Campus școlar profesional pentru învățământ tehnic și dual, aprobat de consilierii județeni din Giurgiu / Elevii vor fi formați pentru meserii ca tâmplar parchetar, tehnician mecanic pentru întreţinere şi reparaţii sau laborant tehnician pentru calitatea mediului

383 de vizualizări
Foto: Pixabay.com
Campusul Școlar pentru învățământ tehnic și dual va fi realizat “având în vedere cererea industriei pentru tinerii absolvenţi de şcoli profesionale şi tehnice calificaţi”, spune preşedintele CJ Giurgiu, Dumitru Beianu pentru Agerpres.
  • De exemplu, doar pentru meseria de sudor sunt peste 6.000 de firme interesate să angajeze acum în România, în 42 de județe, însă capacitatea de învățare este redusă: se învață meserie în doar 84 de școli din 34 de județe. Asta înseamnă aproape 3 mii de elevi, potrivit cifrelor meserii.ro.

Consilierii judeţeni au aprobat pe 7 iunie un proiect de hotărâre pentru realizarea unui Campus Şcolar Profesional, prin care Universitatea Politehnică va asigura formarea tehnică și profesională a elevilor de la Colegiul tehnic Viceamiral Ioan Bălănescu din Giurgiu. Acesta va face parte din proiectul Campus Şcolar Profesional şi Tehnic Dual în municipiul Giurgiu.

  • În prezent, 870 de elevi frecventează Colegiul tehnic Viceamiral Ioan Bălănescu, iar înscrierile încep după finalizarea Evaluării Naționale.

Prin înfiinţarea acestui Campus Universitar se va realiza formarea tehnică şi profesională a elevilor ca: montator prefabricate, betonist, dulgher, tâmplar parchetar, tehnician electrotehnist, tehnician electromecanic, tehnician mecanic pentru întreţinere şi reparaţii, laborant tehnician, laborant pentru protecţia calităţii mediului, maistru mecanic şi multe alte meserii.

Președintele Consiliului județean Giurgiu a motivat pentru Agerpres necesitatea acestui campus: “Cererea industriei pentru tinerii absolvenţi de şcoli profesionale şi tehnice calificaţi în meseriile de care industria şi întreprinderile au nevoie, e necesară creşterea numărului de elevi participanţi la programe de învăţământ  profesional şi tehnic dual cu stagii de practică în întreprinderi, la potenţiali angajatori”.

Proiectul Campus Şcolar Profesional şi Tehnic în municipiul Giurgiu va fi depus spre finanţare din  fonduri externe nerambursabile în perioada de programare 2021-2027 şi se va realiza în municipiul Giurgiu în cadrul Colegiului Viceamiral Ioan Bălănescu, iar Universitatea Politehnică Bucureşti va asigura pregătirea elevilor cu cadre didactice de profil. Consiliul județean Giurgiu a estimat că ar avea nevoie de 15 milioane de euro pentru a repara și dota atelierele de meserii.

Durata contractului este de zece ani, cuprinzând şi perioada de implementare şi monitorizare a proiectului, iar pentru realizarea acestuia CJ Giurgiu va asigura 90% din valoarea estimată pentru întocmirea documentaţiei tehnico- economice, respectiv suma de 259, 20 mii lei din bugetul propriu de venituri şi cheltuieli al judeţului. Consiliul Local al municipiului Giurgiu va asigura suma de 28, 80 mii lei inclusiv TVA. 

Informații de context

Încă de la începutul anului, autoritățile locale din Giurgiu au ridicat problema îndrumării elevilor de clasa a VIII-a către școli profesionale și învățământ dual, cerând Inspectoratului școlar să renunțe la unele clase teoretice pentru că interesul elevilor spre această formă de învățământ este scăzut, iar cei care vor să învețe meserii nu au dotările necesare în liceele tehnologice, spunea în februarie, pentru Edupedu.ro, Elisabeta Mihalcea, vicepreședintele Consiliului Județean.

Anul trecut, în județul Giurgiu s-au înființat 4 clase în 2 licee tehnologice care au încă școală profesională și au o paletă largă pe tehnic și servicii. “Am mers timp de 3 luni, împreună cu administratorii unor mari companii din județ pentru a le prezenta elevilor de clasa a 8-a, care sunt avantajele de a fi calificat pe piața muncii privată. Unii agenți economici au avut porți deschise și le-au arătat elevilor mediul de lucru. Sunt părinți care și-au trimis copii să muncească în Slovenia pe salarii colosale: 8000 de euro pe lună la cea mai înaltă calificare de sudură. Există mare căutare a meseriei și în România pe salarii atractive”, subliniază vicepresedintele Consiliului Județean.

Toate clasele de școli profesionale au fost ocupate pentru meseriile: chelner, mecanic auto, brutar – patiser, ospătar sau lucrător în domeniul hotelier.

Citește și: Cum încearcă autoritățile locale să stimuleze elevii să meargă spre școli profesionale / Este mare nevoie de mecanici auto, electricieni sau sudori

1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ministerul Sănătății: Iodura de Potasiu Nu trebuie utilizată în mod profilactic, deoarece poate provoca afecțiuni ale glandei tiroide / În caz de incident nuclear, administrarea comprimatelor se face doar în primele ore, iar Ministerul Sănătății organizează asigurarea stocurilor

“Iodura de Potasiu nu trebuie utilizată în mod profilactic, deoarece poate provoca afecțiuni ale glandei tiroide”, atrage atenția Ministerul Sănătății. Într-o informare oficială de presă emisă în contextul discuțiilor “din…
Vezi articolul

Mesaj de tip ONG-ist al liderului celui mai mare sindicat din învățământ, de Ziua Educației: Ne-am fi dorit să vă spunem astăzi că educația din România a devenit o prioritate. Nu putem / FSLI nu a avut nicio poziție publică la proiectele Legilor Cîmpeanu

„Ne-am fi dorit să vă spunem astăzi că educația din România a devenit, în sfârșit, o prioritate națională, că în curând toate problemele din sistem vor fi rezolvate, că veți…
Vezi articolul
Atentat terorist în fața unei școli din Paris

Atentat terorist în fața unei școli din Paris. Profesor de istorie, ucis și decapitat de un tânăr de 18 ani, după ce a arătat caricaturile cu Profetul Mahomed, la o oră despre libertatea de exprimare. Poliția l-a împușcat mortal pe atacator

Atacul s-a produs vineri la ora 17, în Conflans Sainte-Honorine, o suburbie din nord-vestul Parisului, scrie biziday.ro. Profesorul de istorie a fost găsit la 200 de metri depărtare de școala în care…
Vezi articolul

Secretarul de stat Sorin Ion le-a spus profesorilor de sport că la liceu sunt luate în calcul mai multe ore de educație fizică: Sunteți cel puțin la fel de importanți ca orice altă disciplină / Campioana olimpică la spadă, Ana Maria Brânză: Voi ține minte acest lucru

Secretarul de stat în Ministerul Educației Sorin Ion dă de înțeles că în noile planuri-cadru pentru liceu ar putea fi mai multe ore de sport, decât în prezent, adică o…
Vezi articolul

Condițiile de admitere la Rezidențiat 2023 se înăspresc prin creșterea pragului minim la 130 de întrebări cu răspuns corect, față de 120 cât era anul trecut – proiect / Propunerea invocă „ridicarea nivelului de selecție“, deși a mai fost o încercare similară eșuată în 2022, când 600 de locuri au rămas neocupate

Pragul de admitere la examenul de rezidențiat în 2023 crește la 65% din punctajul maxim realizat la nivel naţional pentru cele 200 de întrebări, pentru fiecare domeniu, față de pragul…
Vezi articolul