Cauzele dezastrului de la vaccinare. Mircea Miclea: Nu pot să fie credibile niște autorități care spun să te vaccinezi, dar fac congrese cu 5.000 de oameni într-o sală, care se interesează mai degrabă de luptele interne dintr-un partid decât de interesele țării, mai degrabă de golf decât de sănătatea populației

3.280 de vizualizări
Mircea Miclea / Foto: Arhiva personală
Care sunt cauzele dezastrului numit vaccinare, în România? De ce doar 36,3% dintre români s-au vaccinat cu cel puțin o doză împotriva SARS-CoV-2, în vreme ce țări ca Portugalia sau Spania au peste 90% din populație vaccinată, în vreme ce toate celelalte state în afara noastră și a Bulgariei au niveluri mult mai ridicate de protecție împotriva virusului? Este educația din România de vină? Nu este educația cauza eșecului vaccinării, ci “lipsa de credibilitate a autorității”, spune pentru Edupedu.ro profesorul Mircea Miclea.

Fondatorul școlii cognitive în psihologia românească a explicat pentru Edupedu.ro că argumentul invocat de premierul demis Florin Cîțu, potrivit căruia educația este cauza lipsei de vaccinare, este unul greșit. “Această strategie [de a spune că școala e de vină – N.Red.] este una prin care se încearcă deresponzabilizarea autorității. Dăm vina pe alții, vedem paiul din ochiul celuilalt, nu bârna din ochiul nostru. Este un mecanism de apărare care se numește deresponsabilizare“, a spus Miclea, fost ministru al Educației. Amintim că România a fost, la începutul campaniei de vaccinare, printre statele cu cei mai mulți vaccinați, trend care s-a oprit odată cu relaxările și cu campaniile politice.

Profesorul Mircea Miclea a declarat pentru Edupedu.ro că lipsa vaccinării este “cu siguranță e un fenomen care are mai multe cauze. Principala cauză este lipsa de credibilitate a autorității. Impactul unui mesaj asupra comportamentului oamenilor este determinat de 2 factori:

 1. conținutul mesajului, adică ceea ce comunici
 2. sursa mesajului: cine anume comunică.

Dacă sursa e necredibilă, mesajul chiar dacă este corect nu are impact. Este exact ce s-a petrecut la noi. Nu pot să fie credibile niște autorități care spun să te vaccinezi, dar care fac congrese cu 5.000 de oameni într-o sală, care se interesează mai degrabă de luptele interne dintr-un partid decât de interesele țării, mai degrabă de golf decât de sănătatea populației. Este lipsa de credibilitate a autorității, a explicat pentru Edupedu.ro fostul ministru al Educației, profesor la Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației de la Universitatea Babeș-Bolyai.


3 comments
 1. Certificatul ,,verde” european prevede 3 situații.
  1 vaccinati
  2 anticorpi naturali
  3 testare

  La noi, după cum ii taie capul.
  Contradicții de la o zi la alta.

 2. “Lipsa de credibilitate a autoritatii” – constatata tardiv de autor si de alti concetateni – are, in cazul Romaniei, si o cauza veche de 30 de ani dar care continua sa fie ignorata cu suficienta si aroganta de factorii decizionali, desi au fost avertizati repetat de putinii reali cunoscatori in domeniu… Si in cazul vaccinurilor si testelor utilizate in pandemie (nu mai amintesc mastile, izoletele si alte produse costisitoare aduse rapid din import) autoritatile noastre au decis – asa cum fac de 30 de ani, in cazurile milioanelor de produse comercializate in Romania !!! – sa acorde incredere totala si anticipata PUBLICITATII producatorilor/ distribuitorilor (“de prima parte”) chiar daca acestia sunt in evident CONFLICT DE INTERESE si sa nu acorde atentie, chiar sa si bagatelizeze informatia/ publicitatea de terta parte (realizata doar de laboratoarele de testare, organismele de inspectie sau certificare, etc. – cum sunt Agentia romana a medicamentelor si dispozitivelor medicale si omoloaga ei europeana)… PROSTIE, IGNORANTA, SUFICIENTA, AROGANTA? Din toate cate ceva… In SUA nici nu conteaza ceea ce declara producatorii/ distribuitorii, inclusiv in publicitate, ci doar ceea ce stabileste, in urma unor riguroase evaluari fata de referentiale prestabilite si transparente, FDA – Food and Drug Administration !!! Cum sa nu ai incredere intr-o asemenea administratie publica pentru care doar EVALUAREA RIGUROASA A CONFORMITATII in propriile organisme guvernamentale bine echipate – si nu balivernele din publicitate – conteaza ???

 3. Nici la concursul pentru directori testul PCR nu a fost obligatoriu să sperăm că la interviu se va cere, sau vaccinarea să fie obligatorie. Dacă nici directorii nu sunt vaccinați de ce așteptăm ca elevii și profesorii să fie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Marcel Ciolacu și Vasile Dîncu / Foto Inquam Photos / George Calin

PSD îl lasă pe președintele Iohannis în offside, pe legile educației: Vasile Dîncu a absentat de la ședința PNL, PSD, UDMR pentru modificarea Legilor Deca, întâlnire la care Mihnea Costoiu a anunțat că amendamentele PSD nu sunt gata și că draftul de lege necesită dezbatere largă / Cine a participat la ședință – SURSE

Lovitură a PSD la președintele Klaus Iohannis, care vrea aprobarea rapidă a Legilor educației realizate de fosta sa consilieră prezidențială Ligia Deca sub cupola proiectului “România Educată”. Astăzi s-a desfășurat…
Vezi articolul
Foto: INQUAM Photos George Calin

INTERVIU Filologul Liviu Papadima, despre proiectele de legi ale educației, “lipsite de viziune” și cu “prevederi scandaloase”: Organizarea “comasată” a Bacalaureatului – “o aberație, mărturia fără echivoc a incapacității autorităților românești” / Dacă aceasta va fi păstrată, reforma “va muri în câțiva ani”

“Dacă cea mai stupidă inițiativă din învățământul preuniversitar, cea a bacalaureatului ‘comasat’, va fi menținută în textul legii, cred că va avea soarta multor altor tentative de ‘reformă’ în favoarea…
Vezi articolul