Educație

Cîmpeanu: Solidaritatea statelor francofone poate fi esenţială în susţinerea candidaturii României în Consiliul de Securitate ONU

Sorin Cimpeanu Inquam Photos / Alexandra Pandrea
Citire în 1 min
Solidaritatea statelor francofone poate fi esenţială în susţinerea candidaturii României pentru un loc de membru nepermanent în Consiliul de Securitate ONU, a declarat pentru Agerpres preşedintele Consiliului Național al Rectorilor, Sorin Cîmpeanu.

Oficialul, care este și președintele Agenţiei Universitare a Francofoniei (AUF), a susținut că “având în vedere poziţia României, care este cea de-a doua ţară francofonă din Europa, după Franţa, solidaritatea statelor francofone poate fi esenţială în susţinerea candidaturii României pentru un loc de membru nepermanent în Consiliul de Securitate ONU, dar şi pentru alte obiective majore de politică externă”.

Cîmpeanu a precizat că la Sommet-ul Francofoniei de la Erevan a fost ales noul secretar general al Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei – Louise Moushikiwabo, ministru de externe al Rwandei, care o va înlocui pe Michaelle Jean, România susţinând candidatul Rwandei.

Fostul ministru al Educației a declarat agenției citate că la eveniment au participat şefi de state şi de guverne din 84 de ţări, iar Organizaţia Internaţională a Francofoniei a decis primirea a patru noi state, cu statut de observator: Irlanda, Malta, Gambia şi statul american Louisiana. Emiratele Arabe Unite, Serbia şi Kosovo au obţinut cu această ocazie statutul de membru asociat, fiind înainte membri observatori. Astfel, numărul total al statelor membre OIF devine 88 (membri cu drepturi depline, asociaţi şi observatori).

Foto: Inquam Photos / Alexandra Pandrea

Te mai poate interesa

VIDEO Ce faci dacă ești șantajat cu poze intime în online? Lecția de educație juridică pentru copii și tineri

Matei Pop

Studiu: Topul orașelor din România în funcție de cât de bune sunt școlile și facilitățile educaționale

Mihai Peticila

Familia care deține Dedeman investește într-o companie din educație, care produce teste pentru elevi

Matei Pop

Lasă un comentariu

* Folosind acest formular sunteți de acord cu stocarea și prelucrarea datelor dumneavoastră pe acest site.