Concurs dedicat elevilor de gimnaziu pentru conștientizarea violenței fizice și psihologice în școli

3.512 vizualizări
Foto: © Rido | Dreamstime.com
Un proiect care se desfășoară din 30 ianuarie până în iunie anul acesta, al Poliției Române, vrea să atragă atenția elevilor asupra violenței fizice și psihologice în școli. În fiecare județ, Inspectoratul școlar organizează un concurs pentru toate școlile care vor să participe.

Proiectul vine în contextul în care pe 30 ianuarie a fost marcată Ziua Internațională pentru Nonviolență în Școală.

Măsurile prevăzute în proiectul Poliției Române își propun intervenția asupra principalelor cauze ale violenței: faptul că elevii nu cunosc implicațiile legale și consecințele, și nici cum să rezolve conflicte fără să recurgă la violență.

Concursul este adresat tuturor elevilor de gimnaziu.

Ce au de făcut elevii pentru a se înscrie în concurs?
  • Să realizeze materiale informativ-preventive privind violența sub orice formă: afiș, poster (100 x 70 cm)
  • Să realizeze un clip video (maximum 3 minute) care să transmită mesaje anti-bullying.

Va fi desemnată câte o singură clasă câștigătoare la nivel de școală/ județ, în baza votului exprimat de elevii școlii, iar pe județ va fi o singură clasă câștigătoare.

Mai departe, Direcția Siguranță Școlară va selecta dintre materiale câștigătoare la nivel județean informații utile pe care le va multiplica și distribui în școli pentru conștientizarea violenței fizice și emoționale în școli.

Recomandări pentru elevi și părinți pentru prevenirea fenomenului de bullying, de la Poliția Română
  • Să recunoască tipurile de comportament asimilat fenomenului de bullying (agresiuni fizice/ psihice/ online);
  • Să evite să reacționeze violent în cazul în care sunt provocați;
  • Să ceară sprijinul cadrelor didactice/părinților în cazul în care devin victime ale unui astfel de comportament;
Cum trebuie să se comporte profesorii pentru a preveni bullyingul în școli?
  • Să-i sfătuiască pe copii/elevi să nu intre în anturaje dubioase, să evite violența în rezolvarea conflictelor și să ceară sprijinul în orice problemă pe care o întâmpină;
  • Să supravegheze atent comportamentele copiilor/elevilor și să intervină prompt în cazul în care bănuiesc că există un comportament de tip bullying.
Informații de context

Potrivit unui studiu World Vision, agresiunea verbală este cea mai des întâlnită formă de violență în școlile din România, mai exact în circa 40% din cazuri. Unul din cinci elevi din România se simte exclus din comunitatea școlii, peste 40% dintre victime nu s-au putut apăra din cauza fricii și peste 60% dintre elevii care sunt martori afirmă că nu doresc să se implice. Principalele motivații ale actelor de violență sunt aspectul fizic, urmat de note.

Din 11 iunie 2020, este funcțională legea împotriva violenței fizice în școli care prevede înființarea unui grup special anti-bullying în fiecare școală. La acea vreme, ministrul al Educației era Monica Anisie. Un an mai târziu, ministrul Sorin Cîmpeanu promitea că, până la începutul anului şcolar 2021-2021, se vor constitui grupuri de acţiune anti-bullying în orice şcoală.

În grupul anti-bullying din fiecare școală vor fi directorul unității de învățământ, profesorul consilier școlar, trei cadre didactice formate în problematica violenței, inclusiv a violenței psihologice-bullying, doi sau mai mulți reprezentanți ai elevilor, un reprezentant al părinților, reprezentanți ai autorității locale.

Rolul acestui grup este prevenirea, identificarea și soluționarea faptelor de bullying comise între elevi, prin acțiuni fizice, verbale, relaționale și/sau cibernetice.

Foto: © Rido | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


4 comments
  1. Școala 50 maica domnului are mare nevoie de asa ceva. Directoarea nu se implica copiii de etnie roma agresează fizic alți copii, este o debandada copiilor le este frica sa mai meargă la scoala, au camere dar directoarea nu le aprinde , femeile de serviciu nu mai pot face față

  2. Buna seara!
    Unde se fac înscrierile pentru Concursul-Combaterea violentei.
    As vrea sa I inscriu pe elevii mei.
    Va mulțumesc anticipat!

    1. Buna seara! Inspectoratele vor anunta directorii de școli, teoretic, fiind un program derulat de Poliția Română prin ISJ-uri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Dezvoltarea unor competențe cheie pentru elevii de 10-14 ani din rural și urban mic: înscrieri deschise la Future Ready 4.0, cursuri gratuite online de Programare în Gaming, Securitate cibernetică, Carieră și alte module (P)

Programul Future Ready – Dezvoltăm competențele generațiilor viitoare își propune să ofere șansa copiilor cu oportunități limitate de a face față cererilor pieței muncii din viitor, prin dezvoltarea unor competențe…
Vezi articolul
meditații în perioada în care școlile au fost închise

Brambureală în școli pe tema burselor – câte comisii, atâtea interpretări ale noilor criterii: cele de merit se acordă pentru media 9,50 de anul trecut sau din semestrul I al acestui an? Federația Părinților solicită Ministerului Educației „clarificări de urgență” și modificarea ordinului sau un set de norme de aplicare

Clarificări de urgență, solicitate Ministerului Educației de Federația Națională a Asociațiilor de Părinți cu privire la criteriile de acordare a burselor școlare. Potrivit unui comunicat, reprezentanții FNAP reclamă „o serie…
Vezi articolul

Concurs dedicat protecției mediului înconjurător, lansat pentru elevii și profesorii din țară, până în luna mai 2024. Cele mai inovatoare și active echipe pot câștiga finanțare pentru aparatură prietenoasă cu mediul în școli

Elevii și profesorii din școli și licee se pot înscrie până pe 15 decembrie la un concurs dedicat protecției mediului prin inițiative de ecologizare și acțiuni de conștientizare, lansat recent…
Vezi articolul

Dreptul la educație nu reprezintă o competiție. La sfârșitul anului școlar nu există învinși și învingători, spune învățătoarea de la Școala Gimnazială Ion Creangă din Bacău, care a inițiat o petiție prin care să se renunțe la tradiția premierii elevilor în festivități publice

Unii copii trăiesc o trauma emoțională și ce le transmitem? Că nu pot fi toți de 10. Le spunem de fapt că nu sunt buni, nu sunt valoroși, că munca…
Vezi articolul