Ce garanție dă ministrul Educației că tabletele pentru elevi vor avea internet în zonele fără semnal: „Se face această conexiune la internet în condițiile impuse de caietul de sarcini”

1.900 de vizualizări
ID 105185137 © Kittichai Boonpong | Dreamstime.com
Conexiunea la internet în zonele fără semnal sau acoperire 4G a tabletelor pe care Ministerul Educației vrea să le cumpere pentru elevi „se face în condițiile impuse de caietul de sarcini”, spune Ministrul Educației, Monica Anisie, întrebată de Cosmin Ruscior de la RFI ce garanție are că acele tablete se vor conecta la internet. Ministrul a pasat constant problema tabletelor în curtea Ministerului Finanțelor, care face achiziția.

Anisie a spus chiar că „noi aici în cadrul ministerului ne ocupăm de procesul de educație și nu achiziționăm echipamentele necesare”.

Atunci când jurnalistul a insistat să primească un răspuns despre ce se va întâmpla cu acele tablete, ministrul a închis subiectul spunând „să se realizeze întâi de toate achiziția și vom vedea în momentul acela cum anume se vor conecta la internet în zonele în care susțineți dvs. că nu s-ar putea face acest lucru”.

Oficialul a mai precizat că data limită pentur livrarea tabletelor este de 10 septembrie, în școli, în condițiile în care elevii încep școala pe 14 septembrie, iar tabletele trebuie să ajungă la elevi pentru a se desfășura educația online.

Redăm parțial interviul luat de Cosmin Ruscior Monicăi Anisie:

Rep: Ați anunțat că veți livra tablete sau laptopuri unui număr de 250 de mii de elevi săraci. Ați început deja livrarea lor?

Monica Anisie: Este procedura de achiziție. Nu Ministerul Educației face achiziția acestor tablete, ONAC-ul este organismul care se ocupă de achiziția acestor tablete, nu Ministerul Educației.

Rep.: Nu credeți că e târziu și că achiziția tabletelor și livrarea lor către elevi ar fi trebuit să se întâmple deja?

Monica Anisie: Există timpul suficient, avem achiziția declanșată. Nu pot eu să mă pronunț asupra prevederilor care sunt într-o anumită instituție, la modalitatea în care se desfășoară o achiziție publică. Știți foarte bine că sunt niște termene care trebuie respectate, termenele legale nu se discută.

Rep.: Da, numai că nu le puteți spune asta elevilor care au avut nevoie de aceste dispozitive inclusiv astă primăvară și nu le-au primit.

Foto: Captura edu.ro

Monica Anisie: Deci până la 10 septembrie există un termen. Școala va începe în 14 septembrie. Suntem în termen și așteptăm să se realizeze această achiziție de către Oficiul Național de Achiziții Centralizate, este o instituție care se ocupă de acest lucru.

Rep.: O instituție aflată în subordinea cui?

Monica Anisie: Ministerului Finanțelor Publice.

Rep.: Care face parte din Guvern. Și dvs. faceți parte din Guvern. Puteți folosi alte pârghii pentru a accelera acest proces?

Monica Anisie: Alte pârghii decât cele legale nu se pot face. Cred că sunteți conștient că vorbim despre lege și respectarea cadrului legal.

Rep.: De ce nu s-au livrat aceste tablete elevilor săraci încă din primăvară, când a început școala online?

Monica Anisie: Am avut o situație dificilă, prin care am trecut cu toții și cred că trebuie să înțelegem că nicăieri în lumea aceasta nu s-a putut face mai mult decât s-a făcut până la momentul acesta. A fost o situație neprevăzută, am fost surprinși de ceea ce s-a întâmplat, nimeni nu se gândea că o să dureze atât de mult, uitați-vă ce se întâmplă și astăzi. Prin urmare, cred că am încheiat cu bine anul școlar, am dat examenele naționale în condiții foarte bune, aș spune că s-au organizat și desfășurat aceste examene naționale mai bine decât în anii trecuți, elevii au încheiat în felul acesta cu bine, studenții la fel și acum ne aflăm la momentul susținerii examenelor pentru profesori (…).

Rep.: Da, numai că sute de mii de elevi nu au avut acces la școala online. Lor ce explicații le oferiți?

Monica Anisie: Au avut acces la educație, fiecare unitate de învățământ, profesorii din unitățile de învățământ s-au mobilizat, în așa fel încât copiii să nu aibă de suferit. Noi în cadrul Ministerului Educației în această vară pregătim ghiduri metodologice pentru profesori și elevi, pentru fiecare disciplină și obiect de studiu, în așa fel încât în momentul reluării cursurilor, să fie și o etapă de recapitulare a materiei, dar și activități remediale pentru acești copii.

Rep.: Ce garanții există că elevii care vor primi tablete vor avea și acces la internet? După cum știți, sunt zone izolate, fără o conexiune la internet.

Monica Anisie: Unul dintre criterii este acela, criteriu impus prin caietul de sarcini, este acela să existe și conexiunea la internet pentru acele tablete. Dacă aveți întrebări pe această temă, cred că ascultătorii dvs. ar putea de fapt să afle mai multe de la Oficiul Național de Achiziții Centralizate, cei care se ocupă de acest aspect (…). Noi aici în cadrul ministerului ne ocupăm de procesul de educație și nu achiziționăm echipamentele necesare.

Rep.: Dar nu aveți această informație, nu știți cum se va întâmpla?

Monica Anisie: Adică ce să se întâmple?

Rep.: Cum se va face conexiunea la internet și dacă se va face, pentru că degeaba le dați tablete, dacă nu le vor putea folosi.

Monica Anisie: Se face această conexiune la internet în condițiile impuse de caietul de sarcini.

Rep.: Și sunteți optimistă, ca ministru, că se va și întâmpla asta?

Monica Anisie: Vorbim despre o achiziție realizată de către o instituție de la care puteți să aflați detalii în acest sens. În momentul acesta, tot ce pot să vă spun este că Ministerul Educației s-a asigurat prin caietul de sarcini că se respectă anumite condiții.

Rep.: Și mai departe, nu vă interesează ce se întâmplă cu aceste tablete?

Monica Anisie: Bineînțeles că ne interesează, dar să se realizeze întâi de toate achiziția și vom vedea în momentul acela cum anume se vor conecta la internet în zonele în care susțineți dvs. că nu s-ar putea face acest lucru.

Interviul integral pe RFI.ro

Foto: © Kittichai Boonpong | Dreamstime.com


8 comments
  1. Eu nu inteleg dece au pus cartele telefonice in ele daca nu sa activat cartelele.
    Adica daca vrem net sa punem pe ele.

  2. Așa, doamna Anisie, ce atâta stres? Când se bagă internetu’? Vedem noi! Mai întâi să luăm afurisitele alea de tablete și dacă ne-o mai rămâne și de internet, bine, dacă nu, tot bine!
    Hai că in toamnă iar dăm rasol, că tot ne-am obișnuit să fim oaia neagră, noi, profesorii.
    Nu mai e timp, doamna ministru. Nu îi dai copilului tableta pe 14 septembrie, i-o dai acum si îl înveți să o folosesca, altfel trece semestrul 1 până învață să intre pe platforme. Dacă nu cumva o strică mai întâi.

  3. “Deci” i s-a dat “sarcina” internetului sa”apara”. Daca nu, “luam in calcul” sa-l “responsabilizam”. Ce? Nu credeti? Scrie la “caiet”. “Adica” esteti carcotasi. “Ce sa se intample”?

      1. Iau din text: “NIMENI nu se gandea ca o sa dureze atat de mult…”. “Deci” NIMENI sustine ca gandeste. Acu gandeste traseul lui Internet prin munti si vai. “Deci” pana pe 10 “sectembrie” tre sa soseasca.

  4. Nu va este rusine, ministru al educatiei? Sa dati asemenea raspunsuri pe stilul predecesoarei dumneavoastra? Rusine de o mie de ori si demisia!!!! Scoala online sa faceti dumneavoastra. Penibil!

  5. …adica se da o lege sa apara internetul “prin paduri, prin vai si sate, pe sub poale de Carpati!…”
    E treaba lui de unde apare si cum face, dar trebuie sa fie!
    Daca asa a zis doamna ministru, asa va fi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

O „săptămână verde” pentru conștientizarea schimbărilor climatice ar putea fi introdusă în structura anului școlar. Cîmpeanu: „Găsesc că este o idee foarte bună și susțin această propunere”

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat că susține propunerea introducerii în structura anului școlar a unei săptămâni verzi, pentru ca elevii să conștientizeze efectele schimbărilor climatice. Săptămâna verde s-ar asemăna…
Vezi articolul

Proiect de aducere a 1.000 de consilieri școlari în 1.000 de școli vulnerabile, discutat miercuri cu Ministerul Investițiilor, anunță Sorin Cîmpeanu. Cristache – Asociația părinților: Nu este de ajuns să-ți dorești, trebuie să ai și cu ce

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a spus miercuri seară, la B1 TV, că în cursul zilei a avut discuții cu Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene pentru un proiect prin care “să…
Vezi articolul

Profesorul Radu Gramatovici: Un copil mediu nu o să scape fără meditații la Matematică, pentru că așa cum e făcut sistemul, ca să beneficieze de școli bune, va trebui să intre în acest sistem de dopaj. Pentru un copil peste medie meditațiile nu mai sunt ore remediale, ci ajung să fie sisteme de dopaj

Un copil de nivel mediu „nu o să scape” fără meditații la Matematică, pentru că „așa cum e făcut sistemul, ca să beneficieze de școli bune, trebuie să intre în…
Vezi articolul

Peste 700 de copii și elevi de la școli de stat au fost mutați la școli private, în acest an școlar, în București. Numărul este cu circa 10% mai mic decât al celor mutați de la privat la stat

În anul școlar 2023-2024, începând cu 1 septembrie 2023 până în prezent, s-au transferat din unități de învățământ preuniversitar de stat în unități de învățământ preuniversitar particular 707 de copii/elevi,…
Vezi articolul