Cel puțin 12.000 de elevi au fost racolați de Securitate în vremea comunismului / Germina Nagâț, CNSAS: Erau recrutați în școală și aduși la întâlnirea cu ofițerul de un cadru didactic / Procuror militar: Foarte mulți sunt în prezent locotenent-colonel pentru că au continuat să lucreze în SRI

1.255 de vizualizări
Foto: captură Euronews România
Între 12-13.000 de elevi au fost recrutați de fosta Securitate pentru a face Poliție politică, potrivit reprezentanților Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Fostei Securități, citați de Euronews România. CNSAS a sesizat Parchetul General pentru după ce a descoperit listele cu mii de elevi în momentul în care căutau dosare despre cei care își depun candidatura pentru a fi aleși în diferitele tipuri de alegeri care au loc în România, la Biroul Electoral Central.

Scopul anchetei Parchetului este să fie trași la răspundere cei care i-au racolat pe copii, potrivit publicației citate. Investigația a început în 2021, la peste 30 de ani de la Revoluție și în materialul Euronews apare un procuror militar, General magistrat Cătălin Ranco Pițu, fost șef Secția Parchetelor Militare.

„S-a constatat că începând din 1979 și până în 1989, un număr de aproximativ 12.000 – 13.000 de copii au fost racolați la nivelul întregii țări, aceștia având la vremea respectivă vârste cuprinse între 12 și 16 ani”, spune Pițu.

Unii dintre cei care erau copii la vremea respectivă, au devenit acum adulți și sunt în continuare în structurile SRI, mai spune generalul: „Foarte mulți copii racolați la vremea respectivă în prezent sunt Lt-col (n. red. grad de locotenent colonel), tot felul de grade au pentru că au continuat să lucreze în sistem, în sistemul fostei Securități și actualului SRI”.

Dosarele copiilor care erau racolați pentru a deveni turnători la Securitate au fost descoperite de cercetătorii CNSAS atunci când au început să verifice dosarele candidaților pentru alegerile generale sau locale, spune Germina Nagâț.

Germina Nagâț, membru al Colegiului Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS): „Situația trebuie înțeleasă ca fiind gravă și semnificativă pentru societate, pentru că am plecat de la verificarea candidaților în alegerile locale și generale și în ultimii 2-3 ani au fost din ce în ce mai multe cazuri pe ordinea de zi a Colegiului, persoane care au candidat local sau la parlamentare și care în perioada liceului, când erau minori, anterior vârstei de 18 ani, au fost recrutate”.

Ce informații dădea un elev de liceu, până la urmă?

Germina Nagâț: „De toate. Să nu credeți că dacă e un puști nu are spirit de observație sau nu poate să spună lucruri benigne. Dimpotrivă. De cele mai multe ori nu se cenzurează.

El este recrutat în școală, într-o instituție, este adus la întâlnirea cu ofițerul de un cadru didactic. Este un copil bun la învățătură, fără probleme la purtare, sociabil, care are un anturaj care prezintă interes pentru Securitate, nu orice copil. Dacă e singuratic și nu are contacte, nu face obiectul recrutării.

Refuz să cred că e o cauză pierdută pentru că factorii înalți de politică militară nu mai sunt în viață. Au fost mii de copii, unii dintre ei candidează, vor o funcție publică și noi nu știm unde îi încadrăm, cum îi judecăm”, mai spune Nagâț.

Citește pe G4Media: Cum funcționa rețeaua informatorilor-copii, construită de fosta Securitate. Raport informativ din 1989, despre cum erau monitorizate școlile dintr-un județ din Ardeal.


4 comments
  1. Frecție la un picior de lemn, lucrul era știut de toată lumea dar ascuns sub preș pentru că tot vechile structuri și urmașii lor conduc România. Cineva ,dornic de a fi remarcat, a reîncălzit această ” ciorba” . Subiectul va fi îngropat,iar,fara a se da vreo rezolvare sau și mai simplu se va rezolva prin ” faptele s-au prescris”

  2. Neoficial au fost mai multi. In clasa a 7-a (1988) aveam 9 colegi informatori (într-un colectiv de 38 de elevi). Erau singurii care beneficiau de notare exclusivistă și se bucurau de scutire în perspectiva pregătirilor pentru 23 august. În practica agricolă din septembrie și octombrie erau puși să-i ponteze pe fraieri. Știau dinainte subiectele tezelor si luat note de 10 pe lucrări superficiale. Unul a scris 4 randuri într-o lucrare la geografie cu 6 subiecte, dar a luat nota 10. Astazi e procuror. Alt coleg, care urmărea elevii altor școli prin biserici, e astăzi avocat, activist al Coaliției pentru Familie, mare susținător al BOR și adorator AUR. Altul are mari afaceri cu defrișări “legale” prin Suceava. Altul e membru activ PSD. O colegă, fată de judecătoare, e astăzi magistrat. Asta mă trăgea de limbă dacă am rude în Israel și dacă ai mei ascultă acasă Europa Liberă. Și mai interesantă a fost atitudinea lor după 1989, când se topeau de amorul lui Iliescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

OFICIAL Inspectoratele școlare au obligația să transmită la agenția de plăți și inspecție socială absențele elevilor ale căror familii iau venit minim de incluziune. Situația trebuie dată lunar, în format electronic, până la data de 10 a lunii în curs, pentru luna anterioară

Inspectoratele școlare trebuie să transmită, lunar, la agenția pentru plăți și inspecție socială județeană situația privind frecventarea cursurilor de către copiii de vârstă școlară din familiile beneficiare ale Legii nr.…
Vezi articolul

Peste 112.000 de persoane din învățământ programate pentru vaccinare, peste 19.000 vaccinate până la această oră, anunță ministrul Cîmpeanu / Valeriu Gheorghiță: Avem un nivel de vaccinare de 3,27% din numărul populației

Un număr de 112.685 de persoane angajate în sistemul de învățământ sunt în acest moment programate pentru vaccinare, a anunțat ministrul Educației Sorin Cîmpeanu vineri, la debutul unui webinar pe…
Vezi articolul