Cel puțin 146.000 de elevi și aproape 20.000 de profesori din 27 de județe nu au dispozitive digitale pentru o educație de calitate, arată un raport SAR / Inspectoratul școlar Ialomița consideră că elevii și profesorii care au un smartphone sunt dotați cu pentru educația online

444 de vizualizări
Foto: © Luiza Nalimova | Dreamstime.com
Ministerul Educației nu și-a îndeplinit atribuția de furnizare de echipamente digitale elevilor și profesorilor, așa cum prevede Legea 109/2020 pentru completarea Legii educației naționale nr. 1/2011, concluzionează un raport privind digitalizarea în educație al Societății Academice Române (SAR). Nu toate inspectoratele școlare au răspuns tuturor întrebărilor, mai exact raportul are cifre pentru 38 de județe, inclusiv București, legate de dotarea cu echipamente digitale pentru învățare pentru profesori și elevi.

Cel puțin 146.248 elevi și 19.785 profesori nu au fost echipați cu dispozitive digitale pentru educație online de calitate, precizează raportul SAR privind digitalizarea în educație.

Aceștia provin din județele Bacău, Bihor, Bistrița Năsăud, Botoșani, Buzău, Călărași, Caraș-Severin, Covasna, Dâmbovița, Galați, Giurgiu, Gorj, Harghita, Hunedoara, Ialomița, Iași, Ilfov, Maramureș, Mehedinți, Mureș, Neamț, Olt, Satu Mare, Sibiu, Suceava, Teleorman, Vrancea.

  • Metodologie: au fost colectate și analizate informații de interes public de la Ministerul Educației, precum și de la toate inspectoratele școlare județene și Inspectoratul Școlar al municipiului București, respectiv de la casele corpului didactic (CCD). În total, au fost transmise 85 de cereri formulate în baza Legii 544/2001 prin intermediul aplicației “Ia Statul la întrebări”, administrată de Societatea Academică din România. De asemenea, au fost analizate bazele de date și informările publice ale Ministerului Educației și ale instituțiilor aflate în subordine/coordonare.

Potrivit documentului, nu toate inspectoratele au răspuns solicitării privind dotările școlilor. SAR a cerut informații și la ministerul Educației pentru a vedea din ce fonduri s-au cumpărat în pandemie echipamente pentru folosirea echipamentelor digitale pentru învățare.

Inspectoratul școlar județean (IȘJ) Ialomița a precizat că pus la socoteală și cele 14.636 de smartphone-uri ale elevilor și profesorilor, considerându-le device-uri pentru lucrul în educație.

Practic, Legea 109/2020, adoptată în pandemie, nu este aplicată, la 2 ani de când a fost votată. Legea prevede că “Ministerul Educației și Cercetării asigură elevilor și profesorilor infrastructura necesară, constând în dispozitive și acces la internet, pentru accesarea Bibliotecii Școlare Virtuale, Platformei școlare de e-learning și a altor platforme educaționale agreate”.

Raportul SAR atrage atenția că “Ministerul Educației nu și-a îndeplinit atribuția de furnizare de echipamente digitale elevilor și profesorilor aflați în nevoie și nici nu a dezvoltat un mecanism prin care actorii implicați în procesul educațional să poată solicita acest tip de facilitate. Inclusiv în județe cu un nivel de trai mai ridicat, nevoia accesului la echipamente digitale persistă – de exemplu, în județul Ilfov, 4400 elevi și 870 profesori nu dispun de echipamente digitale”.

“Din perspectiva infrastructurii pentru educație digitală, se impune o revizitare a datelor furnizate prin intermediul SIIIR (n. red. Sistemul Informatic Integrat al Învățământului din România) în timpul pandemiei, astfel încât Ministerul Educației să aibă o evidență clară asupra numărului de elevi și profesori care au/nu au acces la echipamente digitale care să le permită să acceseze resurse educaționale deschise. În acest sens, nu ar mai trebui să îi considerăm echipați pentru educație digitală pe elevii și profesorii care dețin un smartphone, întrucât acest echipament este neconform pentru digitalizarea calitativă a procesului educațional (de exemplu, ISJ Ialomița a transmis date care relevă faptul că elevii și profesorii care dețin un telefon smart au fost considerați ca fiind dotați din perspectiva accesului la echipamente digitale).

În sensul realizării unei radiografii a sistemului de învățământ preuniversitar din perspectiva digitalizării, Ministerul Educației ar trebui să interogheze inspectoratele școlare județene/școlile asupra numărului de laptopuri/calculatoare/PC pe care le dețin elevii și profesorii”, scrie în raportul SAR.

Din ce fonduri s-au cumpărat echipamentele pentru învățarea online

Principalele valuri de achiziții de echipamente digitale pentru elevi și profesori au fost realizate în primăvara anului 2020, prin intermediul programului guvernamental Școala de acasă (tablete școlare), proiectul ROSE (laptopuri), programul Euro200 (calculatoare), Programul Operațional pentru Competitivitate (POC – tablete, laptopuri, alte dotări). La momentul respectiv, potrivit unui studiu realizat de IRES, 900.000 de elevi erau privați de accesul la echipamente digitale, așadar nevoia a fost suplinită prin donații individuale sau ale unor companii, dar și prin intervenția autorităților publice locale.

Județe unde ministerul Educației a achiziționat direct echipamente în pandemie: Bacău, Bihor și București.

Raportul “Digitalizarea educației preuniversitare”, în format .pdf:

Foto: © Luiza Nalimova | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


3 comments
  1. Rahat cu perje, asta a dat ministerul profesorilor din judetul Olt. Poate dacă aceștia erau în gașca directorilor , vătafi pe moșia școlilor, or fi pupat vreun laptop de la școala, in rest canci!

  2. M-a dotat pe mine, CA CADRU didactic, onor ministerul? cum sa zici ca aparatul meu, luat pe banii mei, propriu și personal, e un lucru pe care sa îl folosesc în interesul tău, mai, statule? mai, politicienilor, cum va dați vouă: diurna, salariu, pensie specială, vacanțe etc., dați-mi si mie ce imi trebuie sa îmi fac orele, nu va bazați pe ratele mele, leneșilor!

  3. Ce țară de ipocriți! Sunt elevi de 14 -15 ani care nu știu să citească și să scrie, nu au ce mânca. …… iar voi vorbiți de digitalizare.
    Treziți-vă la realitate, luați-vă chiloții de pe ochi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Studenţii solicită vouchere de 445 de euro pentru programul “calculatoare pentru elevi şi studenţi”, în loc de 200 cât valorează acum. ANOSR: Criteriile de eligibilitate şi birocraţia excesivă îi descurajează pe aplicanţi

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) solicită actualizarea criteriilor de acordare a ajutorului financiar al programului național „Euro 200”, care presupune un sprijin pentru ca elevii şi studenţii…
Vezi articolul
examen

Intenția guvernului britanic de a interzice telefonul în clase nu are legătură cu realitatea, arată o asociație a directorilor școlari / Când nu țin telefonul în geantă, elevii îl pot folosi pentru a învăța sau pentru propria protecție

Un plan al guvernului din Marea Britanie de a interzice telefoanele mobile în clasă a stârnit o reacție vehementă din partea unei mari asociații a directorilor de școli. Aceștia au…
Vezi articolul