UPDATE Calendarul anului școlar 2023-2024, înscrierea în clasa pregătitoare 2023 și statutul elevului – avizate în Comisiei de dialog social de la Ministerul Educației

14.074 de vizualizări
Foto: © Photographerlondon | Dreamstime.com
UPDATE: Calendarul anului școlar 2023-2024, înscrierea copiilor în clasa pregătitoare 2023, procedura de admitere la liceu 2023, pentru elevii olimpici, fără să susțină Evaluarea Națională, și proiectul de ordin de ministru care actualizează statulul elevului din 2016 au fost avizate în cadrul ședinței Comisiei de dialog social de la Ministerul Educației, potrivit surselor Edupedu.ro.

UPDATE Eroare la Ministerul Educației, care a publicat un calendar școlar greșit. Instituția anunță că de fapt calendarul anului școlar 2023-2024, aprobat și avizat oficial, este cel lansat în dezbatere publică, adică nu a luat în considerare nicio propunere

UPDATE: Calendarul bun al anului școlar 2023-2024, anunțat de ministerul Educației, poate fi consultat aici

Săptămâna trecută, Iulian Cristache, președintele Federației Asociațiilor de Părinți, a anunțat că va propune ca „Școala altfel” și „Săptămâna verde” să fie integrate în trunchiul comun, în anul școlar 2023-2024.

Mai multe organizații de părinți solicită Ministerului Educației mutarea vacanței de primăvară în apropierea sărbătorilor cu zile libere legale, adică în loc de vacanța din 13-21 aprilie, cum propune inițiatorul, vacanța de primăvară să fie între 22-30 aprilie, după care urmează oricum zile libere 1 Mai, 2 Mai, 3 Mai (Vinerea mare), 6 Mai (a doua zi de Paște).

Asociația Elevilor din Constanța (AEC) a cerut Ministerului Educației ca școala să înceapă pe 4 septembrie, în prima zi de luni din lună, așa cum este prevăzut în actualul ordin de ministru.

Pe 27 ianuarie, Ministerul Educației a pus în dezbatere publică calendarul anului școlar 2023-2024. Conform documentului, școala ar trebui să înceapă în data de 11 septembrie 2023, iar vacanța de vară să se decaleze cu o săptămână pentru majoritatea elevilor, în afară de cei din ani terminali, adică pe 21 iunie.

Edupedu.ro a scris, pe surse, că înscrierea copiilor în clasa pregătitoare începe în data de 3 mai 2023 și durează până pe 18 mai. Vezi aici calendarul complet.

Elevii olimpici se pot înscrie la liceu, fără să mai susțină Evaluarea Națională 2023, potrivit unui ordin de ministru ce urmează să fie discutat marți, 14 februarie, în Comisia de dialog social. Înscrierea olimpicilor se face peste numărul maxim de elevi în formațiunile/clasele de elevi. 

Și cetățenii ucraineni cu statut de elev se pot înscrie la liceu 2023, fără să mai susțină Evaluarea Națională 2023. În document apare că înscrierea se realizează pe baza opțiunilor exprimate, în scris, de către părinții/reprezentanții legali/ reprezentantul autorității competente/coordonatorul Grupului operativ pentru minori neînsoțiți în evidența cărora se află acești elevi, și transmise Comisiei de admitere județeană/a municipiului București.

Sancțiunile legate de mustrarea copiilor în fața clasei, mutarea disciplinară la o altă unitate de învățământ și scăderea notei la purtare sub 6 nu mai apar în proiectul care modifică și completează Statutul elevului din 2016. – Mai multe detalii aici

O modificare legată de neparticiparea la orele de curs prevede sancțiuni și pentru elevii claselor primare, inclusiv la clasa pregătitoare. Concret, în proiectul de statut al elevului, este prevăzută scăderea notei la purtare cu un punct pentru fiecare 20 de absențe nemotivate pe an la elevii de gimnaziu și liceu.

Foto: 31836465 © Photographerlondon | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Mutarea vacanței de primăvară aproape de liberele de 1 Mai și Paște, Săptămâna verde să fie comasată cu Școala altfel, vacanța mobilă din februarie să devină fixă odată aleasă perioada – printre propunerile mai multor organizații de părinți pentru calendarul anului școlar 2023-2024
„Școala altfel” și „Săptămâna verde” să fie integrate în trunchiul comun, în anul școlar 2023-2024, propune președintele Federației Asociațiilor de Părinți, Iulian Cristache
SURSE Înscrierile în clasa pregătitoare 2023 încep pe 3 mai. Calendarul complet de înscriere la școală
Procedura de admitere la liceu 2023, pentru elevii olimpici, fără să susțină Evaluarea Națională. Ce trebuie să conțină dosarul elevilor – surse
Procedura de admitere la liceu 2023 pentru cetățenii ucraineni cu statut de elev. Lista cu documentele necesare – surse
SURSE Mustrarea în fața clasei a elevilor, mutarea disciplinară la o altă unitate de învățământ și scăderea notei la purtare sub 6, eliminate din proiectul de statut al elevului
Scăderea notei la purtare cu un punct pentru fiecare 20 de absențe nemotivate pe an la elevii de gimnaziu și liceu, propusă în proiectul de statut al elevului – surse / Și elevilor de ciclu primar li s-ar putea scădea calificativul la purtare, gradual

1 comment
  1. 1. Imi spune cineva si mie cum se in mintea Ministerului Educatiei legile se aplica retroactiv si mai e si legal? Cumva Statutul Elevului este o lege penala? Nu este! Deci un statut aparut acum nu poate fi aplicat pentru intreg anul scolar 2022-2023!
    2 Calendarul care duce mizeria anului scolar fara semestre este o porcarie! Scade interesul pentru carte al elevilor!
    Un elev cu corigenta pe semestrul I se punea, de regula, gu burta pe carte ca sa ii iasa medie de promovare in semestrul 2. Era un “dus rece” care trezea elevul la realitate!
    Acum media se incheie la sfarsitul anului scolar, iar corigentele sunt la distanta de o saptamana de acesta! Ce profesor constient mai lasa elevii corigenti in aceasta situatie?
    Va fi o sarbatoare campeneasca, cu productii record la hectar, chiar daca recolta va fi cu numerosi analfabeti functionali!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Consorțiul de universități europene Civica, din care face parte și SNSPA, condamnă încălcarea flagrantă a libertății de exprimare în Iran: “Universitățile nu ar trebui să interzică accesul femeilor la anumite domenii academice, ci să ofere aceleași condiții de studiu pentru toți”

Consorțiul Universitatea Europeană de Științe Sociale, numit și alianța CIVICA, lansează, într-o declarație comună, un apel la comunitatea internațională pentru a condamna brutalitatea și agresiunea forțelor guvernamentale împotriva protestatarilor din…
Vezi articolul

Florian Lixandru revine ca secretar de stat la Ministerul Educației, după doi ani, din poziția de consilier general PSD la Primăria Capitalei / În mandatul trecut, când ministru era Ecaterina Andronescu, susține că a “contribuit la realizarea idealului educaţional al şcolii româneşti“

Florian Lixandru a revenit pe postul de secretar de stat la Ministerul Educației, potrivit unei decizii a premierului Ciucă, publicată aseară în Monitorul Oficial. Lixandru a fost secretar de stat…
Vezi articolul

Daniel Funeriu: Ce e de făcut? Toți în stradă, să preluăm ștafeta de la profesori care astfel s-ar putea întoarce la clasă, fără însă a ierta mizerabilul binom președinte-guvern. Apoi identificat viitorul președinte al României care să fie un adevărat reformist al educației

„Atât timp cât societatea, în ansamblul ei, nu se „aprinde” pe tema educației, pot să aloce 70% din PIB pe educație, puteți să-l puneți pe Einstein al educației ministru, dar…
Vezi articolul