Ce conține cu adevărat proiectul de lege Plx145/2023, contestat de AUR pe motiv că se vor fura copiii: Mecanismul prin care statul va ajuta familiile în situații vulnerabile să nu instituționalizeze copiii este asemănător celui de sprijin pentru persoanele cu dizabilități

34.219 vizualizări
Foto: © Kawee Wateesatogkij | Dreamstime.com
Proiectul de lege Plx145/2023 privind prevenirea separării copilului de familie, care a provocat protestul AUR de la Parlament din această dimineață a fost adoptat cu 222 de voturi pentru, 48 contra, 4 abțineri de Camera Deputaților, for decizional în acest caz. S-a promovat în spațiul public ideea falsă că se pot lua copiii de lângă părinți sau că se fură copiii, dacă legea intra în vigoare. Ce prevede proiectul respectiv, ce este Observatorul Național al Copilului și care este mecanismul prin care statul vrea de fapt să evite separarea copilului de familie, pe motiv că familia este săracă – detalii mai jos.
  • Context: În grupuri de Facebook cu peste 100 de mii de persoane s-a ajuns la situații în care documentele primite de la școală pentru semnat să fie privite cu suspiciune de către părinți, sunt apeluri cu nu semnați acte legate de școală, inclusiv fișa psihopedagogică. Această fișă este necesară pentru încadrarea copiilor care frecventează școala de masă sau școala specială în grad de handicap, dar și pentru certificatul de orientare școlară pentru elevii cu cerințe educaționale speciale. 

Certificatul de orientare școlară și certificatul de încadrare în grad de handicap asigură dreptul la educație al copiilor, dar și drepturi financiare: profesor de sprijin, alocație de hrană, cazarmament în cazul certificatului de orientare școlară și indemnizație de handicap, gratuitate la transport și alte beneficii în cazul încadrării în grad de handicap. 

Ce conține proiectul plx145/2023?

Pe scurt, părinții care sunt în situații vulnerabile și copiii lor vor fi sprijiniți, tocmai pentru a ca părinții să nu mai fie nevoiți sa dea copilul în plasament din cauza sărăciei. 

Ce înseamnă ca sunt în situații vulnerabile? Proiectul prezintă situațiile care duc la separarea copilului de familie, adică există posibilitatea ca familia sa plaseze copilul sub o măsură de protecție specială, să-l ducă în plasament. Aceste situații au fost interpretate eronat și fals ca fiind situațiile în care copiii vor fi luați din familie, cum s-a vehiculat în anumite grupuri de Facebook.

  • situația economică și condițiile de viață precare existente în mediul său familial și/sau în comunitate, cum ar fi sărăcia monetară sau sărăcia extremă;
  • situația socială și mediul social necorespunzător, care pot exercita influențe nefaste asupra copilului;
  • starea de sănătate a fiecărui membru de familie;
  • nivelul de educație scăzut al familiei;
  • mediul violent existent în familie, care poate afecta relațiile dintre adulți, dintre copii și dintre adulți și copii;

Cum poți afla care sunt părinții aflați în situații dificile? Trebuie să strângi date despre familie și copii, pentru a vedea cine și cum poate fi sprijinit și pentru acest lucru se va înființa Observatorul Național al Copilului. La fel ca în cazul copiilor cu CES sau încadrați în grad de handicap sunt strânse date de către asistentul social tocmai pentru a afla situația familiei și a copilului. 

Asistentul social are obligația prin lege sa sprijine familia în situații de vulnerabilitate:

Legea 145 Art.5. – (1) – Pentru prevenirea separării copilului de familie, serviciul public de asistență socială are obligația de a sprijini familia care se ocupă de creșterea și îngrijirea unui copil care poate fi în risc de separare, dacă familia, în funcție de situația economică și condițiile de locuit ale acesteia, se află în una din următoarele situații de vulnerabilitate:

a) trăieşte în sărăcie extremă;

b) are venituri reduse şi nu primeşte beneficii de asistenţă socială;

c) are părintele unic susţinător sau ambii părinţi fără ocupaţie sau în şomaj;

d) ocupă fără drept anumite spaţii de locuit, inclusiv spaţii construite ilegal sau locuinţe improvizate ori spaţii care nu sunt destinate locuirii;

e) nu dispune de spaţiu locuibil suficient raportat la numărul de persoane, respectiv locuinţa este supraaglomerată;

După evaluarea copilului și a familiei acestuia se face un Plan de servicii, care detaliază serviciile sociale, de sănătate, educaționale pentru copil și serviciile pentru părinți. Copiii cu CES și cei încadrați în grad de handicap au planuri de servicii individualizate care cuprind toate drepturile educaționale și financiare.

În proiectul Plx145/2023, serviciile și activitățile destinate părinților pot consta în:

a) informare, consiliere și acompaniere în domeniul sănătății, educației, ocupării forței de muncă, locuirii și protecției sociale;

b) dezvoltarea abilităților parentale;

c) facilitarea accesului acestora la beneficiile de asistență socială și serviciile existente;

Ce se finanțează prin Plx145/2023 și ce fel de ajutor pot primi familiile care au în îngrijire copii expuși riscului de separare a copilului de familie:

  • acordarea de ajutoare de urgență familiilor care au în îngrijire copii expuși riscului de separare a copilului de familie;
  • abilitarea/reabilitarea copilului cu dizabilități expus riscului de separare de familie;
  • servicii de intervenție psihologică și psihoterapeutică pentru copiii expuși riscului de separare de familie;
  • organizarea de cursuri de dezvoltare a abilităților parentale pentru familiile care au în îngrijire copii expuși riscului de separare de familie.
De ce este important proiectul Plx145/2023

32% dintre copiii care aveau o măsură de protecție specială au intrat în sistem ca urmare a situației economice precare a familiei. 

Potrivit unor date publice ale Ministerului Muncii, dacă în anul 2000 existau 57.181 de copii instituționalizați, numărul lor a scăzut în fiecare an, ajungându-se, în 2022, la 12.601 copii aflați în servicii de tip rezidențial publice și private, conform factual.ro.

Potrivit acestor informații, reducerea intrării copiilor în sistemul de protecţie specială nu ar fi fost posibilă fără dezvoltarea serviciilor de prevenire a separării copiilor de părinţi (centre de zi, centre de recuperare, centre de consiliere etc.). 

Astfel că prin aceasta lege se vor înființa 150 de centre de zi care îi vor ajuta pe copii cu o masa caldă și educație.

Potrivit datelor de la nivelul Uniunii Europene, în România sunt cei mai mulți copii expuși riscurilor sărăciei și a excluziunii sociale: în 2020, s-a înregistrat o rată de 41,5%, România fiind urmată de Bulgaria (36,2%), Spania (31,8%) și Grecia (31,5%). La polul opus, cele mai scăzute rate s-au înregistrat în Slovenia (12,1%) și Cehia (12,9%), care au avut rate mai reduse față de țări ca Danemarca (13,5%) sau Finlanda (14,5%).

DOCUMENT Proiectul de lege Plx145/2023, mai jos:

Citește și:
UPDATE VIDEO Protestatarii AUR au încercat să-i atragă pe profesori la ei în miting / Sindicatele din educație și-au oprit protestul la Biblioteca Universitară, pentru a nu se amesteca cu susținătorii AUR. Nistor, FSE Spiru Haret: Așteptăm să se elibereze zona Parlamentului
G4Media.ro: Ministrul Familiei: Nimeni nu va lua copiii românilor și nici nu-i va înscrie în baze de date pentru a-i scoate din țară. Este doar o manipulare care aduce haos în societate / Legea se referă la sprijinul acordat copiilor și familiilor pentru a rămâne împreună
G4Media.ro: Proiectul de lege rostogolit de partidul extremist AUR ca fake-news despre ”furtul copiilor” și care a provocat violențele de la Parlament a trecut de Camera Deputaților / În realitate, legea își propune exact opusul, să împiedice separarea copiilor de familiile vulnerabile
Sprijin pentru familii vulnerabile și copii, în locul separării copilului de familie și plasarea lui în sistemul de protecție specială – proiect de lege al Guvernului / Se vor înființa 150 de centre de zi și Observatorul Național al Copilului

Foto: © Kawee Wateesatogkij | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


9 comments
  1. Buna ziua!
    Aceasta este o alta lege, care permite statului roman sa “mulga” niste bani de la UE. Este portita perfecta, sa-si angajeze oamenii pe posturi pentru a manca niste salarii de la stat, pe spatele privatilor! Pai va zic eu sigur, ca nimeni, dar niiimeeeni, nici un angajat pe posturile alea, nu se va deplasa in mediile defavorizate sa ajute pe nimeni! Terminati cu prostiile astea, ca li se vor oferi cursuri, consiliere psihologica si psihopedagogica etc! Cui???
    Ei nu au nici un interes sa ajute pe nimeni, iar oamenii din medii defavorizate nu stiu si nu au nici o dorinta sa evolueze! Cui sa oferi cursuri? Celor care probabil nu stiu nici sa scrie si sa citeasca?
    Este doar un mijloc de manipulare si de spalat niste bani!

  2. Multi prosti, taica! Si din ce in ce mai multi si din ce in ce mai prosti. Nu stiu sa scrie, nu stiu sa citeasca si iata, incepe-a se adeveri ca…cu cat esti mai needucat, cu atat mai usor de manevrat. E plin FB si internetul de prostime care crede ca legea e in favoarea Ocultei mondiale. Si aceste idei induse nici macar nu cu greutate, incep sa predomine. Manevrabili suta in suta. S-au intrebat expertii cum a reusit Hitler sa convinga atata lume sa i se alature in genociul comis. Nu exista niciun dubiu ca altfel decat prin MANIPULARE. Propaganda ruseasca cum a reusit? Tot prin manevrarea poporului. Mintea si educatia unui popor pot deveni cea mai de temut arma cu care se poate autodistruge. M-am convins cu Covidul si vaccinarea, m-am convins de cand Zelensky e al “Ocultei Mondiale” si al americanilor, m-am convins cand am vazut ca 99 la suta din populatia Moldovei ne-au dat dracului pe noi si pe Maia Sandu si i-au “imbratisat” pe rusi, iar acum mi-am dat seama cu crasa manipulare cu aceasta lege. Da, se pot manipula masele pana la autodistrugere. Ieri, propriul meu frate, devorator de Fb si Instagram, mi-a spus ca actorii de la Hollywood mananca sange si carne de om la gratar si ca de asta ne sunt luati copiii prin legea Firea, ca sa aiba pe cine omori. Va dati seama in ce incultura si manipulare crunte ne scaldam? Oameni buni, educatia este salvarea, cheia! Daca aceasta va fi mereu subfinantata, hulita, sfidata si jignita, nu vom ajunge nicaieri. Ne vom distruge ca popor, sufocati in propria prostie.

  3. Cei ce sunt plecati la munca in strainatae si si-au lasat copii in grja sotului/sotiei sau bunicilor , vor face tot posibilul sa duca copii cu ei.
    De ce?
    Pentru ca in Romania, nici o institutie a statului nu functioneaza bine , prin urmare nimeni nu are incredere in aceste institutii.
    Rezultatul , odata crescuti in alta tara, tara respectiva cu bune si rele va deveni tara lor pentru restul vieti.Atat parinti cat si copiii nu se vor mai inoarce.
    Binenteles ca o anumita natiune conlocuitoare , nu va fi afectata .De ei nu se poate atinge nimeni, doar sunt votanti de serviciu a partidului ce a intiat legea.
    Si uite asa tara va deveni si la propriu ceea ce este considerata a fi acum la figurat.

  4. ticalosi, iude cu acte in regula. tara e pe butuci si ei se ingrijesc de legile date din afara tarii sa subjuge orice fel de manifest(are) a libertatii omului. din 1989 reprezentantii statului roman au lucrat impotriva poporului. vor avea plata caci Hristos este cel ce judeca la final pe oricine. vai de voi, noi ne vom chinui in asta viata trecatoare, dar cei ce si au vandut sufletul ptr bani si putere ce rasplata vor avea in vesnicie ?

  5. Ce ti si cu fricile astea! Unii vor sa faca bine copiilor cu ,,forta legii’’ pentru a mai creste si noi in clasamentele ue in timp ce altii ,,sufla-n iaurt’’ la fiecare ,,impunere a binelui’’. N-ai cu cine bro, fiecare cu interesul lui.

  6. Mai pe intelesul tuturor daca de ex ,,nivelul de educație al membrilor familiei este scăzut” (art 4 pct d) copilul este inregistrat de cei de la asistenta sociala in ,,modulul Observatorul Copilului” (art 16). Un fel de ,,cazier fiscal al copilului” cu deosebirea ca in lege nu apare nimic cu privire la posibilitatea ,,stergerii” acelei inregistrari de ex. daca situatia familiei se schimba. Ca sa nu mai vorbim de posibilitatile de abuz cand vine vorba de aprecirea ,,nivelului scazut” de asistentii sociali care n-au cine stie ce nivel pentru a intelege despre ce e vorba. Sigur ca analfabetii functional nu pricep ca prin aceasta lege se deschide o usa. Evident ca vor urma completarile prin ordonante, hotarari, decizii de minsistri etc. care vor incepe sa produca efectele mult dorite.

  7. Ati spicuit din această lege doar ce da bine im schimb ea permite multe abuzuri din partea statului. Având experienta perioadei 2020-2022 imi e greu sa cred ca statul roman nu va încălca iarăși drepturile omului. Încercați să vă păstrați verticalitatea si sa prezentati lucrurile din toate punctele de vedere…Si cele care convin UE si cele care nu…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Studenții Teologi din Iași cer Ministerului de Interne să permită activitățile religioase în spații închise: “Măsurile de combatere a coronavirusului nu trebuie să încalce libertatea de conștiință”

Societatea Studenților Teologi din Iași solicită Ministerului de Interne să revină asupra deciziei cu privire la suspendarea tuturor activităților religioase desfășurate în spații închise. Concret, studenții Teologi din Iași cer…
Vezi articolul

VIDEO Un nou algoritm de funcționare a școlilor în care să conteze și proporția persoanelor spitalizate. Ministrul Sănătății: Un algoritm care să fie rațional și să nu repete erorile majore în care școlile au fost închise când aveam 100 sau 200 de cazuri pe zi

Despre menținerea școlilor deschise, Alexandru Rafila a declarat în cadrul unei conferințe că „decizia trebuie să țină cont de modul în care se manifestă această variantă din punct de vedere…
Vezi articolul