Curtea Constituțională: Decontarea navetei școlare pe bază de abonament este neconstituțională

18.959 de vizualizări
Foto: Unsplash.com
Curtea Constituțională a decis astăzi că decontarea navetei școlare pe bază de abonament este neconstituțională. “În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi, (…) a constatat că sintagma ‘pe bază de abonament'” din Legea educației “este neconstituţională”, anunță CCR. Decizia este definitivă.

Președintele Asociației Elevilor din Constanța, Andrei-Mihai Tănase, a declarat pentru Edupedu.ro că speța de la Curtea Constituțională a pornit de la Liceul Tehnologic Nicolae Bălcescu din Covasna, care a cerut instanței “să nu se mai prevadă doar abonamentul în Legea educației, la decontare, ca să nu mai fie restricționată decontarea navetei de un anumit tip de legitimație de călătorie”.

“Asta pentru că transportatorii folosesc și alte tipuri de legitimații de călătorie, în afară de abonamente: de exemplu, un număr delimitat de bilete pe lună”, a precizat Tănase. “De cele mai multe ori, transportatorii nu dau abonamente pe o perioadă delimitată de timp, ci pachete de bilete”, a explicat acesta, pentru Edupedu.ro.

“Efectul este că de acum încolo vor putea fi decontate toate tipurile de legitimații de călătorii, chiar și un bilet”, a declarat liderul AEC, pentru Edupedu.ro.

Potrivit informațiilor noastre, decizia a fost luată pornind de la cazul unei familii căreia școala nu îi putea deconta biletele de transport pentru naveta școlară, pentru că legea educației prevede deconatarea doar a “abonamentelor”. Potrivit juriștilor, efectul este că de acum înainte va trebui să fie decontate și biletele, nu doar abonamentele.

În prezent, legea educației prevede la articolul 84 aliniatul 3 că “Elevilor care nu pot fi școlarizați în localitatea de domiciliu li se decontează cheltuielile de transport din bugetul Ministerului Educației Naționale, prin unitățile de învățământ la care sunt școlarizați, pe bază de abonament, în limita a 50 km, sau li se asigură decontarea sumei ce reprezintă contravaloarea a 8 călătorii dus-întors pe semestru, dacă locuiesc la internat sau în gazdă”.

Comunicatul integral al Curții Constituționale:

“În ziua de 17 octombrie 2019, Plenul Curții Constituționale, învestit în temeiul art.146 lit. lit.d) din Constituţia României şi al art.11 alin.(1) și al art.29 din Legea nr.47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, a luat în dezbatere excepţia de neconstituționalitate a dispoziţiilor art.84 alin.(3) din Legea educației naționale nr.1/2011, având următorul cuprins:

  • Elevilor care nu pot fi şcolarizaţi în localitatea de domiciliu li se decontează cheltuielile de transport din bugetul Ministerului Educaţiei Naţionale, prin unităţile de învăţământ la care sunt şcolarizaţi, pe bază de abonament, în limita a 50 km, sau li se asigură decontarea sumei ce reprezintă contravaloarea a 8 călătorii dus-întors pe semestru, dacă locuiesc la internat sau în gazdă‘.

În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi, a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că sintagma ‘pe bază de abonament cuprinsă la art.84 alin.(3) din Legea educației naționale nr.1/2011 este neconstituţională.

Decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului şi instanței de judecată care a sesizat Curtea de Apel Braşov.

Argumentele reținute în motivarea soluției pronunțate de Plenul Curții Constituționale vor fi prezentate în cuprinsul deciziei, care se va publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.”

Informații de background

Pe ordinea de zi a ședinței Curții Constituționale a figurat joi și Ordonanța de urgență a Guvernului nr.51/2019, care a scos transportul județean din sfera serviciilor publice. Judecătorii CCR au amânat, însă, discutarea OUG 51, pentru care au fost sesizați de Avocatul Poporului. Elevii au acuzat în repetate rânduri că odată cu OUG 51 “reducerile pentru elevi și alte categorii dezavantajate sunt eliminate, iar transportatorii vor opera numai pe rutele profitabile”, iar în iulie 2019 Federația Elevilor din România a cerut Avocatului Poporului să sesizeze CCR cu privire la Ordonanța care afectează transportul școlar.

 


2 comments
  1. Sugestie: formulati titlul a.i. sa reflecte continutul articolului. De exemplu: Limitarea decontarii navetei școlare la abonamente este neconstituțională.

    1. Totuși jurnalismul „contemporan” se bazează pe captarea atenției folosind titluri… convenabil alese din context.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ministrul de Interne: Peste 17.500 din 25.500 de clădiri școlare nu sunt autorizate de ISU / Încălzirea nu este asigurată în 574 de școli (3,4%). Florin Cîțu: Avem nevoie de o verificare a tuturor clădirilor în care funcționează școlile

Dintr-un total de 25.539 de clădiri în care funcționează unități școlare, peste 17.500 nu au autorizație din partea inspectoratelor pentru situații de urgență în caz de incendiu, 4.171 sunt autorizate,…
Vezi articolul