Campanie la Universitate Tehnică “Gheorghe Asachi” din Iași pentru ca rectorii să aibă cel mult două mandate, indiferent de perioada când s-au derulat

2.984 de vizualizări
Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI) / Foto: Tuiasi.ro
O campanie pentru modificarea Cartei Universității Tehnice “Gheorghe Asachi” din Iași, astfel încât ea să prevadă că rectorii acesteia pot avea cel mult două mandate, indiferent de perioada când s-au derulat acestea, a fost declanșată în cadrul instituției, înaintea procedurilor electorale pentru alegerea unei noi conduceri. Campania are loc în condițiile în care noua lege a învățământului superior prevede un număr maxim de două mandate, dar nu ia în calcul și mandatele de până acum, iar rectorul Universității Tehnice din Iași, Dan Cașcaval, este deja în funcție de opt ani.

Campania semnalată redacției Edupedu.ro a fost inițiată de către George Țăranu, membru al Senatului Universității “Gheorghe Asachi”. Este propus un referendum pentru modificarea Cartei universității în sensul limitării numărului de mandate la două, indiferent de perioada când acestea s-au derulat. Argumentele din apel:

  1. Democrația universitară consolidată: Limitarea la două mandate, indiferent de perioada când acestea s-au derulat, este un pilon esențial al democrației universitare și protejează acest principiu fundamental.
  2. Conducere echilibrată și sănătoasă: Prin impunerea unui număr limitat de două mandate, garantăm astfel un sistem de conducere echilibrat și un mediu profesional sănătos, cu o performanță academică de înaltă calitate ce poate fi un reper pentru societate.
  3. Responsabilitate crescută: Limitarea mandatelor la două va impune o mai mare atenție și responsabilitate din partea rectorilor aleși, contribuind la o conducere mai conștiincioasă.
  4. Diversitate și incluziune universitară: Reducerea la două mandate, indiferent de perioada când acestea s-au derulat, va promova competiția deschisă și va încuraja participarea membrilor comunității universitare, aducând multiple perspective și dezvoltând astfel instituția.
  5. Prevenirea acumulării excesive de putere: Prin limitarea la două mandate, indiferent de perioada când acestea s-au derulat, ne asigurăm că puterea nu se concentrează excesiv în mâinile unei singure persoane, prevenind monopolizarea deciziilor și menținând un echilibru în procesul de conducere.
  6. Promovarea inovației și a schimbărilor constructive: Prin deschiderea la competiție și limitarea mandatelor la două, există o oportunitate reală de a aduce o nouă viziune proaspătă, îmbogățită cu idei creative și inovații, de care va beneficia întreaga comunitate universitară.”
Cum arată apelul la referendum pentru modificarea Cartei TUIASI:

Amintim că prima instituție de învățământ superior care s-a remarcat prin introducerea unei astfel de prevederi în propria cartă, deși Legea învățământului superior de anul acesta permite rectorilor actuali să aibă încă două mandate, a fost Universitatea din București.

Universitatea Tehnică din Iași se pregătește pentru alegerea unei noi conduceri “în primele luni ale anului 2024”, calendarul nefiind încă stabilit. De altfel, nici referendumul pentru alegerea modalității de desemnare a rectorului – alegeri sau concurs – nu a avut încă, el fiind programat pentru 30-31 octombrie. 

Actualul rector, Dan Cașcaval, are deja două mandate în funcție: el a fost ales inițial în 2016 și reales în 2020, însemnând că împlinește opt ani la conducerea instituției ieșene de învățământ superior. Deși legea nouă a învățământului superior prevede maximum două mandate pentru rectori, ea nu se aplică retroactiv, ceea ce face ca Dan Cașcaval să aibă posibilitatea de a candida din nou, dacă va dori.

Ce spune Legea 199/2023:

Articolul 138:

  • “(5) Durata mandatului de rector este de 5 ani. O persoană nu poate ocupa funcția de rector la aceeași instituție de învățământ superior pentru mai mult de două mandate.
  • (6) În calculul numărului maxim de mandate prevăzut la alin. (5) se iau în considerare și mandatele de 5 ani incomplete, întrerupte în urma demisiei, demiterii sau suspendării.”
Citește și:
Universitatea din București limitează, prin propria Cartă, mandatele rectorilor săi la maximum 10 ani indiferent de perioada de desfășurare – restricție mai puternică decât cea din Legea învățământului superior

2 comments
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Mătușile nu vor putea să-și promoveze rudele pe posturi universitare, cum propunea fostul ministru Cîmpeanu, însă verii da: cine nu poate fi membru în comisiile pentru examenul de promovare în cariera didactică, în învățământul superior, potrivit proiectului de lege Deca

Mătușile și unchii nu vor mai putea să-și ajute rudele pentru promovarea în cariera universitară, așa cum propunea proiectul de lege a învățământului superior propus de fostul ministru Sorin Cîmpeanu.…
Vezi articolul

UPDATE Ligia Deca a dat exemple de creșteri salariale din calculele pe grile trimise inspectoratelor: Pentru un profesor cu studii superioare de lungă durată, grad didactic II, între 15 și 20 de ani vechime, salariul de bază crește de la 5.368 lei la 6.947 lei brut. În Ordonanța publicată în Monitorul Oficial același profesor are 5.717 lei / Diferența este dată de gradația angajatului – precizări

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a oferit exemple de creșteri salariale, la finalul şedinţei de guvern de astăzi. Astfel, „pentru un profesor cu studii superioare de lungă durată, grad didactic II,…
Vezi articolul