Calendarul anului școlar 2023-2024, anunțat greșit de Ministerul Educației – UPDATE

92.571 de vizualizări
Foto: Ministerul Educației
UPDATE Calendarul anului școlar 2023-2024 care a fost avizat de Ministerul Educației după o ședință cu partenerii de dialog social, a fost transmis greșit, iar forma aprobată este de fapt cea din proiectul supus dezbaterii publice, anunță instituția.
Știrea Inițială:
Ministerul Educației transmite într-un mesaj pe Facebook (n.red. mesajul a fost șters, dar poate fi citit mai jos în articol) că a aprobat modificările la calendarul anului școlar 2023-2024. Vacanța de primăvară a fost mutată de Paște, vacanța mobilă se poate lua și în martie, sunt printre modificările făcute față de varianta propusă spre dezbatere.
 • Calendarul bun al anului școlar 2023-2024, anunțat de ministerul Educației, poate fi consultat aici.

Proiectul de Ordin al ministrului educației privind structura anului școlar 2023-2024 a fost modificat astfel încât perioada sărbătorilor Pascale să corespundă unui interval de vacanță, adică în loc de cele două săptămâni din aprilie, vacanța va fi de pe 27 aprilie până pe 7 mai. Propunerea pentru această varianta a fost făcută de mai multe organizații și grupuri de părinți, reprezentate de Federația părinților și aparținătorilor legali din România (FEPAL).

În forma finală, ordinul prevede că durata cursurilor este de 36 de săptămâni, iar data începerii cursurilor rămâne 11 septembrie 2023, la fel și data încheierii cursurilor – 21 iunie 2024. Ministerul Educației respinge astfel solicitările patronatelor din turmis, care cereau începerea cursurilor pe 18 septembrie.

Desfășurarea Programului național „Școala altfel” și a Programului „Săptămâna Verde” se poate face în perioada 11 septembrie 2023 – 12 aprilie 2024, la decizia unităților de învățământ, transmite ministerul. Această prevedere era și în documentul inițial, propus, dar acolo 12 aprilie era limita de vacanță de primăvară – acum aceasta a fost eliminată.

Săptămâna de vacanță mobilă, care era până acum posibilă în luna februarie, la decizia inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, poate fi luată acum în perioada 19 februarie – 10 martie 2024.

Ministerul Educației mai scrie în comunicat că nu a reușit să obțină o evaluare relevantă pentru organizarea pe module a acestui an școlar, așa că anul școlar următor va fi organizat la fel. „Decizia ca anul școlar următor să se structureze în intervale de cursuri (module) și intervale de vacanță este fundamentată, pe de o parte, pe importanța asigurării ritmicității în cadrul procesului instructiv-educativ, pe de altă parte, pe imposibilitatea unei evaluări relevante a impactului actualei forme de organizare, înainte de încheierea unui an școlar”.

„O evaluare relevantă a impactului organizării anului școlar în intervale de cursuri (module) alternate cu intervale de vacanță se va putea face după încheierea anului școlar 2022-2023”.

Postarea Ministerului Educației, ștearsă:

Reamintim că pe 27 ianuarie, Ministerul Educației a pus în dezbatere publică calendarul anului școlar 2023-2024. Conform documentului, școala ar trebui să înceapă în data de 11 septembrie 2023, iar vacanța de vară să se decaleze cu o săptămână pentru majoritatea elevilor, în afară de cei din ani terminali, adică să înceapă pe 21 iunie 2024.

Ce a decis Ministerul Educației:

Anul școlar 2023 – 2024 se structurează, pe intervale (module) de cursuri și intervale de vacanță, astfel, potrivit proiectului:

Cursuri – de luni, 11 septembrie 2023 până vineri, 27 octombrie 2023.

 • Vacanţă – de sâmbătă, 28 octombrie 2023 până duminică, 5 noiembrie 2023.

Cursuri – de luni, 6 noiembrie 2023 până vineri, 22 decembrie 2023.

 • Vacanţă – de sâmbătă, 23 decembrie 2023 până duminică, 7 ianuarie 2024.

Cursuri – de luni, 8 ianuarie 2024 – până vineri, 16 februarie 2024, respectiv vineri, 23 februarie 2024 sau vineri, 1 martie 2024, după caz, la decizia inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, în urma consultărilor cu beneficiarii primari ai educației, cu părinții/reprezentanții legali ai acestora și cu cadrele didactice, realizate la nivelul unităților de învățământ.

 • Vacanță – o săptămână, la decizia inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, în perioada 19 februarie – 10 martie 2024.

Cursuri – de luni, 26 februarie 2024, respectiv luni, 4 martie 2024 sau luni, 11 martie 2024, la decizia inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, după caz, până vineri, 26 aprilie 2024.

 • Vacanţă – de sâmbătă, 27 aprilie 2024 până marți, 7 mai 2024.

Cursuri – de luni, 8 mai 2024 până vineri, 21 iunie 2024.

 • Vacanţă – de sâmbătă, 22 iunie 2024, până duminică, 8 septembrie 2024

Calendarul mai prevede:

– Desfășurarea Programului național „Școala altfel” și a Programului „Săptămâna Verde” în perioada 11 septembrie 2023 – 12 aprilie 2024, la decizia unităților de învățământ.

Prin excepţie,

 • „pentru clasele a XII-a zi, a XIII-a seral şi frecvenţă redusă, anul şcolar are o durată de 34 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 7 iunie 2024;
 • pentru clasa a VIII-a, anul şcolar are o durată de 35 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 14 iunie 2024;
 • pentru clasele din învăţământul liceal – filiera tehnologică, cu excepţia claselor prevăzute la litera a) şi pentru clasele din învăţământul profesional, anul şcolar are o durată de 37 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 28 iunie 2024;
 • pentru clasele din învăţământul postliceal, durata cursurilor este cea stabilită prin planurile-cadru de învăţământ în vigoare”.

8 comments
 1. 15 sept -15 iunie, 3 trimestre cu 3 medii plus media generală, o singură săptămână altfel+verde, fără vacanța de schi in februarie, fără învoiri in timpul anului școlar pentru vacanțe suplimentare.

 2. Ar trebui sa nu ma mai mire nimic si totusi va dati silinta sa dovediti cat de inapti, incapabili si retrograzi sunteti. Va dati singuri cu stangu-n dreptu si terminati o tara intreaga de nervi.
  Ar trebui sa plecați toti din functii, de la portar pana la ministru si apoi pana la presedinte.

 3. Se termina foarte tarziu școala in iunie…Sunt calduri insuportabile atunci…Sa vina ei sa muncească in condițiile alea…Cretinii dracului! N am terminat niciodată atat de târziu…Numai schimbari cretine …nimic bun nu s in stare să facă…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Școala de vară de la Măgurele, pentru liceeni și profesori de știință și tehnologie, între 21 august și 4 septembrie / Înscrieri până pe 25 iulie / Învățare bazată pe proiect, ateliere și dezbateri

Școala de vară de Știință și Tehnologie de la Măgurele (MSciTeh) se organizează anul acesta în perioada 21 august – 4 septembrie 2021 și așteaptă elevi de liceu, profesori din aria STEM (științele…
Vezi articolul

Premierul Ciucă, acuzat de plagiat în teza de doctorat, face apel la întoarcerea acasă a tinerilor din străinătate, pentru a “dezvolta” România: “Aveți nevoie de încrederea pe care statul român poate să v-o ofere pentru a fi parte” la proiectul ridicării României la standardele occidentale

“Avem acea temere legată de revenirea dumneavoastră acasă”, le-a spus premierul Nicolae Ciucă, miercuri, participanților la Forumul Studenților Români de Pretutindeni. În cadrul evenimentului, șeful guvernului – acuzat de doctorat…
Vezi articolul

Raport internațional: Diaspora românească, a cincea cea mai numeroasă din lume / Aproape jumătate dintre românii cu studii universitare care lucrează în străinătate au locuri de muncă destinate muncitorilor necalificați

Diaspora românească este a cincea cea mai numeroasă diasporă din lume, raportat la numărul total al populației, se arată într-un raport al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), comandat…
Vezi articolul

Paralelă între „Lecția despre cub” a lui Nichita Stănescu și desființarea specializării de învățător de la liceele pedagogice, făcută de președintele Asociației liceelor de profil, Mircea Bertea

Posibila desființare a specializării de învățător din liceele pedagogice a fost comparată cu „Lecția despre cub” a lui Nichita Stănescu de către Mircea Bertea, președintele Asociaţiei Naţionale a Colegiilor şi…
Vezi articolul