Consiliul Național al Elevilor critică „unele inspectorate școlare” pentru „greșelile majore” în organizarea olimpiadelor naționale, dar nu menționează deloc ministerul Educației la capitolul responsabili, deși Direcția Generală de Învățământ Preuniversitar este organizatorul etapelor naționale

4.531 de vizualizări
Foto: Captură stirileprotv.ro
“Elevii olimpici ai României au devenit victimele unor decizii logistice nefundamentate și care au avut un impact negativ asupra experiențelor participanților”, acuză Consiliul Național al Elevilor într-un comunicat. Reacția reprezentanților elevilor vine după ce ministrul Educației a spus că se investighează modul în care inspectoratele școlare au decis organizarea Olimpiadelor naționale. În mod special, ridică semne de întrebare Olimpiada de limba Franceză organizata de ISJ Dolj, unde cei mai mulți elevi au fost cazați la unul dintre cele 3 cămine de liceu nereabilitate. Condițiile precare de cazare au fost semnalate de elevi prin Edupedu.ro.

De remarcat că în comunicatul reprezentanților elevilor nu este menționată nicio responsabilitate a organizatorului acestor olimpiade naționale, în speță a Ministerului Educației. Potrivit metodologiei cadru, publicate pe site-ul edu.ro, organizatorii responsabili pentru etapa națională a olimpiadelor aparțin direcțiilor din Ministerul Educației.

Redăm Articolul 16, alin 1, litera c) din Metodologie: „Responsabilitatea organizării și desfășurării olimpiadelor, în funcție de etapa de desfășurare, revine: c) DGETÎPG, DGÎSSEP și DGMRP/DM din cadrul Ministerului Educației, după caz, pentru etapa națională, respectiv internațională, în cazul în care aceasta se desfășoară în România.

  • Puteți citi aici despre condițiile de la Olimpiada de limba Franceză organizată la Craiova și cea de limba Engleză organizată la Pitești.
  • Cazarea elevilor în condiții mizere la Olimpiada Națională de Franceză a fost decisă de inspectoratul școlar (PNL) susține primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu (PSD): Ne-am fi opus ca ei să fie cazați acolo, dat fiind că liceul intră în reabilitare luna viitoare.
  • Într-un scurt interviu pentru Edupedu.ro, inspectorul general școlar Dolj, cel care a organizat Olimpiada, spune că “trebuie să ne asumăm cu toții responsabilitatea. Nu pot să dau vina pe cineva. Poate am greșit fiecare dintre noi într-o anumită măsură”, a spus Daniel Ion.  

Revenind la comunicatul reprezentanților elevilor, acesta vine la 4 zile de la semnalarea neregulilor de către Edupedu.ro și reia promisiunile ministrului Cîmpeanu, făcute în cursul zilei de 27 aprilie, legate de creșterea sumei alocate unui olimpic.

“În ultimele zile, participanții la etapele naționale ale mai multor olimpiade școlare au pus în evidență greșelile majore făcute de autorități în organizarea evenimentelor. Astfel, mai mulți elevi care au participat la probele din cadrul etapelor naționale s-au plâns de locațiile de cazare care se aflau, într-o mare măsură, într-o puternică stare de degradare, dar și de meniul pus la dispoziție care sub nicio formă nu se ridica la minime standarde de calitate,” se arată în comunicatul Consiliului Național al Elevilor.

“După doi ani școlari în care organizarea concursurilor și olimpiadelor școlare a fost suspendată, cu toții ne-am fi așteptat ca această revenire la normalitate să se facă într-un mod profesionist. În schimb, elevii olimpici ai României, puternic motivați de dorința de perfecționare, au devenit victimele unor decizii logistice nefundamentate și care au avut un impact negativ asupra experiențelor participanților. Consiliul Național al Elevilor condamnă cu fermitate modul în care unele inspectorate școlare județene au decis să organizeze cele mai așteptate evenimente de către elevii cu rezultate remarcabile la învățătură, eliminând, în multe situații, principiul calității din ecuație. Elevii reprezentanți solicită autorităților să trateze cu celeritate această speță și să desfășoare verificări complexe în județele în care participanții au sesizat vicii de organizare sau abateri de la normele de bază ale planificării unor astfel de olimpiade și să ia măsurile care se impun pentru ca astfel de probleme să nu mai fie întâmpinate în viitor”, remarcă CNE.

Organizația subliniază apoi neregulile „mai ales la nivel local”, fără nicio critică la addresa organizatorului prevăzut în Metodologia-cadru.

„Modul deplorabil în care s-au desfășurat o parte din etapele naționale ale olimpiadelor școlare ne face să ne punem o întrebare legitimă cu privire la interesul pe care autoritățile, mai ales la nivel local, l-au manifestat față de organizarea profesionistă a unor evenimente care ar trebui să promoveze performanța școlară la cel mai înalt nivel”, susțin reprezentanții elevilor, care trimit toată vina spre inspectoratele școlare, acolo unde ministerul trebuie „să sancționeze abaterile”.

„Este imperios ca Ministerul Educației să analizeze rapid și cu mare atenție deciziile lipsite de profesionalism ale inspectoratelor școlare care s-au făcut remarcate prin organizare defectuoasă și să sancționeze abaterile de la normele de bază de desfășurare a olimpiadelor, acolo unde reclamațiile elevilor, părinților și profesorilor se confirmă. Autoritățile le sunt datoare tinerilor cu rezultate excepționale, iar eforturile pe care trebuie să le depună pentru a îi sprijini nu mai pot suferi amânare”, a declarat Robert Avram, președintele Consiliului Național al Elevilor.

Comunicatul integral al Consiliului Național al Elevilor:


4 comments
  1. Păi vreți sa se pună rau cu dl Câmpeanu?
    Sa ii “iubească” și pe elevi, asa cum ii “iubeste” pe profesori?

  2. Hai sa fim seriosi, la majoritatea olimpiadelor cazarea s-a facut la hotel, mancare decenta.
    Acolo unde nu au fost sponsori privati (fie din lipsa de interes a organizatorilor, fie din lipsa de interes a sponsorilor in zona geografica respectiva) sau nu au existat suficente locuri de cazare private, au fost folosite camine scolare.
    Ce poate fi mai normal de atat? Acolo stau elevii acelor scoli un an intreg, nu 4 zile cat au stat cei de la olimpiada.
    Copiii nu merg la olimpiada pentru 5 stele si bucatari Michelin, ei merg ca sa participe la concurs, ca sa se distreze cu ceilalti copii, ca sa lege prietenii.

  3. Cand “Romania educata” Intalneste ‘ lucrul bine facut ‘!
    Dincoko de ironie,din toata intamplarea se vede ca:
    1.eleviii studiosi nu sunt dispusi sa accepte ca”merge si asa”
    2.elevii din mediul rural care studiaza si sunt cazati acolo NU au nici un sprijin si nimeni Nu ia atitudine pentru a le sprijini “cauza”.Conditiile respective sunt inacceptabile pentru orice tanar care vrea sa studieze.
    3.la Inspectoratul Scolar Dolj toti sunt vinovati, deci nu e nimeni vinovat. PSD conduce detasat in sondaje!
    4.Ministrul Educatiei mai da o suta de lei sa stam linistiti la locurile noastre….

    “Ingrijorarea” autoritatilor legata de exodul tinerilor este evidenta!La fel si masurile adoptate …pentru a-i convinge sa plece.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Din 2024, elevii din 300-400 de școli vor face parte din programul „Învățare remedială”, potrivit unui memorandum aflat pe ordinea de zi a ședinței de Guvern / Școlile vor fi selectate de inspectoratele școlare

Din 2024, elevii din 300-400 de școli vor face parte din Programul „Învățare remedială”, potrivit unui memorandum aflat pe ordinea de zi a ședinței de Guvern. Este vorba despre operaționalizarea…
Vezi articolul

(P) Jocuri STEM, jocuri de codare prin care copiii învață limbajul programării, board games și seturi pentru călătorii – pe magazinul online Mara and Tom. Antreprenoarea Iulia Mizgan spune povestea magazinului ce reunește jucării educative, concepute de cercetători cu dorința de a învăța prin joacă

Jocuri de logică, jocuri cu circuite de electricitate, cu magneți sau lasere și lumini – perfecte pentru toate călătoriile cu mașina sau cu avionul, dar și board games care aduc…
Vezi articolul