Candidații la examenul de directori de școli au primit o parte din întrebările și răspunsurile date la proba scrisă, cu două săptămâni înainte. Modelele de subiecte au ajuns subiecte în sine

12.700 de vizualizări
SURSA: Unsplash.com
Proba scrisă pentru posturile de director din școlile unde mandatele expiraseră a avut loc pe 14 februarie 2019. Această probă a avut 40 de întrebări de tip grilă. Cu două săptămâni înainte de test, Ministerul Educației a transmis printr-o adresă, inspectoratelor și apoi candidaților la aceste posturi, o serie de ”modele de itemi”, cu tot cu răspunsuri. Majoritatea acestora s-au regăsit și în varianta dată la examen, potrivit documentelor oficiale publicate pe subiecte.edu.ro.

Varianta dată la concursul de ocupare a funcțiilor vacante de director și director adjunct de școală a fost cea cu numărul I. La proba scrisă, susținută pe 14 februarie, candidații au primit subiecte de tip grilă, asemănătoare cu cele date în anii 2017-2018. Subiectele sunt din două cărți date ca bibliografie și din legislația din domeniu.

Pe 28.01.2019, cu 17 zile înainte de examenul pentru directori, Ministerul Educației a trimis Adresa nr 56/DGMSPP către Inspectorarele Școlare Județene cu ”Modele de itemi exemplificativi de verificare pentru pregătirea probei scrise din cadrul concursului naţional de ocupare a funcţiilor de director şi director din unităţile de învăţământ preuniversitar, sesiunea ianuarie-februarie 2019”. Aceste modele conțineau și rezolvarea (fiind test grilă era vorba despre indicarea răspunsului corect a., b. sau c., plus sursa bibliografică)

Întrebările din modelele de subiecte au fost și în varianta de examen

Am comparat itemii model pentru directori, de la minister, cu itemii dați la proba scrisă a examenului pentru directori, care a avut loc pe 14 februarie 2018 și poate fi descărcată aici. Prima întrebare dată la examen este întrebarea a doua din modelele de itemi (vezi foto de mai jos). Oricine rezolva modelele de subiecte știa din start că răspunsul era a). (Vezi aici șablonul de răspunsuri pentru proba scrisă.)

Întrebarea numărul 2 dată la examenul pentru posturile de directori și directori adjuncți de școli a fost tot din cartea lui A. Gherguț, cu o ușoară reformulare a enunțului. Oricine rezolva modelele de subiecte găsea acolo întrebarea și știa că răspunsul este c).

Întrebarea cu numărul 3 din testele date candidaților la funcția de directori de școli apare și ea în modelele de subiecte.

Mai sunt și alte întrebări în modelele de subiecte care au fost date la examenul din 14 februarie, pentru postul de director și director adjunct. Modelele de subiecte au fost realizate în 2017 de către Institutul de Științe ale Educației – după cum menționaează Ministerul Educației. În 2017 nicio întrebare din testul scris nu a coincis cu cele din modelele de itemi. Fiecare item din cei 40, de la proba scrisă a examenului, a fost punctat cu 2,5 puncte.

Photo by Mikael Kristenson on Unsplash


2 comments
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Cel mai mare sindicat din educație anunță proteste și amenință Guvernul Ciucă cu pichetări “inclusiv în fața sediilor instituțiilor cu putere de decizie din București”, dacă nu acordă personalului nedidactic sporul pentru condiții de muncă. FSLI: Condamnăm discriminarea uriașă pe care o fac guvernanții în rândul bugetarilor

Cel mai mare sindicat din educație, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, amenință Guvernul Ciucă cu proteste în stradă “la nivelul întregii țări, inclusiv în fața sediilor instituțiilor cu putere de…
Vezi articolul

Actrița Maia Morgenstern face apel către societatea civilă să se alăture profesorilor, care luni încep prima grevă generală din istoria ultimilor 18 ani: Dragi înalte conștiințe civice! Dumneavoastră, pe care nu vă rabdă inima să tăceți în fața unei nedreptăți… Unde sunteți? / Profesorii îi formează pe copiii noștri. Ar trebui să le arătăm întreaga noastră prețuire, dragoste, respect

Actrița Maia Morgenstern face apel la societatea civilă să se mobilizeze în susținerea profesorilor, care luni încep prima grevă generală din istoria ultimilor 18 ani. „Dragi înalte conștiințe civice! […]…
Vezi articolul

Creator implicat – experiențe practice și viitorul economiei circulare. Conferință online LIVE, joi de la ora 15:00, cu Ministrul Mediului și mai mulți experți implicați în domeniu – înscrierile sunt deschise

Educația ecologică a populației este cheia de boltă în realizarea de către România a Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă în domeniul Mediului și implicit a tranziției către o economie circulară. România…
Vezi articolul

Ministerul Agriculturii poate finanța manualele școlare pentru liceele cu profil agricol, potrivit proiectului legii educației prezentat Guvernului / Actualele manuale și programele școlare agricole sunt din anii ’80

O modificare legată de finanțarea manualelor școlare din liceele agricole este prevăzută în proiectele legilor Educației, în varianta prezentată Guvernului. Potrivit documentului, Ministerul Agriculturii poate finanța manualele pentru liceele agricole.…
Vezi articolul