Candidatul 930634 a picat Bacul, deși e singurul din liceu cu 10 la Română și 10 la Anatomie. A luat 3,6 la Matematică

60.091 de vizualizări
Foto: © Richard Villalon | Dreamstime.com
Unul dintre candidații la Bacalaureat are codul 930634 și a picat examenul pentru că nu a avut minimum nota 5 la proba de matematică, deși a luat 10 la Română și 10 la Anatomie, potrivit rezultatelor publicate pe bacalaureat.edu.ro.

O analiză a situației candidatului de la Liceul „Traian Vuia” din Craiova, județul Dolj, arată că din cei 25 de candidați, absolvenți în 2020 ai clasei de Matematică-Informatică a acestui liceu, 7 au fost respinși (28%) pentru notele sub 5 luate la matematică. Adică el și alți 6 colegi.

Cazul a fost semnalat de Mihai Andrei Tănase, de la Asociația Elevilor din Constanța, pe Facebook.

Condiția pentru a lua Bacalaureatul este să ai minimum nota 5 la fiecare dintre probele scrise și minimum media 6 la Bac.

Acest candidat a luat nota 4,6 la matematică, a contestat această notă și a primit 3,6 la recorectarea lucrării. Prin urmare nu a promovat examenul și va avea opțiunea să dea această probă în sesiunea din toamnă a Bacalaureatului.

Candidatul face parte din promoția actuală și este singurul din liceu care a luat media 10 la proba scrisă de Limba și literatura română, după cum arată rezultatele publicate de Ministerul Educației. De asemenea, același candidat este singurul din tot Liceul Traian Vuia din Craiova care a luat nota 10 la proba de Biologie – Anatomie.

Elevul este la o clasă din filiera teoretică, profil matematică-informatică, intensiv informatică. A obținut competențe de utilizator avansat atât la competenele digitale de la bac, cât și la competențele de limba română oral.

Notele de la Matematică sunt de departe cele mai slabe dintre toate notele celor 25 de elevi din această clasă de Matematică-Informatică.

 

Un singur elev are nota 9,1 la Matematică, sunt doua note de 8. Apoi urmează 3 note de 7, una de 6 și 11 note de 5 la disciplina Matematică.

Matematica este proba obligatorie a profilului pentru elevii de la real, iar dificultatea subiectelor a fost mai mare decât cea pentru aceeași probă, dar la Istorie, susținută de cei de la uman, după cum Edupedu.ro a arătat într-o analiză aici. Practic, peste nota 5 putea lua orice candidat care nu cunoștea nicio noțiune de istorie, dar era prezent, avea un pix funcțional și putea recunoaște câteva întrebări de atenție și logică elementară.

Citește: Cum poți lua Bacalaureatul la Istorie fără să știi istorie. Despre dezechilibrul subiectelor de la real-uman

La Liceul „Traian Vuia” din Craiova se poate observa în rezultatele oficiale publicate de Ministerul Educației cum toți cei 30 de candidați care au susținut proba la Istorie au promovat Bacalaureatul, cea mai mar medie fiind 10 și cea mai mică 6,3.

Sesiunea din toamnă a Bacalaureatului nu are încă un calendar aprobat și nu se știe când va începe.

La sesiunea actuală aproape una din 10 note contestate la Bacalaureat are o diferență mai mare de 1 punct la recorectare, potrivit analizei făcute de Edupedu.ro.

Notele a peste 59.000 de lucrări au fost modificate după contestații, adică 94,15% din totalul lucrărilor contestate.

Foto: © Richard Villalon | Dreamstime.com

Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care site-ul Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


18 comments
  1. Sa va fie rusine celor ce credeti ca subiectele au fost accesibile,uitati-va la promovabilitate,destul de dificile într-un o perioadă de haos pandemic,cinste ministerului condus de o altă abramburica!

  2. Mai degrabă prima corectare a fost indulgenta,iar a doua a fost corecta.
    La matematica se punctează rezolvari parțiale. Probabil la prima corectare i s-au punctat orice inepții scrise, considerate ca strădanie din partea elevului.
    La a doua corectare, nu i s-a punctat orice aiureala scrisa care clar nu ducea spre vreun mod de rezolvare a subiectelor respective.
    Cam mult caz pentru un elev de uman rătăcit la real. E vina lui și a familiei pentru încăpatanarea de a rămâne la real.

  3. Nu e vorba de dificultatea subiectelor la matematica. Nu au fost dificile. E vorba de pregatirea elevului. Iar articolul sugereaza ca este o problema legata fie de capacitatea profesorului clasei, fie de capacitatea elevilor, pentru ca acea clasa de mate-info are rezultate foarte slabe la proba de profil, matematica.

  4. “Sesiunea din toamnă a Bacalaureatului nu are încă un calendar aprobat și nu se știe când va începe”-această afirmație din articolul dvs. mă face să ….comentez: Calendarul celor 3 sesiuni ale Bacalaureatului din acest an, publicat de MEC incă din mai, nu este valabil???

    1. Buna ziua,
      După cum bine se poate vedea aici https://www.edu.ro/sites/default/files/_fi%C8%99iere/Legislatie/2020/anexa%20ordin%20nr.%204.441_02.06.2020_modificare%20calendar%20bac%202020.pdf nu este vorba despre un calendar pentru toate cele trei sesiuni de Bac, ci doar pentru cele doua de acum – prima sesiune si etapa speciala. Calendarul de bac pentru toamnă este cel aprobat de anul trecut, dar include probele de competențe și cel mai probabil va fi modificat.

  5. “Sesiunea din toamnă a Bacalaureatului nu are încă un calendar aprobat și nu se știe când va începe.”- această afirmație din articolul dvs. este cea care ma face să intreb: Calendarul celor 3 sesiuni de bacalaureat, anunțat incă din luna mai, nu este valabil??
    In legătură cu dificultatea subiectelor la proba de PROFIL(!)- matematica, pot afirma cu siguranța că orice elev mediocru de la mate- info putea obține 6 lejer! Doar pentru notă mai mare trebuia să fii un pic mai….pregătit!

    1. Buna ziua,
      După cum bine se poate vedea aici https://www.edu.ro/sites/default/files/_fi%C8%99iere/Legislatie/2020/anexa%20ordin%20nr.%204.441_02.06.2020_modificare%20calendar%20bac%202020.pdf nu este vorba despre un calendar pentru toate cele trei sesiuni de Bac, ci doar pentru cele doua de acum – prima sesiune si etapa speciala. Calendarul de bac pentru toamnă este cel aprobat de anul trecut, dar include probele de competențe și cel mai probabil va fi modificat.

  6. Programa la matematica in liceu este un dezastru, incoerenta si ilogica si totul la presiunea parintilor de a i scoate genii. De la an la an au pus tot mai mult si mai mult, iar rezultatele sunt catastrofale. O concurenta acerba intre autori, edituri, scoli, parinti, toti au supralicitat continuu si constant pana s a ales praful. In contextul asta, realmente mi e mila de bietii copii care trec prin epoca prin care trec. Sper sa se termine odata calvarul asta, pentru ca realmente e o goana nebuna spre nicaieri, iar dezamagirile vor fi pe masura.

    1. Un elev care a optat pentru real știe ca matematica nu se schimba.
      Doar părinții vocifereaza din motive subiective.
      Când vezi în gimnaziu ca al tău copil nu este de real, îl îndrumi ca părinte către uman,nu insinuezi ca matematica este altceva decât.. matematica. Pe lângă cunostintele acumulate îți trebuie și gândire matematica. Dacă nu o ai, mergi la uman.

  7. Cum poate un elev sa facă atâta atmosfera din moment ce a luat 3,60 la matematica, adica la proba principala a profilului pe care l-a urmat. Dacă era slab la matematica de când se știe, trebuia sa facă uman.
    Anul acesta s-a dat rușinos de ușor la matematica. Se putea lua nota 8 dacă erai mediocru la aceasta materie.

    1. Foarte corect. Un elev cu o discrepanta atat de mare intre notele de uman si real din profil este clar in locul in care nu trebuie. Si dupa 4 ani de medie de supravietuire la matematica trebuia sa se gandeasca ca va lua o nota foarte mica si ca trebuia sa schimbe demult macazul spre uman. Dar ei se incapataneaza toti sa iasa IT-isti, contabili… desi nu pot.

  8. Diferență de un punct la matematică? Parcă româna și istoria erau subiective… Nu cumva s-au înșelat corectorii și i-au dat cu un punct mai puțin în loc să-i dea cu un punct mai mult? Din câte știm, copilul poate vizualiza, la cerere, lucrarea. Dacă a luat două note de 10 la bac, înseamnă că e un elev foarte bun și știe și el să se autoevalueze după barem. Cu lucrarea în față și eventual însoțit de un avocat, lucrurile ar putea fi intoarse în favoarea lui în instanță, dacă altfel nu se poate. Comparația cu istoria nu prea îl avantajează, n-o să vedeți nicicând un absolvent de filologie programator sau inginer… E vorba despre altă motivație și alte standarde. Pe de ltă parte, el n-a luat 3,60 la mate pt că n-a dat la istorie, ci pt că atât a luat la matematică, corect sau incorect evaluat…

        1. Materia semestrului al doilea, cea predata online, nu a fost pentru bacalaureat.
          Candidatul care face obiectul articolului nu stie matematica, e simplu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Elevii ar putea să vadă rezultatele anonimizate ale probelor scrise de la Evaluarea Națională și Bacalaureat pe platforma de evaluare, din 2025 / Ministerul Educației spune că „face demersuri” în acest sens

Ministerul Educației spune că “face demersuri” pentru ca de anul școlar viitor “rezultatele probelor scrise ale simulărilor examenelor naționale să fie comunicate anonimizat, prin afișare pe platformă”. În prezent notele…
Vezi articolul