Ciolacu: Vom veni cu salarii mai mari la profesori ca să atragem lume mult mai bine instruită pentru educația copiilor noștri / Vom depăși pentru prima oară, cu un buget direct, cu 4 în față la Educație, cu cheltuieli indirecte prin administrația locală cred că ajungem cu execuția la sfârșitul anului în jur de 6%

19.112 vizualizări
Foto: Inquam Photos / George Călin
Bugetul Ministerului Educației va fi „cu 4 în față“, spune premierul Marcel Ciolacu. Acesta a declarat la un eveniment organizat de Antena3, luni, că în opinia sa „cred că ajungem cu execuția la sfârșitul anului în jur de 6%“ pentru toată componenta de Învățământ. Ciolacu a vorbit și despre salariile profesorilor – „vom veni cu salarii mai mari la profesori ca să atragem lume mult mai bine instruită pentru educația copiilor noștri“. Prim-ministrul nu a dat nicio cifră concretă și a vorbit doar în termeni generali despre ceea ce înseamnă bugetul pentru Ministerul Educației și pentru Învățământ în 2024.

Anunțul premierului vine în contextul în care au loc discuții pentru bugetul Educației pentru 2024. Recent, ministrul Finanțelor a anunțat o creștere de buget la 161% în 2024, față de alocarea pentru 2023. Sindicatele din Educație au anunțat și ele că au loc „definitivări“ ale grilei majorate pentru personalul din învățământ de la 1 ianuarie 2024.

Moderator:2024 fiind însă an electoral, știți că marea temere este dacă nu cumva pentru a acoperi găurile bugetare și știm, sunt mult, tocmai de la investiții vor fi operate tăieri, tocmai acolo va fi sacrificiul, pentru că n-o să vă permiteți să nu plătiți pensii, salarii“.

Marcel Ciolacu: „O să menținem ritmul, o să prindem tot 7%, minimum 7% pe investiții din buget… Cu adevărat o să fie o componentă mai mare pe fonduri europene, pentru că efectiv n-aveai cum să ai proiecte mature pe PNRR decât pe infrastructura mare – acolo s-a mișcat Grindeanu foarte bine, pentru că nu se depuseseră proiectele și n-ai avut timp să le faci. În schimb, ele devin mature 2024-2025 și încep plățile efective. Mai avem și exercițiul financiar 2021, actual. Toate măsurile pe care le-am luat, unele discutate, comentate, noi am anunțat foarte clar că nu vor afecta oamenii de rând, au fost luate și ca să închidem exercițiul financiar trecut, fiindcă trebuia să venim cu cofinanțare de 15%. Ştim că exista și o cofinanțare fiindcă s-au scumpit materialele, a fiecărei autorități, a fiecărei companii care a fost angrenată în proiecte pe exercițiul financiar trecut. Vă spun cu modestie, să ştiţi“.

Moderator: Dacă ar fi să… Vă rog, scuze.

Marcel Ciolacu: „Eu îmi cer scuze. Ultimul exercițiu financiar l-am închis, mi se pare la 54% în plăți directe în anul respectiv. Vom închide peste 90%, prima oară în România, dar cu adevărat a trebuit – și multă lume a râs când am spus – a trebuit o Românie ordonată, fiindcă nu avem digitalizare. Aici este marea provocare. Eu, ca prim-ministru, n-am informațiile atât de repede ca să pot să fiu eficient și să iau deciziile care se impun în timp real, pentru că nu am digitalizare, încă nu am digitalizare la ANAF, pentru că nu am digitalizare în sistemul de sănătate, nu pot vedea eficiența, nu pot vedea unde se risipesc bani în sistem – și aici sunt marile cheltuieli.

La educație există și se vede, e clar componenta de abandon școlar, vom veni cu masă caldă, cu burse, vom veni cu salarii mai mari la profesori ca să atragem lume mult mai bine instruită pentru educația copiilor noștri și investițiile majore din PNRR în toată infrastructura. Sunt costuri. Părerea mea, că vom depăși pentru prima oară, cu un buget direct, cu patru în față la educație şi cu cheltuielile indirecte în administrația locală. Eu cred că ajungem cu execuția la sfârșitul anului în jur de 6%, fiindcă aici este viitorul. Acest viitor, ca și în fotbal, ca și în sport, ca în orice, se va vedea peste cinci-zece ani, dar nu mai putem. Ne împing, deci aderarea la OCDE și PNRR-ul, reformele, ne împing să intrăm în această dinamică. Dacă o pierdem acum, România e un stat pierdut“.

Nu este clar ce înseamnă „cu patru în față“, dacă premierul s-a referit la 4% din PIB sau la un buget de peste 40 de miliarde de lei pentru Ministerul Educației. În 2023 bugetul pentru Educație a fost de 49,5 miliarde de lei, iar pentru Ministerul Educației de 32,5 miliarde de lei.

Chiar și cu o alocare de 79,7 miliarde de lei, cât a anunțat Boloș săptămâna trecută, Guvernul nu va aloca 15% din Bugetul general consolidat, finanțare pentru Educație, nici în 2024, deși legile Deca-Iohannis prevăd asta, conform unei analize Edupedu.ro „Nu toate măsurile din lege intră în vigoare în anul viitor, deci probabil că nu de anul viitor” vom avea 15% din Bugetul general consolidat, a declarat ministrul Educației, Ligia Deca în urmă cu o lună.

Dacă alocarea ar fi de 161% față de anul trecut, bugetul alocart ar fi de 79,7 miliarde de lei pentru tot capitolul Învățământ, pentru anul 2024. Raportat la PIB-ul estimat pentru anul viitor de către Comisia Națională de Prognoză, de 1.746,7 miliarde de lei, bugetul alocat Educației ar reprezenta 4,6% din PIB (față de 3,2% din PIB în 2023), iar bugetul pentru Ministerul Educației ar reprezenta, în condițiile unei creșteri similare, aproximativ 3% din PIB (față de 2,1% în 2023). Prin raportare la cheltuielile Bugetului General Consolidat de anul acesta, cele pentru anul viitor fiind încă necunoscute, alocarea de 79,7 de miliarde ar înseamna circa 13% (față de prevederea legală din Legea 198/2023 și Legea 199/2023 care prevede 15% din BGC alocare anuală).

Legea 198 din 2023, a învățământului preuniversitar, prevede la articolul 134: „Finanțarea cheltuielilor pentru educație, la nivelul sistemului național de învățământ preuniversitar și superior, cu toate componentele sale, reprezintă, anual, minimum 15% din cheltuielile bugetului general consolidat”.

Legea 199 din 2023, a învățământului superior, prevede la articolul 147: „Finanțarea cheltuielilor pentru educație, la nivelul sistemului național de învățământ preuniversitar și superior, cu toate componentele sale, reprezintă, anual, minimum 15% din cheltuielile bugetului general consolidat”.

Prevederea legală este obligatorie pentru Guvern în realizarea bugetului, dar cu toate acestea cabinetul Ciolacu se pregătește pentru încă o prorogare a articolelor respective, abia adoptate și asumate de toate partidele politice și de președintele Klaus Iohannis, la fel cum a fost prorogat timp de 11 ani articolul cu alocarea a 6% din PIB pentru Educație din Leega 1/2011.

Informații de context despre bugetul Educației

Edupedu.ro a arătat într-o analiză publicată pe 6 iunie că finanțarea de 15% din Bugetul General Consolidat pentru Educație, în 2024, ar urma să fie ratată cu mult în 2024, conform calculelor de impact bugetar pe baza datelor Guvernului.

Reamintim, Bugetul Ministerului Educației pentru anul 2023 a fost de 32,5 miliarde de lei, potrivit legii bugetului de stat. Pe de altă parte, conform Ministerului de Finanțe, cheltuielile bugetului general consolidat pentru 2023 erau estimate la 608,124 miliarde de lei. Dacă Educația ar primi cel puțin 15% din cheltuielile bugetului general consolidat, atunci înseamnă peste 91 de miliarde de lei, de aproape trei ori mai mult ca în 2023.

Raportat la Produsul Intern Brut, procentul care a revenit Ministerului Educației, anul acesta, a fost de 2,1%, fiind cea mai mică alocare raportată la PIB din 2018 încoace, de la momentul trecerii salarizării profesorilor și personalului din învățământ în bugetul instituției. PIB-ul reprezintă totalitatea prețurilor (valoarea monetară) a produselor și serviciilor produse de o economie (țară) într-o perioadă de un an. Iar pentru anul 2023 acesta a fost estimat la 1.552 miliarde de lei.

Salarizarea profesorilor – negociată din nou, deși fusese negociată în perioada grevei

Discuțiile despre salariile majorate vin după ce oficialii care până de curând promiteau că își vor respecta promisiunile și actele legislative în vigoare, iar recent bat în retragere și își nuanțează declarațiile de la o zi la alta. Creșterea ar fi trebuit să fie de circa 50%, conform OUG 57/2023, dar o parte din sindicate dau o mână de ajutor: „Salariile din Educaţie vor creşte de anul viitor, dar procentul urmează să fie stabilit în urma negocierilor purtate cu partea guvernamentală: dacă e să ne gândim la grila per total, cea pe care noi am propus-o, ar trebui să obţinem o mărire de cel puţin 20% anul viitor”, a declarat preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Simion Hăncescu, după întâlnirea de vineri, la Palatul Victoria, cu premierul Marcel Ciolacu şi ministrul Educaţiei, Ligia Deca.

În iunie, premierul Marcel Ciolacu le-a promis profesorilor public, când a preluat funcția de prim-ministru: “Ca premier, voi livra la milimetru ce am promis. Acest guvern va face dreptate dascălilor. Este nevoie de criterii de performanță”, spunea Ciolacu atunci.  

Articol în curs de actualizare


41 comments
  1. Ăștia àu ajuns sa se taie cu cuțitele prin scoli.

    Sigur că cei mai buni absolvenți și olimpici abia așteaptă sa vina la catedra in situatia asta și să se lupte cu cuțitarii tarfele și interlopii. Probabil aia cu ochelari de cal.

    Prostănacii ăștia de guvernanți nu pricep sau nu vor să priceapă că nu mai vrea nimeni profesor ptr că e deja o postura jignitoare. Doar cu un salariu de bancher poate ar fi o postura mai buna că sa poată atenua celelalte riscuri și probleme. Cu cei 4-5 mii lei vehiculați ptr debutanți vor atrage la catedra doar pe mediocrii aia fara bac diploma de licență pe la profile necautate și cu ces care nu pot lucra nicăieri că sunt inapti. Aia vor îndura orice că alternativa lor e foamea.

    1. Mai termina cu asta cu ” alternativa e foamea”. E ridicol. Sunt o gramada de joburi platite ca si profesorul unde nu e nevoie de niciun fel de studii: curieri, angajati la supermarketuri, livratori, vanzatori etc Un vanzator la Dedeman are mult peste un profesor deja. Ce foame visezi? Sau se duce precum profesorul ala care a plecat in Germania unde distribuie pubele ca gunoier si ia 3000 de euro pe luna! Ce foame? Nu mai zic de consumul nervos imens din invatamant pe care nu il are un curier sau chiar …gunoier! Dimpotriva, a fi profesor cam inseamna foamea, nu neaparat la propriu, dar nu-ti permiti nimic: masina, concediu etc …

      1. Sunt profesori care si la 50 de ani mai stau cu parintii pentru ca nu si-au permis niciodata sa-si cumpere din salariul mic care a fost mereu pana acum, o amarata de garsoniera!

      2. Hai ca nu e caine cu colaci in coada nici la privat.
        Daca ar fi cum zici nu ar mai fi nimeni la catedra.
        Ce zici tu acolo sunt joburi cu 1800 lei și 9- 10 ore pe zi inclusiv sambata.
        Ai văzut în toamna ce full e la dosare de suplinire dar și la titularizare, oameni cu nota 10 dar fara post. Or fi plecat cumva aia cu nota 10 la joburile expuse de tine și nu știm?

        Fugiți toți la Dedeman daca e 6500 lei salariul, cine va leagă de catedră?

    2. Cu salariile si mai ales,conditiile proaste in care lucreaza,cu nepotismul oribil care a inflorit de ani de zile in acest sistem, vor pleca profesorii foarte buni pentru ca sunt mereu umiliti,jigniti de directorii unsi politic si vor fi inlocuiti de foste badante intoarse din Italia, cu euro pentru directori. Sa vedeti ce va creste nivelul scolilor cu “inteligentii” de directori” numiti pe spranceana in toti acesti ani si cu pseudo-profesorii care au lucrat ca ingrijitori de toalete in Italia. De la toaleta la catedra,in Romania nu e decat un pas simplu si se masoara in euro pentru buzunarul directorului.

  2. Nu se va întâmpla niciodată acest lucru în nicio guvernare PSD-istă! PSD și CIOLACU sunt în campanie electorală, așa că, SE PROMITE ORICE. La PSD au fost pe primu plan INTERESELE DE PARTID și CELE DE AFACERI ale PSD-iștilor.

    1. Iar apareti cu campania voastra rasuflata? Iar singurul mod al vostru de a face politica este anti-PSD(partid pe care voi, “sfintii” de liberali, il socotiti plin de hoti). Ei,as! Voi nu ati mancat nici usturoi,nici gura nu va miroase! Va dau eu un exemplu, la nivel local,intr-o scoala de cartier oarecare, ati dat jos un director de scoala bun,care nu cerea spaga de la nimeni si promova cadrele didactice bine pregatite si ati pus in loc o “tovarasa” de-a voastra care procedeaza exact invers si e foarte abuziva in scoala. Mai precis,se comporta ca pe propria tarla. Orele se “vand” ca la taraba.A fost demisa si repusa in functie tot de voi,liberalii, cu reputatia “spalata”.Era de-a voastra! Pe celalalt director l-ati pus la colt fiindca era din PSD si ,citez de la actuala directoare a scolii: “ii invata pe copii sa fure”!
      Ati citit bine!
      No further comment!

  3. Poți să le dai oricât salariu atâta timp cât în învățământ lucrează cadre didactice cu grad l și au luat la titularizare 2 și la definitivat la fel foarte multe cadre didactice au fost cu 2 și 3 și sunt profesorii suplinitori fără nici o pregătire de psihopedagogie și toate angajările se fac politic sistemul de așa natură e făcut să scoată pe bandă rulantă analfabeți ca sa se poată manipula nu că să de-a calitate oamenilor din societate

    1. Habar n-ai despre ce vorbesti. Gradul intai se da dupa ani de zile de la definitivat, nu poti avea gradul I si sa nu ai definitivat.
      Aia cu 2 la titularizare sunt candidati, nu profesori. De regula nu ajung sa profeseze decat in zone rurale izolate unde chiar nu vrea nimeni. Si n-o sa vrea nici cu astia 20% in plus, un praf in ochi.
      Nu pricepi lucruri elementare dar iti dai cu parerea…

  4. Nu vedeți că nu mai crede nimeni în minciunile mafiei PSD ?De unde 26% in sondaje pt cocalarii ăștia ?Pai mărind salariile nu vor obține decât o gaura uriașă în buget(pe care noi ,cei din privat,devenind sclavi va trebui sa o acoperim sau sa ieșim în stradă și să dăm foc la tot ce aparține Statului începând cu Prefecturi și până la secțiile de jandarmerie și alte instituții corupte) SI ce se va mai obține va fi doar mărirea spagilor și parandaratului pt obținerea unor slujbe în Învățământ(fix ce s-a întâmplat și în Sanatate-vezi recentul caz cu primarul mafiot PSDisti care angaja doar pe șpăgi la noul spital din Mioveni).De unde cadre mai bine pregătite profesional daca tu ca Guvern nu faci nimic din ceea ce ar trebui, de peste 30 de ani?Adică :1°ușurarea și reorganizarea programei că nimeni nu are nevoie de memorat ca banda de magnetofon tone de informație 2° nu faci controale pe bune nicăieri(scoli,inspectorate)3° angajezi peste tot pe pile și afinități de partid ,neam,nepotism sau curvasarie 4° nu faci legi dure care sa descurajeze practicile mai sus incriminate(adică confiscare integrala și extinsă a averii si să văd un inspector spagar dând 5 ani cu târnăcopul la autostrada Pitesti-Sibiu).Vorbe de mincinoși ,fix ca ale lui Ponta…Și prosti și cu coada pe sus !Cum sa nu caute tinerii străinătățile fie si ca portar,căpșunar sau îngrijitor de bătrâni cu oameni că ăștia la vârf ?O sa conduceți în curând doar cu cocalarii,bișnițarii și prostituatele(nu că acum ar fi departe la cate fufe știu eu prin PSD,mai de lux ,adică nu erau chiar centuriste,unele ajunse prin Guvern ,inclusiv în actualul, unele primărițe,etc)…Vai de capul vostru !

  5. Puteți oferi bani ,fara număr ,dacă nu există un statut clar cu responsabilități și drepturi pentru profesori totul este degeaba.Vedeti justiția,salarii mari dar rezultate ioc,sănătatea salarii mari ,dar…… Vezi ANRE salarii nesimțite ,dar Romania eșuată se ingroapa.Exemplele pot continua.Politicienii marionete de 33 ani fac doar promisiuni .

      1. Frustrat esti dumneata, eventual.
        Ptr ca probabil faci parte din bransa, si atunci e firesc sa o si aperi.
        Dar sa fim un pic decenti totusi.
        Nu se compara niciodata 18 ore pe saptamana cat are un profesor (chiar si ca norma didactica) cu MINIM 40 ore prestate in toate celelalte joburi.
        Si sa nu crezi cumva ca cei care au timp de lucru de 8 ore pe zi muncesc doar atat. Ba da. In foarte multe cazuri, chiar si 10 -12 ore pe zi si au salarii mai mici decat un profesor cu 18 ore pe saptamana.
        E vorba de a ne raporta salariul la timpul de lucru efectiv. Desigur, ca dpmv invatamantul este baza fiecarei societati si de aici trebuie sa se inceapa, insa in contextul actual si al “performantelor” actuale ale invatamantului, nu ar strica un pic de decenta vis-a-vis de salarizare.

  6. Daca un profesor caruia niciun elev nu a luat bacul ia aceeasi bani ca unul ai caror elevi trec toti la bac, inseamna ca legea este proasta. Pana nu se gasesc parghii de motivare a profesorilor si metode de recompensa pentru profesorii merituosi invatamantul se va scalda intr-o mediocritate sordida.

    1. și ce vina au,dle Stan, unii dascăli ca au elevi care nu iau Bacul? nu toți au prins posturi în buricul târgului sa lucreze cu elite…hai sa nu fim ipocriți …explicați i dvs unui dascăl care preda intr o școală în care elevii nu învață că luna asta trebuie să aleagă: ori căldură în casa,ori ceva pe masa,că de ambele nu va avea….de ce?! că nu e “merituos”….adică pe elevii lui ii doare n cot de școală ..deci el ia o leafă mai mică decât amicul lui de la o școală mai spălată ..
      da știți cum e? satulul nu crede la al flamand …

    2. Profesorul lucreaza cu “materialul clientului”. Daca pe elev nu-l duce capul sau nu vrea sa invete, nu are ce sa-i faca profesorul.
      Apoi, pui problema aiurea…nu toate materiile sunt de bac, bacul e doar o responsabilitate in plus. Dar ce sa inteleaga “functionalii” ca tine…

      1. Din modul in care tratezi problema, ar rezulta ca profesorii nu au nici o vina si induci ideea ca pe elevi nu-i duce capul sau ca nu vor sa invete (cel poutin in cazul celor care nu au trecut examenul de bacalaureat – ca sa urmam exemplul dat).
        Serios? Ia stai dumneata si fa un pic de ore suplimentare cu elevii la scoala, peste cele 4 ore zilnice, sa vezi ca apar si rezultatele.
        Omul are dreptate.
        Daca ar exista parghii de motivare a profesorilor si metode de recompensa profesorii merituosi, invatamantul ar fi altfel. Pentru ca SUNT profesori (din fericire, nu putini) care chiar merita mult mai mult.

    3. Este greu sa lucrezi cu elevi foarte buni pentru ca trebuie sa te pregatesti tot timpul, dar este la fel de greu sa lucrezi cu elevi slabi care nu isi dau interesul pentru ca este un nivel de stres mai ridicat.

  7. Dar pe liderul cu apucături de comunist Păunică ,( în accepțiunea voastră expertul din învățământ ) mai aveți de gând să-l țineți , doar pentru a acoperi scăpările voastre incompetente ? Cine are sânge suficient în instalație , pentru a raspunde la această întrebare?

  8. Iar minciuni și abureli marca PCR/PSD. Un partid a lui Dragnea, Andrusca, Dăncilă, Stănescu-Olt, Olguta și Codrin ȘTEFĂNESCU, urăște visceral educația!

    1. Las’ ca-s buni liberalii. Aduc ei directoare blonde care isi barfesc colegele mai bine pregatite pe la inspectiile oficiale. Ce comenteaza acasa cu sotul, fac oficial si la scoala.Barfa, aroganta falsa si incompetenta sunt la rang de cinste in cazul directoarelor liberale. Nu mai zic daca te pune pacatul sa nu fii din partidul lor. Esti deja un dusman al scolii!

  9. Inainte de alegeri toti promit, apoi vine altul probabil sau acelasi si zice ca nu sunt bani.

    Am mai trecut prin mariri de 50% ca sa votam si apoi maririle au devenit taieri de 30%.

    Vor face salariile cu cum zic ei cu un eventual euro la 7 lei. Sindicatele trebuia sa negocieze salariile in euro sau dolari.

    Mediul privat scartaie deja se da afara se scartaie chiar si in IT in premiera.

  10. Marcele usor tati ca exciti profesorii si or sa viseze frumos noaptea:))). Iar ziua tot Batman Batman pe la scoala…Profesorasilor nu ve ti vedea nimic ma….da la cati ati facut greva, poate nici nu meritati :))))

  11. Eu nu inteleg cum cineva mai crede aceste minciuni si cum cineva le mai poate spune in continuare… De anul viitor va curge lapte si miere, iar Romania va fi un paradis :)))))))

  12. Da profesioniști, convertiți cu un an și jumătate de postuniversitate, cu pile și relații invers proporționale cu studiile, dau la o parte profesorii dedicați.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like