Asociația Elevilor din Constanța: “Senatorii rămân indiferenți în privința Cazului Caracal! Serviciul public de transport județean, în continuare desființat”

387 de vizualizări
Foto: Pexels.com
Comisia de transporturi a Senatului a votat un raport de adoptare a Legii care elimină transportul județean din sfera serviciilor publice, anunță Asociația Elevilor din Constanța, care acuză că “reducerile pentru elevi și alte categorii dezavantajate sunt eliminate, iar transportatorii vor opera numai pe rutele profitabile”. Reacția vine după ce Federația Elevilor din România – din care face parte și AEC – a cerut în vară Parlamentului, în contextul tragediei din Caracal, să respingă exact acest proiect de act normativ care transformă în Lege Ordonanța de Urgență prin care Guvernul a scos transportul județean din sfera serviciilor publice.
  • Dacă parlamentarii nu vor respinge transformarea OUG în lege, “ne exprimăm îngrijorarea că tragedii de tipul celei din Caracal se vor mai petrece, în lipsa unor servicii de transport sigure și accesibile”, spunea Federația Elevilor din România, pe 27 iulie 2019.

Într-un comunicat cu titlul “Senatorii rămân indiferenți în privința Cazului Caracal! Serviciul public de transport județean, în continuare desființat“, Asociația Elevilor din Constanța (AEC) anunță care a fost decizia luată marți, 17 septembrie, în Comisia de transporturi și infrastructură a Senatului: senatorii au votat raportul de adoptare al Legii pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 51/2019.

Marți, în cadrul Comisiei de transporturi a Senatului, “senatorii au dat dovadă de lipsă de respect față de elevi și față de respectarea drepturilor lor, vorbind într-un mod batjocoritor și ignorând argumentele aduse de către reprezentanții lor. Mai mult, aceștia au permis ca reprezentanții Guvernului să îi manipuleze, prezentând informații eronate și ducând discuția în derizoriu. Considerăm tragic felul în care instituția care trebuie să adopte decizii, luând în considerare vocea cetățenilor, alege să își ghideze acțiunile după interesele politice“, susține Asociația Elevilor din Constanța, într-un comunicat remis Edupedu.ro.

Asociația de elevi atrage atenția că “transportul elevilor este, de peste 6 ani, într-o stare de haos total, din cauza repetatelor măsuri proaste luate de guvernările ce au ocupat Palatul Victoriei. În ceea ce privește reducerile pentru elevi, ele reprezintă obligații de serviciu public pe care consiliile județene le puteau imputa operatorilor de transport în cadrul unor contracte de servicii publice. Deși obligația încheierii acestor contracte exista încă din 2001, odată cu intrarea în vigoare a OG nr. 86/2001, autoritățile județene au refuzat să respecte legea, elevii fiind privați de dreptul acestora. Totuși, situația părea să se îmbunătățească odată cu intrarea în vigoare a Legii nr. 328/2018, care clarifica cadrul legislativ de acordare a reducerilor pentru categoriile protejate. Această soluție a fost anulată de OUG nr. 51/2019“.

În ceea ce privește decontarea transportului elevilor, din 2011 și până la momentul actual, legea a fost respectată doar 3 ani, din 2013 fiind impuse plafoane pentru decontarea abonamentelor elevilor, prin OG nr. 29/2013. Mai apoi, în 2016, deși Guvernul de la acel moment a apreciat că a identificat o soluție, ce s-a întâmplat de fapt a înrăutățit situația. Odată cu intrarea în vigoare a OUG nr. 69/2016 au fost impuse tarife maximale operatorilor de transport pentru abonamentele elevilor, fără însă a fi acordate și compensații pentru pierderile suferite de transportatori. Această măsură a dus la starea de fapt în care școlile nu puteau deconta abonamentele elevilor pentru că tarifele practicate de transportatori erau mai mari decât cele prevăzute de lege (HG nr. 863/2016)“, povestesc elevii.

Pe cale de consecință, transportul elevilor a fost una din problemele ignorate ani la rând de către factorii decizionali, atât de membrii Guvernului, cât și de cei ai Parlamentului. Considerăm ignoranța dovedită de către factorii decizionali ca fiind un atac la adresa elevilor, o răzbunare pentru o faptă pe care încă nu am reușit să o identificăm, pentru că, urmând aparențele, tendința este ca, pe an ce trece, aceștia să lase elevii în probleme din ce în ce mai mari“, acuză Asociația Elevilor din Constanța.

AEC susține în comunicat că “dezinteresul arătat față de miile de elevi care merg în fiecare zi pe jos kilometri pentru a ajunge la unitățile de învățământ, față de elevii care abandonează școala, laolaltă cu șansa la o viață împlinită, pentru că nu au bani pentru a-și achiziționa abonamentele de transport, dar și față de riscul ca elevii să practice cursele la ocazie, efectuate de persoane întâmplătoare, astfel punându-și viața în joc, ne face să credem că cei din conducerea țării nu au în plan să rezolve această problemă, ci doar să se acopere din punct de vedere mediatic, încercând să ia măsuri care, după ei, par că rezolvă problema, dar care, în fapt, o înrăutățesc“.

Somăm toți senatorii să respingă legea de aprobare a OUG nr. 51/2019 atunci când aceasta va fi votată în plenul Senatului, arătând, astfel, că interesele cetățenilor primează în fața celor politice și că pot arăta empatie față de miile de elevi aflați în situații de risc din cauza haosului în care se află transportul elevilor. De asemenea, cerem respect din partea clasei politice și depunerea de urgență a moțiunii de cenzură împotriva acestui Guvern incompetent“, se arată în comunicatul AEC.

  • Amintim că transportul județean a fost eliminat din sfera serviciilor publice pe 28 iunie 2019, prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 51/2019.
  • O lună mai târziu, s-a petrecut tragedia de la Caracal: Alexandra Măceşanu, de 15 ani, a căzut victima lui Gheorghe Dincă, care a luat-o la ocazie pe drumul din satul său spre Caracal.
  • O prietenă de-a Alexandrei a povestit, pentru Mediafax, căAlexandra a plecat la ora 9.30-10.00 şi atunci nu era niciun microbuz. De obicei, în vacanță sunt puține microbuze. Unul dimineața la 5 şi altul la ora 7.15 minute. Aşa a ajuns să ia ocazia. (…) Eu am mers cu ocazia chiar şi în timpul anului şcolar pentru că microbuzul pleca la ora 12.00 şi orele începeau la 14.00. Trebuia să stau aproape două ore singură prin curtea şcolii. Sunt tot din Dobrosloveni şi cred că spre deosebire de Alexandra am avut mai mult noroc pentru că nu stau la strada principală în comună“, a relatat Digi 24.
  • Imediat după tragedia de la Caracal, elevii au cerut public să fie apărați. Federația Elevilor din România a avertizat că viața elevilor este pusă în pericol în multe sate, pentru că din cauza lipsei transportului județean sunt nevoiți să călătorească la ocazie.
  • FER solicită Parlamentului României să respingă OUG nr. 51/2019. În caz contrar, ne exprimăm îngrijorarea că tragedii de tipul celei din Caracal se vor mai petrece, în lipsa unor servicii de transport sigure și accesibile”, cerea Federația Elevilor din România, pe 27 iulie 2019.
Citește și:

 

 


1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

VIDEO Adaptarea modului de predare de la fizic la online, una dintre propunerile făcute ministerului de Iulian Stanciu, CEO eMAG: Lecțiile online cu o cameră web pusă în clasă nu funcționează. E ca și cum ți-ai face magazin online cu o cameră web pusă în magazinul fizic

Adaptarea modului de predare de la fizic la online este una dintre cele patru propuneri făcute ministerului Educației de Iulian Stanciu, managerul general al celui mai mare magazin online din…
Vezi articolul

Proiectul de lege care ar permite angajarea de noi cadre didactice și personal nedidactic în școli: concursurile pentru posturile vacante din instituțiile de învățământ, cercetare și academii sunt exceptate de la suspendarea concursurilor de angajare

Posibilitatea ca în invățământ să fie angajate noi cadre didactice, pe durata stării de alertă, așa cum a menționat, luni, premierul Ludovic Orban, este prevăzută într-un proiect de lege care…
Vezi articolul

Scrisoare deschisă către Iohannis, din partea mediului academic, împotriva schimbărilor în legislația de analiză a plagiatelor: Modificările propuse de Cîmpeanu reprezintă o formă mascată de amnistiere individuală a plagiatorilor și încurajează frauda academică

Treisprezece organizații și mișcări civice, alături de peste 160 de profesori universitari și cercetători din România și străinătate, îi solicită printr-o scrisoare deschisă Președintelui Klaus Iohannis să ia atitudine publică…
Vezi articolul