Care este măsura anticorpilor pentru luarea deciziei de rapel cu doza booster – Valeriu Gheorghiță, la conferința „Informat și Vaccinat” organizată de Universitatea din București VIDEO

667 de vizualizări
Foto: gov.ro
Doza booster este recomandată la șase luni după finalizarea primei scheme de vaccinare, fiindcă atunci scade nivelul de anticorpi din organism, însă nu există un prag clar care să ne spună exact de la ce nivel o persoană nu mai este suficient protejată. „Determinarea de anticorpi în momentul de față este mai degrabă utilă pentru evaluarea seroprevalenței la nivel populațional, pentru a vedea care este nivelul de seroconversie la cei vaccinați, dar nu pentru a vedea care este decizia individuală dacă trebuie sau nu să facem o doză booster”, a explicat medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, la Conferința „Informat și vaccinat”, organizată vineri de Universitatea din București pe tema vaccinării.

„Determinarea anticorpilor se face prin metode calitative sau metode semicantitative. Metodele nu sunt încă standardizate și rezultatele nu pot fi încă comparabile la acest moment, de asemenea nu știm un nivel, un prag al anticorpilor de la care persoana este sigur protejată și nu are nevoie să-și facă booster sau de la care persoana nu mai are nivel crescut de protecție și atunci ar trebui să facă booster. Ceea ce determinăm prin metode obișnuite sunt anticorpii totali, de legare, nu sunt anticorpii neutralizanți. O proporție crescută din anticorpii de legare sunt, de fapt, anticorpi neutralizanți, într-adevăr.

Avem în momentul de față din ce în ce mai multe date care ne arată că, într-adevăr, cu cât nivelul de anticorpi este mai ridicat, cu atât protecția este mai bună, dar nu știm acea valoare prag. Pentru alte boli infecțioase cum este hepatita B știm că un anumit nivel al anticorpilor de peste 10 unități, ideal peste 100 de unități, se asociază cu o protecție foarte bună. Pentru SARS-CoV-2 încă nu avem acel nivel definit. Determinarea de anticorpi în momentul de față este mai degrabă utilă pentru evaluarea seroprevalenței la nivel populațional, pentru a vedea care este nivelul de seroconversie la cei vaccinați, dar nu pentru a vedea care este decizia individuală dacă trebuie sau nu să facem o doză booster”, a spus Valeriu Gheorghiță.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Aproape 300 de monitorizări ale școlilor din București, decise de inspectoratul școlar. În toate, media elevilor de clasa a VIII-a la simularea Evaluării Naționale a fost sub 7, pe una sau ambele discipline – Raport

Inspectoratul școlar al Municipiului București a decis monitorizarea a 294 de școli care “au obținut performanțe scăzute la simularea Evaluării Naționale”, adică cu media notelor sub 7 / probă de…
Vezi articolul