Cîmpeanu: La Evaluarea Națională 2021, elevii pot sublinia cuvintele și pot face construcții pe figurile geometrice, nu se vor considera semne – VIDEO

14.673 de vizualizări
Sursă foto: Pixabay
Schimbare importantă anunțată astăzi de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. Elevii care susțin Evaluarea Națională 2021 vor putea sublinia cuvintele în textele de la Limba Română și vor putea desena pe figurile geometrice de la Matematică, iar acestea nu vor fi considerate semne, a declarat ministrul Educației într-o intervenție telefonică la Aleph News.

Mai jos, declarațiile integrale de la Aleph News ale lui Sorin Cîmpeanu:

Monica Moanea: Cum se va organiza Evaluarea Națională în 2021, este diferit ceva față de felul în care a fost organizată anul trecut?

Sorin Cîmpeanu: Sunt câteva elemente care fac diferența. În primul rând, am făcut totul ca elevul să se poată concentra pe fond și nu pe formă. Evaluarea Națională va începe în data de 22 iunie cu proba scrisă la Limba și Literatura Română, 24 iunie – Matematică, 25 iunie – Limba Maternă. Rezultatele finale urmează să fie afișate în data de 4 iulie. Apoi, avem o sesiune specială pentru Evaluarea Națională, înscrierea va începe în data de 28 iunie, imediat după prima sesiune de evaluare și vom avea probele scrise în datele de 5, 6 și 7 iulie, urmând ca rezultatele finale să fie afișate după data de 12 iulie. După această dată, sigur că se va face și repartiția. Din punct de vedere epidemiologic, am decis organizarea în centre de examen mici pentru a nu crea aglomerație. De regulă, elevii dau examen la ei în școală. Am asigurat 15 minute suplimentar pentru completarea datelor suplimentare și, de asemenea, am soluționat o problemă mai veche – pe figurile geometrice, elevii pot face construcții fără să fie considerate semne particulare. De asemenea, la Limba Română pot sublinia pe textele date, nu se consideră semne.

Monica Moanea: Din declarațiile făcute în ultima vreme am văzut că sunteți destul de optimist în ceea ce privește rata de promovabilitate.

Sorin Cîmpeanu: Da, pentru că facem toate eforturile pentru a organiza cât mai bine și mai ales pentru că am obținut rezultate bune la simularea pe care am putut să o organizăm cu prezență fizică în acest an, spre deosebire de anul trecut, iar rezultatele au fost îmbucurătoare – peste 65% au reușit să promoveze.

Monica Moanea: Domnule ministru, am văzut declarația pe care ați făcut-o ieri seară și anume că toți elevii se vor putea întoarce fizic la școală din septembrie. Pe ce anume vă bazați această afirmație care pare în acest moment ușor optimistă?

Sorin Cîmpeanu: Este optimistă și nu cred că optimismul poate să facă rău cuiva, cu toții ne dorim să nu avem un al patrulea val. Trendul epidemiologic precum și rata de vaccinare atât în rândul cadrelor didactice, a angajaților din învățământ, cât și în rândul elevilor este bună. Toate aceste lucruri creează premise pentru deschiderea școlii în data de 13 septembrie în condiții de normalitate. Peste 60% angajați din învățământ sunt vaccinați în acest moment. Avem un număr de 10.000 de elevi de 12-15 ani și 117.000 de elevi cu de 16-19 ani care sunt deja vaccinați. Deci, vaccinarea trebuie să meargă bine, trendul epidemiologic din fericire rămâne scăzut și, din aceste condiții, nu sunt motive pentru a nu deschide școlile în condiții de siguranță și normalitate în septembrie 2021.

Calendarul oficial al examenului este următorul:

 • 07 – 11 iunie 2021 – Înscrierea la evaluarea națională
 • Probele scrise:
  • 22 iunie 2021 – Limba și literatura română – probă scrisă
  • 24 iunie 2021 – Matematica – probă scrisă
  • 25 iunie 2021 – Limba și literatura maternă – probă scrisă
 • Rezultatele și contestațiile:
  • 29 iunie 2021 (până la ora 14:00) Afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor
  • 29 iunie 2021 (ora 16:00 – ora 19:00) –
  • 30 iunie 2021 (ora 8:00 – ora 12:00) Depunerea contestațiilor
  • 30 iunie – 4 iulie 2021 Soluționarea contestațiilor
 • 4 iulie 2021 Afișarea rezultatelor finale după soluționarea contestațiilor

Calendarul Evaluării Naționale 2021 – Etapa Specială

 • 28 iunie – 2 iulie 2021     Înscrierea la etapa specială a evaluării naționale (Se pot înscrie numai candidații care, conform certificatului medical prezentat, nu s-au putut înscrie în perioada 07 – 11 iunie 2021)
 • 5 iulie 2021                    Limba și literatura română – probă scrisă
 • 6 iulie 2021                    Matematica – probă scrisă
 • 7 iulie 2021                   Limba și literatura maternă – probă scrisă
 • 9 iulie 2021                   Afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor (ora 12:00) Depunerea contestațiilor (orele 14:00 – 20:00)
 • 10-11 iulie 2021     Rezolvarea contestațiilor
 • 12 iulie 2021                   Afișarea rezultatelor finale (după ora 12:00)

Sursă foto: Pixabay

Citește și:
Evaluarea Națională 2021. Luni încep înscrierile, iar absolvenții de clasa a VIII-a sunt înscriși automat de către școli. Maria Manea, secretar de stat în Ministerul Educației: Nu se completează nicio cerere de înscriere la acest examen național
DOCUMENT Evaluarea Națională 2021, clasa a VIII-a. Calendarul oficial al etapei speciale 28 iunie – 12 iulie la care pot participa doar cei care au lipsit din motive medicale / În sălile de examen va fi cel puțin un profesor supraveghetor

4 comentarii
 1. Ar trebui facut un instructaj serios despre modul de completare a testelor. La matematica la Subiectul III nu incap bine demonstratiile. Oare pe ultima pagina nu va fi un talmes-balmes? In plus, patratelele ,,obliga” elevii sa inghesuie scrisul si vor aparea probleme de lizibilitate.

  1. De cand lumea si pamantul s a dat pe asemenea foi evaluarea. Si eu am dat si tu si el si ea…Numai acum sunt probleme de lizibilitate:) Nu mai incap demonstratiile. Chill out! Astia nici nu au ce demonstra, nu-i mai cainati atata! De parca azi s-a inventat evaluarea, foaia de evaluare, eventual si scrisul de mana. Cum ne-am descurcat toti, se vor descurca si ei. Ce atata vorbaraie fara fond???

 2. Era Campeanu intr-un con de umbra mediatic si s-a gsndit el, penibilul, sa mai iasa in presa cu ceva. Cu asa ceva se iese? Asta il priveste pe un ministru??

 3. ,,,in urma cu ceva ani, copilul meu a fost pus sa rescrie o pagina jumate pt ca subliniase predicatele intr-o fraza, s-a tipat la el ca si-ar fi insemnat lucrarea la EN, etc…. Se meditase cu o mare sfatuitoare marca Eupedu, profesoara la vianu care nu binevoise sa-i spuna ca nu trebuie facute acele sublinieri pe lucrare. In sfarsit, copilul e bine acum, dar atunci nu a fost. E bine ca dl Campeanu nu mai da ocazia unor cretini sa se mai si fuduleasca.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

You May Also Like

Testele de salivă din depozite nu ajung până la finalul săptămânii. Arafat: În scurt timp vor fi semnate noile contracte cu ONAC. Sorin Ion, secretar de stat: Așteptăm să vedem care va fi graficul de distribuție de la DSU

Testele de salivă care ar trebui să ajungă la elevi la finalul acestei săptămâni nu există, până în acest moment, în depozitele școlilor sau ale inspectoratelor școlare. Există teste doar…
Vezi articolul