Italia le interzice copiilor nevaccinați să mai vină la școală. Părinții pot primi amenzi de până la 500 de euro

988 de vizualizări
SURSA: pixabay.com
Copiilor din Italia li s-a cerut să nu se prezinte la şcoală decât dacă pot dovedi că au fost vaccinaţi în mod corespunzător, relatează BBC, citat de Agerpres. Solicitarea are loc după luni de dezbateri la nivel naţional în legătură cu legea privind vaccinarea obligatorie. Părinţii riscă să fie amendaţi cu până la 500 de euro dacă îşi trimit la şcoală copiii nevaccinaţi. Copiilor sub şase ani li se poate refuza înscrierea la şcoală.

Noua lege a apărut pe fondul unei creşteri a numărului de cazuri de rujeolă, însă oficialii italieni afirmă că ratele de vaccinare s-au îmbunătăţit de la introducerea noilor prevederi. În baza aşa-numitei legi Lorenzin – denumită după fostul ministru al sănătăţii care a introdus noua legislaţie – copiii trebuie să primească o serie de imunizări obligatorii înainte de a merge la şcoală. Este vorba despre vaccinările pentru varicelă, poliomielită, rujeolă, oreion şi rubeolă.

Copiii cu vârsta sub şase ani vor fi excluşi din creşă şi grădiniţă dacă nu se face dovada vaccinării lor. Copiilor cu vârste între şase şi 16 ani nu li se poate interzice să meargă la şcoală, dar părinţii riscă să fie amendaţi dacă aceştia nu sunt vaccinaţi în mod corespunzător.

Data limită pentru a prezenta dovada că au fost vaccinaţi a fost stabilită pentru 10 martie după o amânare anterioară, însă având în vedere că termenul limită a căzut în week-end, acesta a fost stabilit pentru luni – 11 martie.

Acum toată lumea a avut timp să îndeplinească condiţiile“, a declarat pentru ziarul “La Repubblica” ministrul sănătăţii, Giulia Grillo, care a rezistat presiunii politice din partea vicepremierului Matteo Salvini de a prelungi termenul limită. “Regulile sunt acum simple: Fără vaccin, fără şcoală“, a mai spus ministrul italian, potrivit surselor citate.

Un comunicat oficial de pe site-ul ministerului Sănătății de la Roma arată că gradul de vaccinare al copiilor a crescut în Italia în primele șase luni ale anului 2018, comparativ cu cifrele la 31 decembrie 2017. În mai multe regiuni, pragul minim recomandat de Organizația Mondială a Sănătății de 95% a fost atins și depășit, susțin autoritățile. Acest lucru rezultă dintr-un sondaj efectuat pentru a evalua impactul legii asupra vaccinărilor obligatorii în cohortele copiilor născuți în anii 2015, 2014 și 2010.

Acoperirea națională împotriva poliomielitei depășește 95% (95,46%)pentru copiii născuți în 2015 , câștigând + 0,85% în comparație cu studiul la 31 decembrie 2017, se arată în comunicatul citat.

Creșterea este și mai pronunțată în cazul acoperirii pentru prima doză de vaccin rujeolic, care atinge 94,15%, cu o creștere de + 2,30%; șase regiuni depășind 95%, iar alte trei se apropie, scrie Ministerul Sănătății din Italia.

Acoperirea vaccinărilor neobișnuite este, de asemenea, în creștere, cum ar fi anti-pneumococic (90,90% la 31 decembrie 2017 față de 91,98% la 30 iunie 2018) și anti-meningococic C (82,64% vs 87,77% ).

Tendința generală pozitivă este, de asemenea, confirmată de acoperirea națională a vaccinării copiilor născuți în 2014: acoperirea cu vaccinuri cu poliomielită a crescut de la 95,05% înregistrată la 31 decembrie 2017 la 95,81% (+ 0,76%) observată la 30 iunie 2018; creșterea este și mai pronunțată în cazul rujeolei, care crește cu 1,97%, ajungând de la 92,38% la 94,35%. Celelalte vaccinări obligatorii depășesc de asemenea 95%.

În ceea ce privește vaccinarea preșcolară, administrată în general la 5-6 ani (comparativ cu copiii născuți în 2010), există o a 3,63% pentru a patra doză de anti-poliomielită (88,69% la 31 Decembrie 2017, față de 92,32% la 30 iunie 2018) și o a + 4,35% pentru a doua doză (ciclul complet) de anti-rubeol (85,74% vs 90,09%).

Italia a introdus încă din 2017 12 vaccinuri obligatorii pentru copiii până la 16 ani.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Poziția Federației Comunităților Evreiești din România cu privire la amânarea cu doi ani a introducerii disciplinei „Istoria evreilor și a Holocaustului”: Decizia Ministrului Educației, Ligia Deca, este fundamental greșită / O nouă șansă ratată. De data aceasta, cu intenție

„Decizia Ministrului Educației, Ligia Deca, de a permite amânarea cu doi ani a momentului când va începe, teoretic, predarea disciplinei “Istoria Evreilor. Holocaustul” este fundamental greșită. Modul în care s-a…
Vezi articolul

FOTO Ministrul Învățământului Superior din Cuba, primul oficial guvernamental de la Havana care vizitează România după 1990 / Sorin Cîmpeanu și José Loidi au semmnat Programul de cooperare în domeniul universitar care include și burse de studii

Ministrul Educației, Sorin Mihai Cîmpeanu și ministrul Învățământului Superior din Cuba, José Ramón Saborido Loidi, au semnat ieri, 6 iunie, Programul de cooperare în domeniul învățământului superior între Ministerul Educației…
Vezi articolul