Ce se întâmplă cu profesorii titulari care obțin un calificativ nesatisfăcător la evaluarea din 5 în 5 ani: Vor face o formare obligatorie gratuită, finalizată cu o evaluare „riguroasă”. Dacă evaluarea nu este trecută în timp de doi ani, atunci contractul nu va mai fi pe perioadă nedeterminată, prevede raportul ministrului Educației și Cercetării

24.675 de vizualizări
Calendar oficial mobilitate
Foto: OECD
Profesorii titulari vor fi evaluați la fiecare 5 ani, după cum se arată în raportul de diagnostic al educației și cercetării din România. Cei care vor obține un calificativ nesatisfăcător vor face o formare obligatorie gratuită, finalizată cu „o evaluare riguroasă”. În cazul în care această evaluare nu este trecută în timp de doi ani, atunci contractul nu va mai fi pe perioadă nedeterminată, conform sursei citate.
  • Luni, în cadrul unei conferințe, Daniel David a spus că profesorii angajați pe perioadă determinată ar putea deveni titulari automat, după 4-5 ani, dacă sunt evaluați pozitiv de școală. Titularii nu vor mai fi până la pensie, ci cu evaluare periodică din 5 în 5 ani, a propus oficialul.

„Cei angajați pe perioadă nedeterminată (titulari) sunt evaluați pe baza unor standarde minimale la fiecare 5 ani. Un calificativ nesatisfăcător pentru cadrul didactic va conduce la parcurgerea unor formări obligatorii gratuite, finalizate cu o evaluare riguroasă – dacă această evaluare nu este trecută în timp de doi ani, contractul nu va mai fi pe perioadă nedeterminată”, se arată în raport.

Tot luni, ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, a recunoscut că actualul sistem de titularizare are atât beneficii, cât și neajunsuri. În locul actualului mecanism, ministrul propune introducerea unui examen național de licențiere didactică, similar rezidențiatului din medicină în ceea ce privește o eventuală organizare în centre de concurs la nivel zonal.

Propunerile din Raportul QX pe reforma angajării profesorilor în sistemul preuniversitar:

„În acest moment sistemul de titularizare are avantaje și dezavantaje. Avantajele principale se referă la stabilizarea cadrelor didactice și la flexibilizarea transferurilor în acest cadru. Aceste avantaje trebuie păstrate.

Dezavantajele sunt legate de procedura birocratică a examenului, care, adesea, trebuie repetată prea des de către unii candidați care nu obțin titularizarea și de faptul că pozițiile de perioadă determinată nu sunt protejate prin calitatea actului educațional al celui care ocupă postul și nu se pot transforma în poziții pe perioadă neterminată în baza calității actului educațional al celui care ocupă postul.

În condițiile în care sistemul educațional suferă (și va suferi și mai mult în anumite domenii – ex. științe) de absența cadrelor didactice calificate și de calitate, sistemul actual nu este unul adecvat.

Sistemul propus aici menține avantajele existente, elimină dezavantajele și aduce elemente suplimentare de calitate și descentralizare decizională cu responsabilizarea unităților școlare. Ideea centrală este că pozițiile pe perioadă determinată, care nu sunt rezervate în condițiile legii, se tratează în logica tenure-track, acestea putând deveni poziții pe perioadă nedeterminată în funcție de viabilitatea lor și de calitatea cadrului didactic (evaluată complex de beneficiarii principali!).

Principiile de bază sunt următoarele (vor fi operaționalizate printr-o procedură detaliată a ministerului, unde lucrurile se mai pot nuanța/adapta):

  • În etapa I, ministerul organizează anual un examen național pentru licențierea în învățământ.
  • Toți candidații care obțin cel puțin nota 7 devin licențiați în cariera didactică, conform legii, și au automat dreptul de a ocupa un post pe durată nedeterminată în sistem. Examenul nu trebuie repetat, admiterea în cariera didactică se face o singura dată.
  • Licențiații pot participa ulterior, în orice moment al carierei, la concursurile pentru posturile disponibile, organizate de unitățile școlare. Concursurile se pot organiza la nivelul unității școlare sau într-un centru de concurs care reunește mai multe unități școlare care nu au resursele necesare organizării concursurilor (ex. infrastructură, resursă umană calificată), după o metodologie-cadru care va fi stabilită de minister.
  • Toate posturile disponibile în unitățile școlare, pe perioadă nedeterminată sau pe perioadă determinată, cu normă didactică completă sau cu minimum 50% din norma didactică completă, se anunță public de către minister.
  • Posturile libere pe perioadă determinată pot să fie rezervate în condițiile legii sau nerezervate (tenure-track).
  • Posturile care nu sunt anunțate ca disponibile la concurs nu se bugetează dacă apar ulterior, decât în situații excepționale (ex. ieșirea legală din sistem, pe perioadă nedeterminată sau determinată).
  • Licențiații care obțin post pe perioadă determinată își păstrează postul dacă viabilitatea acestuia este prelungită anual de către unitatea școlară, cu condiția unei evaluări interne pozitive, organizată după o metodologie cadru stabilită de minister.
  • Licențiații care obțin post pe perioadă determinată – tenure-track – își păstrează postul pe perioadă nedeterminată, cu acordul unității școlare, în baza unei evaluări interne, organizată după o metodologie cadru stabilită de minister, dacă acesta devine viabil prin prisma criteriilor pentru posturile pe perioadă nedeterminată.
  • Cei angajați pe perioadă nedeterminată (titulari) sunt evaluați pe baza unor standarde minimale la fiecare 5 ani. Un calificativ nesatisfăcător pentru cadrul didactic va conduce la parcurgerea unor formări obligatorii gratuite, finalizate cu o evaluare riguroasă – dacă această evaluare nu este trecută în timp de doi ani, contractul nu va mai fi pe perioadă nedeterminată.
  • În etapa a II-a, posturile neacoperite în prima etapă de licențiații se scot la concurs și pot participa toți cei care la examenul de licențiere în cariera didactică au luat nota între 5 și 6,99 în ultimii 3 ani, ocupându-le în regim de suplinitori.
  • Posturile rămase neacoperite și după etapa a II-a sunt oferite în regim de plata cu ora de fiecare unitate școlară, după o procedură ce va fi stabilită de minister”.

Raportul de diagnostic al educației și cercetării din România poate fi consultat mai jos:

Citește și:
Posturile din școli care nu sunt anunțate ca disponibile la concurs nu se bugetează, dacă apar ulterior la plata cu ora sau în alte etape – arată raportul ministrului Educației și Cercetării
Profesorii angajați pe perioadă determinată ar putea deveni titulari automat, după 4-5 ani, dacă sunt evaluați pozitiv de școală. Titularii nu vor mai fi până la pensie, ci cu evaluare periodică din 5 în 5 ani – propunerea ministrului Daniel David
ULTIMA ORĂ Propunerea ministrului Daniel David pentru schimbarea Titularizării și angajarea profesorilor: după un examen național de „licențiere” în sistem, candidații cu peste 7 să participe la concursuri organizate în școli sau la centre de concurs, ca la rezidențiat
octombrie 2024 – BREAKING Dacă profesorii nu-și fac datoria la clasă, să-și poată pierde postul de titular – soluția propusă de Marius Nistor, lider sindical

44 comments
  1. Ce tâmpenie! Evaluarea tirularilor din 5 in 5 ani. Dar gradele didactice nu sunt tot examene? daca se ajunge la aceasta situatie, atunci toti bugetarii sa fie evaluati din 5 în 5 ani, inclusiv parlamentarii / senatorii …etc, chiar si ăia care nu-si mai ,,gasesec ” diplomele de BAC. A mai fost o tâmpenie si anume art. 253 care a permis tirularizarea multor tembeli pilosi, acum asta ne mai lipsea . Vai de noi si de ministrii pe care i-am tot avut, de ani de zile!

  2. Decizia d-lui ministru este binevenita!
    Toate cadrele didactice, indiferent de statut…titulare sau suplinitori,trebuie sa fie evaluați o data la 5 ani.
    Corect ar fi ,toată lumea să de-a examen de titularizare ,iar lucrările sa fie corectate de către profesori universitari.
    Titularilor le este teama de evaluări/examene,deoarece au intrat într-o “zona”de confort și plafonare totala;că își fac treabă sau nu,că au rezultate sau nu ,ei știu că nimeni și nimic nu le poate clătină statutul de titular.
    Sunt tineri pregătiți cu forța de muncă și optimism și an de an trebuie să de-a concurs pentru ca posturile sunt pe perioade determinate de 1 an
    Așa că,orice director de școală sau liceu își dorește să aibă cadre didactice competente ,dar din păcate trebuie sa se resemneze cu titularii pe care ii are….

  3. Bună ziua! Este o idee excelentă pentru cadrele didactice titulare. Dacă sunt așa de pregătiți de ce se tem? Mulți dintre eu sunt titulari de peste 20 de ani și nu mi se pare corect să nu fie evaluați! Noi cei care dăm titularizare în fiecare an și mai susținem și inspecția specială la clasă în fiecare an , ce să mai zicem! Aici domnul ministru ar trebui să ia aminte să fie valabilă inspecția mai mulți ani . Doamne ajută!

    1. De ce se tem? Simplu: ministrul a enumerat drept criterii ptr aceasta evaluare: feedback-ul directorului, colegilor, parintilor si elevilor. Adica, esti exigent, pui note mici, ce feedback crezi ca vei avea de la elevi?
      Ca voi dati in fiecare an, e problema voastra.
      Eu de exemplu, am dat o singura data . Dar am iesit pe locul 1, si astfel am prins post. Nu e vina nimanui ca nu sunt posturi (aici e chestie doar de noroc) sau sunt dar voi nu luati nota suficient de mare.

  4. Evaluarea sa se facă pe baza rezultatelor obținute de profesori pe parcursul celor 5 ani, nu prin feedback de la director sau colegi, acestea nu pot fi obiective

  5. Profesorii care chiar isi fac meseria nu au timp de examene!
    Nu am incredere in “evaluarea minimala”!Oare ce presupune aceasta?
    Profesorii nu lucreaza in cercetare sa studieze teorii.
    Deci, mai ganditi -va cum sa fie bine pentru beneficiarii invatamantului.
    Reorganizati evaluarea mergeti pe teste standardizate,interveniti doar in cazurile punctuale unde sunt semnale ca profesorii nu isi fac treaba,nu chinuiti inutil oamenii din sistem!

  6. Foarte bine.
    Vad ca sunt unii stresați. De ce sa fie dacă își fac treaba bine?
    Si eu sunt evaluat anual la locul de munca în privat. Mi-aș dori eu la 5 ani.
    Dar vad ca multora le este frică.
    Frica de ce?
    Ca nu va faceți treaba iar rezultatele se vad la final?
    Trăim într-o tara în care unii se prefac ca învață, iar alții se prefac ca predau.
    Si sunt mulți din ăștia.
    Eu cred ca ministrul actual este cel mai bun ministru din ultimii ani.
    Tot sa protejat cadru didactic pana a ajuns un fel de Dumnezeu în școala.
    Sunt mulți tineri care vor sa între pe post, dar nu pot din cauza ca sunt alții cu titularizarea luată cu nota 3 sau 4.
    Foarte bine.
    Susțin acest ministru și sper sa nu fie schimbat pentru următorii ani.
    Doamne ajuta.

    1. Redfany, vorbești tâmpenii fiindcă nu înțelegi cum sunt evaluați profesorii. Profesorii sunt evaluați prin inspecții și examene, nu prin evaluările părinților, elevilor sau de către colegii din școală, cum propune acest ins propus de PSD . Daca nu ai habar nici de legislația muncii, pe care acest ins o încalcă, daca nu ești din sistem, daca nu înțelegi că se creează și o discriminare față de celelalte sectoare bugetare și chiar față de cei din universitar , ar trebui sa taci din gura.

      1. Da. Știu cum se face evaluarea de către colegii de breasla. Cu mese festive, cu platouri, etc. Ca doar na, cum ar fi să-mi evaluez colegul corect, ca doar îmi vine și mie rândul.
        Părinții plătesc taxe și impozite, și se știe clar cât se duce dintr-un salariu la Stat, iar părinții și copii sunt beneficiarii finali.
        Punct.

        1. Aveți mare dreptate!
          Dar pentru a nu crea discriminare, ar trebui evaluați toți bugetarii, de la magistrati, medici la funcționari publici.

    2. Vorbesti in necunostinta de cauza. Spre informarea ta si profesorii sunt evaluati anual, cum spui ca esti si tu.
      Profesorii sunt categoria profesionala care da printre cele mai multe examene si are cele mai multe controale. Un profesor cu experienta are cel putin 4 examene: titularizare, definitivat, gradul 2 si gradul 1. Tu ai dat atatea la locul de munca? Nu cred ca ai dat nici macar unul singur.
      Apoi, profesorii sunt controlati si evaluati permanent, din mai multe directii: -sunt evaluati de mai multe ori pe an, la clasa, de catre director, sunt evaluati periodic de catre inspectorii de specialitate, sunt evaluati cand dau gradele didactice, care dureaza 3-4 ani pana la obtinere, sunt evaluati la 5 ani de catre ARACIP. Deci controale din cel putin 3 directii. Tu la locul tau de munca esti controlat prin 3 mecanisme, din care 2 externe?
      Teoretic ai dreptate, cei care isi fac treaba nu au de ce sa se teama.
      Doar ca…traim in Romania unde abuzurile directorilor asupra unor cadre didactice sunt la ordinea zilei. Aceasta evaluare, pe baza feedback-ului directorilor pusi politic si al parintilor care poate au 8 clase, ptr a se decide durata contractului de munca al cadrului didactic este de natura sa produca unele temeri, pe buna dreptate. Pai daca profesorul nu este pe placul directorului, ce feedback va primi? Daca este exigent si pune si note mai mici, ce fel de feedback crezi ca va primi de la parinti si elevi?
      Nu este deloc adevarat ca profesorii “au fost protejati”. De altfel, aceasta evaluare la 5 ani nu exista nicaieri, nici in Romania la stat si nici la privat (iti repet, profesorii au evaluare anuala cum ai si tu, pe baza unei fise cu indicatori care este detaliata pe 7 pagini!). Nu exista nici macar in tari europene, nu exista in Franta, nu exista in Germania etc…
      Daca tu ai impresia ca aceasta masura, care transforma profesorul intr-un sclav al directorului si parintilor va creste calitatea in invatamant, te inseli amarnic. Calitatea va scadea si mai mult, ptr ca vezi tu cum arata parintii- vezi pe cei 5 milioane de votanti extremisti. Creziu ca acestia vor ca scoala sa le “streseze”copiii cu scoala serioasa? Nu vor, si atunci daca profesorii vor fi “la mana lor”, trage si tu concluzia cam ce scoala se va mai face…
      Cum adica “au fost protejati””, de parca in toate domeniile ar fi fost aceasta reevaluare la 5 ani si nu mai in invatamant nu.
      Sunt cumva politistii rutieri evaluati pe baza feedback-ului celor pe care i-au scanctionat in trafic? Sunt procurorii evaluati de catre cei pe care i-au anchetat, poate chiar si propus spre arestare? Ce autoritate crezi ca va mai avea cadrul didactic sa evaluyeze corect elevii, sa ii sanctioneze cand e cazul, cand locul sau de munca va depinde de feedback-ul dat de acestia? Chiar am luat-o razna?
      Iar un cadru didactic si mai umilit, si mai stresat, care isi desfasoara activitatea intr-o incertitudine si mai mare, nestiind daca peste 5 ani va mai avea postul (in functie de feedback-ul directorului si parintilor), crezi tu ca isi va face treaba mai bine? Eu nu cred, nu se va mai dedica atat de mult daca nu are o stabilitate, va mai sta poate 1-2-3 ani pana cand isi gaseste ceva mai bine platit si unde nu are atata bataie de cap cu atatea evaluari peste evaluari cand a dat deja cele mai multe examene posibile!
      Asa ca, mai gandeste-te.

      1. E o aberație ce scrieți.
        Evaluările trebuie făcute de beneficiari, nu de proprii colegi.
        Beneficiari sunt copii și părinții plătitori de taxe și impozite.
        Sa protejat prea mult, chiar prea mult.
        Este un segment foarte important educația, deci trebuie strict controlat și corectat.
        Strict.
        Numirile politice, sau pile ori alte lucruri care sunt în toate școlile, trebuie sa dispară.
        Acolo e o buclă închisă unde copiii și părinții nu pot intervenii, indiferent ca se face sesizări, reclamații etc.
        Caz concret de acum câteva săptămâni într-o școală unde un cadru didactic a umilit un copil.
        Sa întâmplat ceva?
        Nimic.
        Noi părinții suntem revoltați, dar nu putem face nimic, cu toate ca să reclamat situația.
        Si câte de astfel de exemple sunt în fiecare zi în toata tara.
        Si pot continua multe.
        Si eu sunt evaluat sistematic și de către societate comerciala și de către benificiari.
        Asta ma face sa ma corectez și sa excelez ca să pot progresa.
        Cine se ferește de asa ceva, are de ascuns incapacitatea.

        1. Îmi pare rău că n-ati văzut si știrile in care erau profesorii abuzați. De exemplu, cazul de la Târgu Mureș cu acea profesoara înjunghiată.

    3. Si am uitat:
      Omule, cu 3 sau 4 nu te poti titulariza (trebuie minim 7) deci nu poti “tine post blocat”. Gandim si noi putin?

  7. acum fac mare reforma în educație și le a cășunat pe titularizare…ok,evaluare din 5 in 5 ani….dar cu senatorii cu 11 clase ce faceți?! cum ii evaluați?!

  8. Tocmai asta se dorește. Să dea afara titularii și să angajeze pilosii lor care sunt foarte multi…

  9. Sunt titular in sistemul pe care l-au distrus cu buna stiinta. Profesor cu experiență, muncitor, cu drag de meserie. Dar…. marginalizat de director, de colegii piloși. Abuzat psihic cu scenarite inventate doar sa mi se discrediteze munca. Dar elevii mei vad adevarul, ei nu pot fi pacaliti. Si se deșteaptă din ce in ce mai mulți.
    Da, sunt de acord cu desființarea titularizarii. Care a ajuns o afacere. Se titularizeaza, in marea majoritate in urban, pilele. Si vreti sa stiti cum vin la scoala pilele? Parada modei, fuste scurte, unghii de vrăjitoare, gene de matura, botoxate. Si astea sunt lingatoarele de profesie ale directorului. Unde mai e prestanta de profesor?? Sa mai adaug ce valori inversate au? Ce educatie mai pot face eu in asemenea conditii? Asta e generatia care vine in invatamant. Sa aiba un loc caldut, sa fie pilele directorului. Nu vreti sa stiti ce haos e la orele lor, pedagogie si metodica zero.
    Asa ca da, este bine justificata desființarea titularizarii. Si nu va mai aoliti atat. Vine AI-ul, nu mai e nevoie de mulți profesori in viitor. DAR VOR RĂMÂNE CEI BUNI, COMPETENȚI.

    1. Vise, taică, vise. Nici în Finlanda nu funcționează așa. Și toți prealăudătorii celor care vor renunțarea la CNU uitați că se lucrează și la resursa umană tot cu oameni, care au nevoi, nu doar dedicație pentru profesie. Până la IA, trebuie să angajați profesori, iar aceștia își schimbă munca pentru beneficii (salariu în special). Nu muncește nimeni de dragul muncii, stați calmi, că dac-ar exista supraoamenii care să facă asta, ar trăi cu fotosinteză, nu între alți oameni.

      Dacă nici stabilitate nu mai există ca punct de atracție, nu mai vine nimeni în minunatul sistem. Aduceți voi IA-ul ăla mai repede, ca să termine de transformat elevii în zombi (cât n-au rezolvat telefoanele smart), iar în 10-20 de ani o să trăim în lumea virtuală din Wall-E, care mai apucăm.

    2. vorbești tâmpenii,”colega” , probabil ești vreun frustrat doar. strugurii sunt prea acri pt. unii. eliminarea titularizării înseamnă distrugerea sistemului . Alta masca nu ai?

  10. Doamne ferește după ce ne-am distrus sănătatea la Atena examene titularizare ,definitivat ,grad acuma iar sa dau examen dar nici doctori sau alte funcții mai mari nu sunt așa mult examinate …..Este chiar bătaie de joc

  11. Omul nu înțelege că nu va veni nici dracu’ in sistem sa fie supus stresului, la fiecare 5 ani,după ce a dat zeci de examene in facultate, și după ce a fost supus la n inspecții pt. def, grade că sa vina părinții sau elevii să îl evalueze. e o tâmpenie marca dd.

  12. Eu zic să înceapă cu el și să termine bătaia de joc la adresa cadrelor didactice. Ce înseamnă să dau din 5 in 5 ani? Așa este și la universitar și la poliție și în alte domenii?
    Ar trebui să cam plece acasă nenea cu ideile lui și sper că sindicatele să facă ceva.
    Elevii nu sunt interesați de nimic și toată vina este a personalului din învățământ? Adică la elevi reduci tot, nu mai există teze, evaluare serioasă și vrei rezultate? Pe deasupra îți bați joc de cadrele didactice. Sindicatele unde sunt? O grevă generală ar fi utilă, ca să îl sature pe domnul acesta de aruncat pisica!

  13. Musiu David, un ministru care rămâne în istoria învățământului cu 0 realizari. La sfârșit de mandat aruncă pisica, oamenii din învățământ să nu doarmă, să fie stresați. Când toți bugetarii o sa fie evaluați la același nivel, atunci și învățământul să treacă prin purgatoriu. Domnul ministru ar trebui sa de-a banii înapoi, nu a fost în stare să adopte planurile cadru de la liceu, să desființeze inspectoratele scolare. Propunerile lui sunt aberații: continuare politizării învățământului. A vrut și el să iasă în evidență că nu a făcut nimic.

  14. Sper ca vorbim aici despre cei care intra in invatamant pe sistemul nou. Ca doar nu vreti sa aduceti la “cincinal” oameni care cu greu au obtinut acest drept si au zeci de ani de experienta deja evaluata, dovedita si probata sau in prag de pensie. Ar fi, ma scuzati de vulgaritatea expresiei, un “pishat cu bolta” pe toata munca si formarea si experienta titularului deja aflat in sistem. Mie mi-ar fi si rusine sa debitez ca ministru in presa asemenea porcarii si ambiguitati si sa insinuez ca pun in aceeasi oala oameni cu experienta si un examen greu, cu leprele ce fac o facultate in ziua de azi si ajung profesori de conjunctura. Sper sa reveniti cu niste lamuriri, ca sa nu spun scuze.

      1. O surpriza pentru tine: Codul Muncii permite doar 2 forme ale contractului: pe durata determinata si nedeterminata. Nu exista “nedeterminata cu clauze cu nu stiu ce la 5 ani”. Mai cititi legile. Apoi, legile nu se aplica retroactiv (asta e chestie care tine chiar de Constitutie).

  15. Cum sa nu? Dupa ce mi-am stricat sanatatea mintala si fizica sa devin titular, fix examen la 5 ani o sa dau. Ca cineva crede ca mai ramanem in invatamant, bataie de joc a tuturor, la fiecare 5 ani cu sabia lui Damocles deasupra capului, gandindu-ne daca dupa fiecare 2 ani mai avem ce pune pe masa copiilor, cu ce sa ne platim ratele etc. Aaaa, pai nuuu, nu era deloc stres in invatamant. “Jigodiilor,” sa va fie clar: EDUCATIA NU VA AVEA NICIODATA REZULTATE CU AMENINTARI, CONSTRANGERI, IMPREVIZIBILITATE, INCONSTANTA SI PE BURTA GOALA!!! Aaa si daca stiam ce va poate “fata” mintea, nu invatam ca prostul pentru titularizare, grade si chiar un doctorat. Stateam suplinitor si gata. Am invatat ca sa fiu titular ca sa am nu beneficii, macar niste plusuri de bun simt in fata suplinitorului, sa am parte de stabilitate si respect. Prosti suntem noi, ca va acceptam toate magariile. Si prosti vom fi in continuare. Pentru ca stam cu capul plecat mereu. Suntem categoria sociala cea mai educata, cea mai la curent cu noutatile culturale, educationale si totusi suntem tratati precum cei mai mari infractori, cei mai ordinari analfabeti si cei mai prosti sclavi. Viitorul ni-l vom face cu mana noastra. Vom vedea ce au inteles profesorii din aproape 40 de ani de democratie.

    1. Voi ganditi bine? Se vede ca nu aveți nicio educatie juridica. Vai de mama lui de învățământ care v-a distrus si pe voi si nu ati mai invatat nimic.
      Orice lege nu se aplica retroactiv. Stai linistit. Si pune mana sa te autoeduci si sa fii model de valori autentice pentru elevii tai.

      1. Dar cine are educatie juridica? Ministrul David care propune lucruri nepermise de codul muncii( sa nu mai existe deloc intrare in invatamant cu contract pe durata nedeterminata?)
        Stai tu linistit, ministrul chiar asta doreste, ca toti titularii sa fie reevaluati la 5 ani. Trimite-l pe dansul la lectii de educatie juridica!
        Si da, invatamantul uzeaza foarte mult nervos.
        Cat despre aplicarea legilor, in Romania din pacate nu exista nicio garantie.

      2. auzi, zo, eu in facultate nu am învățat educație juridică, am o alta specializare. așa că, nu mai fa pe dasteptul și nu ne spune noua ce și cum sa facem noi cu elevii. ne sutor ultra crepidam!

    2. vad ca sunteti chiar nesimtit/nesimtita la adresa suplinitorilor…multi avem note cu mult peste 7 si stiti f.bine acest lucru! chiar jignitoare figurile de titular cand as putea enumera o nemiluita de titulari care au luat mult mai putin ca mine la examene!!!

  16. Omul se preface că reduce birocrația crescând birocrația și introducând pe față factorul politic și pilele în sistem. RUȘINE, DAVID!

    Iar dacă ND îl ia în brațe și susține această struțo-cămilă, RUȘINE, ND!

    Edupedu, poate când vă treziți din amorțeala post-alegeri, dați drumul comentariilor, că nu cred că-s singurul care vede roșu în acest moment. A așteptat lașul să treacă alegerile înainte să vină cu petarda asta, că-i săreau în cap aliații și câștigau ceilalți.

    Încă nu e târziu. Mi-ar părea rău să văd că se pierde ce abia s-a câștigat, dar nu-ți poți face campanie pe pielea celor care au tot pierdut până când au ajuns să nu mai aibă ce pierde.

    1. Exact. Nu putem accepta asa ceva. Sindicatele unde sunt? Deja trebuia ceruta retragerea acestor propuneri aberante,sau se declanseaza o noua greva, poate chiar cu amanarea bacalaureatului, ca si asa e pus devreme!
      Dar nu ii este rusine? In ce domeniu mai esti reevaluat la 5 ani? Am dat destule examene si evaluari, avem deja destul consum nervos cu unii parinti si elevi problema. Asta mai lipsea, sa fim ca siguranta a locului de munca si sub femeia de serviciu! Revoltator!
      Suntem deja evaluati anual!! Dam printre cele mai multe examene profesionale!

    2. Factorul politic si pilele SUNT IN ACEST MOMENT DE ZECI DE ANI IN SISTEM. Unde traiesti tu? Nu esti înconjurat de ele? Ah, poate chiar tu esti pila. Si esti speriat ca vei pierde locul caldut de iscoada de langa director. Hai, fa pași, ne-am saturat de tine. Nu mai reusim sa facem nimic in scoala din cauza ta care ai ca vesnic scop sa bagi zâzanie. Esti titularizat la nivel de scoala, asa-i? 🤣

      1. M-am titularizat prin CNU în 2005, deși nu e treaba ta. FĂRĂ nici cea mai mică pilă. Pe un post de fizică, apropo, că tot vă dați rotunzi unii pe-aici cu note de 10 la o materie unde 10 se dă pentru prezența în sala de concurs în stare vie.

        Te-ai săturat de cei ca mine? De ce ai tu impresia că sunt toți pile și veniți politic? Poate pentru că tu așa ai intrat pe unde ești acum și crezi că sunt toți ca tine? Eu care am dat concurs pe bune am impresia că sunt toți – sau măcar cei mai mulți – ca MINE.

        Dar ești tu profesor cum e girafa pom.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Program național de mentorat a educatorilor, burse de studiu pentru elevii din liceele pedagogice și standarde de calitate în educația timpurie, într-un apel de peste 20 de milioane de euro, pentru Ministerul Educației și ARACIP, în dezbatere publică

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a lansat în consultare publică un proiect de 21 de milioane de  euro pentru Ministerul Educației și Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul…
Vezi articolul

Cine are acces la studii postdoctorale? Legea Deca spune că doar persoanele cu diplomă de doctor în științe, dar Ministerul Educației „opinează” că și cele cu doctorat profesional

Legea învățământului superior, în vigoare de anul trecut, prevede că programele de studii postdoctorale sunt „destinate persoanelor care au obținut o diplomă de doctor în științe”. Ce se întâmplă, în…
Vezi articolul
Ordinul privind organizarea cursurilor pe timp de pandemie

„Trebuie actualizat ordinul privind organizarea cursurilor pe timp de pandemie, în conformitate cu situația actuală / Suntem la un pas de același haos cu care ne-am confruntat în septembrie” – Consiliul Național al Elevilor

Consiliul Național al Elevilor (CNE) solicită Ministerului Educației și Ministerului Sănătății „actualizarea ordinului privind organizarea cursurilor pe timp de pandemie, în conformitate cu situația actuală, până pe data de 30…
Vezi articolul