Cele 8 promisiuni pentru școli ale noului primar al Sectorului 2, Radu Mihaiu, absolvent al Facultății de Matematică a Universității București: De la Școală după școală în tot sectorul, până la autobuzul verde pentru transportul școlar

2.575 de vizualizări
Foto: radumihaiu.ro
Radu Mihaiu este noul primar al Sectorului 2 din București, potrivit exit-poll-ului CURS Avangarde. Are 43 de ani și este un apropiat al lui Dan Barna, scrie G4Media.ro. Antreprenor în IT din 2006, firma sa dezvoltând aplicaţii în educație, jocuri video, de monitorizare a prezenţei la grădiniţă, magazine online. În guvernul Cioloș, a fost secretar de la stat la Ministerul Fondurilor Europene, făcând echipă cu Cristian Ghinea.

Mihaiu este absolvent al Colegiului Sfântul Sava din Capitală și al Facultății de Matematică a Universității București, cu diplomă de licență în informatică, potrivit cv-ului său. În perioada 2008-2010 Mihaiu scrie că a urmat un EMBA la Sheffield International Faculty, City College, Sheffield (United Kingdom), unde a fost “participant la toate cursurile (fără diploma finală)”.

Programul electoral al acestuia are și o componentă importantă legată de administrarea școlilor din Sectorul 2. Capitolul se numește “Școli și grădinițe cu program prelungit, mai sigure și mai bune pentru copii”. În primul rând Mihaiu descrie problemele pe care le-a identificat în privința administrării școlilor de către primărie.

  • Vezi mai jos care sunt promisiunile făcute de Radu Mihaiu în programul său electoral, în legătură cu școlile și elevii din Sectorul 2

“Primăria Sectorului 2 se laudă pe site că se mândrește cu “cea mai extinsă rețea de învățământ din țară: peste 50.000 de elevi care învață în 83 de unități școlare”. Niciun cuvânt însă despre grădinițele lipsă – sunt cartiere întregi – ex: Plumbuita – Tei Toboc sau cartiere cu construcții noi (Pipera) în care nu există școli și grădinițe publice. Lipsa infrastructurii educaționale de proximitate înseamnă, în anumite zone, aglomerație în trafic pentru că părinții sunt nevoiți să își ducă copiii la școală cu mașina. În alte zone marginale, lipsa școlilor și grădinițelor înseamnă direct neparticipare școlară a copiilor”, descrie Mihaiu situația din sectorul în care tocmai a devenit primar.

Clădiri vechi, dotări insuficiente, bani ceruți de școli părinților, probleme semnalate

“Multe dintre clădirile în care învață copiii din Sector sau mai vechi de 1977 și necesită expertiză seismică, iar altele nu au autorizație ISU – între acestea și Școala Centrală, monument istoric, unde învață peste 1.700 de copii. Sunt școli insalubre în care părinții se ocupă în mod direct de dezinsecție, orice eroare poate pune în pericol sănătatea copiilor.

La fel, dotarea cu materiale consumabile în școli rămâne, de multe ori, o preocupare a părinților, întreținând sistemul „fondului clasei” sau „al școlii”, o modalitate netransparentă de a cheltui banii părinților și un factor de segregare a copiilor în funcție de venitul familial, cei care nu își pot permite această contribuție financiară fiind împinși spre școli sau clase în care majoritatea colegilor au aceeași situație financiară.

Paza în unitătile școlare este de multe ori asigurată superficial, cu personal în vârstă, care nu pot preveni intrarea persoanelor agresive sau bullying-ul, iar serviciile de pază sunt de multe ori supraevaluate prin contracte.

Programul „Școală după școală” și serviciile în regim de after school sunt o raritate în cadrul învățământului de stat din sector. Actuala conducere a Primăriei Sectorului 2 a demarat un program pentru elevi denumit Academia Copiilor prin care „oferă cursuri gratuite școlarilor și preșcolarilor din unitățile de învățământ.” (www.invatamantsector2.ro). Aceste activități nu vizează însă asistarea elevilor în soluționarea temelor și nu includ o masă caldă pentru copiii care își continuă programul în școli după orele de curs. Deși programul “Școală după școală” este un program reglementat la nivel național încă din anul 2011, conform Inspectoratului Școlar al Municipiului București, în anul 2017 – 2018 doar 11 școli din sector (din 32) derulau acest program, care este unul critic atât pentru optimizarea traseului școlar al elevilor, cât și un sprijin pentru menținerea părinților în câmpul muncii, prin sprijinul indirect acordat de școală în timpul programului lor de lucru pentru îngrijirea și educația copiilor (creșterea performanțelor școlare, învățare remedială, accelerarea învățării prin activități educative, recreative și de timp liber, dezvoltarea personală și integrarea socială, precum și menținerea elevilor într-un spațiu securizat)”.

Ce a promis Radu Mihaiu că face în privința școlilor:
  • va construi 4 grădinițe și creșe publice pe raza Sectorului, cu o capacitate de 240 locuri;
  • va propune extinderea programului grădinițelor și creșelor publice din sector până la ora 18:00, cu suportarea costurilor cu salariile și utilitățile din bugetul local;
  • va introduce autobuzul verde pe câteva trasee de transport școlar în prima fază, cu ridicarea copiilor din stațiile STB și lăsarea lor în proximitatea școlilor de pe traseu;
  • va expertiza seismic toate clădirile școlilor, grădinițelor și creșelor de pe raza Sectorului și va găsi de urgență soluțiile pentru autorizarea ISU a acestor spații;
  • va extinde programul Școală după școală la toate școlile din Sector, pe baza cererilor părinților, până la ora 18:00, cu asigurarea în condiții de siguranță alimentară a unei mese calde pentru copii;
  • va asigura paza corespunzătoare a tuturor unităților școlare, cu contractarea transparentă a serviciului de către Primărie, care va acoperi în integralitate costurile. Poliția Locală va desfășura acțiuni proactive de prevenție a infracționalității la nivelul fiecărei școli și va asigura paza clădirilor, atunci când contractarea nu este posibilă sau prezintă costuri mai ridicate;
  • va asigura aprovizionarea constantă a școlilor cu materiale sanitare și birotică, incluzând mobilier, aparatură și consumabile igienico-sanitare pentru școli.
  • pregătirea școlilor pentru limitarea propagării infecțiilor și gestionarea administrativă a acestora în cazul unor alerte sanitare.

“Intervenția de urgență asupra școlilor din sector care funcționează în spații neconforme din punct de vedere sanitar și al siguranței la incendiu si cutremur”, mai scrie Mihaiu în proiectul său electoral.

Foto: radumihaiu.ro

Citește și:
Cine e Radu Mihaiu, surprinzătorul primar al Sectorului 2: Un tânăr IT-ist care vrea să facă spații verzi, parcări și piste de biciclete, plus un mare parc de business

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Proiectele legilor educației nu îi sprijină pe olimpicii internaționali care vor să meargă la facultate în România, atrag atenția reprezentanți ai inspectoratelor din Botoșani și Suceava: “Prin mâna mea au trecut 70 de olimpici internaționali. În țară au rămas doar doi”

Proiectele de legi ale educației ar trebui să ofere mai mult sprijin olimpicilor internaționali pentru a-i determina să continue studiile în țară, în loc să plece în străinătate, au atras…
Vezi articolul

CNCD se autosesizează după ce Ministerul Educației a menținut pentru minoritari examenul de română la admiterea la facultate. Asztalos: În cazul câtor etnici români în funcții publice reflectă BAC-ul nivelul de stăpânire a limbii române?

Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării se autosesizează în problema examenului de limba română pe care Ministerul Educației le permite universităților să îl organizeze pentru absolvenții minoritari care vor să dea…
Vezi articolul

SURSE Regulile pentru acordarea burselor, modificate din nou: Listele pentru burse de merit și de studiu nu mai sunt revizuite semestrial, se iau în calcul absențele și rezultatele pe întregul an precedent / E introdusă o definiție a familiei / Burse de performanță și pentru elevii școlilor private – proiect de ordin

Ministrul Educației pregătește o nouă modificare a criteriilor pentru acordarea burselor pentru elevi, printr-un ordin de ministru aflat în fază de proiect, consultat de Edupedu.ro. Acesta prevede că, pentru acordarea…
Vezi articolul

Ministrul Muncii explică de ce nu se dau bani de la stat și zile libere pentru toți părinții ai căror copii fac școală online: Revenirea copiilor la școală este importantă. La fel și a părinților la serviciu. Absența lor de la serviciu pe o durată lungă îi afectează în mod direct pe ei și pe angajatori

“Revenirea copiilor la școală este importantă. La fel și a părinților la serviciu. Absența lor de la serviciu pe o durată lungă îi afectează în mod direct” pe ei și…
Vezi articolul