Centrul European de Control al Bolilor: România este pe locul 4 în Europa la numărul de cazuri de rujeolă din ultimul an / Mihai Craiu: Pericolul există încă pentru toți copiii români nevaccinați

677 de vizualizări
Foto: ecdc.europa.eu
România este pe locul 4 în Europa la numărul de cazuri de rujeolă raportate în ultimul an, anunță Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor. În raportul lunar publicat în septembrie, agenția europeană avertizează că este posibil ca cifrele din România să fie sub situația reală. Raportul autorității UE este semnalat de pediatrul Mihai Craiu, pe portalul de educație pentru sănătate ‘Spitalul Virtual pentru Copii‘.

Medicul pediatru atrage atenția că numărul de cazuri arată că pericolul “există încă pentru toți copiii români nevaccinați” și amintește că “acum în România este legal prevăzută vaccinarea ROR de la 9 luni” ale copilului.

Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor a publicat pe 13 septembrie 2019 Raportul lunar de monitorizare a cazurilor de rujeolă și rubeolă. Documentul agenției Uniunii Europene cuprinde și o analiză a evoluției cazurilor de rujeolă în ultimul an.

Cel mai mare număr de cazuri de rujeolă raportate în ultimul an (1 august 2018 – 31 iulie 2019):
 • Franța: 2.560 – reprezentând 20% din toate cazurile de rujeolă raportate în UE
 • Italia: 1.845 – reprezentând 14%
 • Polonia: 1.580 – reprezentând 12%
 • România: 1.453 – reprezentând 11%, a anunțat Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor, în buletinul publicat luna aceasta.

Autoritatea avertizează, însă, că este posibil ca cifrele din România să fie sub situația reală. “Numărul cazurilor de rujeolă raportate la TESSy [Sistemul european de supraveghere – n.red.] poate fi subestimat în anumite țări. Acest lucru se poate aplica în mod deosebit la România. Focarul care a izbucnit în țară a dus la întârzieri în raportarea cazurilor către TESSy și cele mai actualizate date sunt disponibile de la Institutul Național de Sănătate Publică din România“.

Potrivit datelor analizate de autoritatea europeană în ultimul an (începând din 1 august 2018 și până pe 31 iulie 2019), statele au raportat un total de 13.113 cazuri de rujeolă. “Nicio țară nu a raportat zero cazuri, în perioada de 12 luni”, menționează autoritatea.

Numărul de cazuri de rujeolă, în Uniunea Europeană, în iulie 2019:
Numarul de cazuri de rujeola in Europa, raportate in luna iulie 2019 / Foto: ecdc.europa.eu

 

Mesajul integral publicat de medicul Mihai Craiu, pe platforma Spitalul Virtual pentru Copii:
Foto: Facebook Mihai Craiu

Conform ultimului buletin de supraveghere al autorităților europene, în România, în ultimul an, au fost raportate 1.453 de cazuri de rujeolă.

Din cele 13.113 cazuri raportate în toată Uniunea Europeană, cazurile de rujeolă diagnosticate în România reprezintă o proporție semnificativă. Doar Franța cu 2.560, Italia cu 1.845 și Polonia cu 1.580 [de cazuri de rujeolă raportate de autorități – n.red.] au raportat la ECDC [European Centre for Disease Prevention and Control, agenție a Uniunii Europene – n.red.] mai multe cazuri.

Mesaj de luat acasăpericolul nu a trecut, el există încă pentru toți copiii români nevaccinați. De aceea autoritățile române, în colaborare cu experții CDC, au elaborat o serie de măsuri de soluționare. Planul de acțiune este inclus în Ordinul MS atașat.

Acum în România este legal prevăzută vaccinarea ROR de la 9 luni. Se fac 2 doze, la 9 și 12 luni. Acesta este instrumentul de lucru oficial. Haideți să facem un efort de a citi reglementările oficiale înainte de a ne inflama inutil. Părerile personale nu rezolvă nimic, iar ignorarea realității nici atât ?

Restul sunt povești ale unor adepți ai teoriei conspirației care sunt ferm convinși că toate vaccinurile fac rău tot timpul, tuturor oamenilor. Foarte trist!

Situația la zi, în România: 142 de cazuri noi de rujeolă în perioada 2-20 septembrie

Institutul Național de Sănătate Publică emite săptămânal un raport cu situația rujeolei în România. Potrivit celui mai recent raport, în săptămâna 16 septembrie – 20 septembrie 2019 în România au fost raportate 53 de cazuri nou confirmate de rujeolă, în 7 județe și în municipiul București.

În total, de la începutul lunii septembrie și până pe 20 septembrie 2019, în România au fost raportate 142 de cazuri noi de rujeolă.

Numărul de cazuri nou confirmate de rujeolă, distribuit pe județe, în perioada 2 septembrie – 20 septembrie 2019:
 • Brașov: 46 cazuri
 • Suceava: 31 de cazuri
 • Neamț: 13 cazuri
 • Sălaj: 12 cazuri
 • București: 10 cazuri
 • Timiș: 9 cazuri
 • Mehedinți: 7 cazuri
 • Dolj: 3 cazuri
 • Iași: 2 cazuri
 • Teleorman: 2 cazuri
 • Bihor: 1 caz
 • Vaslui: 1 caz
 • Covasna: 1 caz
 • Dâmbovița: 1 caz
 • Ialomița: 1 caz
 • Mureș: 1 caz
 • Botoșani: 1 caz

Sursa: Institutul Național de Sănătate Publică

Specialiștii menționează că aceste cazuri de rujeolă raportate săptămânal au avut debutul în urmă cu 2-4 săptămâni; “confirmarea și clasificarea unui caz durează în medie 3 săptămâni”, precizează Institutul.

Foto: ecdc.europa.eu

Citește și:

 

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

În România sunt 48 de mii de învățători care educă aproape 950 de mii de elevi. Numărul copiilor din primar, singurul care a crescut în ultimii 5 ani dintre toate nivelurile de învățământ

În România erau, în anul 2018, 48.156 de profesori pentru învățământul primar, potrivit Institutului Național de Statistică. Aceștia educau cel mai mare număr de copii dintre toate nivelurile de educație…
Vezi articolul