Cîmpeanu: Formularul de consimţământ pentru testarea antigen a copiilor cu simptome va fi modificat

10.093 de vizualizări
Foto: gov.ro
Formularul publicat de Ministerul Sănătăţii privind consimţământul părinţilor pentru testarea antigen a copiilor care prezintă simptome asociate cu boala COVID-19 va fi modificat, a anunțat ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, potrivit Agerpres. Acesta a mai spus că vor fi adăugate informaţii ca să fie adus în conformitate cu legislaţia în domeniu.

“Cineva s-a grăbit, într-adevăr, din păcate. Acest formular va fi schimbat, vor fi adăugate informaţii ca să fie adus în conformitate cu legislaţia în domeniu (…) Probabil că din dorinţa de a face bine, în spiritul prevenţiei s-au strecurat şi astfel de erori care sunt generate doar de grabă, nu de rea intenţie…”, a afirmat Cîmpeanu, la postul Realitatea Plus.

El a subliniat că părinţii nu sunt obligaţi să completeze acest formular şi nici nu au cum să fie obligaţi, conform legislaţiei în vigoare. De asemenea, ministrul Educaţiei a arătat că se vor instrui cadrele didactice să primească formularul de la acei părinţi care vor dori să aducă luni acest formular completat, din propria iniţiativă.

“Nu există niciunde obligativitatea şi nici nu ar putea să existe obligativitate. Pe de altă parte, acei părinţi care doresc să-şi dea acordul înainte, nu pot fi opriţi. Iarăşi, nu există o reglementare, este normal. Însă, aceste acorduri trebuie preluate de cineva şi trebuie prelucrate de către un operator certificat pentru prelucrarea datelor cu caracter personal (…) Acel formular în şcoală trebuie primit de cadre didactice, de diriginte, de învăţător. Cadrele didactice din şcolile din România nu pot face astfel de operaţiuni fără ca Ministerul Educaţiei, prin inspectoratele şcolare către şcoli, să decidă acest lucru. Iar Ministerul Educaţiei nu a făcut niciun anunţ, ieri. Ministerul Educaţiei a venit astăzi cu un comunicat care face de fapt o traducere a precizărilor din ordinul de ministru comun educaţie-sănătate“, a evidenţiat ministru Cîmpeanu.

Totodată, el a subliniat că nu este prevăzut nicăieri că acel formular trebuie completat din prima zi de şcoală.

“Acel formular trebuie să fie scris şi semnat şi va fi necesar în cazul în care copilul prezintă simptome sau în cazul în care sunt colegi contacţi direcţi ai unui caz confirmat, subliniez confirmat, nu numai cu supoziţii, cu simptome. Acel formular nu este necesar în prima zi de şcoală, nu scrie niciunde. Dacă cineva vrea să-l ducă în prima zi de şcoală, noi vom încerca să acoperim şi această situaţie şi să transmitem precizări către şcoli în aşa fel încât luni profesorii să le primească de la acei părinţi care benevol, voluntar doresc”, a explicat ministrul Educaţiei.

De asemenea, ministrul Cîmpeanu a mai punctat că părinţii au dreptul să nu îşi dea acest consimţământ, iar în acest caz copilul care prezintă acele simptome nu va fi testat la şcoală sau de către DSP, ci va fi dus la medicul de familie care va decide în privinţa paşilor de urmat.

“Dacă nu face obiectul unei situaţii speciale, să aibă simptome în şcoală sau să fie contact direct al unui caz confirmat, niciodată nu o să vă întrebe nimeni de acest formular. Dacă se întâmplă să facă obiectul unei situaţii speciale, să aibă simptome, ne dorim cu toţii să nu, sau să fie contact direct al unui coleg de clasă confirmat, în această situaţie vi se va cere acest consimţământ informat şi semnat. Nu merge electronic, din motive juridice. Dacă dumneavoastră îl daţi, el va putea fi testat în şcoală dacă există cabinet medical, sau la DSP. Dacă dumneavoastră nu vi-l daţi, copilul va merge cu dumneavoastră acasă şi medicul de familie vă va spune ce paşi trebuie să urmaţi şi, bineînţeles, fiecare părinte este interesat de sănătatea copilului”, a mai afirmat ministrul Cîmpeanu.

Declarațiile vin după ce premierul Florin Cîţu a declarat, sâmbătă, că părinţii nu trebuie să se prezinte la şcoală cu un formular completat prin care să-şi dea acordul pentru testarea COVID a copiilor şi că se va face acest lucru doar în cazul în acelor copii care prezintă simptome.

Ministerul Educaţiei a transmis, sâmbătă, un comunicat de presă, în care subliniază că sprijină, conform atribuţiilor ce-i revin, aplicarea măsurilor de prevenţie privind prevenirea şi combaterea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2 în scopul asigurării dreptului la învăţătură şi a dreptului la sănătate, cu respectarea strictă a cadrului legal în vigoare.

MEC subliniază că dispoziţiile ordinului comun sunt în concordanţă cu prevederile art.660 din Legea nr. 95/ 2006, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, privind reforma în domeniul sănătăţii care prevede la art. 660 că pentru a fi supus la metode de prevenţie, diagnostic şi tratament, pacientului i se solicită acordul scris.

De asemenea, în comunicatul Ministerului Educaţiei (MEC) se menţionează că Ordinul comun M.E.C/M.S nr. 3235/93 din 04.02.2021 specifică în mod expres faptul că în cazul în care elevii prezintă în timpul orelor de curs stare febrilă sau alta simptomatologie specifică infectării cu SARS-CoV-2, se aplică protocolul de izolare.

Totodată, aceştia vor putea fi testaţi, într-o primă fază, cu teste antigen rapide, în cadrul cabinetelor medicale, în cazul în care există un consimţământ informat şi semnat al părintelui/tutorele legal cu privire la acordul de recoltare a probelor de exsudat nazofaringian în vederea testării elevilor simptomatici, se arată în comunicatul Ministerului Educaţiei.

Ministerul Sănătății a publicat, vineri seara, formularul de consimțământ al părinților pentru testarea antigen a copiilor la școală și le recomandă părinților să ducă la școală acordul completat încă din prima zi, potrivit G4Media.ro.

Descarcă de aici formularul de consimțământ al părinților pentru testarea rapidă a copiilor în școală

Recomandăm părinților să aducă din prima zi de școală formularul de consimțământ tipărit și semnat, pentru ca elevii să poată fi testați imediat atunci când este nevoie”, precizează Ministerul Sănătății.

Sorin Cîmpeanu si Vlad Voiculescu / Foto: Gov.ro

Formularul de consimțământ a fost publicat de Ministerul Sănătății vineri, în aceeași zi în care ministrul Vlad Voiculescu a susținut alături de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, o conferință de presă în care au prezentat regulile de deschidere a școlilor, în pandemia de COVID-19. Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a declarat în timpul conferinței de presă că părinții vor găsi formularele “pe site-ul ministerului. Recomandarea este să le completeze cât mai repede“.

Este recomandarea noastră ca toți părinții să-și dea acordul pentru testare. E o măsură pentru siguranța tuturor“, a anunțat vineri Vlad Voiculescu.

Foto: gov.ro


1 comment
  1. Nu poti sa le interzici parintilor sa se vaccineze daca ei vor, ,,pe de alta parte” nu poti sa le interzici sa puna intrebari de genul ,,daca profu’ de geografie s-a intepat sau nu”, ,,pe de alta parte” nu le poti interzice prin lege parintilor ca sa-si ,,educe” copii spunandu-le ,,adevarul” in spiritul purtarii mastilor sau acceptarii viitoarelor ,,vaccinuri” astfel incat viitorii ,,cetateni contributori docili” sa slujeasca cu devotament regimurile care vor urma.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Scriitoarea Adina Popescu: Întâlniri între scriitori contemporani și copii, la școală, ar fi bine să existe în programe care să plece de la Ministerul Educației, cu onorarii pentru scriitori. În mediul rural ar putea schimba destine

Impactul întâlnirii tinerilor la școală și cu alți oameni în afară de profesorii de la cursuri este unul care le poate deschide un orizont către lectură și către a fi…
Vezi articolul

Judecătoarea care a suspendat analiza tezei de doctorat a premierului Ciucă, invocând nevoia de stabilitate politică, a avansat spectaculos în carieră. A devenit magistrat cu drepturi depline și șefa unei secții nou-înființate la Curtea de Apel București

Avansare profesională fulger pentru judecătoarea Ionela Tudor de la Curtea de Apel (CAB) București, cea care a motivat, anul trecut, prin nevoia de stabilitate politică a țării, controversata decizie de…
Vezi articolul
Inspecția specială

DOCUMENT Presiuni făcute prin inspectorate, de către Ministerul Educației, pentru ca aproape 7 mii de profesori să finalizeze cursul online MATE și obligatoriu să completeze evaluarea

Ministerul Educației le solicită profesorilor care s-au înscris la cursul online MATE să-l finalizeze, potrivit unei document trimis către inspectoratele școlare, obținut de Edupedu.ro. Luna trecută, Ministerul Educației a transmis inspectoratelor…
Vezi articolul

Să fie organizate întâlniri între elevi și reprezentanți ai instituțiilor financiar-bancare, solicitarea ministrului Educației către inspectorii generali, în „Săptămâna educației financiare”

Organizarea unor întâlniri între elevi și reprezentanți ai instituțiilor financiar-bancare, în perioada 11-15 aprilie 2022, a solicitat Sorin Cîmpeanu, potrivit unui comunicat al Ministerului Educației. Solicitarea a venit în cadrul…
Vezi articolul