Când se încarcă tichetele educaționale de 500 lei? Săptămâna viitoare, spune Sorin Decă, Ministerul Educației

60.454 de vizualizări
Foto: Ministerul Fondurilor Europene
„Cu siguranță, săptămâna viitoare, cel puțin o mare parte dintre tichetele educaționale se va încărca”, a declarat secretarul general adjunct din Ministerul Educației, Sorin Decă, pentru Edupedu.ro, după ce în presa locală și pe grupuri de părinți a apărut informația că tichetele educaționale se vor încărca doar după ce vor fi distribuite toate. Sorin Decă a explicat și ce se întâmplă în situațiile în care părinții nu au primit încă tichetele și cele în care copiii erau eligibili, dar nu au fost validați. 

„Am făcut demersurile să ne asigurăm că sunt validați toți cei care la prima interogare a bazelor de date au apărut nevalidați la evidența populației. Avem situații în care sunt doi frați într-o familie, în aceeași clasă, unul a fost validat, unul nu sau doi gemeni. Evident că nu ai cum să justifici așa ceva”, a spus Sorin Decă.

Declarațiile secretarului general adjunct din Ministerul Educației, Sorin Decă, pentru Edupedu.ro

Rep.: În presa locală și pe grupuri de părinți a apărut informația că tichetele educaționale se vor încărca doar după ce vor fi distribuite toate. Când se vor încărca?

Sorin Decă: Cu siguranță, săptămâna viitoare, cel puțin o mare parte dintre carduri se va încărca.

Încărcarea cardurilor se face doar după confirmarea primirii de către beneficiarul final, adică după ce părintele semnează de primire pentru cardul respectiv, care variază foarte mult între județe. 

Încărcarea se va face la un anumit interval de timp, cel mai probabil săptămânal și se face pe măsură ce sunt recepționate cardurile, în conformitate cu prevederile ordinului comun. Altfel, ar însemna ca în ultima zi a anului școlar, conform Ordonanței, cât este valabil programul pe anul școlar 2023 – 2024, abia atunci să le încărcăm, ceea ce e exclus.

Rep.: Să explicăm pentru părinți, pe scurt, la ce să se aștepte. De exemplu, părinții care nu au primit încă tichetele educaționale, deși copiii sunt eligibili și se întreabă dacă vor mai primi banii. 

Sorin Decă: Nu putem să spunem “dacă n-au primit, conform ordinului comun, în 5 zile, atunci nu mai primesc”. Nici vorbă de așa ceva. Vor primi cardurile, situația variază foarte mult între județe. Avem inspectorate care în două zile au reușit să le transmită pe toate la școli și inspectorate unde a durat mai mult, sunt situații și situații. De exemplu, în Alba mai sunt 10% din carduri care nu au ajuns la școli și se livrează astăzi și mâine

Cel mai important lucru este să înțeleagă că, în cel mai rău caz, este o diferență de câteva zile față de alții, dar nu înseamnă că, dacă a primit cardul și nu este încărcat este o problemă. Dacă a primit cardul, înseamnă că este eligibil și urmează să primească și banii.

Rep.: Pentru copiii care erau eligibili, dar nu au fost validați. De exemplu, situația unei familii cu doi copii, unde doar un copil a primit cardul

Sorin Decă: Am făcut demersurile să ne asigurăm că sunt validați toți cei care la prima interogare a bazelor de date au apărut nevalidați la evidența populației. Avem situații în care sunt doi frați într-o familie, în aceeași clasă, unul a fost validat, unul nu sau doi gemeni. Evident că nu ai cum să justifici așa ceva. Pe bună dreptate, părintele este frustrat când merge și vede că trebuie să mai facă un drum și nu înțelege de ce pentru un copil a primit și pentru celălalt nu. Sunt probleme tehnice care se vor rezolva.

Vorbim de peste 20.000 de cazuri, le-am transmis la colegii de la ministerul Afacerilor Interne și sunt în validare. Trebuie să le verifice CNP cu CNP.

Mai sunt situațiile în care un copil este la gimnaziu, unul este la grădiniță și atunci da, poate că pentru un prag s-a încadrat pentru alt prag nu s-a încadrat, pentru că sunt praguri diferite pentru preșcolari și școlari. 

Cine primește tichetele educaționale / Lista se poate actualiza pe tot parcursul anului

Din acest an, beneficiarii vor primi carduri noi, indiferent dacă au mai avut în trecut tichete educaționale, și vor fi valabile pentru următorii 5 ani. Cei 500 de lei vor fi livrați într-o singură tranșă.

Conform prevederilor Ordonanței de urgență, în anul școlar 2023-2024, pentru tichetele sociale pe suport electronic sunt eligibili:

a) preșcolarii înscriși în învățământul de stat, care îndeplinesc cumulativ, următoarele criterii:

 • au vârsta minimă de 3 ani, împlinită oricând pe parcursul anului școlar curent (copiii pot fi înscriși la grădiniță și înainte să împlinească vârsta de 3 ani, dacă spațiul o permite, dar devin eligibili în luna în care împlinesc vârsta de 3 ani).
 • au vârsta maximă de 6 ani, împliniți după data de 1 septembrie a anului școlar curent;
 • venitul lunar pe membru de familie este maximum 633 lei;

b) elevii din învățământul de stat primar și gimnazial, înscriși la cursuri de zi și care sunt în întreținerea familiilor al căror venit mediu net lunar pe membru de familie, realizat în luna iulie a fiecărui an, este de maximum 1.500 lei.

Lista destinatarilor finali se actualizează, în cursul anului școlar în care se acordă sprijinul, ori de câte ori situația o impune.

Citește și:
OFICIAL Cele aproape 600 de mii de tichete educaționale de 500 lei pot fi date părinților / Fiecare școală își organizează propria procedură prin care dă cardurile cu bani, iar părinții pot fi anunțați prin diriginți și învățători
DOCUMENT Regulile de distribuire a tichetelor educaționale de 500 de lei, aprobate de Ministerul Educației. Școlile au termen 5 zile să le dea părinților / Model de proces verbal predare-primire
Tichetele educaționale de 500 de lei, blocate din nou: “Nu avem cardurile încă, nu ne-a chemat Inspectoratul”, spune secretara unei școli / La școlile care au primit totuși cardurile nu le pot da părinților pentru că nu au există procedura

26 comments
 1. sunteți niște mincinoși și fără bun simți că ce promiteți nu faceți după ce ne-ați dat cardurile daca nu le încărcați de 2 săptămâni tot le încărcați poate sunt copii care chiar au nevoie de haine și încălțăminte rușine să vă fie că sunteți niște oameni fără un pic de bun simt

 2. Ne tot mințiți că peste o săptămână veți baga banii,au trecut 2 săptămâni și nici nu va sinchisiți.

 3. Buna seara sunt mama a 4 fetite de una de10 ani,două gemene de aproape 6 ani și una de aproape 5 ani.Am avut carduri la toate 4 iar în acest an nu am primit pentru nici una deci la școală apar eligibile.

 4. Bună ziua nici eu nu am primit tichetul electronic pt față sa verificat la secretariat și totul este în regula de ce nu vin?

 5. Bună ziua . Eu am 3 fete născute în Spania . De trei ani suntem în România și 2 fete sunt la școală și o fetita la grădiniță. Anul trecut am primit carduri educationale la toate trei. Anul acesta au spus sunt neeligibile pentru ca nu sunt în evidenta populației. Și nu am primit niciunul . As vrea și eu sa știu de ce nu s.au găsit copiii în evidenta populației?

  1. EP lucrează cu CNP-uri. Copiii născuți în altă țară e foarte posibil să nu aibă CNP în bazele de date ale EP. Am avut și noi cazuri (copii din Moldova de dincolo de Prut sau născuți în Austria) care au primit un înlocuitor de CNP (sau ceva asemănător) și pentru care părinții trebuiau să ceară eliberarea de documente românești.

   V-ați întors de trei ani, era timp. Nu e târziu nici acum să le transcrieți certificatele de naștere pentru a fi luați în evidență în România.Dacă nu mă înșel, ca și bursele sociale, se pot depune noi cereri pentru tichetele sociale de 500 de lei când familia se încadrează până la veniturile maxime prevăzute.

   1. Bună ziua. Am 3 copii la școală
    Pregătitoare, clasa a 2 a și a 5a
    ȘI nu a primit nici unul card.
    Vor mai primi? Și când. Leuștean

  1. promisiuni peste promisiuni,dar bani nimic,ce se întâmplă,de ce mereu întârzie, cine nu își face treaba, instituțiile sunt plătite din banii publici,dar nu lucrează cum trebuie! Cât mai așteptăm niște amărâți de bani? Cât ne mai umilesc,, aleșii noștri “!?

 6. Ați dat cardurile goale și de acum ne amânați de la o zi la alta ca le încărcați și apoi veniți și spuneți ca pana în ultima zi de școală aveti timp sa le încărcați dar stau și ma întreb voi de ce nu va luați salariul în ultima zi de mandat sa vedeți care ați mințit mai mult poate sunt copii care chiar nu au cu ce se îmbraca și voi mințiți cu nerușinare în fiecare zi mi-e scârbă de voi și de tara asta

  1. Incompetenți ,nu ar trebui sa mai lucreze în acest domeniu ,lor sa nu le între banii ,nu copiilor ,care și așa Sint putini și nu ajung pt a le oferi cele necesare în școală ,RUSINEEE SA VA FIE ,SINTEM CONDUSI DE MINCINOSI SI INCOMPETENTI

 7. Bună seara. In legatura cu cardurile sociale de 500 lei , in ce fel de magazine se pot folosi .Publicati o lista. in cat timp trebuie sa cheltuim bani .. ce valabilitate au.

 8. buna ziua eu am primit cardul de cat de la școală și de la băiat de la grădiniță nu pt au dat un mesaj și au spus că depășesc cu salariul in cazul in care eu nu am decât un venit pe al soțului Cum la fata nu am depășit și la băiat apare cu salariul mai mare Nu mai înțeleg nimic

 9. buna ziua eu am primit doar pentru fata cea mare de este la școală dar pentru cea mica care este la gradinita nu deși în aplicație îmi apar ambele carduri pentru fete

 10. BUNA ziua! De la școală am fost anunțată ca copilul meu nu va primi tichetele pa motiv că nu am dus si copia de certificatul de deces al tatălui…..cu toate că l-am depus cînd am făcut dosarul ce se mai poate face?

  1. Nu școala decide cine se încadrează și nici nu s-au făcut dosare pentru tichetele astea. S-a depus o cerere, STS a verificat veniturile familiei, ministerul a decis care-s listele finale (din ce-au transmis ISJ-urile).

   Poate e vorba de o bursă socială pentru orfani, care se va acorda după ce completați dosarul, dacă este cazul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

BREAKING Ministerul Educației a retras proiectul de ordonanță de urgență care dădea posibilitatea universităților să înființeze societăți comerciale și consorții de învățământ dual

Ministerul Educației a retras proiectul de ordonanță de urgență în care erau prevederi prin care universitățile puteau înființa societăți comerciale și prin care se puteau înființa consorții de învățământ dual.…
Vezi articolul

Cine este Simona Bucura-Oprescu, propusă de PSD ministru al Muncii: A studiat la academia SRI / Laude pentru China și cerere de deschidere în Pitești a unui Institut Confucius / Protejată a fostului baron de Argeș Constantin Nicolescu

Simona Bucura-Oprescu a fost votată luni de conducerea PSD drept nominalizare pentru Ministerul Muncii în locul demisionarului Marius Budăi, scrie G4Media.ro. Simona Bucura-Oprescu este deputată PSD de Argeș, aflată la…
Vezi articolul

Ministra Educației, răspuns tautologic despre salariul unui profesor debutant: „Este în jur de aproximativ 2800 de lei” / Un angajat începător în justiție, cu aceleași studii, câștigă de două ori și jumătate mai mulți bani

Întrebată cât este salariul unui profesor debutant, la Digi 24, ministra Educației, Ligia Deca, a dat un răspuns tautologic: “Salariul debutantului este în jur de aproximativ 2.800 lei”. Ministra nu…
Vezi articolul