Cîmpeanu: Solidaritatea statelor francofone poate fi esenţială în susţinerea candidaturii României în Consiliul de Securitate ONU

17 vizualizări
Promovarea pe post - incompatibilități
Sorin Cimpeanu / Foto: Inquam Photos – Alexandra Pandrea
Solidaritatea statelor francofone poate fi esenţială în susţinerea candidaturii României pentru un loc de membru nepermanent în Consiliul de Securitate ONU, a declarat pentru Agerpres preşedintele Consiliului Național al Rectorilor, Sorin Cîmpeanu.

Oficialul, care este și președintele Agenţiei Universitare a Francofoniei (AUF), a susținut că “având în vedere poziţia României, care este cea de-a doua ţară francofonă din Europa, după Franţa, solidaritatea statelor francofone poate fi esenţială în susţinerea candidaturii României pentru un loc de membru nepermanent în Consiliul de Securitate ONU, dar şi pentru alte obiective majore de politică externă”.

Cîmpeanu a precizat că la Sommet-ul Francofoniei de la Erevan a fost ales noul secretar general al Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei – Louise Moushikiwabo, ministru de externe al Rwandei, care o va înlocui pe Michaelle Jean, România susţinând candidatul Rwandei.

Fostul ministru al Educației a declarat agenției citate că la eveniment au participat şefi de state şi de guverne din 84 de ţări, iar Organizaţia Internaţională a Francofoniei a decis primirea a patru noi state, cu statut de observator: Irlanda, Malta, Gambia şi statul american Louisiana. Emiratele Arabe Unite, Serbia şi Kosovo au obţinut cu această ocazie statutul de membru asociat, fiind înainte membri observatori. Astfel, numărul total al statelor membre OIF devine 88 (membri cu drepturi depline, asociaţi şi observatori).

Foto: Inquam Photos / Alexandra Pandrea


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Campania „Părinte responsabil în era digitală” este susținută de Salvați Copiii România

De ce nu spun copiii atunci când sunt agresați online și cum părinții îi pot ajuta să se deschidă. Mihaela Dinu, psiholog: Așa cum am învățat la școală să scriem o scrisoare, așa trebuie să-i învățăm și pe copii să navigheze pe internet

Așa cum am învățat la școală să scriem o scrisoare, așa trebuie să-i învățăm și pe copii să navigheze pe internet, spune psihologul clinician Mihaela Dinu, de la Salvați Copiii…
Vezi articolul

Material susținut de BCR

VIDEO Caracteristica omului inteligent este adaptabilitatea, spune profesorul Ciprian Ittu, director la Școala Gimnazială Poiana Mărului: Prin cunoștințele pe care le acumulăm noi, profesorii, ne ajutăm copiii din comunitate să cunoască noțiuni financiare

Aproape toți profesorii Școlii Gimnaziale Nr. 1 din Poiana Mărului, județul Brașov, s-au implicat în programul-pilot LifeLab by BCR în momentul în care acesta le-a fost prezentat. Directorul instituției, profesorul…
Vezi articolul

Știință pentru copii și tineri: Ateliere de seismologie, nanotehnologie, crearea universului și mecanică cuantică, la Târgul de știință și educație de la Măgurele

Experimentul Planeterrella sau cum se formeaza aurora boreală și aurora australă. Ateliere de seismologie, nanotehnologie, crearea universului și mecanică cuantică. Sunt câteva dintre evenimentele cu care cercetătorii de la Măgurele…
Vezi articolul