Platforma pe care orice profesor poate organiza sesiuni video de calitate pentru orele de cursuri, ședințe de lucru, seminarii şi poate prezenta orice tip de conţinut multimedia. Imaginea şi sunetul de mare calitate oferă o experiența superioară (P)

3.117 vizualizări
Foto: pexels/Datanet Systems
După un an de pandemie, cadrele didactice ştiu deja cum trebuie să arate învăţământul online şi ce funcționalități trebuie să ofere o platformă modernă de colaborare. Aceasta nu înseamnă însă că au deja la dispoziţie o asemenea platformă. Este timpul să renunţaţi la improvizaţii şi să lucraţi cu Cisco Webex, o soluţie de colaborare gândită pentru viitor. În parteneriat cu Datanet Systems, orice școală sau universitate din România poate avea acces atât la platforma Webex, cât şi la serviciile necesare pentru utilizarea acesteia într-un mod securizat şi eficient.

Educaţia academică şi modul de interacțiune profesor-student/elev s-au transformat fundamental în ultimul an, iar schimbările sunt pe termen lung. Învățământul hibrid, cu participare alternativă sau un mix de cursuri fizice şi online, va fi printre scenariile plauzibile. În oricare dintre situaţii, tehnologiile actuale de colaborare, predare şi învăţare online au ajuns la un nivel ridicat maturitate şi validare încât să poată asigura eficienţa dorită de toate părţile implicate. 2020 a fost un an de adaptare la noua realitate şi testare a platformelor. În mod firesc au apărut sincope şi disfuncționalități, indiferent dacă vorbim despre alinierea metodologiilor clasice de predare la mijloacele online, de lipsa resurselor educaţionale virtuale sau neimplicarea studenţilor. 

Trecerea nepregătită la învăţământul online a afectat comunicarea profesori-studenţi (46% dintre studenți au evaluat-o mai deficitară sau mult mai deficitară) cât şi colaborarea dintre studenţi (32% afirmă că nu au mai colaborat la proiecte de grup şi 35% că nu au mai studiat împreună cu alţi colegi). Datele au fost sintetizate în cadrul unei cercetări realizate de Facultatea de Științe Socio-Umane a Universității Lucian Blaga din Sibiu, printr-un sondaj online la care au participat 3.603 studenți din 16 centre universitare din România. 

Cum depăşim însă aceste provocări şi cum ne pregătim pentru viitor?

Răspunsul este complex, dar începutul este simplu. Complexitatea ţine de schimbarea mentalităţii şi adaptarea curriculei, iar începutul simplu ţine de utilizarea unei suite profesionale care să catalizeze procesul educaţional şi să-l alinieze la societatea digitală. Webex for Education, platforma dezvoltată de Cisco, are acest obiectiv: susţinerea actului de predare-învăţare indiferent dacă se întâmplă la şcoală, acasă sau în format hibrid. În esenţă, Webex ajută profesorii să se concentreze exclusiv asupra predării şi studenţii asupra învăţării. 

Cisco Webex este o soluţie utilizată intens în mediul de business (majoritatea companiilor din top 100 Forbes) dar care a făcut uşor trecerea spre mediul educaţional. Cu 1.600 de şcoli, 44.000 de profesori şi 620.000 de elevi şi studenti, Victoria State State Government Department of Education and Training din Australia este una dintre cele mai mari organizaţii care utilizează Webex, dar exemplele sunt numeroase: Curtin University, UNC Pembroke, Portsmouth University etc.

Ajutor pentru Digitalizarea educaţiei…

Webex for Education are ca obiectiv crearea unui proces educaţional fluid şi a unei relaţii profunde de colaborare între profesori şi studenţi. Pentru aceasta Cisco Webex acoperă prin structura funcţională etapele cheie ale procesului educaţional: predare, acces la resurse virtuale, colaborare, evaluare etc. Complementar, Webex se integrează cu majoritatea sistemelor de eLearning: Moodle, Blackboard, Sakai, Canvas sau D2L.

Sesiuni video pentru cursuri şi seminarii. Cu Webex Meetings şi Webex Events, orice cadru didactic poate organiza sesiuni video de calitate pentru orele de cursuri, seminarii, ateliere, întâlniri cu partenerii, ședințe de lucru etc. Poate invita alţi vorbitori, de oriunde din lume şi poate prezenta orice tip de conţinut multimedia. Imaginea şi sunetul de mare calitate oferă o experiența superioară. De asemenea, universităţile pot planifica şi derula interviurile de admitere. 

Caracteristici cheie:

  • Calitate video şi audio HD, permite conectarea a până la 1000 de participanţi;
  • Partajare facilă a conţinutului în timpul sesiunii video;
  • Facilităţi de control şi moderare;
  • Funcționalități de înregistrare, local sau în cloud;
  • Traducere real time din Engleză în Romană (100 de limbi în total).

Schimb de informaţii şi comunicare. Webex Teams aduce mai aproape toate părţile implicate şi permite o colaborarea uşoară şi plăcută. Platforma de chat, disponibilă pe diverse categorii de organizare (an, serie, grupă, clasă) precum şi sistemul de partajare a conținutului asigură o conectare continuă la colegi şi resurse. Webex Teams înseamnă colaborare înainte, în timpul şi după cursuri.

Caracteristici cheie:

  • Suport extins pentru partajare de fişiere, inclusiv de mari dimensiuni;
  • Mesagerie one-to-one sau la nivel de grup;
  • Facilităţi avansate de căutare în mesaje şi conţinutul partajat;
  • Acceptă emoji şi gif-uri animate;
  • Integrare cu Outlook, Office 365, Google Suite etc.;
  • Spaţiu de lucru personalizabil.

Colaborare în proiecte şi echipe. Pe baza funcționalităților de whiteboarding din Webex, colaborarea dintre studenţi şi profesori devine interactivă, iar ideile creative nu se pierd. Platforma permite editarea conţinutului, adăugare de note şi observaţii, partajarea cu membrii care sunt offline etc. Toţi participanţii contribuie, primesc şi oferă feedback, indiferent de locaţie şi echipamentul disponibil.

Caracteristici cheie:

  • Whiteboarding bidirecțional cu posibilităţi de co-editare;
  • Terminale inteligente (Room Kit, Board);
  • Spaţiu dedicat pentru proiecte;
  • Feedback în timp real;
  • Funcţionalităţi de sondaj şi vot.

Pentru a îmbunătăţi experienţa utilizatorilor şi a fluidiza colaborarea, Cisco oferă o serie extinsă de echipamente dedicate Webex.

  • Cisco Webex Board, familie de table inteligente cu funcţii multiple de videoconferinţă şi whiteboarding (disponibilă în diverse configuraţii şi diagonale);
  • Cisco Webex Desk, serie de echipamente individuale pentru productivitate şi colaborare personală cu un display 4k de 27 de icni, cameră HD cu unghi larg de vizualizare şi sistem de sunet cu atenuarea zgomotului;
  • Webex DeskHub, o interfaţă comună pentru toate echipamentele individuale: telefon, PC, căşti etc.;
  • Cisco Webex Room Kit, produse pentru sălile videoconferinţă, care generează imagine și sunet de mare calitate;
  • Accesorii diverse: microfoane, căşti, camere web etc.
… fără neglijarea Securităţii

Disponibilitatea unei platforme de video colaborare este un element important pentru digitalizarea educaţiei, însă nu este singurul. Cisco Webex are nativ un nivel de protecţie prin criptarea mesajelor şi a conţinutului împotriva utilizării neautorizate, însă aceste elemente nu sunt suficiente. Spre exemplu, în 2020, 46% dintre şcoli au raportat cel puţin un dispozitiv neautorizat conectat în reţea, iar mass media a prezentat pe larg numeroase cazuri în care cursurile au fost tulburate de „musafiri nepoftiţi”. În contextul intensificării activităţii infracţionale în mediul online, securizarea educaţiei digitale nu mai este opţională, ci impetuos necesară. 

Aici intervine o companie ca Datanet Systems, Partener Cisco de nivel Gold, care oferă un set de servicii necesare (Datanet Systems – Soluții complete de colaborare la distanță) administrării sigure utilizării şi prevenirii furtului de informații şi accesului neautorizat  în platforma Webex. Pentru mediul academic, Datanet Systems oferă:

  • Implementare Reţele Virtuale Private (VPN);
  • Instalare add-on Cisco Webex Control Hub Extended Security Pack (ESP) care oferă inclusiv protecție anti-malware;
  • Integrare platforma Webex cu Active Directory şi adăugarea de funcţionalităţi de Single Sign On (SSO)
  • Facilităţi pentru prevenirea pierderilor de date (DLP) Data Loss Prevention;
  • Conectori pentru integrarea Webex cu ale aplicații de eLearning;
  • Instalarea de soluții suplimentare de securitate pentru monitorizarea și gestionarea activitățile utilizatorilor.

Datanet Systems are o experienţă vastă în implementarea şi securizarea platformei Webex, în cele mai diverse domenii de activitate. Specialiștii companiei vă pot ajuta să gestionaţi atât alocarea conturilor şi accesul în platformă cât şi securizarea modului de utilizare şi integrarea Webex în sistemul informatic al organizaţiei.

Pentru mai multe informaţii, accesaţi https://datanets.ro/ sau contactaţi-ne la adresa sales@datanets.ro.

Foto: pexels/Datanet Systems


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like