Cazul studenților la masterat didactic care acuză limitarea accesului la burse: Universitatea din București spune că „nu face altceva decât să pună în aplicare prevederile legale” / Studenții s-au întâlnit, marți, cu reprezentanții instituției

268 de vizualizări
Foto: © Kasto80 | Dreamstime.com
Universitatea din București nu face altceva decât să pună în aplicare prevederile legale, așa cum solicită legea”, susține instituția de învățământ superior în răspunsuri transmise redacției pe tema studenților la masterat didactic care acuză limitarea accesului la burse de 3.700 de lei. Potrivit informațiilor Edupedu.ro, aceștia au avut, marți, o întâlnire cu reprezentanți ai conducerii universității, care nu s-ar fi soldat cu efecte imediate, dar în care aceștia din urmă are fi spus că vor trimite Ministerului Educației un memorandum prin care să ceară finanțarea burselor pentru studenții pe locuri cu taxă, de la masterul didactic.

Amintim că un grup de studenți care vor să devină profesori și sunt înscriși la masteratul didactic de la Universitatea din București au acuzat recent limitarea accesului la burse. Iar săptămâna trecută  au fost primiți în audiență la Ministerul Educației, unde au spus că s-au lovit de o „eschivă constantă” din partea reprezentanților instituției.

  • Autorii semnalului inițial, studenți în anul II la masterat didactic, cărora li s-au alăturat ulterior și cei din anul II, au invocat posibila limitare a accesului la burse și au semnalat că nu au putut „opta pentru un loc cu finanțare de la bugetul de stat chiar dacă urmăreau un alt program de master pe un loc astfel finanțat”. Această opțiune a intrat în vigoare după înmatricularea studenților din anul al II-la (anume, Ordinul de Ministru 3693/1.02.2024 ce include Metodologia admiterii în învățământul superior, în baza noii Legi a învățământului superior). Ei arătau că normele fac referire la programele de studii organizate cu finanțare de la bugetul de stat, și nu la finanțarea individuală a locurilor ocupate de studenți.

În legătură cu această situație, Edupedu.ro a solicitat punctul de vedere al Universității din București pe 11 septembrie, iar răspunsul a venit la sfârșitul săptămânii trecute.

Instituția spune că aplică ordine ale ministrului Educației și „nu face altceva decât să pună în aplicare prevederile legale”, fără a oferi detalii sau o argumentare juridică în acest sens. Iar Universitatea arată că are locuri limitate finanțate de la bugetul de stat, pentru fiecare facultate, locuri ocupate în funcție de media de admitere.

Universitatea nu a răspuns întrebării dacă a comunicat altfel decât verbal cu studenții care cereau lămuriri despre situația lor.

Ce spune Universitatea din București:

  • În ceea ce privește programele de masterat didactic organizate la nivelul Universității din București, locurile finanțate de la bugetul de stat au fost limitate, 5 – 6 pentru fiecare facultate. Acestea au fost ocupate în funcție de media de admitere a candidaților. Altfel spus, în conformitate cu prevederile legale, dacă un candidat care deja a absolvit un program de masterat nu a obținut, la admitere, o medie care să îi permită să ocupe unul dintre locurile la buget a fost admis pe unul dintre locurile cu taxă scoase la concurs. Același lucru este valabil, de asemenea, și în cazul candidaților care nu au absolvit anterior un alt program de masterat”.
  • „La nivelul Universității din București, bursele sunt acordate în conformitate cu prevederile Ordinului Ministrului educaţiei nr. 6.463/2023 privind aprobarea Criteriilor generale de acordare a burselor şi a altor forme de sprijin financiar de la bugetul de stat pentru studenţii şi cursanţii din învăţământul superior de stat, învăţământ cu frecvenţă, cu modificările ulterioare. În ceea ce privește bursele pentru studenții care urmează unul dintre programele de masterat didactic școlarizate la nivelul Universității din București, acestea sunt acordate în conformitate cu Ordinul Ministrului educației nr. 7.296/2024 din 24 octombrie 2024 privind aprobarea cuantumurilor burselor pentru studenţii înmatriculaţi la programe de studii universitare, organizate cu finanţare de la bugetul de stat, la forma de învăţământ cu frecvenţă, în instituţiile de învăţământ superior de stat, în anul universitar 2024 – 2025. Prin urmare, Universitatea din București nu face altceva decât să pună în aplicare prevederile legale, așa cum solicită legea.”
Întâlnire cu conducerea Universității din București

Potrivit informațiilor Edupedu.ro, reprezentanți ai studenților de la masterat didactic s-au întâlnit, marți, cu cei ai conducerii Universității din București, Discuțiile nu ar fi dus la rezultate imediate, dar reprezentanții conducerii le-ar fi spus că vor discuta la nivel de prorectori să trimită un memorandum către minister pe tema finanțării burselor pentru studenți înscriși pe locuri cu taxă. Iar studenții au fost îndemnați să se asocieze cu colegi ai lor din alte centre universitare din țară aflați în situații similare.

După discuțiile avute cu Ministerul Educației săptămâna trecută, studenții au arătat că ministerul a invocat imposibilitatea de a interveni în chestiunea burselor, deoarece nu ar avea cadru legal, iar când au fost avertizați în legătură cu riscul de creștere a abandonului universitar, în urma acestei situații, reprezentanții Ministerului le-au cerut studenților să nu invoce acest aspect în eventualele discuții ale lor cu presa.

Citește și:
Un grup de studenți care vor să devină profesori, înscriși la masteratul didactic de la Universitatea din București, acuză într-o scrisoare deschisă limitarea accesului la burse și spun că nici universitatea, nici Ministerul Educației nu au răspuns solicitărilor lor
UPDATE Studenții la masterat didactic de la Universitatea din București, care acuză limitarea accesului la bursele de 3.700 de lei, s-au lovit de o „eschivă constantă” a Ministerului Educației, în consultări desfășurate marți / Susțin că ar putea să renunțe la masterat, dar că li s-a cerut să nu invoce abandonul universitar în discuțiile cu presa / Studenți din Cluj acuză probleme similare

Foto: © Kasto80 | Dreamstime.com  / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Colegiul Național „Tudor Vianu”, unde este diriginte și profesor de Română ministrul Educației, Monica Anisie, intră de joi în scenariul roșu. Patru elevi, confirmați pozitiv cu COVID

Colegiul Național „Tudor Vianu” din Capitală, liceul unde predă limba Română ministrul Educației, Monica Anisie, intră de joi în scenariul roșu, potrivit surselor Edupedu. Cadrele didactice au fost anunțate astăzi,…
Vezi articolul

Supravegherea audio-video în clase va fi discutată cu Autoritatea pentru Protecția Datelor până când proiectul va prezenta „garanții suficiente persoanelor vizate” – Ioana Lazăr, secretar general în Ministerul Educației / Ea susține că au existat discuții tehnice, care vor continua

Ministerul Educației a avut „discuții anterioare, discuții la nivel tehnic” în relație cu Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) pe tema măsurilor propuse recent, printr-un…
Vezi articolul

Admiterea la liceu 2023. Vor fi cu 3.400 de locuri mai multe, în clasa a IX-a, față de anul trecut, potrivit unui proiect de hotărâre / Scade numărul de locuri pentru clasa pregătitoare, după ce grupa mare a devenit obligatorie

Pentru anul școlar 2023-2024 vor fi alocate cu 3.400 de locuri mai multe la liceu, față de anul 2022-2023, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern. Documentul a fost avizat,…
Vezi articolul