Niciun consiliu județean din România nu poate deconta și nici nu decontează, în acest moment, transportul elevilor, susține Consiliul Județean Constanța

2.910 vizualizări
Foto: CJ Constanța
Niciun consiliu județean din România nu poate deconta și nici nu decontează, în acest moment, transportul elevilor, potrivit unui comunicat transmis de Consiliul Județean Constanța. Cursurile au început pe 13 septembrie 2021.

Anunțul este făcut în contextul în care președintele Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu, a convocat luni o întâlnire de lucru cu Inspectoratul Școlar Județean și Asociația Elevilor din Constanța.

”Președintele Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu, i-a invitat pe reprezentanții elevilor pentru a le expune, încă o dată, faptul că nu s-a opus și nu se va opune niciodată decontării transportului acestora, ci faptul că în această legislație există o lacună prin care niciun Consiliu Județean din România, nu poate deconta și nici nu decontează, în acest moment, transportul elevilor”, se arată în comunicat.

„Scopul acestei dezbateri a fost cel al creării unui spațiu necesar expunerii motivelor pentru care nu poate fi soluționată în acest moment decontarea cheltuielilor ocazionate cu transportul elevilor. Menționăm că în urma unei acțiuni depusă la Tribunalul Constanța, de către Asociația Elevilor din Constanța, instituția noastră a fost obligată de către instanță de a suspenda aplicarea articolului nr. 3 alin. 1 din Hotărârea Consiliului Judeţean Constanţa nr. 20/2021, care prevede: ‘Decontarea cheltuielilor în vederea asigurării gratuității la Serviciul de transport rutier județean pentru elevii din învățământul preuniversitar, se va face numai după asigurarea fondurilor necesare de la bugetul de stat, conform art. 84 alin. (11) din Legea nr. 1/2011’”, potrivit instituției.

În acest moment, conducerea Consiliului Județean Constanț așteaptă motivarea instanței de judecată, pentru a putea începe toate demersurile necesare obținerii fondurilor de la instituțiile abilitate de lege, pentru a duce la îndeplinire dispozițiile Tribunalului Constanța.

Comunicatul integral al instituției:

Reamintim că reprezentanții transportatorilor anunțau pe 8 septembrie, cu o săptămână înaintea începerii cursurilor, că elevii nu vor avea transport gratuit spre școală și cereau Guvernului să asigure fondurile necesare: Ordonanța 50 este „un act normativ prost gândit, lipsit de viziune și coerență, ce nu este acoperit de bugetul necesar”, spuneau cei de la Federația Operatorilor Români de Transport – F.O.R.T.

Decontarea transportului pentru elevi a fost reglementată prin Ordonanța de Urgență nr. 50/2021, iar Ministerul Educației a emis un ordin de ministru pentru a reglementa normele de aplicare și metodologia de decontare a navetei.

Într-o explicație despre funcționarea acestei ordonanțe, ministrul Educației Sorin Cîmpeanu spunea, după adoptarea proiectului în ședința de Guvern, că “transportatorii sunt obligați să emită documente doveditoare pe care elevii, la final de lună, după ce au încasat în avans aceste sume, într-un cuantum maxim, vor deconta, în limita plafoanelor anunțate, dar nu mai mult decât valoarea din documentele justificative”:

Reporter: Deci părinții nu mai trebuie, pentru că aceasta era îngrijorarea principală a reprezentanților elevilor – că părinții trebuie să înainteze acele sume de bani și după aceea să fie decontate și că părinții nu ar avea acei bani.

Sorin Cîmpeanu: Aşa a fost până acum, întotdeauna. De anul acesta am rezolvat această problemă, nu mai sunt nevoiţi să avanseze sumele necesare transportului între localitatea de domiciliu și școală. De asemenea, pentru elevii care sunt cazați la internat sunt decontate opt călătorii per semestru – la internat sau la gazdă.”

Mai multe asociații ale elevilor au depus plângere penală în momentul în care ordinul de ministru cu normele de aplicare nu fusese publicat în Monitorul Oficial la împlinirea termenului de 30 de zile, potrivit legii. Imediat acest ordin a apărut.

  • Metodologia pentru decontarea navetei școlare a fost publicată, pe 21 iulie, în Monitorul Oficial.

În întâmpinarea depusă de minister în instanță, într-un proces în care se solicită suspendarea ordinului cu normele de aplicare, unul dintre motivele pentru care instituția susține că nu ar trebui suspendat ordinul de ministru se referă la situația ipotetică în care un operator de transport solicită „1.500 de lei pentru un km parcurs de către elev către școala unde este arondat”.

Răspunsul dat de instituție este că nu poate fi decontată o sumă „exagerată și disproporționată”. Potrivit Ministerului Educației, Ordinul protejează interesul elevilor, „nu interesul privat” al firmelor de transport. De asemenea, Ordinul „a avut în vedere reglementarea unei situații specifice, respectiv a elevilor care nu pot fi școlarizați în localitatea de domiciliu și nu în interesul unor operatori economici”.

  • Potrivit “Ordinului privind aprobarea Metodologiei de decontare a cheltuielilor de transport pentru elevii care nu pot fi școlarizați în localitatea de domiciliu”, suma maximă aprobată pentru decontarea navetei la nivel de județ este de 171 de lei pe lună – sumă care se aplică pentru cea mai mare distanță, anume de 50 de kilometri. 

Elevii pot solicita, la unitatea de învățământ, acordarea sumei în avans, în cuantumul aprobat pentru cheltuielile de transport pentru o lună.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Directoriada continuă. Scrisoare deschisă a părinților și profesorilor de la Școala Gimnazială din Dumbrăveni, în legătură cu numirea din pix a unui director interimar: „A fost făcută în baza unei proceduri a inspectoratului pe care o considerăm nedemocratică, dacă nu chiar abuzivă”

Situația directorilor interimari numiți din pix afectează mai multe școli din țară. Recent, părinții și profesorii de la Școala Gimnazială Nr. 1 din Dumbrăveni, județul Constanța, au trimis o scrisoare…
Vezi articolul

Inerția sindicatelor față de problemele angajaților din creșele preluate de Ministerul Educației. Cazul FSE ”Spiru Haret”: Pe partea de salarizare, în momentul de față, nu prea e nimic de făcut

O parte din angajații din creșele preluate de Ministerul Educației se confruntă cu micșorarea salariilor și schimbarea încadrării. Președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, Marius Nistor, a declarat pentru…
Vezi articolul

Inculpatul Dumitru Buzatu, președintele suspendat al Consiliului Județean Vaslui, promovat în rândul olimpicilor la matematică prin intermediul unui ghid turistic al județului, unde semnează un editorial-advertorial

Elevii olimpici la matematică, prezenți la decernarea premiilor pentru Olimpiada Națională de matematică desfășurată la Vaslui, pe 12 mai, au primit în cadrul evenimentului, ghiduri turistice în care inculpatul Dumitru…
Vezi articolul

Ce fac cei 701 elevi și 115 profesori izolați la domiciliu din cauza coronavirusului. Nu au voie să primească vizite, alimentele le sunt lăsate la intrarea în casă de rude sau prieteni, elevii primesc scutire, iar profesorii, concediu medical 75% din baza de calcul

Persoanele izolate la domiciliu în cadrul măsurilor de limitare a efectelor coronavirusului, printre care sunt și 701 elevi și 115 profesori, potrivit Ministerului Educației, trebuie să respecte anumite reguli de…
Vezi articolul