Analiza Ministerului Sănătății: Trei sectoare din București intră sub scenariul galben, adică prin revenirea prin rotație a elevilor în clase

35.450 de vizualizări
Foto: © Xalanx | Dreamstime.com
Sectoarele 1, 2 și 6 intră în noul an școlar cu scenariul galben (deci cu școală în sistem mixt, față în față și online prin rotația elevilor), iar restul cu scenariul verde, potivit hărții publicate de Ministerul Sănătății, după centralizarea datelor de la direcțiile de sănătate publică din toată țara. Dacă până acum s-a comunicat că Bucureștiul va intra cu totul într-un singur scenariu, diferența ratei de infectări din diverse zone ale orașului a determinat împărțirea scenariilor pe sectoare. Astfel, Sectorul 1 are cea mai mare medie de infectări la 1.000 de locuitori din toată Capitala.

„Rata medie de infectare din București este de 1,12 la 1.000 de locuitori, am centralizat propunerile de la cele aproximativ 500 de unități de învățământ din Capitală”, a declarat pentru Edupedu.ro șeful Direcției de Sănătate Publică, colonelul medic Ionel Paul Oprea.

Potrivit documentelor publicate de Ministerul Sănătății cu privire la media raportată de localități, în Sectorul 1 media este de 1,34/1.000 de locuitori, în Sectorul 2 este de 1,17/1.000 de locuitori, iar în Sectorul 6 este de 1,03/1.000 de locuitori.

Scenariul galben (2) – Înseamnă participarea zilnică a tuturor preșcolarilor și elevilor din învățământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a și a XII-a, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție și Revenirea parțială (prin rotație de 1-2 săptămâni) a elevilor din celelalte clase de gimnaziu și liceu, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție.

Scenariul verde (1) – Înseamnă participarea zilnică a tuturor preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție.

Mai departe, cererile propuse de școli vor fi analizate la nivelul Comitetului judeţean/al municipiului Bucureşti pentru situaţii de urgenţă (CJSU/CMBSU), care va emite, până la data de 10 septembrie, hotărârea privind scenariul de funcţionare pentru fiecare unitate de învăţământ pentru începutul anului şcolar 2020-2021.

Criteriul epidemiologic în baza căruia unităţile de învăţământ vor urma unul dintre cele 3 scenarii este rata incidenţei cumulate (numărul total de cazuri noi din ultimele 14 zile raportat la 1.000 de locuitori).

În fundamentarea hotărârii se va utiliza următorul raţionament:

 1. Dacă rata incidenţei cumulate este sub 1/1.000 locuitori – se va putea opta între scenariul 1 sau scenariul 2 pentru fiecare unitate de învăţământ în parte, în funcţie de infrastructura şi resursele existente la nivelul unităţii de învăţământ.
 2. Dacă rata incidenţei cumulate este între 1-3/1.000 locuitori – se va aplica scenariul 2 pentru toate unităţile de învăţământ din localitate.
 3. La o rată a incidenţei cumulate peste limita de alertă de 3/1.000 locuitori, DSP judeţene şi a municipiului Bucureşti va prezenta CJSU/CMBSU o analiză a situaţiei epidemiologice din localitate. În funcţie de existenţa transmiterii comunitare în localitate şi numărul de focare existente în unităţile de învăţământ din localitate, precum şi alte criterii de risc, CJSU/CMBSU poate decide, prin emiterea unei hotărâri, suspendarea temporară a activităţilor didactice care presupun prezenţa faţă în faţă din unităţile de învăţământ (scenariul 3), cursurile desfăşurându-se online. În absenţa unei astfel de decizii, unităţile de învăţământ din localitatea respectivă vor funcţiona în scenariul 2.
 4. În contextul confirmării unuia sau mai multor cazuri de COVID-19 la nivelul unei unităţi de învăţământ se vor aplica criteriile de suspendare a cursurilor şcolare în unităţile de învăţământ din prezentul ghid, clasa sau întreaga şcoală putând fi închisă pentru 14 zile, cursurile desfăşurându-se online. Hotărârile privind scenariul de funcţionare pe parcursul anului şcolar se actualizează săptămânal sau ori de câte ori este nevoie.

Foto: © Xalanx | Dreamstime.com

Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care site-ul Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


8 comments
 1. Pentru a putea face o analiză adevărată întâi ar trebui spus dacă depistarile de COVID din Bucuresti sunt ale locuitorilor Bucurestiului sau ale testărilor efectuate aici! Că poate e mai bun scenariul mov-purpuriu!

 2. Asemenea, stam in patru dar liceul e in doi.
  Si inca ceva, daca unul din parinti prezinta comorbiditate si elevul este clasa a XII cum procedam, galben sau rosu?
  Ssu inventam o noua culoare?

 3. Pai pentru gimnaziu se mai poate merge pe scenariile lor, dar la liceu vin elevi din toate sectoarele și atunci n ar trebui că tot orașul sa fie galben?? Mai gândiți va “specialiștilor ” și reveniți asupra acestui clasament total aiurea și lăsați tot Bucureștiul macar în hibrid, adică galbenul vostru!!

 4. Deci nu-s normali la cap. Asa ceva! Eu locuiesc intr-un sector, copiii invata in altul si lucrez in altul. In ce scenariu intram: gri-verzui???
  Chiar nu gândeste nimeni prin ministerele țării???

 5. Si daca copilul sta in sectorul 6 si merge la scoala in sectorul 4 e verde sau galben? Sunt cam varza astia si par cam limitati la creier.
  Asta e singurul citeriu? Incidenta cumulata? In alte tari se folosesc mai multe criterii. Dar probabil ca specialistii lor nu se ridica la nivelul somitatilor noastre.

  1. In Liceul unde invata copilul meu( sector 4) vin elevi din Popesti Leordeni ,sectorul 1etc….daca ne poate explica cineva cum a fost gandita aceasta minunata strategie…..

 6. Așaaaaa… și eu stau în sectorul 1 (galben – 1,34) și am școala în sectorul 5 (verde – 0,82). Cum facem, e voie să plimbăm carcalacul? Cu STB-ul (fost RATB) i-o plăcea?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Cine este Simona Bucura-Oprescu, propusă de PSD ministru al Muncii: A studiat la academia SRI / Laude pentru China și cerere de deschidere în Pitești a unui Institut Confucius / Protejată a fostului baron de Argeș Constantin Nicolescu

Simona Bucura-Oprescu a fost votată luni de conducerea PSD drept nominalizare pentru Ministerul Muncii în locul demisionarului Marius Budăi, scrie G4Media.ro. Simona Bucura-Oprescu este deputată PSD de Argeș, aflată la…
Vezi articolul

Un lanț de magazine anunță că din prima didactică profesorii își pot cumpăra și frigidere, dacă pun diferența de preț / Categoriile de produse eligibile pentru cei 1.500 de lei / Cardurile sunt valabile doar în magazinele fizice

Marile lanțuri de magazine, deocamdată cele de electronice și electrocasnice, au început să facă campanii de marketing pentru primele de carieră didactică. Unul dintre acestea, de exemplu, oferă mai multe…
Vezi articolul

Admitere la liceu 2023, etapa a II-a. Ultima zi de trimitere a cererilor de înscriere la repartizarea județeană pentru elevii fără Evaluare Națională sau neadmiși în prima fază este miercuri, 9 august

Cererile pentru cea de-a doua etapă de admitere la liceu 2023 se depun până astăzi, miercuri, 9 august, la centrul stabilit de fiecare inspectorat școlar în fiecare județ, potrivit calendarului oficial.…
Vezi articolul

Directorul Bibliotecii Naționale, Adrian Cioroianu: Cartea ministrului Bode n-a fost nici o clipă secretizată, ci doar pe fluxul normal de prelucrare a datelor. Am dispus, în mod excepţional, prelucrarea cu prioritate a acestei cărţi / Un exemplar va fi, din zilele următoare, la dispoziţia publicului

Directorul Bibliotecii Naţionale a României, Adrian Cioroianu, a anunţat, luni că lucrarea de doctorat a ministrului Afacerilor Interne, Lucian Bode, va fi „din zilele următoare” la dispoziţia publicului şi nu…
Vezi articolul