Ce garanție dă ministrul Educației că tabletele pentru elevi vor avea internet în zonele fără semnal: „Se face această conexiune la internet în condițiile impuse de caietul de sarcini”

1.932 de vizualizări
ID 105185137 © Kittichai Boonpong | Dreamstime.com
Conexiunea la internet în zonele fără semnal sau acoperire 4G a tabletelor pe care Ministerul Educației vrea să le cumpere pentru elevi „se face în condițiile impuse de caietul de sarcini”, spune Ministrul Educației, Monica Anisie, întrebată de Cosmin Ruscior de la RFI ce garanție are că acele tablete se vor conecta la internet. Ministrul a pasat constant problema tabletelor în curtea Ministerului Finanțelor, care face achiziția.

Anisie a spus chiar că „noi aici în cadrul ministerului ne ocupăm de procesul de educație și nu achiziționăm echipamentele necesare”.

Atunci când jurnalistul a insistat să primească un răspuns despre ce se va întâmpla cu acele tablete, ministrul a închis subiectul spunând „să se realizeze întâi de toate achiziția și vom vedea în momentul acela cum anume se vor conecta la internet în zonele în care susțineți dvs. că nu s-ar putea face acest lucru”.

Oficialul a mai precizat că data limită pentur livrarea tabletelor este de 10 septembrie, în școli, în condițiile în care elevii încep școala pe 14 septembrie, iar tabletele trebuie să ajungă la elevi pentru a se desfășura educația online.

Redăm parțial interviul luat de Cosmin Ruscior Monicăi Anisie:

Rep: Ați anunțat că veți livra tablete sau laptopuri unui număr de 250 de mii de elevi săraci. Ați început deja livrarea lor?

Monica Anisie: Este procedura de achiziție. Nu Ministerul Educației face achiziția acestor tablete, ONAC-ul este organismul care se ocupă de achiziția acestor tablete, nu Ministerul Educației.

Rep.: Nu credeți că e târziu și că achiziția tabletelor și livrarea lor către elevi ar fi trebuit să se întâmple deja?

Monica Anisie: Există timpul suficient, avem achiziția declanșată. Nu pot eu să mă pronunț asupra prevederilor care sunt într-o anumită instituție, la modalitatea în care se desfășoară o achiziție publică. Știți foarte bine că sunt niște termene care trebuie respectate, termenele legale nu se discută.

Rep.: Da, numai că nu le puteți spune asta elevilor care au avut nevoie de aceste dispozitive inclusiv astă primăvară și nu le-au primit.

Foto: Captura edu.ro

Monica Anisie: Deci până la 10 septembrie există un termen. Școala va începe în 14 septembrie. Suntem în termen și așteptăm să se realizeze această achiziție de către Oficiul Național de Achiziții Centralizate, este o instituție care se ocupă de acest lucru.

Rep.: O instituție aflată în subordinea cui?

Monica Anisie: Ministerului Finanțelor Publice.

Rep.: Care face parte din Guvern. Și dvs. faceți parte din Guvern. Puteți folosi alte pârghii pentru a accelera acest proces?

Monica Anisie: Alte pârghii decât cele legale nu se pot face. Cred că sunteți conștient că vorbim despre lege și respectarea cadrului legal.

Rep.: De ce nu s-au livrat aceste tablete elevilor săraci încă din primăvară, când a început școala online?

Monica Anisie: Am avut o situație dificilă, prin care am trecut cu toții și cred că trebuie să înțelegem că nicăieri în lumea aceasta nu s-a putut face mai mult decât s-a făcut până la momentul acesta. A fost o situație neprevăzută, am fost surprinși de ceea ce s-a întâmplat, nimeni nu se gândea că o să dureze atât de mult, uitați-vă ce se întâmplă și astăzi. Prin urmare, cred că am încheiat cu bine anul școlar, am dat examenele naționale în condiții foarte bune, aș spune că s-au organizat și desfășurat aceste examene naționale mai bine decât în anii trecuți, elevii au încheiat în felul acesta cu bine, studenții la fel și acum ne aflăm la momentul susținerii examenelor pentru profesori (…).

Rep.: Da, numai că sute de mii de elevi nu au avut acces la școala online. Lor ce explicații le oferiți?

Monica Anisie: Au avut acces la educație, fiecare unitate de învățământ, profesorii din unitățile de învățământ s-au mobilizat, în așa fel încât copiii să nu aibă de suferit. Noi în cadrul Ministerului Educației în această vară pregătim ghiduri metodologice pentru profesori și elevi, pentru fiecare disciplină și obiect de studiu, în așa fel încât în momentul reluării cursurilor, să fie și o etapă de recapitulare a materiei, dar și activități remediale pentru acești copii.

Rep.: Ce garanții există că elevii care vor primi tablete vor avea și acces la internet? După cum știți, sunt zone izolate, fără o conexiune la internet.

Monica Anisie: Unul dintre criterii este acela, criteriu impus prin caietul de sarcini, este acela să existe și conexiunea la internet pentru acele tablete. Dacă aveți întrebări pe această temă, cred că ascultătorii dvs. ar putea de fapt să afle mai multe de la Oficiul Național de Achiziții Centralizate, cei care se ocupă de acest aspect (…). Noi aici în cadrul ministerului ne ocupăm de procesul de educație și nu achiziționăm echipamentele necesare.

Rep.: Dar nu aveți această informație, nu știți cum se va întâmpla?

Monica Anisie: Adică ce să se întâmple?

Rep.: Cum se va face conexiunea la internet și dacă se va face, pentru că degeaba le dați tablete, dacă nu le vor putea folosi.

Monica Anisie: Se face această conexiune la internet în condițiile impuse de caietul de sarcini.

Rep.: Și sunteți optimistă, ca ministru, că se va și întâmpla asta?

Monica Anisie: Vorbim despre o achiziție realizată de către o instituție de la care puteți să aflați detalii în acest sens. În momentul acesta, tot ce pot să vă spun este că Ministerul Educației s-a asigurat prin caietul de sarcini că se respectă anumite condiții.

Rep.: Și mai departe, nu vă interesează ce se întâmplă cu aceste tablete?

Monica Anisie: Bineînțeles că ne interesează, dar să se realizeze întâi de toate achiziția și vom vedea în momentul acela cum anume se vor conecta la internet în zonele în care susțineți dvs. că nu s-ar putea face acest lucru.

Interviul integral pe RFI.ro

Foto: © Kittichai Boonpong | Dreamstime.com


8 comments
  1. Eu nu inteleg dece au pus cartele telefonice in ele daca nu sa activat cartelele.
    Adica daca vrem net sa punem pe ele.

  2. Așa, doamna Anisie, ce atâta stres? Când se bagă internetu’? Vedem noi! Mai întâi să luăm afurisitele alea de tablete și dacă ne-o mai rămâne și de internet, bine, dacă nu, tot bine!
    Hai că in toamnă iar dăm rasol, că tot ne-am obișnuit să fim oaia neagră, noi, profesorii.
    Nu mai e timp, doamna ministru. Nu îi dai copilului tableta pe 14 septembrie, i-o dai acum si îl înveți să o folosesca, altfel trece semestrul 1 până învață să intre pe platforme. Dacă nu cumva o strică mai întâi.

  3. “Deci” i s-a dat “sarcina” internetului sa”apara”. Daca nu, “luam in calcul” sa-l “responsabilizam”. Ce? Nu credeti? Scrie la “caiet”. “Adica” esteti carcotasi. “Ce sa se intample”?

      1. Iau din text: “NIMENI nu se gandea ca o sa dureze atat de mult…”. “Deci” NIMENI sustine ca gandeste. Acu gandeste traseul lui Internet prin munti si vai. “Deci” pana pe 10 “sectembrie” tre sa soseasca.

  4. Nu va este rusine, ministru al educatiei? Sa dati asemenea raspunsuri pe stilul predecesoarei dumneavoastra? Rusine de o mie de ori si demisia!!!! Scoala online sa faceti dumneavoastra. Penibil!

  5. …adica se da o lege sa apara internetul “prin paduri, prin vai si sate, pe sub poale de Carpati!…”
    E treaba lui de unde apare si cum face, dar trebuie sa fie!
    Daca asa a zis doamna ministru, asa va fi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

LISTA Un liceu și o grădiniță din Capitală au intrat de azi în scenariul roșu, iar alte 8 unități de învățământ, în scenariul galben, a decis Comitetul pentru Situații de Urgență

Comitetul Municipiului București pentru Situații de Urgență a decis modificarea scenariului de funcționare pentru 10 unități de învățământ, după prima săptămână de școală. Prefectura Capitalei a dat un comunicat, primit…
Vezi articolul

Primul mesaj al conducerii Liceului Tamași Aron, din Odorheiu Secuiesc, nu face nicio referire la faptul că administrația școlii a permis elevilor să rămână în internat, în timp ce muncitorii săpau la fundația acestuia

Conducerea Liceului „Tamasi Aron” din Odorheiu Secuiesc, unde a avut loc tragedia soldată cu moartea unui elev prins sub dărâmăturile clădirii internatului, a transmis, marţi, un mesaj de condoleanţe familiei…
Vezi articolul

Olimpiada județeană de limba română 2024 – subiecte și bareme. Textele suport, alese din autori contemporani, printre care Ioana Pârvulescu, Lavinia Braniște, Veronica Niculescu, Mircea Cărtărescu / Rezultatele inițiale au fost publicate de mai multe centre de concurs

Elevii de gimnaziu și liceu au susținut sâmbătă în prima parte a zilei etapa județeană a Olimpiadei de Limba și literatura română (OLLR), potrivit calendarului competițiilor școlare 2024 și informațiilor…
Vezi articolul