Studenții și profesorii de la Universitatea de Medicină Iași pot participa la sesiunea de examene doar dacă prezintă dovada vaccinării, teste negative PCR sau antigen, ori adeverință că au trecut prin boală

10.879 de vizualizări
Foto: Facebook.com/UMF Iași
Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași a adoptat două decizii prin care studenții și profesorii pot să participe la sesiunea de examene din vară doar dacă prezintă dovada vaccinării, un test PCR sau antigen negative, ori adeverință că au trecut prin COVID-19 în urmă cu cel mult 90 de zile. Asta arată documentele obținute de Edupedu.ro. Deciziile sunt semnate de rectorul instituției, Viorel Scripcariu, astăzi, 12.05.2021 și intră în vigoare pe 29 mai 2021.

Deciziile invocă protecția studenților, a pacienților, a cadrelor didactice și a personalului medical din unitățile sanitare.

Ce prevăd deciziile 516 și 517:

„Pentru a putea participa la sesiunea de examene din perioada 29.05.2021 – 19.05.2021, sesiunea ordinară nr. 2, studenții și cadrele didactice vor prezenta, înainte de fiecare examen, unul dintre următoarele documente:

  • Certificatul de vaccinare anti-COVID, inclusiv cu prima doză
  • Test RT-PCR negativ, nu mai vechi de 72 de ore
  • Rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore
  • Adeverință din care să rezulte că se află în perioada cuprinsă între a 15-a și a 90-a zi, ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2.

Cadrele didactice examinatoare vor permite participarea la examene doar studenților care prezintă unul dintre documentele enumerate mai sus”.

Deciziile apar în condițiile în care tot azi Liga Studenților Iași a trimis un comunicat în care critica aceste hotărâri ale Universității de Medicină și Farmacie „Gr. T. Popa” din Iași (UMF Iași).

„Decizia a fost luată de pe 28 aprilie, dar hotărârea nu a fost publicată încă pe site-ul instituției”, scriau în comunicat cei de la LS Iași. Aceștia precizau că „din informațiile pe care le deținem, conducerea UMF Iași intenționează să o publice abia la începutul sesiunii de examene pentru a putea împiedica atacarea hotărârii în instanță în timp util. Actele administrative produc efecte abia de la comunicarea lor”.

În comunicatul lor, cei de la LS Iași susțineau că “peste 2.000 de studenți ai UMF Iași au semnat o petiție prin care cer conducerii instituției să abroge măsura”, iar în aceste condiții „Liga Studenților (LS IAȘI) se solidarizează cu studenții mediciniști și avertizează UMF Iași că va ataca în instanță hotărârea, având în vedere gravele încălcări ale legislației în vigoare”.

LS Iași reclama o nedreptate prin această măsură și vorbea despre un „discurs al urii” față de cei nevaccinați: „Studenții care nu s-au vaccinat ar fi obligați să scoată din buzunarul propriu între 1200 și 1500 de lei pentru testele PCR necesare participării la fiecare examen, măsură care încalcă principiul constituțional al gratuității învățământului în cazul studenților școlarizați pe locuri bugetate și o condiție extra-contractuală pentru cei aflați la taxă. De asemenea, la nivelul comunității academice din UMF, și nu numai, există un real dispreț și chiar un discurs al urii față de cei care amână vaccinarea sau refuză să se vaccineze, fie din motive medicale – sarcină, alăptare, boli autoimune sau tratamente cu imunosupresoare, alergii severe sau diverse afecțiuni medicale – ori ca urmare a propriei decizii, în baza drepturilor recunoscute pacienților de legislația în vigoare. Se fac inclusiv presiuni directe sau indirecte asupra studenților, din partea unor cadre didactice, în sensul că notarea la examene va fi condiționată de opțiunea lor cu privire la vaccinare. Astfel de atitudini creează falii uriașe în societate și nu își au locul într-o societate liberală, democratică”, precizează organizația.

Foto: Facebook.com/UMF Iași


5 comments
  1. Sigur ca daca se pune in aplicare vor prinde curaj si altii. Vrei o paine: prezinti vanzatoarei certificatul, testul negativ sau adeverinta si esti servit, vrei rosii, castraveti sau ceapa baba de la taraba o sa-si puna ochelarii ca sa buchiseasca actele pe care i le arati apoi daca va pricepe ceva o sa te serveasca. Ca doar riscurile dintr-o alimentara sau din jurul tarabei sigur sunt mai mari decat intr-o universitate si vanzatorii-s mai tare indreptatiti sa se apere sau sa-i apere pe ceilalti musterii.

  2. Manevra face parte din cerintele ,,consimtamantului informat”. Prima data vine informarea apoi cine vrea sa ajunga doctor raspunde cu consimtamantul. Ar fi putut sa ofere totusi ca bonus vaccinatilor macar 3 puncte in plus din oficiu pentru curajul avut cunoscand controversele. ,,Noua democratie” evident ca vine la pachet cu renuntarea la drepturile dobandite in cea veche. Iar de anul urmator va fi necesar si entuziasmul examinatului ca raspuns la noile reglementari.

  3. Asa se construieste o provocare! Acum sa vedem reactia familiilor acelor studenti. Ca doar acestia platesc taxele si nu studentii. Sunt o gramada de posibilitati printre care: solidarizare si neprezentare la examene ,,in masa”, solicitare in scris ca ,,universitatea” sa comunice studentului modul de desfasurare a examenului urmand ca apoi sa fie atacata decizia in contencios administrativ, plangeri penale impotriva semnatarilor ,,documenelor”, sesizari la protectia consumatorilor (daca mai e functionala in ,,pandemie”), la avocatul poporului, la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării si cate si mai cate. Bineinteles ca ,,familiile” vor ,,decide” sa urmeze intocmai procedurile si sa nu se puna cu ,,organizatorii pandemiei” daca vor sa serveasca in viitorul apropiat sistemul ca ,,medici”.

  4. Deci nu avem niciun drept in aceasta tara, incep cu stidentii, apoi elevii si asa mai departe. E ceva de nedescris aceasta atitudine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Un sfert dintre domeniile de studii de doctorat evaluate în România au primit acreditare deși nu îndeplineau toți indicatorii / Ministerul proclamă finalizarea evaluării “la 10 ani de la intrarea in vigoare a Legii educației naționale”

Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Superior (ARACIS) a finalizat evaluarea instituțiilor organizatoare de studii universitare de doctorat, anunță instituția, precum și Ministerul Educației, potrivit căruia au fost…
Vezi articolul

Dan Cristea, profesor universitar, despre profesorii de informatică din școli: Am constatat cât de prost e predată informatica. Cred că în liceu și gimnaziu se duc cei care nu prea sunt primiți în firme

„Țin minte niște experiențe foarte neplăcute în comisii de grad, la liceu. Am constatat cât de prost e predată informatica”, a declarat la Digi24 profesorul universitar Dan Cristea, de la…
Vezi articolul

Protecția mediului, dezvoltarea sustenabilă și esențializarea culturii în Europa post-pandemică, ideile proiectelor premiate de Universitatea din București în cadrul Local CIVIS Days 2021

Protecția mediului, dezvoltarea sustenabilă și esențializarea culturii în Europa post-pandemică, sunt câteva dintre ideile proiectelor premiate de Universitatea din București în cadrul Local CIVIS Days 2021, anunță instituția. Seria de…
Vezi articolul