PROIECT 12 milioane de euro, granturi pentru școlile care vor să piloteze noi modele curriculare, de evaluare sau carieră didactică. Pot primi până la 200.000 de euro, prin PNRR, per proiect / Cererile pentru înscriere, fișa de evaluare și documentele esențiale

8.745 de vizualizări
Foto: © Jevanto | Dreamstime.com
Cel puțin 60 de școli vor putea primi câte maximum 200.000 de euro granturi dacă doresc să devină școli-pilot din anul școlar 2022-2023, se arată într-un comunicat al Ministerului Educației. Suma alocată se ridică la 12 milioane de euro acordate prin Planul Național de Redresare și Rezistență (PNRR). În acest sens, ministerul a și pus la dispoziție Ghidul solicitantului “Granturi pentru unitățile de învățământ pilot” care poate fi consultat mai jos, în format .pdf. Acest document este lansat în consultare publică, de altfel ca tot proiectul.
  • Vezi în articol ce pot pilota școlile, când pot aplica pentru bani, care sunt criteriile de eligibilitate și documentele-tip. Perioada de consultare este 11 iulie – 31 iulie. Propunerile și observațiile pot fi transmise pe adresa de e-mail consultare.pnrr@edu.gov.ro, mai informează Ministerul.

“Scopul apelului de proiecte este crearea unei rețele de școli-pilot, prin finanțarea pilotării unor intervenții educaționale inovative, a unor noi modele curriculare și de carieră didactică, modele noi de management descentralizat, pentru a spori treptat, în mod sustenabil, autonomia unităților de învățământ preuniversitar”, se mai arată în informarea oficială.

Ministerul Educației lansează în consultare publică Ghidul Solicitantului

Comunicatul de presă arată că „pentru prima dată în România vor fi finanțate programe-pilot propuse direct de unități de învățământ”, de la creșe până la școli postliceale, sau de „parteneriate și rețele formate de acestea, atât pentru a încuraja subsidiaritatea, cât și pentru a testa impactul schimbărilor sistemice în vederea ajustării, corectării și adaptării acestora la nevoile comunității”.

Acestui apel îi sunt alocate 12 milioane de euro pentru a finanța cel puțin 60 de unități de învățământ, individual sau în parteneriate. 

Ce activități vor fi finanțate: „activitățile de inovare educațională sau de experimentare a unor măsuri individuale, specifice, pentru a testa abordări noi, inovative, de predare-învățare-evaluare, de dezvoltare a unui învățământ incluziv, de eficientizare a costurilor, de digitalizare sau de colaborare la nivel local. Măsurile pilotate trebuie să aibă potențial de a îmbunătăți managementul școlar, performanțele elevilor, practicile de lucru în școli, starea de bine a participanților la procesul de educație, în general calitatea procesului didactic și trebuie să abordeze cel puțin două din următoarele priorități:

  1. Managementul unității de învățământ, inclusiv finanțare alternativă;
  2. Elemente inovative la nivel de curriculum, plan-cadru, arii curriculare, programe școlare;
  3. Metode și standarde de evaluare a performanțelor elevilor;
  4. Metode de evaluare instituțională și asigurare a calității;
  5. Dezvoltarea carierei didactice”.

Finanțarea  poate ajunge până la 200.000 de euro pentru unitățile de învățământ care aplică individual și până la 1.000.000 de euro pentru parteneriatele sau rețelele care implică mai multe unități de învățământ. Sunt eligibile pentru finanțare toate unitățile din rețeaua națională de învățământ, publice sau private. Sunt eligibile de asemenea orice tipuri de cheltuieli cu excepția investițiilor în infrastructură mare,  precum și cheltuielile recurente cu personalul. 

Ministerul Educației, în calitate de coordonator de reformă, va asigura procesul de selecție, contractare și monitorizare a implementării, potrivit instituției.

  • Perioada de consultare este 11 iulie – 31 iulie. Propunerile și observațiile pot fi transmise pe adresa de e-mail consultare.pnrr@edu.gov.ro, este comunicatul integral ministerial.
Ghidul solicitantului:
DOCUMENTE Cererile care trebuie completate de școli

Documentele necesare înscrierii în concursul pentru granturi acordate școlilor sunt, cele mai multe, în format .docx, deci documente care pot fi editate în aplicație. Toate trebuie semnate de către reprezentantul legal al persoanei juridice.

  • Documentele pot suferi modificări în perioada în care sunt în consultare publică.

1. Primul document necesar este Cererea de Finanțare – se poate descărca de aici.

2. Chestionarul de mediu – se poate descărca de aici.

3. Declarația pe proprie răspundere privind evitarea dublei finanțări – se poate descărca de aici.

4. Declarație de angajament pentru colectarea datelor privind beneficiarul real al fondurilor – se poate descărca de aici.

5. Grila de evaluare a eligibilității solicitantului și a proiectului – se poate descărca de aici.

6. Grila de evaluare a calității proiectului (document Excel) – se poate descărca de aici.

7. Mandat special – împuternicire specială pentru semnarea anumitor documente, dacă este cazul – se poate descărca de aici.

8. Declarație de consimțământ privind prelucrarea datelor cu caracter personal – se poate descărca de aici.

9. Declarație privind conflictul de interese – se poate descărca de aici.

10. Declarație privind respectarea principiului DNSH – se poate descărca de aici.

11. Declarație privind TVA aferentă cheltuielilor proiectului – se poate descărca de aici.

Foto: © Jevanto | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


2 comments
  1. Atenție, capcană! Se va solda cu multe concedieri printre cadrele didactice. Directorii numiti politic, cei deja politizati si cei hapsâni după bani vor lăsa oamenii pe drumuri. Unde mai găsești să te angajezi dupa 50 sau 55 de ani? Nicăieri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

(P) #Dreptul la toalete. Mii de școli și grădinițe din România au latrină în curte sau grupuri sanitare deplorabile, deși toți elevii au dreptul la toalete civilizate. Înscrie-le în campania Domestos și Crucea Roșie

Peste 750.000 de copii mor în fiecare an din cauza infecțiilor gastro-intestinale provocate de lipsa toaletelor, potrivit cercetătoarei Valerie Curtis de la London School of Hygiene and Tropical Medicine. Prin bacteriile pe…
Vezi articolul

DOCUMENT Ministerul Educației obligă școlile să comande manuale pentru anul viitor, majoritatea tot de la Editura Didactică și Pedagogică. Asta deși a anunțat că va cumpăra noi manuale prin licitație

De astăzi, toate școlile sunt obligate să-și comande manuale școlare pentru clasele I-VI, pentru anul școlar 2019-2020. Anunțul apare într-o notă trimisă tuturor școlilor din țară de către Centrul Național…
Vezi articolul

Material realizat în cadrul Nextlab.tech

Cum te ajută roboții să exersezi și să înțelegi matematica și fizica. Interviu cu Răzvan Bologa: În timp ce încerca să facă roboțelul să meargă pe o linie curbată, un elev începea, fără să știe, să înțeleagă derivata

Din 2023, practic, în aproape orice școală din România se va putea face robotică, măcar la nivel introductiv, spune Răzvan Bologa, profesor la Facultatea de Cibernetică din cadrul Academiei de…
Vezi articolul

ANALIZĂ Paradoxul cadourilor pentru educatoare și profesori la privat, explicat de un psiholog și un antropolog. De unde vine febra cadourilor dezbătute pe Whatsapp?

Câți bani punem pentru doamna și ce luăm? “Atențiile” pentru profesori și educatoare monopolizează zilele acestea discuțiile dintre părinți, pe grupurile de Whatsapp. Iar febra strânsului de bani pentru profesori…
Vezi articolul

Școala ar trebui să ne învețe întâi cum să ne adaptăm și apoi cum să acumulăm cunoștințe – Mihai, elev de 14 ani / Ce abilități trebuie să dezvolte adolescenții pentru a se adapta unui viitor automatizat? Tutoriale gratuite online pentru cei între 10 și 16 ani (P)

În contextul tehnologic actual și ținând cont de specificul pieței de muncă din România, ne-am dorit să aflăm cum văd copiii evoluția locurilor de muncă, ce domenii li se par…
Vezi articolul