VIDEO Cîmpeanu susține că o variantă de mijloc, după cele 2 săptămâni de vacanță, ar fi o deschidere descentralizată a școlilor, pe baza ratei de infectare

17.613 vizualizări
Sorin Cîmpeanu / Foto: gov.ro
Ministrul Educației susține că o variantă de mijloc, după cele 2 săptămâni de vacanță, ar fi o deschidere descentralizată a școlilor, pe baza ratei de infectare, după cum a declarat în această seară la B1TV: „Există o variantă de mijloc, cu condiția ca acea variantă să fie acceptată de autoritățile sanitare – și anume ceea ce propun elevii – o descentralizare. Și acolo unde rata de infectare este scăzută, să se poată relua acel principiu de descentralizare, adică să aibă dreptul la prezență fizică elevii din localitățile unde de rata de infectare este scăzută”.

Astfel, elevii din localitățile cu rata de infectare scăzută ar putea merge la școală după cele 2 săptămâni de vacanță, dacă varianta descentralizării „va fi acceptată de autoritățile sanitare”, potrivit ministrului Educației.

 • Consiliul Național al Elevilor susține decizia de descentralizare, la nivelul fiecărei unități de învățământ.

O altă soluție propusă de Sorin Cîmpeanu se referă la predarea online, dacă situația epidemiologică nu se îmbunătățește: „Dacă nu vom putea din motive epidemiologice, pe 8 noiembrie, să reluăm școala cu prezență fizică, va trebui totuși, cu toate lipsurile pe care le susțin în continuare, să apelăm la soluția predării online. Între timp, am căutat să interacționăm cu operatorii de telefonie mobilă și internet astfel încât, cu sprijinul acestora să îmbunătățim, cât se poate îmbunătăți în aceste două săptămâni, conectivitatea la internet”.

Întrebat de moderator dacă va pune problema tranșant „la modul – cine nu vrea, n-are decât să-și țină copilul acasă, în online, iar cine vrea să-i fie copilul testat, intră în școală și face ore pe modelul tradițional?”, ministrul Educației a răspuns următoarele: 

„Nu-mi voi depăși atribuțiile ca ministru al Educației. Această decizie, cu siguranță, ține seama în primul rând și de persoanele cu competențe medicale, dar din perspectiva dreptului la educație, avem o problemă și am o rezervă aici, apropo de hotărâre. Dacă, însă, aceasta va fi decizia, o voi susține”.

Moderator: Aveți informații clare, v-au spus cei din România că există acest risc prin prezența copilului la școală sau din traseul de la școală – acasă, creștem riscul epidemiologic?

Sorin Cîmpeanu: Cu siguranță, o mobilitate mai ridicată crește riscul epidemiologic, chiar dacă – am spus-o tot timpul – în școli regulile sanitare se respectă mult mai riguros decât în alte medii. Mergând pe ideea că se respectă întocmai, în toate școlile, totuși mobilitatea generată de deplasarea copiilor la școală, crește riscul de transmitere. Este un fapt pe care trebuie să-l acceptăm din păcate.”

 • Amintim că elevii cer de mai mult timp descentralizarea, deoarece “este imperios ca deciziile privind modificarea scenariilor de funcționare ale școlilor să se decidă strict la nivel local, fără măsuri dictate de la centru (…)”.
 • Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a confirmat pentru Edupedu.ro că școlile și grădinițele private pot chema elevii fizic la cursuri de luni, în mod legal.
 • Acesta a mai declarat astăzi că nu poate institui și în școlile particulare vacanța forțată pe care a decis-o și aplicat-o în școlile de stat: „Nu am niciun temei legal prin care să oblig școlile private să instituție o vacanță într-o anumită perioadă”.

8 comments
 1. Dar ce reprezintă, de ex., 6 /1000? Mult? Puțin? Nu sunt 6 din 10, nici macar 6 din 100, ci 6 dintr o mie! Mai terminati cu bagatul sub pat ! Cati ani vreti sa stati ascunsi?!
  S

 2. Și pentru asta trebuie să stau și eu în vacanță, într-o localitate cu incidența de 0,5 la mie? Regret că n-ați înțeles mesajul meu…Era vorba de vacanta ce incepe astazi și de faptul că eu aș fi putut susține lejer orele face to face. Și sunt numeroase localități în situația asta. Scuze că nu v-am…tutuit

 3. De unde știe că va mai fi ministru?

  Din nou, totul pare un teatru politic bine orchestrat.

  Asta ne-a adus aici.

  Intre timp au lăsat in mod intenționat localități intregi sa ajungă la 15 la mie.

  Acum tot ei spun ca sunt soluția.
  Nu sunt parte a problemei.
  Si vor mai fi.
  Scoaterea intempestivă și făra argumente a pragului de 6 la mie ne-a adus aici.

  Altfel lucrurile erau stabilizate de mult.

 4. Deci ministrul susține iar zăpăceala cursurilor hibrid si parerile copiilor care cred ca ce zboara se mananca.
  Treceti scolile online dupa aceste doia săptămâni si numai in localitatile în care scade incidenta sub 3 la mie, sa se reinceapa fizic cursurile.

  1. Foarte corecta propunerea dvs. Asa trebuia sa fie chiar de mâine.
   Prosteala cu vacanta de doua săptămâni numai o persoana “inteligenta” o putea hotărâ.

 5. Categoric o idee buna. Nu poti compara o localitate cu 4-5 la mie si conditii foarte bune de scoala fizica cu una cu 16 la mie in scoala de oras cu 30 de elevi.

  1. La fel de bună a fost și ideea de a închide TOATE școlile, chiar și în localitățile cu incidență între 0 și 1 la mie?

   1. Da. Dupa acea vacanta am aflat ca jumatate din colegi au trecut prin Covid si desi am condamnat gestul, acum ii multumesc lui Campeanu pentru respectiva vacanta. Asa ca lasati prostiile. Ori scoala fizica, ori vacanta. In online am predat din scoala, am mers prin autobuze, am mers la sedinte si am dat documente la scoala. Fa tu online, eu nu vreau. Eu vreau sa mai traiesc. Nu ma ajuta cu nimic online-ul. Tot ma sterg de aceleasi bare balosite prin mijloace de transport, tot imi respira in ceafa cate unul in autobuz ca sardinele, tot merg printre 60 de colegi la sedinte. Nu, multumesc. Si asa vorbesc doar cu niste buline, la ce bun?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Corina Popa, purtătorul de cuvânt al Ministerului Educației, despre motivul principal pe care-l invocă școlile care aprobă “program de iarnă“ – elevii navetiști: Orarul mijloacelor de transport nu se schimbă, asta pe de o parte, pe de altă parte întuneric este și la 7:00, după cum întuneric este și la 8:00

Situația meteorologică nu este un excepțională, care să poată duce la adoptarea unui orar excepțional, potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului Educației, Corina Popa. Aceasta a declarat pentru Edupedu.ro că…
Vezi articolul

Campania împotriva violenței în școli, lansată de Ministerul Educației joi seara, la ora 18, cu implicarea ministrului Ligia Deca și a secretarilor de stat, inexistentă pe site-ul instituției, edu.ro

Campania împotriva violenței în școli, „#Nusuntețisinguri. Împreună oprim violența din școli”, a fost lansată de Ministerul Educației joi seară, la ora 18, după cum a anunțat purtătorul de cuvânt al…
Vezi articolul

SURSE Planurile-cadru pentru liceu au fost modificate. Elevii vor avea câte o oră în plus pe săptămână, în anul școlar viitor, la toate profilurile și specializările, pentru noua disciplină „Istoria evreilor” inclusă în trunchiul comun

Din anul școlar 2023-2024, elevii de clasa a XI-a vor avea o oră în plus în fiecare săptămână, oră ce va fi alocată disciplinei „Istoria evreilor. Holocaustul”, potrivit unor ordine…
Vezi articolul