Nicolae Hurduc, ministrul Cercetării care crede că oamenii vin din viitor, a fost propus de Viorica Dăncilă ministru interimar la Educație

2.321 de vizualizări
Premierul Viorica Dăncilă i-a transmis vineri președintelui Klaus Iohannis noi propuneri de miniștri interimari: Nicolae Hurduc la Educație, Daniel Suciu la Justiție și Gabriel Leș la Interne, au declarat pentru G4Media.ro surse politice. Nicolae Hurduc (63 de ani) este de aproape un an ministru al Cercetării, funcție în care nu s-a făcut remarcat prin nicio inițiativă, dar a rămas cunoscut pentru controversatele sale declarații conform cărora oamenii vin din viitor.

Nicolae Hurduc, profesor universitar de chimie, este din 26 octombrie 2018 ministru al Cercetării în Guvernul Dăncilă, răstimp în care nu s-a făcut remarcat prin nicio inițiativă.

Amintim că Ministerul Educației se află într-o situație fără precedent: nu are ministru, nici măcar pe poziția de interimar, de pe 18 septembrie, când a expirat interimatul deținut de Daniel Breaz. Cel mai vizibil efect al vidului de la Educație este amânarea în premieră a examenului de rezidențiat 2019, pentru că nu există niciun oficial la Ministerul Educației cu drept de semnătură a ordinului care stabilește organizarea rezidențiatului.

Viorica Dăncilă a înaintat această nouă propunere la câteva ore după ce ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a anunțat că rezidențiatul se amână din cauza lipsei unui ministru al Educației și după ce premierul l-a acuzat pe Klaus Iohannis că, “prin refuzul de a aplica decizia CCR și a numi un ministru interimar la Educație, (…) “periclitează o generație întreagă de tineri medici care nu vor putea susține la timp examenul de rezidențiat fără un ordin de ministru” (Detalii aici).

Portofoliul Educației nu mai are ministru plin din august 2019, când Viorica Dăncilă a demis-o pe Ecaterina Andronescu pentru declarațiile acesteia în contextul tragediei de la Caracal: “eu am învăţat de acasă să nu mă urc cu un străin în maşină” (Detalii aici)

Prima propunere trimisă lui Iohannis de către Dăncilă a fost președintele PSD Argeș Șerban Valeca, la finalul unei ședințe în care baronii locali din aripa Dragnea au respins, în premieră, pe linie toate propunerile făcute de premierul Dăncilă pe educație. Iohannis a respins atunci toate propunerile de miniștri și a enunțat “o soluție de tranziție care să înlocuiască actualul guvern“.

A doua propunere înaintată președintelui de premier, pe 11 septembrie 2019, a fost Camelia Gavrilă, șefa Departamentului Educație din PSD și adversară a Ecaterinei Andronescu (detalii aici). Și aceasta a fost respinsă de Klaus Iohannis, care a declarat că s-a schimbat componența politică a Executivului odată cu ieșirea ALDE de la guvernare și că premierul ar trebui să meargă în fața Parlamentului (detalii aici).

De la demiterea lui Andronescu și până pe 18 septembrie, Ministerul Educației a fost condus interimar de Daniel Breaz, ministrul Culturii. Portofoliul Educației se află astfel, de 2 săptămâni, în situația fără precedent de a nu avea nici măcar ministru interimar.

Cine este Nicolae Hurduc
Nicolae Hurduc / Foto: gov.ro

Nicolae Hurduc este din 26 octombrie 2018 ministru al Cercetării în Guvernul Dăncilă. Comunitatea cercetătorilor români, reunită în asociația Ad Astra, a reacționat extrem de dur la declarațiile ministrului Cercetării, care a pus la îndoială evoluția speciilor și a vorbit despre posibilele călătorii în timp. La scurt timp după ce a fost acceptat în funcția de ministru, Ad Astra a sancționat, într-un comunicat de presă, ”aberațiile” și ”fanteziile pseudoștiințifice” care ”riscă să compromită imaginea comunităţii ştiinţifice româneşti pe care o reprezintă” și i-a cerut lui Nicolae Hurduc să retracteze afirmațiile.

Decan al Facultății de Inginerie Chimică și Protecția Mediului de la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIAȘI), Hurduc este și membru al Organizaţiei Europene pentru Cercetare Nucleară (CERN), fiind unul dintre cei trei reprezentanți ai României de acolo. Născut la 28 mai 1956, în Iaşi, Nicolae Hurduc este doctor în Chimie al Universităţii Tehnice „Ghe. Asachi“ din Iaşi. Este căsătorit și are un băiat.

Nicolae Hurduc a intrat în atenția publicului cu o serie de declarații bizare, care au intrat rapid în atenția cercetătorilor, după ce acesta a fost propus la Cercetare. Concret, Hurduc a declarat că nu crede că omul se trage din maimuță și că i se pare credibilă teza că oamenii vin din viitor, într-un interviu pentru Ziarul de Iași.

Declarațiile bizare ale lui Nicolae Hurduc:
  • Mie îmi este foarte greu să cred că omul, un mecanism, o maşinărie atât de complexă, se trage din maimuţă. Eu nu accept aşa o idee oricât de oricât de logică pe undeva ar părea această teorie evoluţionistă.
  • Este o teorie a lumilor paralele, care spune că noi am veni din viitor. Mie îmi sună mai interesant această idee, că noi venim dintr-o lume paralelă din viitor. Iar asta pentru că oamenii au nişte caracteristici, conştiinţa şi sufletul, iar până într-un punct le vedem la animale. În special la cele de companie.
  • (…) Chiar zilele trecute citeam că un câine a fost închis în cavoul stăpânului său pentru că nu a vrut să plece de acolo. Sunt lucruri care depăşesc puterea noastră de înţelegere.
  • (…) Trebuie să înţelegem faptul că nu vom putea pricepe anumite lucruri pentru care nu suntem programaţi, întorcându-ne la programare. Pentru că, să recunoaştem, creierul uman funcţionează în multe puncte exact ca un computer, ca un program. Sunt nişte programe, iar în psihologie acum, specialiştii, recunosc că sunt anumite bias cognitiv, acele erori de judecată pe care le are un individ, erori care îl fac să ia decizii greşite. Asta nu înseamnă decât că rulează un program greşit, el rulează permanent şi nu poate să scape de acel cerc vicios şi de fiecare dată va lua o decizie greşită pentru că el are o prejudecată, are un astfel de sub program care îi perturbă sistemul de gândire, iar acesta nu este destul de mobil. De aceea, eu adopt o poziţie de mijloc între teoria pur evoluţionistă şi religie. Eu cred lucrurile nu sunt în conflict, iar cele două componente nu se exclud una pe cealaltă.

Declarațiile de mai sus au fost făcute într-un interviu pentru Ziarul de Iași.

Citește și:

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

VIDEO Monica Anisie: Programa va fi adaptată pentru învățarea online și vom anunța cum se va face evaluarea online / În privința olimpiadelor școlare, Ministerul analizează dacă se vor desfășura digital sau dacă se vor anula

Ministerul Educației va modifica programa școlară, “pentru învățarea în sistem online”. “În curând vom ieși să spunem cum anume se va desfășura activitatea de predare-învățare și evaluare în sistem online.…
Vezi articolul

Noul ministru al Educației în Guvernul Ciolacu va fi fostul ministru Ligia Deca / „Mi-aș dori să pot face parte din echipa care pune în practică legile noi ale educației“, spunea aceasta cu 24 de ore în urmă

Ligia Deca a fost validată pentru funcția de ministru al Educației în viitorul cabinet Marcel Ciolacu de către biroul politic al PNL, potrivit G4Media.ro. Aceasta a fost singura candidată internă…
Vezi articolul

O hartă considerată pierdută aduce dovezi ale vieții din Cretacic în Țara Hațegului / Documentul, pe care sunt marcate situri cu fosile de dinozauri, a fost descoperit în arhivele Institutului de Geologie de la Budapesta

O hartă veche de mai bine de 100 de ani, considerată pierdută și pe care sunt marcate situri cu fosile de dinozauri de pe teritoriul Geoparcului Internațional UNESCO Țara Hațegului,…
Vezi articolul