Burse de studiu în Franța pentru studenții români de la master și doctorat. Vezi care sunt cerințele și ce trebuie să conțină dosarul

1.069 de vizualizări
Foto: © Gaudilab | Dreamstime.com
Studenții români pot beneficia de burse de studiu la master în valoare de 700 euro/lună și, la doctorat, de 1.415 euro/lună, timp de 4 luni, cu posibilitatea de prelungire pe perioada celor 3 ani de doctorat, în Franța, potrivit unui comunicat primit de Edupedu.ro. În perioada decembrie 2021 – martie 2022, Ambasada Franței și Institutul Francez din România lansează Bursele Guvernului Francez, competiția destinată studenților români care doresc să își continue studiile în Franța.

Conform comunicatului, la fiecare dintre ele se adaugă și alte avantaje precum plata taxelor de înscriere universitară de până în 5.000 euro, asigurarea socială și de răspundere civilă, posibilitatea de cazare în campusul universitar, în funcție de locurile disponibile, și primirea şi consilierea pe toată durata sejurului de studii de către Campus France. 

De asemenea, anul acesta, Campus France lansează campania „Rendez-vous en France” axată pe trei aspecte esențiale unei reveniri la studii „à la française”: excelența la nivel academic, posibilitatea de studiu și în limba engleză și vaccinarea pentru toți studenții internaționali, după cum se arată în anunț.

Cerințe de eligibilitate pentru studenții de la master:
 • să aibă cetățenie română;
 • să aibă validaţi trei sau patru ani de studii superioare (nivel Licenţă sau Master 1) sau să urmeze în prezent anul trei de Licenţă sau Master 1;
 • să fi depus o cerere la una sau mai multe universități franceze la alegerea sa;

Dosarul candidaților pentru bursele de master trebuie să conțină următoarele documente:

 • Formularul de candidatură completat şi semnat. Poate fi descărcat mai jos.
 • O copie a unui act de identitate (pașaport sau carte de identitate)
 • O scrisoarea de motivaţie în franceză prezentarea proiectului de studiu)
 • Un CV în limba franceză
 • O scrisoare de recomandare (opțional)
 • Copia diplomei de bacalaureat
 • Copii ale diplomelor academice obţinute (în absenţa diplomei, va fi acceptată o adeverinţă care atestă obţinerea diplomei)
 • Foi matricole corespunzătoare tuturor anilor de studii dupa bacalaureat.

Candidaturile trebuie transmise prin e-mail la adresa: bourses.bucarest-amba@diplomatie.gouv.fr. Condițiile și documentele dosarului pentru studenții de la doctorat por fi consultate aici.

În 2021, filierele predominante alese de bursierii români sunt: inginerie, științe umane și sociale, drept, economie și management. Printre universitățile aflate pe listă sunt cele de renume mondial precum Sorbonne Université, Université Paris-Saclay, Sciences Po dar și cele din alte regiuni precum ENS din Lyon, ENSAI Rennes, Université de Poitiers, Université Grenoble Alpes sau Université Clermont Auvergne. Pentru a menține contactul cu Franța, la întoarcerea în România bursierii se pot înscrie automat în rețeaua de excelență France Alumni Roumanie, după cum se arată în document.

Foto: © Gaudilab | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care site-ul Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


1 comment
 1. Enfin, apres 30 ans, les decideurs de France ont ouvert aux jeunes Roumains la voie aux Masterats et Doctorats dans les universites francaises! Depuis 1990 et jusqu’en 2020 (pendant 30 ans, helas!) la France avait offert annuellement aux jeunes Roumains des bourses gouvernamentales equivalant a peine 1000 hommes x mois (donc pour maximum 10 mois par boursier) et uniquement pour les etudes de Licence… Les 17000 demandes de bourses enregistrees en 1990 n’ont pas convaincu les decideurs francais qu’apres 45 ans de blocage total pendant les dictatures communistes, les jeunes Roumains meritaient bien plus de bourses du Gouvernement francais! Dommage!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Iohannis le transmite sindicaliștilor din educație să accepte că „o negociere se întâmplă în așa fel încât părțile se întâlnesc undeva la mijloc” / “Promisiune fermă de a lucra pe legea salarizării unice” / Aprecieri pentru „disponibilitatea” premierului Ciucă și a ministrei Deca

Președintele Klaus Iohannis le-a transmis, miercuri, sindicaliștilor din educație să accepte că „o negociere se întâmplă în așa fel încât părțile se întâlnesc undeva la mijloc”. Președintele a exprimat aprecieri…
Vezi articolul