Ministerul Agriculturii poate finanța manualele școlare pentru liceele cu profil agricol, potrivit proiectului legii educației prezentat Guvernului / Actualele manuale și programele școlare agricole sunt din anii ’80

220 de vizualizări
Foto: Centrul Român de Politici Europene (CRPE)
O modificare legată de finanțarea manualelor școlare din liceele agricole este prevăzută în proiectele legilor Educației, în varianta prezentată Guvernului. Potrivit documentului, Ministerul Agriculturii poate finanța manualele pentru liceele agricole. Propunerea nu se regăsea în varianta anterioară a Ligiei Deca, obținută pe surse de Edupedu.ro. În prezent sunt 57-59 de licee cu profil agricol. Ministerul Agriculturii a încercat în nenumărate rânduri să preia în coordonare liceele agricole, dar Ministerul Educației s-a opus.

Amintim că proiectele legilor educației au fost prezentate Guvernului pe 9 martie și au intrat în circuitul de avizare interministerială. Acestea trebuie aprobate în Guvern până la data de 23 martie, a declarat premierul Nicolae Ciucă, în urmă cu o săptămână, de la Palatul Victoria.

În proiectul Legii Învățământului Preuniversitar, varianta care se afla în avizare interministerială, manualele pentru liceele cu profil agricol pot fi finanțate de Ministerul Agriculturii.

Art. 36. alin. (5) “În raport cu necesităţile identificate pe piaţa muncii, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale susţine finanţarea cheltuielilor aferente înfiinţării de noi specializări/calificări profesionale în domeniul agriculturii, a unor programe de perfecţionare a cadrelor didactice de specialitate, elaborarea manualelor școlare de specialitate, schimburi de experiență, precum și pentru organizarea și desfășurarea stagiilor de practică a elevilor din cadrul liceelor tehnologice cu profil preponderent agricol”.

Sursa: Proiectul legii educației în varianta prezentată Guvernului

În prezent, Ministerul Educației finanțează toate manualele școlare, potrivit art. 94. din Legea Educației nr. 1/ 2011.

”Ministerul Educației elaborează, evaluează, aprobă și achiziționează, după caz, manualele școlare și asigură finanțarea conform legii și, în acest sens, este singura autoritate cu competențe în domeniu”, scrie în legea educației în vigoare.

Actualele programe școlare și manuale pentru acest profil agricol datează din anii 1980.

Sursa: Legea Educației nr. 1/2011, legislatie.just

În prezent sunt 57-59 de licee cu profil agricol. Ministerul Agriculturii a încercat în nenumărate rânduri să preia în coordonare liceele agricole, însă Ministerul Educației s-a opus.

Ministra Ligia Deca spunea în data de 9 martie, când a prezentat Guvernului pachetul de legi ale educației, că au fost aduse unele modificări față de varianta anterioară a proiectului. Printre ele, prevederi legate de liceele cu profil agricol. ”Am completat prevederile privind învăţământul preuniversitar de profil agricol prin extinderea posibilităţii ca Ministerul Agriculturii să finanţeze specializări noi sau programe de perfecţionare pentru cadrele didactice“, spunea Ligia Deca.

Însă aceste prevederi există deja în actuala lege a educației, legea nr. 1/ 2011. Singura modificare adusă este legată de finanțarea manualelor specializate.

Această prevedere nu se regăsea însă în varianta anterioară a legii Deca, obținută pe surse de EduPedu.ro.

Alineatul 5 de la articolul 36 al proiectului legii învățământului preuniversitar care precizează finanțarea programelor din cadrul profilului agricol este aproape identic cu cel din actuala lege nr. 1/ 2011.

Sursa: Legea Educației nr. 1 / 2011, potrivit legislatie.just

De remarcat: în actualul proiect al legii educației au fost preluate zeci de articole care se regăsesc și în actuala lege a educației, nr. 1 / 2011, după cum a arătat EduPedu.ro într-o analiză.

Citește și:
Cele două proiecte de legi ale educației, legea învățământului preuniversitar și legea învățământului superior, ar trebui aprobate în Guvern până pe 23 martie – termen dat de premierul Ciucă / Proiectele intră în circuit de avizare la nivelul guvernului
PSD organizează propriile consultări publice pe proiectele legilor Educației elaborate de ministra Ligia Deca, dezbateri anunțate până la finalul lui martie. Salarizarea profesorilor și generalizarea programului masă caldă, printre țintele social-democraților
Ministra Deca susține că nu a văzut în Legea Miclea-Funeriu, din care a preluat masiv articole în propria Lege a învățământului, prevederea care oprește rectorii cu zeci de ani de șefie să mai candideze

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Luptă în coaliția de guvernare pe controlul UEFISCDI, care gestionează circa 20% din banii cercetării și registrele universitare. Cum argumentează ministrul USR-Plus al Cercetării mutarea instituției în subordinea sa și ce spune directorul Adrian Curaj / În Parlament, pe ordinea de zi este cadrul legal al funcționării instituției

Instituția guvernamentală care se ocupă de finanțarea cercetării și a învățământului superior, cunoscută sub acronimul UEFISCDI, face, în prezent, obiectul unei înfruntări mocnite între partenerii de guvernare. Programul guvernului Cîțu…
Vezi articolul

Admitere liceu 2021. Cum alegem profilul potrivit? Psiholog școlar: Există mai multe prejudecăți care-i determina pe părinți să ignore realitatea. Costurile unei alegeri greșite sunt multiple: scăderea stimei de sine, frustrare, atacuri de panică, depresie, conflicte în familie, sacrificii, bani pe meditații

Săptămâna aceasta, vineri, 16 iulie, este prima zi când absolvenții claselor a VIII-a și părinții lor pot completa fișa cu opțiuni pentru licee în funcție pentru repartizarea computerizată care va…
Vezi articolul

UPDATE Premierul Ciucă anunță o întâlnire duminică, la guvern, cu sindicatele din Educație, în contextul grevei generale din școli, anunțată pentru luni, după ce șeful PSD, Marcel Ciolacu, ar fi suspendat negocierile pentru noul guvern până la „rezolvarea solicitărilor sindicatelor”

Întâlnire duminică, la Palatul Victoria, anunțată de Nicolae Ciucă pentru ora 14:00, cu sindicatele din Educație, după ce inițial era anunțată pentru ora 12:00 „Am convocat o întâlnire cu sindicatele,…
Vezi articolul