BREAKING Florin Roman și-a dat demisia din funcția de ministru al cercetării și digitalizării. „Plec din funcția de ministru cu fruntea sus”

1.803 vizualizări
Florin Roman / Foto: Mihai Poziumschi – Agerpres Foto
Ministrul Cercetării și Digitalizării, Florin Roman, a anunțat, miercuri, pe Facebook că și-a dat demisia din Guvern, în urma scandalului privind plagiatul lucrării de master.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a confirmat că Florin Roman și-a depus demisia la cabinetului Premierului.

Amintim că Edupedu.ro a scris marți, citând surse guvernamentale, că premierul Nicolae Ciucă i-a solicitat demisia de onoare ministrului Cercetării și Digitalizării, Florin Roman, acuzat de plagiat.

În mesajul publicat pe Facebook, Roman atașează un colaj cu trei diplome – o “Diploma de absolvire” acordată de Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, o Diplomă de licență acordată de Universitatea Athenaeum din București și o Diplomă de Master la Universitatea Titu Maiorescu din București. El publică diplomele după ce, miercuri, Libertatea a scris că, potrivit Universității Babeș-Bolyai, ministrul nu a obținut licența la această instituție, ci a absolvit un colegiu neacreditat aparținând de o universitate din Alba Iulia și a dat la UBB un examen de absolvire a colegiului, care nu echivalează cu o licență. “Domnul Florin Roman nu a urmat cursurile și nu a luat licență la noi, la Babeș-Bolyai”, este citat rectorul UBB, Daniel David – citește detalii despre această ultimă problemă din CV-ul demnitarului.

Mesajul lui Florin Roman pe Facebook:

„Am înaintat azi demisia din funcția de ministru, mulțumind premierului și echipei guvernamentale.

Când albul devine negru, când orice vorba îți este răstălmăcită, când îți asumi erori materiale, dar se ajunge la linșaj din prima zi de mandat, este prea mult. Nu vreau ca acest scandal sa afecteze activitatea Executivului.

Cu cel care a coordonat tema și atacul, dl Dacian Cioloș ne vedem in instanța. Mi-a lipit eticheta de plagiator fără ca o instanța sau comisie sa dea un verdict.

In rest, celor care au pus ochii pe cele 2 miliarde de euro pentru “conectarea” in regim de monopol la digitalizare, va spun un singur lucru: Ați învins! Nu ați reușit sa ma acuzați de fapte penale, dar ați dus la demisia unui ministru pe neglijente din CV. Plec din funcția de ministru cu fruntea sus! Așa sa îmi ajute Dumnezeu!”, a scris Florin Roman de Facebook.

Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Florin Roman, și-a plagiat lucrarea de disertație la master, susținută la Facultatea de Psihologie a Universității Titu Maiorescu, în 2012, a scris săptămâna trecută Libertatea. Publicația a relatat că a primit de la ministru 10 pagini din lucrare, care sunt identice cu paginile dintr-un suport de curs din anul universitar 2007-2008 de la Universitatea Politehnică Timișoara, semnat de profesorul Constantin-Dan Dumitrescu.

Contactat de ziarul citat, ministrul a spus: “dacă asta e iar o altă mare problemă…” și a cerut “îngăduință” pentru că are de lucru la PNRR. Potrivit Libertatea, în cele 10 pagini de lucrare, masterandul Florin Roman, acum ministru, a preluat identic textul, figurile, chiar și erorile de redactare din lucrarea profesorului din Timișoara – detalii despre acest caz.

Ulterior, Roman a afirmat că respinge “acuzația nefondată de plagiat a unui suport de curs care nu a fost publicat ca lucrare științifică”.

Libertatea a scris că demnitarul i-a trimis cele 10 pagini după cum el însuși promisese, după ce a constatat că nu găsește lucrarea despre “Teoria sistemelor Informaționale”, pe care o menționase în CV. El a trimis paginile pentru a arăta că s-a ocupat serios de domeniul “teoriei sistemelor”. Potrivit publicației, pasaje din lucrarea de master, căutate pe Google, duc la o lucrare a profesorului Dumitrescu de la Universitatea Politehnica din Timișoara.

Florin Roman nu este licențiat la Babeș-Bolyai, așa cum scrie în CV. Daniel David: Oricine ar fi fost, trebuie să dea explicații

De asemenea, astăzi, 15 decembrie, Libertatea a scris, citându-l pe rectorul UBB, Daniel David, că Florin Roman nu este licențiat la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, așa cum susține în CV. Potrivit publicației, Universitatea “a căutat și a găsit în arhivă că, de fapt, politicianul a studiat în acei ani la un colegiu universitar neacreditat aparținând de Universitatea 1 Decembrie din Alba Iulia”, apoi a dat la UBB doar un examen de absolvire a colegiului, care nu echivalează cu o licență.

Titlul obținut astfel e echivalent cu cel de “subinginer”, scrie Libertatea, care notează că aceasta e a treia gaură din CV-ul ministrului, după cartea nescrisă și după lucrarea de master plagiată.

Potrivit lui Daniel David, citat de Libertatea:

  • “Domnul Florin Roman nu a urmat cursurile și nu a luat licență la noi, la Babeș-Bolyai. A dat la noi un examen de absolvire a unui colegiu urmat în Alba Iulia. Mesajele mele sunt două: trebuie corectat rapid în CV și în mesajul public. Și, fiind vorba de o persoană publică, dar oricine ar fi fost, trebuie să dea explicații pentru cei care sunt interesați. Atât pot spune acum.”

În CV-ul oficial publicat pe site-ul Camerei Deputaților, Florin-Claudiu Roman menționase, la studii și cursuri de specialitate, “Universitatea Babeș-Bolyai Cluj Napoca, licențiat – Științe economice, specializare ‘Contabilitate și Gestiune Financiară’ (1992-1996)”. Aceeași specializare apare și în studii la Universitatea Athenaeum București, tot cu licență în Științe Economice, în perioada 2008-2011. Athenaeum a confirmat pentru Libertatea că Roman a urmat cursurile sale, dar cu un an devansat față de cum e menționat în CV.

Citește și:
Ministrul Cercetării și Digitalizării, Florin Roman a copiat în lucrarea sa de master, scrie Libertatea / Roman: Pentru disertație “ți se dă o bibliografie. Dacă ți se dă bibliografia, ce faci?”
Ministrul Cercetării și Digitalizării, Florin Roman, susține în CV că a scris o lucrare pe care nu o găsește și despre care nu știu nimic nici editura, nici Biblioteca Națională – Libertatea
Ministrul Cercetării și Digitalizării, Florin Roman, despre lucrarea pierdută pe care o menționează în CV: Aceasta ar fi apărut, de fapt, într-o revistă, pe care nu o mai găsește / Libertatea a scris că oficialul a insistat că era o lucrare cu unic autor
Ministrul Cercetării și Digitalizării, Florin Roman, răspuns la acuzațiile că nu are legătură cu domeniul: Mai bine să ai un ministru fără tangență în acea zonă că există apetitul unora de a confunda banul public cu propriile afaceri
Noul ministru propus la digitalizare-cercetare în guvernul PSD-PNL-UDMR, Florin Roman – nicio legătură cu cercetarea: fost om de presă intrat în conducerea unor mari companii în care statul era acționar, apoi în politica locală și centrală

3 comments
  1. Îmi place că stă cu mâinile în buzunare . Ce mai , postură de ministru , demnitar al statului… La fel stătea și când negocia diplomele ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ce semnificație are aderarea Finlandei la NATO. Profesorul universitar de Istorie Bogdan Murgescu: Deosebirea față de momentul 1991 și momentul 2022 este că Finlanda nu mai are niciun fel de încredere în buna vecinătate a Rusiei / Ucraina luptă pentru noi toți / Dacă nu ar lupta ei, am putea fi siliți să luptăm noi și trebuie să ne uităm în oglindă dacă am fi la înălțime

Viitoarea aderarea a Finlandei la NATO, care și-a exprimat această intenție alături de Suedia, ambele țări cunoscute pentru neutralitatea lor, arată în primul rând că țările vecine Rusiei nu mai…
Vezi articolul