OFICIAL Cele aproape 600 de mii de tichete educaționale de 500 lei pot fi date părinților / Fiecare școală își organizează propria procedură prin care dă cardurile cu bani, iar părinții pot fi anunțați prin diriginți și învățători

39.741 de vizualizări
Sursa: Monitorul Oficial
Procedura prin care cardurile educaționale de 500 de lei vor ajunge la părinți a fost publicată în Monitorul Oficial miercuri seara. Ordinul comun semnat de ministrul Educației și ministrul Fondurilor Europene prevede pașii pe care trebuie să îi urmeze inspectoratele și școlile. Totuși, fiecare școală în parte este liberă să-și organizeze propria procedură prin care cheamă părinții la școală pentru a ridica tichetele, spune pentru Edupedu.ro secretarul general adjunct din Ministerul Educației, Sorin Decă. “Pentru că situațiile sunt diferite am decis să le permitem să își facă propria procedură. Majoritatea școlilor spun că vor anunța părinții prin diriginți și învățătoare”, a spus Decă. În total sunt peste 500 de mii de carduri ce urmează să ajungă la beneficiari în zilele următoare. Cardurile se încarcă cu bani, în termen de 2-3 zile lucrătoare de când sunt ridicate de părinți. Mai jos în articol pot fi consultate și anexele ce pot fi folosite de secretariatele școlilor.

Ordinul Comun Nr. 3.038 /2023 al ministrului Fondurilor Europene și Educației pentru aprobarea Procedurii specifice de distribuire a tichetelor sociale pe suport electronic pentru sprijin educațional a fost publicat în Monitorul Oficial, miercuri seara. Acesta era așteptat de școlile care au început să preia cardurile și nu le putea da părinților pe motiv că nu exista o procedură.

Școlile au termen 5 zile să dea părinților tichetele educaționale în valoare de 500 de lei de la data primirii acestora de la inspectoratele școlare, se arată în ordinul ministerului Educației și ministerului Fondurilor Europene cu regulile de distribuire a acestor carduri.

În prezent, cardurile se află la inspectoratele școlare din țară de câteva zile, iar școlile sunt așteptate să le ridice.

Miercuri a avut loc o videoconferință cu inspectorii școlari pentru a stabili procedurile de urmat în urma ordinului. “Pentru că situațiile sunt diferite am decis să le permitem să își facă propriile reguli. Majoritatea școlilor spun că vor anunța părinții prin diriginți și învățătoare”, a spus pentru Edupedu.ro Sorin Decă, secretar general adjunct în Ministerul Educației.

Cardurile se încarcă cu bani, în termen de 2-3 zile lucrătoare de când sunt ridicate de părinți.

Cine primește tichetele educaționale / Lista se poate actualiza pe tot parcursul anului

Din acest an, beneficiarii vor primi carduri noi, indiferent dacă au mai avut în trecut tichete educaționale, și vor fi valabile pentru următorii 5 ani. Cei 500 de lei vor fi livrați într-o singură tranșă.

Conform prevederilor Ordonanței de urgență, în anul școlar 2023-2024, pentru tichetele sociale pe suport electronic sunt eligibili:

a) preșcolarii înscriși în învățământul de stat, care îndeplinesc cumulativ, următoarele criterii:

  • au vârsta minimă de 3 ani, împlinită oricând pe parcursul anului școlar curent (copiii pot fi înscriși la grădiniță și înainte să împlinească vârsta de 3 ani, dacă spațiul o permite, dar devin eligibili în luna în care împlinesc vârsta de 3 ani).
  • au vârsta maximă de 6 ani, împliniți după data de 1 septembrie a anului școlar curent;
  • venitul lunar pe membru de familie este maximum 633 lei;

b) elevii din învățământul de stat primar și gimnazial, înscriși la cursuri de zi și care sunt în întreținerea familiilor al căror venit mediu net lunar pe membru de familie, realizat în luna iulie a fiecărui an, este de maximum 1.500 lei.

Lista destinatarilor finali se actualizează, în cursul anului școlar în care se acordă sprijinul, ori de câte ori situația o impune.

Inspectoratele școlare județene/Inspectoratul Școlar al Municipiului București distribuie tichetele sociale pe suport electronic pentru sprijin educațional către unitățile de învățământ din care provin destinatarii finali împreună cu informațiile necesare privind lista unităților afiliate.

Unitățile de învățământ din care provin destinatarii finali transmit reprezentantului legal/tutorelui destinatarului final tichetul social pe suport electronic pentru sprijin educațional împreună cu informațiile necesare privind lista unităților afiliate de pe raza teritorială unde aceștia își au domiciliul sau reședința.

Pentru destinatarii finali nedeplasabili, unitățile școlare au obligația de a asigura serviciul de livrare a tichetului electronic la domiciliul sau reședința acestora.

Unitățile de învățământ actualizează săptămânal stadiul repartizării tichetelor sociale pentru sprijin educațional către destinatarii finali în interfața web din aplicația informatică dezvoltată în acest sens de către Serviciul de Telecomunicații Speciale.

Vezi aici procedura de distribuire a cardurilor.

Informații de context

Tichetele în valoare de 500 de lei se pot folosi doar pentru a cumpăra rechizite și îmbrăcăminte pentru școală și ar fi trebuit inițial să ajungă la copii și părinți în luna octombrie, dar au fost numeroase extinderi de termene ale OUG nr. 83/2023.

Ar trebui să primească carduri în total 486.317 de beneficiari care au fost validați deja, iar alți peste 63 de mii sunt în curs de validare și ar putea fi incluși pe listă, a transmis STS pentru Edupedu.ro, în luna decembrie.

La finalul primului modul de școală, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene anunța într-o postare pe Facebook că a finalizat modelul cardurilor pe care părinții le pot folosi pentru a cumpăra rechizite pentru copii. Nu era precizat însă și când vor primi aceste carduri. Ordonanța de urgență nr. 83/2023 menționează doar că cei 500 de lei vor fi acordați într-o singură tranșă, dar nu există și un calendar anunțat.

Pe 20 octombrie, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin a anunțat că se extinde termenul de depunere al cererilor până pe 26 noiembrie. Edupedu.ro a scris că în aceeași zi, a fost lansată și licitația pentru achiziția cardurilor cu care părinții pot cumpăra rechizite și îmbrăcăminte pentru elevii defavorizați.

Chiar dacă părinții nu mai trebuie să aducă adeverințe de venit, procedura de verificare a veniturilor și de acordare a tichetelor educaționale este una birocratică în continuare.

În 22 decembrie, tichetele educaționale de 500 de lei, care ar fi trebuit să ajungă la peste 500.000 de familii, au fost deblocate, după ce Serviciul de Telecomunicații Speciale susținea că: Listele finale nu au putut fi generate în mod automat întrucât nu au fost puse la dispoziție toate datele. Însă au început să ajungă la beneficiari abia în ianuarie, iar acum stau în inspectorate școlare sau școli în așteptarea procedurii de distribuire către părinți.

Ordinul comun publicat în Monitorul Oficial
Anexe
Citește și:
DOCUMENT Regulile de distribuire a tichetelor educaționale de 500 de lei, aprobate de Ministerul Educației. Școlile au termen 5 zile să le dea părinților / Model de proces verbal predare-primire
Tichetele educaționale de 500 de lei, blocate din nou: “Nu avem cardurile încă, nu ne-a chemat Inspectoratul”, spune secretara unei școli / La școlile care au primit totuși cardurile nu le pot da părinților pentru că nu au există procedura

22 comments
  1. Buna ziua!ce se întâmplă cu aceste carduri copiii încă nu le-au primit m-ai au câteva luni de școală și vor termina anul școlar intra asta mereu sunt probleme când e vorba de copii

  2. eu am primit cardurile pentru copii dar nu s au încărcat sunt două săptămâni de când aștept să se încarce și nu s au încărcat știe cineva unde pot să sun

  3. Buna ziua am și eu o întrebare la școala au venit o parte din cardurile educaționale și directorul școlii ne-au arătat și listele cu copii eligibili și neeligibili ambi copii sunt eligibili dar nu au primit cardurile de la școala nea spus că trebuie să mai vina o nouă tranșă de carduri dar când ajung.

  4. eu am 3 copii nu mea dat nici un card sint din com bacesti județul Vaslui venit meu dor Alocate copiii și bursa social spune ca sint trecut în calcator dar nu sint venite

  5. Buna ziua in jud.Buzau sat Capatinesti ati trimis ďoar 10 carduri sunt copii care asteapta a doua transa cand le trimiteti ca mi da spus la scoala ca nu au venit numai pentru cativa elevi bataie de joc ca anul trecut am luat

  6. Bună ziua, mi sa spus de la școală ca sunt neeligibila,nu înțeleg de ce dacă eu nu depășesc venitul pe membru de 1500,unde ma pot adresa?

  7. Bună ziua nu sunteți corecți cu aceste carduri toți copiii merg la școală toți ar trebui sa le primească.

  8. Bună ziua, am depus dosarul pt tichete la începutul școli mi sa zis de către doamna secretara că mă incadrez deoarece venitul pe cap de locuitor este mai mic de 1500 de lei, am primit acasă acum doua luni anexele care se găsesc mai sus pentru a le completa iar acum când am fost la școală am primit pur și simplu un răspuns că nu m-am încadrat ne pare rău dar nu noi hotărâm cine primește este vina STS_ului. Pai domnilor care acordați aceste carduri vi se pare că un venit de 3000 de lei pentru 4 persoane depășește încadrarea pt aceste carduri

  9. La noi pe Dâmbovița sau dat azi dar urmează sa fie și încărcate.2 sau 3 zile lucrătoare după ce le primim. asa am înțeles.

  10. Bună dimineața. Se știe de o noua tranșă de carduri că pe listele venite nu erau multe persoane…nisa spus de la școală că vor veni o nouă tranșă, știe cineva ceva?

  11. Bună seara! Ptr aceste tichete, tb să facem dosar, copilul meu ia bursă medicală, dacă nu am dosar ptr tichete, nu pot beneficia bănuiesc? Pot lua tichete fără dosar? Dar am facut dosar ptr bursă monoparentală, nu am luat nimica? Sunt din Iași!

    1. Tichetele educaționale nu au necesitat dosar, doar cerere (cu datele copiilor pentru care erau solicitate). De verificat veniturile și confirmarea dacă elevii se încadrează sau nu se ocupau cei de la STS (care au tras de timp până acum din diverse motive).

      Dacă nu vă încadrați la veniturile maxime din legislație (conform datelor existente la fisc), nu veți primi card/tichete. Dar măcar nu mai e nevoie să faceți dosar pentru a le cere.

    2. Bună ziua. Cardurile de la grădiniță care nu sau încărcat anu trecut se mai dau bani pe anul școlar 2023?

  12. Bună ziua . Am fost anunțată de unitatea de învațământ unde merge fiica mea sa nu mă prezint pentru cardul de rechizite să-l ridic pentru că cnp-ul fete nu a fost încă validat pentru că s-a născut în străinătate. Aș dori să stiu și eu ce trebuie să fac în aceasta situație. Vă mulțumesc.

    1. Bună ziua am și eu o întrebare știe cineva de ce la copii de la liceu nu se acordă carduri că doar și ei sunt copii….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Irlanda, prima ţară din UE cu restricţii pentru întreaga populaţie timp de 6 săptămâni, lasă școlile şi creşele deschise. Premierul irlandez: “nu ne vom permite ca viitorul copiilor şi tinerilor noştri să fie o altă victimă a acestei boli”

Irlanda va fi prima ţară din UE care va institui restricţii pentru întreaga populaţie începând din noaptea de miercuri spre joi, în contextul pandemiei de COVID-19, a anunţat luni premierul…
Vezi articolul

Concurs dedicat protecției mediului înconjurător, lansat pentru elevii și profesorii din țară, până în luna mai 2024. Cele mai inovatoare și active echipe pot câștiga finanțare pentru aparatură prietenoasă cu mediul în școli

Elevii și profesorii din școli și licee se pot înscrie până pe 15 decembrie la un concurs dedicat protecției mediului prin inițiative de ecologizare și acțiuni de conștientizare, lansat recent…
Vezi articolul

BREAKING Subiectele și baremele de la Definitivat 2023 pentru profesorii de gimnaziu și liceu. Lectura unei opere sau relația dintre text și curentul cultural, cerințe la metodică pentru profesorii de Limba română

Subiectele și baremele de la Definitivat 2023 pentru profesorii de gimnaziu și liceu au fost publicate de Ministerul Educației la ora 15:00. Proba scrisă a examenului a avut loc între orele…
Vezi articolul

Școală online doar pentru elevul din Dâmbovița, mutat până acum la 3 școli pe motiv că ar fi violent / Urmează încă o evaluare psihologică a elevului și consiliere psihologică, care acum este obligatorie, conform legii

Cazul elevului din Dâmbovița, mutat la trei școli pe motiv că ar fi agresiv generează o nouă situație inedită: în următoarele 3 săptămâni doar el va învăța online, restul colegilor…
Vezi articolul