BREAKING Sorin Cîmpeanu: Odată cu încetarea stării de alertă, se anulează atât toate restricțiile, cât și toate facilitățile din școli și universități. Dispare obligativitatea măștii pentru elevi, iar universitățile nu mai pot organiza cursuri online / Masca în școli se păstrează cu titlu de recomandare

555.755 de vizualizări
Foto: gov.ro
Încetarea stării de alertă înseamnă, în educație, “revenirea totală la starea de dinainte de Legea 55” și “întoarcerea strictă la prevederile Legii educației nr 1/2011”, adică “se anulează atât toate restricțiile, cât și toate facilitățile”, a declarat pentru Edupedu.ro ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. Elevii nu mai sunt obligați să meargă cu măști la școală (masca se păstrează cu titlu de recomandare, alături de respectarea regulilor de igienă), iar facultățile și școlile nu mai pot organiza cursuri online sau examene online, potrivit oficialului.
UPDATE 9 martie 2022: FINAL DOCUMENT Ministrul Educației: Universitățile pot continua cursurile online pentru “o perioadă optimă de tranziție”, cu obligativitatea recuperării activităților didactice până la sfârșitul semestrului al II-lea
  • Nota editorului: Informația inițială a ministrului, care menționa că aceste schimbări se aplică “de mâine”, nu a fost corectă. În acest moment, luni ora 18:30, nu este clar de când vor fi aplicate modificările, de mâine, de miercuri sau din zilele următoare.
  • Amintim că președintele Iohannis a anunțat că starea de alertă nu va fi prelungită după 8 martie, iar o serie de restricții vor fi eliminate.

Sorin Cîmpeanu a precizat că nu este nevoie de abrogarea ordinului comun al Ministerelor Educației și Sănătății, care a reglementat până acum funcționarea școlii în timpul pandemiei COVID-19. “Ordinul comun este emis în baza Ordonanței de Urgență nr. 141 din 2020 și a Legii 55 din 2020. Ieșirea din starea de alertă echivalează cu faptul că acest ordin comun își încetează automat valabilitatea“, a precizat pentru Edupedu.ro ministrul Educației.

În ceea ce privește posibilitatea organizării de cursuri online, Cîmpeanu a afirmat pentru Edupedu.ro că, în cazul universităților, legea educației definește cele trei forme de organizare a învățământului universitar: cu frecvență (zi) / cu frecvență redusă / la distanță. Aceste forme sunt acreditate de ARACIS, în urma evaluării. “Odată cu ieșirea din starea de alertă, dispare singurul fundament legal (Legea 55) care permitea derogare de la acest lucru”, a declarat ministrul Educației, pentru Edupedu.ro.

Oficialul a continuat că “școlarizarea fără certificarea calității de către ARACIS poate conduce la nerecunoașterea diplomelor românești“.

Pentru viitor, va trebui să gândim modalitatea în care se realizează acreditarea, pentru a se putea organiza cursuri online. Dar asta va presupune cu siguranță evaluări ale resursei umane, ale infrastructurii fizice și IT, proceduri“, a declarat Cîmpeanu, pentru Edupedu.ro.

Amintim că și în septembrie 2021 ministrul Educației a declarat, în cadrul unei dezbateri online organizate de Edupedu.ro în parteneriat cu DOVE, că odată cu terminarea stării de alertă, orice posibilitate de predare în online va înceta până când aceste forme de predare nu vor fi evaluate, mai apoi autorizate și mai apoi acreditate.

Citește și:
BREAKING Președintele Iohannis a anunțat că starea de alertă nu va fi prelungită după 8 martie, iar o serie de restricții vor fi eliminate

112 comments
  1. Toate companiile pot lucra on-line fara probleme – de ce sa nu se faca si niste amarate de cursuri. Dar e greu de priceput de unu fara nici o calificare manageriala, ce intelege doar muncile agricole si aratura de primavara

  2. Deci daca al meu copil are o problema de sanatate, rara, care este declansata de stari inflamatorii ale organismului si risca diverse handicapuri permanente, severe, la orice episod… in conformitate cu dreptul la protectie si cel la educatie, din Constitutie… cum, anume, in aceste conditii si conform datelor acceptate de WHO, ECDC si DSP despre transmiterea acestui virus sistemic (despre care au aparut, deja, studii, chiar si Europene, recunoscute, care arata ca, prin prisma problemei sale de sanatate are un risc crescut si pentru a face forme severe si si pentru deces, chiar), ii va asigura Min. Educatiei drepturile constitutionale pentru a nu fi dat in judecata? Pentru ca maine… ori se rezolv asta (invata online sau scoala ii asigura conditii de siguranta), ori ma adresez tuturor tipurilor de instante si forumuri competente. Politica nu ma intereseaza, deloc, dar, SUB NICI O FORMA, nu puteti cere unor tineri sa se puna in pericol daca vor sa nu renunte la scoala. Daca nu se rezolva rapid, sunt la fel de pregatita pentru a incepe aceste demersuri ca si cand nu se stia daca se va putea invata online pentru anumite categorii de elevi – si nu sunt singurul parinte care gandeste astfel, desi asta nu conteaza. Fara orele online pentru anumite categorii de elevi, cat timp inca este pandemie (pandemia poate fi numai la nivel mondial; nu exista ca riscurile aduse de ea sa dispara dintr-o tara… indiferentce ce decide mediul politic) si tinand cont de datele autoritatilor in domeniu… nu este nici o cale in care asta, fara a lua niste masuri deosebite, nu aveti cum sustine, legal, ca i se cere sa aleaga intre educatie si sanatate si viata (masuri… perfecte, la virgula si punct cu punct, din punct de vedere epidemiologic: de la masti minim FFP2 si pregatirea teoretica si practica pentru a le folosi corect la spatii si ventilatii si… pana la posibilitatea de a bea apa sau a manca, in siguranata, tot, caci nimeni nu are dreptul sa faca vreun compromis legat de asta).

    1. *DDC, va dau dreptate și va susțin, pana când vom fi bătăi de joc, nu se mai poate. Va urez sănătate, știu prin ce treceți. Și copilul meu are probleme de sănătate și știu ce înseamnă și prin ce treceți.

  3. Alo! Ce expertiza ai dumneata sa spui asa ceva? Cine o sa dea foc tarii? De la acesti copii o sa mananci pensie. Sau nu. Ca nu e obligatoriu s. o prinzi.

    1. Buna ziua! Exista școlarizarea la domiciliu sau in spitale. Pe baza certificatului de orientare școlară eliberat de Centrul județean de resurse educaționale sau cel din București, care conține recomandarea privind una din formele de școlarizare enunțate mai sus, unitatea unde este școlarizat elevul sau o unitate școlară desemnată de Inspectoratul școlar va desemna o comisie cu profesori pt fiecare materie care va efectua orele cu elevul la domiciliul acestui sau in spitale. Sănătate multa tuturor!

    2. Expertiza tine de o cercetare, un raport sau o consultatie(in diferite domenii) si in niciun caz nu are, asa cum sugerezi tu, legatura cu experienta. Folosesti cuvintele fara sa le stii sensurile si esti si tupeista.

  4. Acest ministru este paralel cu realitatea din multe scoli!
    Exista scoli in sistemul preuniversitar care si-au desfasurat activitatea (partial sau in totalitate) in sistem online din motive logistice (lipsa de spatiii, sedii in renovare). Daca sistemul online dispare printr-un hocus-pocus-pixus, ce se intampla cu acei elevi? Sunt dati afara din scoala, alaturi de profesorii lor?

    1. Exista undeva o precizare: cu acordul dsp si daca este necesar se poate ramane in online. O scoala fara caldura sau in renovare se incadreaza la astfel de situatii.

  5. Domnul ministru ,plagiator,fie vorba între noi,sta in birou și nu intra intr-o clasa cu 34 de adolescenți fără masti.
    Politrucii au făcut rău învățământului de mai mult de 30 de ani!

    1. cu masca fără masca tot acolo e..:elevul poarta masca cât timp profesorul este in clasa…trebuie sa acceptam ca cocosul a apus

    2. E cumplit. Azi niciun elev nu a mai vrut sa poarte masca. Nici macar unul cu responsabilitate si constiinta(ma intreb unde vom ajunge cu asemenea caractere). Am intrat mascat(inca) intre 31 de elevi fara masca si am sperat in gand sa nu-mi imbolnavesc familia sau parintii si chiar bunicii, unde mergem des in vizita sa-si vada nepotii. Trista situatie si restrictii ce trebuiau anulate treptat.

      1. Peste tot e la fel. Care e diferența dintre Isis care transforma copii în sinucigași cu bomba și ce se face acum? Niciuna.
        Si sunt acei profesori antivaccinisti care au zadarnicit toate eforturile. Care au fost împotriva vaccinului, împotriva, împotriva. Ce mai cauta în lumea civilizata? Sa se ducă în Africa unde este exact pe sufletul lor:fără măști, fără educație, fără vaccin și mortalitate infantila foarte mare. Adică prostii nu mai apuca sa crească, sa obțină un post pe pile și apoi sa nenoroceasca generații de tineri.

  6. Conform Legii educației, prin învățământ cu frecvență (IF) se înțelege că are „frecvență obligatorie” (am citat din lege). Atât! Nu se spune dacă frecventarea cursurilor să se realizeze online sau fizic. Deci legea NU interzice varianta online. Care variantă, pentru adulți, este foarte în regulă (pentru cursuri, deci pentru teorie) dacă este făcută cum trebuie. Nu se pierde timp în trafic, nu se aglomerează orașul, nu cresc costurile universităților cu utilitățile, nu se mărește posibilitatea contaminării, nu se aglomerează mijloacele de transport în comun etc.

  7. Textul legii 55/2021 nu confirmă în totalitate spusele d-lui ministru. A se citi cu atenţie:
    “Articolul 39
    (1) Începând cu data intrării în vigoare a prezentei legi și până la eliminarea restricțiilor privind adunările publice de către autoritățile de resort, unitățile de învățământ preuniversitar organizează activități din planurile de învățământ și în mediul online.
    (2) În situația în care activitățile nu pot fi desfășurate conform prevederilor alin. (1), pentru a asigura accesul egal la educație, inspectoratele școlare/inspectoratul școlar al municipiului București și unitățile de învățământ preuniversitar au obligația să asigure resursele educaționale pentru elevii care nu au acces la tehnologie, în conformitate cu instrucțiunile ministrului educației și cercetării.
    (3) Derularea activităților prevăzute la alin. (2), precum și modul de recuperare a conținuturilor din programele școlare care nu pot fi parcurse în această perioadă se stabilesc de către Ministerul Educației și Cercetării.”

  8. Deci in mintea tov. Putin-Campeanu on-line se numeste facilitate ? Eu credeam ca e o varianta de protectie a populatiei.
    Care erau restrictiile tov. Putin-Campeanu ? A fost cineva oprit sa invete ? Eventual vacanta fortata din aprilie si cea din octombrie pot intra la categoria restrictii !
    Eu asa percep aceste doua cuvinte. Poate nu mai stiu romaneste, imi cer scuze.

  9. De aseară tot urmăresc reacțiile studenților, care în mare parte se plâng de reala posibilitate de a merge fizic la facultate, in special în sesiune. Credeți că este întâmplător? Nu. Viața nu este online, iar cu o diplomă obținută după ce ai fraudat toate examene nu ai ce caută în câmpul muncii. Am citit și păreri precum ,,daca se vrea se învață și online”, învățatul ca învățatul dar haideți să fim realiști, atunci când ai ocazia să obții o nota mare cu un minim de efort nu vei profita? E in firea omului să își facă viața mai ușoară, însă trebuie să tragem o linie. Scuzele celor care spun că au un job sau că nu stau în oraș sunt complet irelevante. Vara trecuta toată lumea știa că vom începe anul universitar fizic, însă din cauza cazurilor de covid am intrat în online. Iar cei care spun că le este frica de COVID, litoralul a fost arhiplin vara trecută. Nu va este frica de COVID in club, dar la facultate da. Voi cei care mai aveți puțin și ieșiți în stradă, voi aveți o singura frica, aceea de a munci cu adevărat pentru diploma voastră. Înainte să se scoată vaccinul toată lumea se ruga pentru el, iar după ce a apărut dintr-o dată opinia publică s-a schimbat, așa faceți și acum. Cum au depus întregi generații efort la facultate puteți și voi, dar dacă nu vă retrageți frumos dosarul și vă vedeți de drum. Până la urmă exista x facultăți online, dar de sigur niciuna nu se compara cu una ,,de prestigiu “. În 2020 așteptam să se termine pandemia, iar acum când ne apropiem de normalitate nu știți cum sa vă ascundeți.

    1. Stimate ”Student realist”, nu mă pot abține să nu îți răspund la acest comentariu răutăcios.
      Subsemnata, ”studentă muncitoare”, care se află de mai bine de trei ani în câmpul muncii, țin să îți aduc la cunoștință faptul că nu ar trebui să deschizi gura în necunoștință de cauză. Eu, ”studenta muncitoare”, lucrez ca profesoară de câteva luni, și sunt în an terminal la facultate… Până de curând, am lucrat pe unde am putut. Pentru mine mersul la muncă, dragule ”student realist”, nu este o scuză, ci o necesitate! Dacă dumneata, dragă ”student realist”, ai fost întreținut de familie în timpul studiilor universitare, să știi că situația mea nu e la fel de roz ca și a dumitale!! Eu sunt nevoită să muncesc pentru că părinții nu mă susțin financiar ca să pot finaliza niște studii. Fac acest lucru deoarece în viitor doresc să-mi pot permite a-mi trimit copilul (pe care-l voi avea sau nu) la o facultate, și evident, din dorința de a ajuta cât mai mulți copii să se dezvolte din punct de vedere mintal și emoțional.
      Așadar, dragule și stimabilule ”student realist”, te invit data viitoare să îți conectezi creierul la mâini înainte de a face comentarii care nu-și au locul.
      Semnat,
      ”Studenta muncitoare”

    2. Dragule student realist,
      Mulți dintre cei care “fraudat examenele” sau doctoratele sau etc., etc., sunt și au fost miniștri, sau altfel de politruci care iau decizii de pe o zi pe alta… ce ți se pare ți-e “irelevant” este o realiate, Tov-ule!

    3. Le-as dori sustinatorilor online-ului in universitar sa fie operati de un medic format astfel. Ce parere ar avea oare?

      1. Nu stiu de unde aveti informatiile ca facultatea de medicina se face online? In afara starii de urgenta , cele 2 luni de la inceput, facultatea de medicina fie ea umana sau veterinara si-a desfasurat activitatea fata in fata, asa cum este normal.
        Insa, sa nu uitam, ca sunt facultati unde prezenta fizica la cursuri nu aduce niciun plus valoare. Cred cu tarie ca sistemul online poate fi desfasurat si de acum incolo totusi examinarea ar trebui facuta fata in fata.

  10. Si totusi, daca suntem sinceri, ar trebui sa recunoastem ca acesti doi ani de scoala online au fost un dezastru. Am vazut efectele la elevii mei de gimnaziu, dar si la baiatul meu care si – a finalizat cursurile universitare online. Si desi e un tanar constiincios si responsabil, nu pot spune ca mai e la nivelul la care ar fi trebuit sa fie. Noi suntem de la inceputul acestui an fizic in clase si incercam sa stergem efectele perioadei de online. E greu. Copii care citesc greu, copii care scriu greu, copii care nu se pot concentra, care nu mai au unele deprinderi…
    Pe de alta parte, sa te trezesti dimineata, sa ai o rutina, sa pleci de acasa, sa ajungi la program, sa iesi din casa, sa te misti la aer, soare, vant, asta inseamna viata noastra pe aceasta planeta, nu sa stam in varful patului cu un laptop in brate.
    Studentimea sa nu se agite, ca la cum merg treburile in tara asta, pana se organizeaza revenirea lor la facultate, se termina anul universitar. Ceilalti elevi sunt deja fizic la scoala.
    Efectele dezastrului le vom vedea cu adevarat peste vreo zece ani.

  11. Ar trebui să rămână ,la universități,orele online,până la finalul anului universitar.
    Doar examenul de disertație sa fie dat în cadrul universităților.
    Începând cu noul an universitar se poate reveni la cursuri in universități.

  12. Începând din 9 martie , pandemia s a sfarsit….din pix normal. Sunt in continuare oameni cu comorbiditati care locuiesc cu elevi. Acum suntem obligați să ne expunem la virus…JOS CAMPEANU !!!

  13. Trezirea, Veronicilor! Fiecare universitate va lua decizia in concordanta cu managementul si studentii sai. Stati pe curul vostru, profesorii nu vor la scoala multi sunt batrani, se tem de boala(corona), multi au activitati asociate banoase, alergatura multa deloc productiva…multi studenti au realizat ca au inclinatii si spre alte arii de studiu, s-au redescoperit stand acasa, au inceput sa lucreze mai mult la ei ca persoane, au privit cerul si si-au inceput propriul business, imbina si scoala si munca, unde mai pui ca iese si banutul cum nu iesea in alti ani. Nu mai mancam 3 cheesburgari la romana mancam sushi pe dorobanti ca am scos capul din caiet din predarea aia obosita comunista. Totul e interactiv si cool parca si profesorii sunt diferiti- atmosfera e una degajata… sa citim mai bine niste statistici, cati s-au inscris in anul universitar 21/22 numai pentru simplul motiv ca se tinea online? Cate taxe s-au platit? Cate se vor mai plati? Va zic eu multe de tot! Banul dicteaza in marele centre universitare… Trezirea, mai vorbim pe la 1 noiembrie pentru anul scolar 22/23 cand razboiul se va fi terminat iar iarna va aduce un nou virus cu noi restrictii si tot asa…
    Tot mapamondul va juca in hora asta, ca intr-o reluare continua…ani la randul…din pacate asta este situatia!

    1. razboiul nu se va termina deloc……urmeaza …new world order……schimbarea hartii europei si a lumii……ia aminte la cuvintele mele…..vei vedea de a lungul timpului

  14. Am înfrânt!
    Virusul care tine încă 700 de oameni la ATI se va speria de încetarea stării de alertă și va dispărea că să lase loc noii narațiuni – ,,razboiul nuclear”

    Și când te gândești că acum vreo 80 de zile se vorbea de vaccinarea obligatorie.
    Când mințeau guvernanții?
    Atunci sau acum?
    Poate și atunci si acum.

    Așa se îngroapă eșecul secolului, ,,vaccinul mARN” doza 4, 5 sau la a câta se mai ajunsese!

    Ciudată turmă, oribili conducatori.

  15. Bai ministru’ de doi lei esti! Cum poti tu sa vi sa spui ca gata ,daca iesim din starea de alerta nu mai poarta copiii masti la scoala ,nu se mai fac ore online….dc? Ca asa te gabdesti tu ? A dispărut covidu si nu stie nimeni asta,doar se poate invata si in online daca este interes din partea elevului si a studentului si evident din partea profesorilor ….din pacate sunt mai multi profesori decat elevi care nu vor sa predea in online ptr ca nu sunt pregătiți si nici nu au bunavointa sa învețe, dar urla dupa salarii mai mari cand 80 la suta dintre ei nu fac nimic ptr copiii astia!!! Dau note dupa ureche si dupa favoritisme….Învățământ de toata jena!!! Suntem innapoiati si folosim metode de predare învechite!

  16. Cineva preocupat și de aspectul orarelor??

    In cat timp se va face tranziția, avand în vedere că semestrul 2 deja se desfășoară în universități după un anumit orar, hibrid?

  17. Sa ramana on line acest an,nu e alba/ neagră! Daca înveți o faci din cunstiinta,indiferent de modalitate dar afectează mental.O readaptare după 2 ani+ presiunea reorganizării nu e benefică! Vor reincepe infectarile! Pandemia a afectat mentalul tuturor,schimbare brusca agraveaza! După vacanta de vara,începerea unui nou an scolar/universitar,in normalitate e recomandabil!

  18. Ce se ataca toti cei care au crezut ca pot profita la nesfarsit de cursurile online ca sa obtina si ei fara prea mult efort o diploma de licenta si eventual de master :)). Facultatea online nu e facultate, iar job-ul si resedinta in mediul rural nu sunt scuze relevante!! Nu va mai plangeti ca, vai Doamne, nu exista siguranta dpdv sanitar si medical. Oricum stie toata lumea ca ati rupt cluburile si festivalurile vara trecuta si nu numai, in plina pandemie 😉

    1. De unde atata rautate madam?? Am facut atat cursuri cat si seminarii online si mai mult decat atat daca la unele nu a fost cine stie ce la altele a fost destul de strict, si examenele au durat 15 min!! Va dati seama cum este sa fie evaluata activitatea de cateva luni intr-un examen de 15 min?

      Nu zic ca a fost nici bine nici rau, depinde de situatia personala a fiecaruia.
      Este f aiurea daca ei vor sa inceapa Cursurile fizic de pe o zi, pe alta sunt mult studenti care fac facultatea si din alte zone exact si din mediul rural dar si din R. Moldova sau etc. Cum putem sa venim de pe o zi pe alta sa ne organizam ca asa vor ei?

      Nici Universitatile cum dracu sa se organizeze de pe o zi pe alta, astia sunt absurzi..

    2. Stimata Ana, ceea ce afirmați este neadevărat și, greșit! In toate tarile civilizate cursurile universitare online, sunt nu numai agreate, ci foarte eficiente.Tinerii studiosi, învață acasa in liniste nefiind distrasi, iar examenele sunt cât se poate de exigente. În schimb, loazele sunt cele atrase de prezenta fizica la cursuri, nicidecum sa asimileze materia, ci prntru-a socializa si-a se distra.Si, mai există-o teorie românească, care scuza submediocritatea majorității tinerilor: – “profesorii sunt vinovați,ca nu se implica în educarea și formarea copiilor”!Dar,cei care fac asemenea afirmatii, nu se întreabă, de ce în aceeași școală, în aceeași clasa și, cu aceeași profesori, un număr de 2-3 elevi sunt eminenți, un număr de 6-8 sunt buni,iar majoritatea este formata din chiulangii semianalfabeti, obraznici și tupeiști, care fug de orele de curs și,când sunt prezenti, deranjează profesorii și pe colegii care chiar vor sa învețe.Deci,despre ce vorbim???

  19. Culmea e că majoritatea elevilor/studenților care se plâng de învățarea online şi vor înapoi fizic sunt loazele care deranjau orele şi veneau doar pt socializare. Se poate învăța online la fel de bine ca şi fizic – daca se doreşte.
    Ca să nu mai amintesc şi că pandemia nu s-a sfârşit.

    Ruşine preşedintelui, ministerului educației şi tuturor celor responsabili pt zădărnicirea combaterii pandemiei!

    1. Calmeaza-te, nu mai exista pandemie, domnul Putin a eradicat-o in 48 de ore si inca nu a primit un premiu Nobel in medicina. Nu mai vad nimic legat de covid deci inseamna ca a disparut nu? ce nu e la stiri nu exista si punct.:))))

    2. Mai citeste despre așa zisa pandemie că informații se găsesc destule (pe net)și după aceea vorbește

    3. Adevărat. Nu s-a terminat pandemia, dat tot efortul tuturor pentru înlăturarea ei nu a fost în zadar. Se poate învăța online bine, dar copiii au tentația sa nu o facă deoarece în mediul online iau petrec majoritatea timpului cea ce da tentația spre altceva afara de învățat(cel al fi jocul). Nu spun că cei din frunte sunt perfecți. Toată lumea incerca sa reîntoarcă lucrurile la normal (cum a fost înainte).

  20. Alo! Trezirea domnului Ministru Câmpeanu! ANOSR a anunțat în urmă cu câteva minute că legea spune că în anul universitar 2021-2022 nu suntem obligați să revenim fizic la facultăți!

    1. Dl. ministru nu si-a consultat juristii sau a fost dezinformat. Legislatia in vigoare prevede ca in anul universitar 2021-2022 se poate merge online pana la sfarsitul anului, tocmai pentru ca se tine cont de ceva ce a cam fost uitat in ultima vreme, si anume ca nu se pot schimba regulile in timpul jocului.

  21. Bah al dracului ministrul asta ,cum reușește el din pix sa schimbe toate legile,s a dus si pandemia,ieri era masca obligatorie in scoli ,azi nu mai este,ieri era bun online ul ,azi nu mai ..și uite asa se joaca ei cu nervii nostri ,cum s au jucat mereu ,niciodată nu au urmarit bunul mers al lucrurilor, niciodată nu vor urmari progresul ..bine ar fi sa va 💣 si pe voi acolo unde stati degeaba la munca clasa politica .

  22. Sunt de acord cu renunțarea la aceste restricții din sectorul preuniversitar și universitar, cu excepția interdicției cursurilor și examinării online la nivel universitar.
    Consider că eliminarea totală a acestei posibilități de desfășurate a activității online de la nivel academic este o prostie în acest moment. Pe de o parte, foarte mulți studenți/masteranzi sunt, în acest moment, în provincie, iar nu în marile centre universitare (București, Cluj, Iași). Mulți dintre ei nu-și permit o deplasare dintr-o dată în orașele unde se află universitățile la care studiază, din considerente obiective (problema cazării în cămine, problema chiriilor, lipsa banilor necesari pentru aceste chestiuni etc.). Ar trebui să li se permită acelora care au început semestrul al II-lea să continue activitățile academice în online, pentru asigurarea predictibilității. O soluție moderată se impune în actualele condiții, chiar dacă pandemia este pe final. Nu poți aduce toată studențimea din provincie în marile centre universitare dintr-o dată.
    Am speranța că lucrurile se vor lămuri în perioada imediat următoare!

    1. Facultatea se face fizic. Ce faceți voi nu e facultate, e pierdere de timp. Ori munciți, ori învățați?! Hotarati-va! Nu v-ar fi rușine să vă plângeți că veniți la facultate?! Pai ce facultate e aia din spatele unui ecran, din fundu’ grădinii, din club sau de pe unde sunteți?! Marș! N aș da 2 bani pe diplomele obținute din învățământul online! Nu as angaja un absolvent de “facultate online”, l-aș considera fara studii. Daca e bun pe ce face, ok, dar considerat fara studii superioare.

    2. Pai daca nu și permit să renunțe la locul călduț atunci sa renunțe la facultate. Nu e obligatorie
      Nu se poate și cu slănină in pod și satul.

  23. Bai, voi cât mai vreți sa copiați. Voi vreți sa ieșiți ingineri, profesori etc. sau sa aveți diplome de copy – paste.

    1. Cine spune ca facultatea in mediul online este sinonim cu “copy-paste”?
      Proiectele si activitatea de la ore (la seminarii, si chiar si la unele cursuri indiferent de ciclul de invatamant superior I sau II) sunt cuantificate, evaluate si notate de fiecare profesor cu note de la 1 la 10, in baza carora studentii primesc note. Se fac in jur de 2-3 proiecte pe materie, la care se adauga contributiile la activitatea la ora, si cea de la curs.
      Inafara de examenele de la finalul semestrului, care se dau in sesiunea de 2 saptamani si sunt in jur de 3-4 pe semestru, si adaugam aici si unele teste de pe parcursul semestrului (desi unele sunt clasice in varianta scrisa), “copy-paste” nu te ajuta la nimic. Astfel, cum puteti caracteriza studentii, sau chiar si elevii prin apelativul “Bai”, si “cât mai vreți sa copiați.”? Resursa intelectuala (cunostinte, experiente, etc.) si discursul (bagajul lingvistic de specialitate) pe care studentii il au la finalul celor 3-5 ani de studii superioare atestate cu diploma de licenta/master, nu pot fi evaluate de niciun om de pe strada care nu a facut o facultate. Acestea fiind spuse, cine doreste sa invete, invata in orice mediu, fie ca vorbim de mediul online, hibrid sau fizic.

      1. Doamnee!!! Cum s ava gândiți sa chemați asa studenții de pe o zi pe alta?? Va credeam ca aveți o logica mai ok decât ceilalți incompetenți care ne conduc…cum sa vina studenții maine cand majoritatea nu majoritatea 99,9% nu sunt din orașe. Dacă s-a putut preda 2 ani online se mai poate preda un sem. Fiți înțelegător si puneti-va in rândul oamenilor înainte de a lua decizii…

  24. Dar iñ unele Universități, nu stiu daca la toate, ARACIS a fost si a făcut evaluare și acreditare pe timp de Online. Deci eu cred ca dl ministru e un pic pe lângă. Pe urmă ar trebui sa tina cont și de moment.

  25. Jos Sorin Campeanu!
    Asta ati vrut, sa vina ceva sa intrerupa invatamantul online.
    Sa va fie rusine, in exact 2-3 luni de al naibii ati vrut sa ne faci rau c-o asemenea masura mizerabila.
    Cine e acum in tara sau la Bucuresti si cine isi ia apartment, chirie sa vina la curs fizic?
    Lasati-ne sa terminam cu totii in online.

  26. La universitati, totusi, legea 55 prevede ca se pot face activitati online pana la sfarsitul acestui an universitar. Normal, pentru ca universitatile nu sunt in fiecare sat si oras iar programele au inceput intr-un fel si e greu sa schimbi dintr-o data. Ordonanta 99 din septembrie 2021 a formulat art. 40 din legea 55 astfel:

    Articolul 40. (1) Pe perioada stării de alertă, precum și pe tot parcursul anului universitar 2021-2022, instituțiile de învățământ superior din sistemul național de învățământ, în baza autonomiei universitare cu respectarea calității actului didactic, pot utiliza metode didactice alternative de predare-învățare-evaluare, în format online, în conformitate cu propriile metodologii. De asemenea, se pot desfășura online și examenele de finalizare a studiilor de licență, de masterat sau a programelor de studii postuniversitare, susținerea tezelor de doctorat, susținerea tezelor de abilitare.
    (2) Activitățile didactice și de cercetare prevăzute la art. 287 din Legea educației naționale nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare, precum și examenele de finalizare a semestrelor și a studiilor de licență și masterat, susținerea referatelor și a tezelor de doctorat desfășurate online în anul universitar 2021-2022, precum și pe toată perioada stării de urgență, necesitate sau alertă, în cadrul formelor de învățământ cu frecvență, cu frecvență redusă și la distanță se circumscriu prevederilor art. 139 din Legea nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare, și sunt recunoscute.

    1. Au să se acomodeze studenții foarte repede, exact ca și noi, de la covid la război…nu te intreabă nimeni vrei nu vrei, TREBUIE, au dormit destul in online, sa mai pună mâna pe carte, aceasta la sigur e generatia care o sa dea foc țăriii!!!!

      1. Daca nu sunteti in cunostinta de cauza, ar fi bine sa va abtineti de la comentarii. Copilul meu lucreaza si face conversie profesionala. Distanta esre de 300 de km…vi se pare ca asta e de dragul ” de a dormi in online”?

      2. Tie ti se pare normal sa trebuiasca sa mergi in centrul universitar de la 100km, sa iti cauti chirie pentru 3 luni(e imposibil… proprietarii vor contracte pe putin 6), si sa iti strici toata viata actuala(unii au loc de munca, familie, etc.) doar pentru ca asa spune un tampit de ministru. Voi merge bucuros la facultate si la anul… dar asa, dupa 8 luni de online, sa revin in 2 saptamani(nici nu ai timp sa iti cauti cazare), la cursuri este pur si simplu o prostie

      3. De profesorii aroganți și corupți care fac ce vor în virtutea gradelor universitare nu spuneți nimic?

      4. Alo! Ce expertiza ai dumneata sa spui asa ceva? Cine o sa dea foc tarii? De la acesti copii o sa mananci pensie. Sau nu. Ca nu e obligatoriu s. o prinzi.

  27. Pai OUG 99/2021 e abrogata sa intelegem? Art. II pct.3 ma refer? Cu prevederea care permite online ‘*Precum si pe tot parcursul anului universitar 2021-2022’?

  28. O prostie la fel de mare ca și restricțiile aplicate absurd. Cum să interzici la Facultăți să nu mai facă cursuri on-line? Dacă tot ne-am obișnuit online de ce să nu fofsim acestă facilitate când și unde putem?
    Vor fi zilele următoare orașele universitare asaltate de către studenții care vin să se cazeze.
    Birocrație proastă, ne-am descurcat on-line mai bine sau mai rău de la început, acum să vină specialiștii să evalueze, autorizeze, acrediteze!

    1. Tu intreabă un profesor cum s-a descurcat cu online-ul, au dormit studentii bine merci!!!
      Nici chef să transcrie tema postata pe clasroom, obișnuință de a dormi. Mâna pe carte și la învățat, puturoșii țării, se duce totul de râpă și ei vor online, da o bătaie ruptă din rai nu vor???

      1. Draga Veronica,
        Ce te face sa crezi ca cei care au dormit in online nu vor dormi de acum in amfiteatre? Sunt de acord cu examenele fizice, cu laboratoare fizice dar cursurile, sa fim seriosi se pot desfasura online ca si pana acum.

    2. Un politruc care gandeste cu bocancii!!
      Se fac operatii chirurgicale de la distanta, iar invatamantul nu are voie online.
      Caracterul lui se regaseste si in atitudinea de a da directive ca pe timpul marilor congrese ceausiste. Slaba gandire!! Urat caracter!!

  29. Adevar graieste el.
    Doar ca legea 1/2011, in cazul Universitatilor, nu zice mare lucru despre ‘face2face’.
    Legea 1/2011 zice asa: “a) cu frecvență, caracterizată prin activități de învățământ și/sau de cercetare programate pe durata întregii zile, specifice fiecărui ciclu de studii universitare, aproximativ uniform distribuite săptămânal/zilnic pe parcursul semestrului și presupunând întâlnirea nemijlocită, în spațiul universitar, a studenților cu cadrele didactice și de cercetare;”
    Mai departe, aflam ca “(1) Spațiul universitar este constituit din totalitatea edificiilor, terenurilor, stațiunilor didactice experimentale, institutelor de cercetare, fermelor, grădinilor botanice, caselor universitare, campusurilor universitare, spitalelor și clinicilor universitare, precum și dotările aferente, folosite de instituția de învățământ superior, indiferent de titlul juridic sub care aceasta este îndreptățită să le utilizeze.”
    Intra online-ul in categoria “dotarilor aferente”? Sau sunt doar dotarile materiale? Dar, in acest caz, de ce n-ar fi zis legea “dotarile materiale”?

  30. Domnul Ministru nu prea cunoaste legile… Probabil a uitat OUG-ul dat anul trecut de guvernul din care face parte. Universitatile au dreptul sa decida prin senat cum se va continua + ca daca ai 100 de studenti din provincie, si afla ca de maine trebuie sa fie prezenti la cursuri, cum ar trebui sa procedeze, sa scoata bani din pamant sau sa faca credite la banca pentru chirie si intretinere?
    O mizerie tipic romaneasca si fara niciun interes asupra impactului asupra elevilor si studentilor. O tinem intr-o totala aiureala din 1998.

    1. Aveți dreptate, nu îl interesează…. Se comporta ca un comunist….. Demisia domnule ca nu ești bun ptr scaunul pe care îl ocupi. Va bateți joc de noi toți. 😠

  31. Acest ministru este o persoana care actioneaza cu o autoritate care doreste sa mascheze diletantismul si pe alocuri prostia. Orice masura trebuie sa fie pregatita, mai ales in situatia reluarii cursurilor. Virusul nu dispare la comanda iar relativa indreptare a situatiei de sanatate legate de COVID19 tine si de distantarea sociala impusa anterior si care a atenuat impactul in comunitate. O reluare a activitatii fata in fata trebuie facuta cu o temporizare absolut necesara ca sa nu reaprindem raspandirea comunitara a virusurilor aflate in circulatie. Pacat de efortul facut pana acum…

    1. Domnule/doamna profesor, va rog eu mult de tot, mai lăsați-ne cu abureli dinastea că ne-am săturat cu toții. Vrem să trăim din nou.

      1. Tocmai că si dumnealui doreşte să trăiască, de aia nu e corect să fie expus inutil bolii.
        Apropo, la şcoală nu te duci să “trăieşti” (să te distrezi şi să socializezi cu ceilalți deranjând orele), te duci sa înveți – te-ai gândit vreodată la asta?

    2. Exact. Astăzi am trimis un elev la cabinetul medical. Avea simptomele binecunoscute. L-a trimis acasă; diagnosticul e confidențial. Nu avea mască, era la a 4a oră. Câți a molipsit până atunci?! “Eh, o simplă răceală” încă spun mulți…

    3. in momentul de fata la categoria de varsta 5-12 ani nu e aproape nimeni vaccinat. Ce se va intampla in clasele respective daca copiii nu mai poarta masca?

  32. Moarte la liber mai ales pentru profesorii nevaccinati. A explodat cancelaria de bucurie. Rar mi-a mai fost dat sa vad atatia prosti me mp.

      1. Era un comentariu critic, nu pro moarte. Nu eu gandesc asa, ci colegii mei. Se bucura ca nu vor mai purta masca dupa ce si-au ucis rudele din inertia prostiei antivacciniste si anti masca.

      2. Doamneee, nene unde este ură?Creierul nu este pentru decor,datorita evoluției avem lobi frontali care ne ajuta sa procesam informațiile. Lobii tai frontali au sărit o veriga doua și fata de restul au apărut mai târziu și nu acum 4 miliarde ani,nu-i așa?

    1. Nu este frumos să vă jicniți colegii, dacă nu sunt deacord cu dumneavoastră nu cred că sunt proști.

      1. Daca ii jicneste nu-i bai,nici nu-si dau seama.Cum nu îți dai tu seama ce greșeli grave de ortografie faci,suflet liniștit.🤣

      2. Dar nu i-am jignit deloc. E chiar prostie. Doi dintre ei si-au ingropat mai multe rude in urma teoriilor antivacciniste, iar unul ambii parinti si sora. Acum toti fac campanie AUR, il adora pe Putin si injura UE si NATO. Umbla inclusiv cu teoriile razboiului fals din Ucraina, cu faptul ca acolo chiar exista nazisti si cu asa-zisele arme de distrugere in masa fabricate de ucraineni. Toata campania pro-rusa e in gura lor. Nu degeaba am spus ca sunt prosti. Tot ei se bucura cand aud ca mai moare o ruda de-a altuia. Sunt niste netrebnici. Am si colegi sanatosi mintal, dar nu prea multi.
        “Jicniti” se scrie cu “g”, “jigniti”.

  33. Da ce au nene cursurile online la facultate?
    Tu nici nu stii ce bine se vede la tabla pe PC.
    Am fost la facultate 2 zile, la inceputul semestrului fizic, de-abia vedeam ce scria profa.
    Pe cand, pe Zoom, vedeam, auzeam si intelegeam mult mai bine ce se explica.

    1. Si eu spun că e mai bine online, dar ca să memorăm mai bine ar fi trebuit înregistrate lecțiile plus nu îmbolnăvim pe domnii profesori și pe noi studenții pandemia nu e încă terminată, acum pandemia ýh termină din pix că a început războiul

      1. Frate, parcă n-ați mai fost bolnavi… Așa frică vă e de moarte dar de murit tot vom muri odată, așa că… Pregătiți – vă!!!!

  34. S-a dus așa…pandemia.Suntem in siguranța sau nu mai contează pentru ca vine războiul și nu putem fugi din fata rușilor cu masca pe față. 🤣

    1. Au să se acomodeze studenții foarte repede, exact ca și noi, de la covid la război…nu te intreabă nimeni vrei nu vrei, TREBUIE, au dormit destul in online, sa mai pună mâna pe carte, aceasta la sigur e generatia care o sa dea foc țăriii!!!!

      1. Da sunteti sigura ca toti au dormit la ore? De ce trebuie sa ii bagati pe toti in aceeasi oala? Poate o fi din cauza modului dumneavoastra plictisitor de predare si imposibilitatii dumneavoastra de a atrage elevul sa fie atent sau sa invete trebuie sa judecati dumneavoastra. Este foarte simplu sa spunem ca de maine fizic la facultate, dar cei care nu sunt din oras sau cei care lucreaza cum facem cu ei? Puteti sa imi spuneti si mie? Daca tot va dati atat de inteligenta. Nu de asta dar cred ca toate aceste decizii trebuie luate cu cap nu cu picioarele..

        1. @Novac ai dreptate! Elevii și studenții sunt vinovați, profesorii nu au nici o vina. Păcat domnilor profesori, cati dintre dumneavoastră sunt ca cei de alta data!? 😔

      2. Nu-ti mai copia comentariile ca ma plictisesti grav veronico, cauta-ti de treaba poate ai niste copii de alungat din fata blocului.

      3. Fara online pe viitor nu o sa mai ai pensia mult asteptata de bugetar. Voi cei care sunteti “profesori”, predati sau puneti si in practica?
        Nu am vazut antreprenori de succes sau genii in industria IT din randul vostru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Detașare în interesul învățământului 2024. Până pe 17 mai se înregistrează acordurile pentru detașare. Lista documentelor necesare și model de cerere

Înregistrarea acordurilor pentru detașare în interesul învățământului, la unitățile de învățământ și la inspectoratele școlare, are loc în perioada 8-17 mai, potrivit potrivit metodologiei-cadru de mobilitate pentru anul școlar 2024-2025. Probele practice/orale…
Vezi articolul

PROIECT Studenții care lucrează sau cei care sunt părinți vor putea să participe la cursuri în sistem hibrid sau online. În norma cadrelor didactice apar cursurile remediale, prevede Programul Național de Reducere a Abandonului Universitar

Ministerul Educației a lansat în consultare publică proiectul de hotărâre pentru organizarea și finanțarea Programul Național de Reducere a Abandonului Universitar (PNRAU). Programul își propune să ofere suport concret tinerilor…
Vezi articolul

Inspectoratele școlare vor fi obligate să le ceară primăriilor spații pentru elevi, acolo unde școlile nu au suficiente clase pentru a respecta normele de siguranță. Modificări la Definitivat 2021, pentru obținerea Gradelor I și II și la acreditarea școlilor – Proiect de OUG

Inspectoratele școlare vor fi obligate să le ceară primăriilor spații adecvate în care copiii să învețe în condițiile sanitare impuse de pandemie. Prevederea face parte din proiectul de Ordonanță de…
Vezi articolul

Liceenii care nu participă la orele de Religie vor studia disciplina „Perspective globale“, din clasa a IX-a până într-a XII-a, la toate profilurile și specializările, cu excepția liceelor teologice, conform proiectului de planuri-cadru – surse

O nouă disciplină apare în planurile-cadru pentru liceu, document draft obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre materia „Perspective globale“, pe care toți elevii, indiferent de profil și specializare, cu excepția…
Vezi articolul