Ministerul Educației ia în considerare acordarea burselor și pentru elevii din școlile particulare, spune secretarul de stat Gigel Paraschiv

2.466 de vizualizări
Foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu
Secretarul de stat Gigel Paraschiv a declarat că Ministerul Educației ia în considerare acordarea burselor și pentru elevii din învățământul particular. Cristian Comșa, președintele Asociației Școlilor Particulare din România, a solicitat ministerului să țină cont de recomandarea Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, în cadrul dezbaterii online de la Ministerul Educației pe tema proiectului de ordonanță de urgență care vrea să modifice legile Educației, de pe 5 aprilie.
  • Consiliul pentru Combaterea Discriminării a anunțat Ministerul Educației, pe 2 aprilie, că încalcă Constituția prin eliminarea elevilor din școlile particulare din rândul beneficiarilor de burse școlare, prin metodologia de acordare a burselor pentru anul școlar viitor care acum este în stadiul de proiect.

Intervenția lui Cristian Comșa, președintele Asociației Școlilor Particulare din România: „Rugămintea este să luați în calcul, dacă puteți, recomandarea Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, în sensul acordării burselor și pentru elevii din învățământul particular. Vă mulțumesc.”

Gigel Paraschiv: „Mulțumim și noi. Luăm în considerare, puteți să fiți sigur de lucrul acesta.” 

Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a recomandat Ministerului Educației să nu facă nicio distincție în acordarea burselor între elevii din școlile private și elevii din școlile de stat. Recomandarea a fost transmisă de CNCD la Ministerul Educației într-o notă oficială, ca răspuns la o solicitare de consultare trimisă chiar de Minister.

„A nu acorda acces în condiții de egalitate la dreptul la sistemul de bursă elevilor din învățământul preuniversitar privat, confesional în raport cu cei de la stat constituie o formă de discriminare directă, încalcă principiul constituțional al egalității și nediscriminării în fața legii și a autorităților publice”, constată Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, în nota publicată de CNCD și analizată de Edupedu.ro.

Informații de context despre bursele elevilor din școlile private

În anul școlar 2023-2024, elevii din școlile private au avut drept la burse, însă bursele au fost plătite cu foarte mare intarziere. 

Edupedu.ro a scris încă din noiembrie 2023 că bursele de excelență pentru elevii de la școli private erau neplătite la aproape două săptămâni de la termenul impus de Ministerul Educației. 

Bursele tuturor elevilor de la școlile private, printre care și mulți olimpici internațional, prevăzute de Legea Deca-Iohannis, au fost blocate printr-un act normativ de Ministerul Educației. Mii de elevi nu primiseră încă banii, pe 23 ianuarie, după 5 luni de cursuri.

Pe 25 ianuarie 2024, Ministerul Educației a anunțat că primăriile „sunt în măsură” să le dea bursele elevilor din școlile private, fără să mai fie nevoie de vreun alt act normativ, după ce Guvernul a emis o hotărâre fără efecte pe 29 decembrie.

Pe 26 februarie au fost făcute primele plăți în sectorul 6 din București și pe 27 februarie bursele elevilor de la școlile private din Sectorul 3 au început să fie plătite.

Citește și:
Consiliul pentru Combaterea Discriminării anunță Ministerul Educației că încalcă Constituția prin eliminarea elevilor din școlile particulare din rândul beneficiarilor de burse școlare

2 comments
  1. Imi zice un vecin revoltat: Dupa ce le platim salariile (si nu numai) bugetarilor privilegiati (apoi specialele) de-si permit sa-si dea copii la ,,scoli private” zic c-ar trebui sa le platim si burse copiilor lor (ca de’, tre’ sa ne punem bine cu vlastarele tinere, ca azi maine ne vom trezi cu ei in ,,aparatul de stat” inlocuindu-si ,,babacii” si cine stie ce ,,biruri” o sa ne mai puna

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Șerban Iosifescu, Agenția care autorizează/acreditează școlile: Acum, că a devenit obligatorie grupa mare de grădiniță, ies la iveală sutele de grădinițe ilegale. Poliția tratează cu o inexplicabilă blândețe zecile de reclamații

“Primim zeci de reclamații privind aceste grădinițe ilegale”, care sunt mascate în centre educaționale sau pre-afterschool, iar poliția “le tratează cu o inexplicabilă blândețe”. Acuzația vine de la Șerban Iosifescu,…
Vezi articolul

Anchetă în Timișoara, după ce plânsul unui copil și țipetele unei femei auzite din stradă au fost înregistrate de o tânără. Educatoare: Trageți la răspundere responsabilii care fac posibilă o pseudo-educație

Anchetă la Inspectoratul Școlar Timiș, după ce o tânără a înregistrat cu telefonul momentul în care plânsul unui copil și țipetele unei femei se aud din stradă, în Timișoara. În…
Vezi articolul