Scădere dramatică a numărului de nașteri în primele 6 luni ale anului. Cel mai mic număr de nou-nascuți din ultimii 7 ani

17.696 de vizualizări
Foto: © Irina Zharkova | Dreamstime.com
Numărul nou-născuților înregistrați în primele 6 luni ale anului 2020 este cel mai mic din ultimii 7 ani, potrivit datelor Institutului Național de Statistică analizate de Edupedu.ro.

În intervalul ianuarie-iunie 2020 s-au înregistrat 79.712 nașteri, cu 16.682 mai puține față de aceeași perioadă a anului trecut, scăderea fiind cea mai mare înregistrată în perioada analizată, 2014-2020.

Media ultimilor 6 ani a fost de peste 90 de mii de nou-născuți, potrivit INS.

De menționat că nașterile din perioada primelor 6 luni nu au motive să fie influențate de actuala criză sanitară și economică, conceperea copiilor născuți în perioada anlizată având loc cu circa 40 de săptămâni înainte (durata unei sarcini la termen). Copiii născuți în intervalul ianuarie-iunie 2020 au fost concepuți în perioada mai-octombrie 2019.

Pentru a ilustra impactul acestei scăderi asupra sistemului de educație, diferența de 16.682 de copii înseamnă peste 600 de clase/grupe de grădiniță de câte 25 de copii mai puține față de câte ar fi formate din copiii născuți cu un an mai devreme.

Proiecțiile INS arată că până în anul 2060 în numai puțin de 19 județe din cele 42 ale României populaţia de vârstă preşcolară şi şcolară va scădea cu peste 50% față de anul de referință, 2015. Asta în condițiile în care din 2011 până în 2015 acest segment de populație, cu vârsta între 0 și 23 de ani, a pierdut 6,1%, adică 328.738 de persoane.

Foto: © Irina Zharkova | Dreamstime.com

Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care site-ul Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


3 comentarii
  1. Cand tara este falimentara si n-ai ce manca normal ca nu faci copii. Daca veti studia statistica veti vedea ca cele mai multe familii din categoria medie de bunastare au un singur copil. Oamenii sunt constienti ca statul ofera mai mult unui detinut decat unui copil. Cel mai des veti auzi motivul “viata este grea si nu vrem sa facem 3 copii pe care sa-i tinem in saracie”

  2. Dacă ar fi să fac o predicție, as spune ca în perioada următoare vom asista mai întâi la o ușoară creștere (cred că s-au conceput ceva copii în perioada in care nu prea aveam voie să ieșim din casă, dacă nu din alt motiv, măcar de plictiseală).
    După care s-ar putea să urmeze ceea ce se numește “o iarnă demografica”. Diferența menționată in articol s-ar putea să ni se pară ca diferența între Pepsi și Coca-Cola. Cred că in primul semestru din 2021 (sau al doilea) numărul de nașteri va fi la jumătate față de cat e acum, dacă nu și mai jos.
    Ideea este foarte simplă. Cuplurile care există deja, mai ales dacă au copii, nu vor mai concepe alții, decât în foarte mică măsură. Nici nu e un moment potrivit pentru așa ceva. Cât despre cuplurile noi, cu toată distanțarea, și masca, și mai știu eu ce, ele vor avea o mare problemă sa se formeze ele, darămite sa mai facă și copii.

  3. Probema nu este doar economica ci, mai degraba, de educatie. Dupa ce am preluat, fara discernamant, sisteme de gandire/educatie de tipul „explozie demografica”, „egalitate de gen”, e firesc sa suportam si consecintele…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Două din 5 gravide adolescente din zonele rurale defavorizate din România nu au efectuat analizele recomandate în sarcină, din cauza lipsei accesului la servicii medicale și a resurselor financiare – Studiu și infografic Salvați Copiii

Vârsta medie la nașterea primului copil în cazul mamelor adolescente din zonele rurale defavorizate din România este de 16 ani la prima naștere și de 18 ani la al doilea…
Vezi articolul

40% din elevii dezavantajați, majoritatea din mediul rural, nu au făcut școală online / Elevii fără acces la educație au pierdut 24 de săptămâni de școală – Raport al World Vision România, la 1 an de la prima zi de școală online

La un an de la prima zi în care școlile din România s-au închis, iar educația a trecut în mediul online, 40% dintre elevii din mediile defavorizate, majoritatea înscriși la…
Vezi articolul