâna, degetul arătător și telefonul citește explicațiile puse de autor în descriere.

Știți bucuria pe care pe care o simțim când ne uităm la fotografiile cu copiii noștri sau la ecografiile de dinainte de naștere?

Fotografiile de familie vor putea fi “traduse” în suport tactil și în general orice subiect. Iar datorită explicațiilor livrate de aplicație nu există niciun risc de a nu ințelege imaginea, de a o întelege greșit de unul singur.

SURSA: tactileimages.org

Ce problemă ar putea rezolva această aplicație?

Incluziunea unei clase sociale care din motive fizice nu are acces la aceleasi resurse informaționale. Copii nevăzători ar putea merge la școli normale, s-ar putea integra de mici în societate.

În această perioadă, până pe 23 aprilie, este în derulare o campanie de strângere de fonduri pentru realizarea primelor enciclopedii tactile cu peisaje urbane și naturale pentru școlile de nevăzători din România.

Spune și tu într-un comentariu ce vezi #candinchiziochii și dă share acestui VIDEO:

https://www.facebook.com/watch/?v=2258347297748395

ING donează 2 Euro pentru fiecare poveste și share.

Donațiile se pot face și direct aici: https://tactileimages.org/doneaza/


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Rechizitoriu DNA din dosarul angajărilor pe bani de la Neamț: Șefa unui centru pentru protecția copilului a primit șpagă 200 de euro în biserică pentru posturile de șofer și magazioner / 2.000 de euro erau posturile de psiholog

Petronela Cobuz, în calitate de șef al Centrului ”Romanița” Roman, trimisă în judecată de DNA pentru trafic de influență, a primi bani ca să angajeze o infirmieră și un șofer…
Vezi articolul

Tehnici de marketing politic folosite de premierul Ciucă și de PNL pe tema grevei generale a profesorilor, într-un clip cu iz electoral / Ca să arate că e la curent cu probleme din Educație, Ciucă scrie că urmează „examenul de capacitate”, desființat acum 20 ani

Premierul Nicolae Ciucă a publicat un clip pe pagina sa de Facebook, clip cu însemnele PNL, în care președintele Partidului Național Liberal era arătat la discuțiile cu sindicatele din Educație.…
Vezi articolul
Florin Viu și Ramona Drăguț / Sursa foto: Arhivă personală

Material susținut de Fundația Orange

Experimente virtuale de Chimie și Biologie și învățarea digitală a ortogramelor – lecțiile create de profesorii Florin Viu și Ramona Drăguț premiate în Concursul #Digitaliada: „Încrederea în puterile mele de-a face ceva pentru elevii mei a fost un mare câștig”

„Câștigarea unui premiu, știind că materialul a fost jurizat de profesori de prestigiu și cu experiență, înseamnă încredere. Capeți încredere în munca ta, vezi că poți face lucruri de valoare…
Vezi articolul

VIDEO Copiii se simt singuri și izolați la școală, profesorii nu îi întreabă și nu discută cu ei despre problemele personale, spune Alina Sava, expert în Educație al Băncii Mondiale. Diriginții vor avea rol central în programul de reducere a abandonului școlar, vor fi formați să devină „coacher” pentru clasele lor și vor introduce date în SIIIR pentru care vor fi plătiți

„Copiii, când au fost întrebați dacă discută despre problemele lor personale cu cineva din școală, ei au spus că nu, ceea ce este foarte greu. Ne-am dat seama că ei…
Vezi articolul

Religia nu va fi introdusă ca probă opțională la Bac / Ligia Deca pasează propunerea cultelor în Parlament: “Dacă Parlamentul dorește posibilitatea probelor opționale la Bacalaureat, trebuie să ne gândim bine dacă creștem numărul probelor sau dacă excludem anumite probe pe care le avem deja”

Ministra Educației, Ligia Deca, pasează Parlamentului propunerea cultelor ca Religia să poată fie aleasă de elevi la Bac. “Dacă Parlamentul dorește să introducem această posibilitate a materiilor opționale care să…
Vezi articolul