Cîmpeanu: Solidaritatea statelor francofone poate fi esenţială în susţinerea candidaturii României în Consiliul de Securitate ONU

18 vizualizări
Promovarea pe post - incompatibilități
Sorin Cimpeanu / Foto: Inquam Photos – Alexandra Pandrea
Solidaritatea statelor francofone poate fi esenţială în susţinerea candidaturii României pentru un loc de membru nepermanent în Consiliul de Securitate ONU, a declarat pentru Agerpres preşedintele Consiliului Național al Rectorilor, Sorin Cîmpeanu.

Oficialul, care este și președintele Agenţiei Universitare a Francofoniei (AUF), a susținut că “având în vedere poziţia României, care este cea de-a doua ţară francofonă din Europa, după Franţa, solidaritatea statelor francofone poate fi esenţială în susţinerea candidaturii României pentru un loc de membru nepermanent în Consiliul de Securitate ONU, dar şi pentru alte obiective majore de politică externă”.

Cîmpeanu a precizat că la Sommet-ul Francofoniei de la Erevan a fost ales noul secretar general al Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei – Louise Moushikiwabo, ministru de externe al Rwandei, care o va înlocui pe Michaelle Jean, România susţinând candidatul Rwandei.

Fostul ministru al Educației a declarat agenției citate că la eveniment au participat şefi de state şi de guverne din 84 de ţări, iar Organizaţia Internaţională a Francofoniei a decis primirea a patru noi state, cu statut de observator: Irlanda, Malta, Gambia şi statul american Louisiana. Emiratele Arabe Unite, Serbia şi Kosovo au obţinut cu această ocazie statutul de membru asociat, fiind înainte membri observatori. Astfel, numărul total al statelor membre OIF devine 88 (membri cu drepturi depline, asociaţi şi observatori).

Foto: Inquam Photos / Alexandra Pandrea


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

PROIECT 12 milioane de euro, granturi pentru școlile care vor să piloteze noi modele curriculare, de evaluare sau carieră didactică. Pot primi până la 200.000 de euro, prin PNRR, per proiect / Cererile pentru înscriere, fișa de evaluare și documentele esențiale

Cel puțin 60 de școli vor putea primi câte maximum 200.000 de euro granturi dacă doresc să devină școli-pilot din anul școlar 2022-2023, se arată într-un comunicat al Ministerului Educației.…
Vezi articolul

Subiectele integrale de la Limba și literatura română 2019: Genul dramatic, la prima compunere, și prezentarea unei întâmplări petrecute în timpul unei activități de lectură, la ultimul subiect

Subiectele de la examenul de Limbă și literatură română susținut în această dimineață la Evaluarea Națională 2019 le cer absolvenților de clasa a VIII-a să realizeze o compunere în care…
Vezi articolul

Programul ASAP de implementare în școli a sistemului de colectare selectivă a deșeurilor reciclabile va ajunge în toate reședințele de județ din România în anul școlar 2021-2022 (P)

ASAP România (Armata Selectării Atente a Plasticului), programul de responsabilitate socială inițiat de Fundația The Institute și susținut de Lidl România, care urmărește să genereze schimbare în comportamentul adolescenților față…
Vezi articolul

Material susținut de eMAG și Fundația Nouă ne pasă

Abandonul școlar, redus cu până la 80% în școlile din mediul rural în care copiii la risc fac afterschool în centre speciale în care au și o masă. Gabriela Mihalache, profesoară de limba română: Învață mai bine pentru că nu primesc note, nu se simt stresați și pentru că își fac temele cu noi. Le-au crescut mediile la clasă cam cu un punct într-un an / Ce orar au

Reducerea abandonului școlar, în medie, cu 80% în școlile care se confruntă cu această problemă în care sunt centre afterschool din cadrul programului „Nouă ne pasă”, este efectul derulării programului…
Vezi articolul