Consiliul Național al Elevilor, după declarațiile Ralucăi Turcan referitoare la măști: Guvernul României are datoria de a asigura materialele de protecție de care au nevoie elevii în școli

2.551 de vizualizări
Fotografie creată de ready made, de la Pexels
“Elevii din România au nevoie de materiale de protecție în cadrul unității de învățământ, pentru a micșora, pe cât posibil, riscul infectării cu virusul SARS-COV-2. Guvernul României are datoria de a asigura aceste materiale de protecție, așa cum și-a asumat în luna aprilie a acestui an”, arată un comunicat emis duminică de Consiliul Național al Elevilor (CNE). Acesta răspunde declarațiilor făcute sâmbătă de vicepremierul Raluca Turcan, potrivit căreia ar fi “absolut imposibil ca Guvernul să asigure măști pentru toți copiii din țara asta, pentru toți profesorii”.

CNE apreciază că ”lipsa de coerență și consecvență atât în măsurile dispuse, cât și în discursul public al Guvernului a caracterizat întregul proces de începere a noului an școlar”.

Comunicatul CNE:

“Guvernul României refuză să își asume responsabilitatea pentru începerea anului școlar!

În ultimele 3 luni, premergătoare începerii anului școlar, Guvernul României a asigurat toți actorii din sistemul educațional de faptul că sprijinul guvernamental în teritoriu va fi unul substanțial, atât sub formă de fonduri, cât și sub formă de materiale de protecție pentru elevi și profesori.

Ieri, pe data de 22 august, vicepremierul Raluca Turcan a declarat că „Este absolut imposibil ca Guvernul să asigure măşti pentru toţi copiii din ţara aceasta, pentru toţi profesorii.”. Această lipsă de coerență și consecvență atât în măsurile dispuse, cât și în discursul public al Guvernului, a caracterizat întregul proces de începere a noului an școlar.

Consiliul Național al Elevilor atrage atenția asupra faptului că elevii din România au nevoie de materiale de protecție în cadrul unității de învățământ, pentru a micșora, pe cât posibil, riscul infectării cu virusul SARS-COV-2. Guvernul României are datoria de a asigura aceste materiale de protecție, așa cum și-a asumat în luna aprilie a acestui an.

„Guvernul României dă dovadă, încă o dată, de incoerență în discursul public și în măsurile pe care le ia pentru începerea anului școlar. Statul român are datoria de a asigura necesarul de măști de protecție pentru toți elevii. În joc este sănătatea a 3 milioane de elevi! Campania electorală mai poate aștepta, siguranța colegilor noștri nu!”, a declarat Rareș Voicu, președintele Consiliului Național al Elevilor.”

Citește și: Mai multe asociații de elevi, după declarațiile Ralucăi Turcan referitoare la măști: Guvernul dă dovadă de iresponsabilitate înainte de începerea anului scolar / Asigurarea măstilor este obligatorie

5 comments
  1. Scolile sunt locurile de munca pentru angajatii din invatamant, iar elevii sunt beneficiarii activitatii acestora.
    Toti elevii trebuie sa aiba asigurate conditiile de baza din scoli, printre acestea fiind in vremurile actuale si accesul la masti si dezifectanti.
    Salariatii scolilor, profesori dar si alte categorii de personal, trebuie sa aiba asigurate de catre angajatori toate conditiile pentru prevenirea imbolnavirii la locul de munca.
    CONSTITUTIA ROMANIEI
    Dreptul la ocrotirea sănătăţii ARTICOLUL 34
    (1) Dreptul la ocrotirea sănătăţii este garantat.
    (2) Statul este obligat să ia măsuri pentru asigurarea igienei şi a sănătăţii publice.
    (3) Organizarea asistenţei medicale şi a sistemului de asigurări sociale pentru boală, accidente, maternitate şi recuperare, controlul exercitării profesiilor medicale şi a activităţilor paramedicale, precum şi alte măsuri de protecţie a sănătăţii fizice şi mentale a persoanei se stabilesc potrivit legii.
    CODUL MUNCII
    TITLUL V – Sănătatea si securitatea in muncă
    CAPITOLUL 1 – Reguli generale
    Art. 175 . [obligatiile angajatorului]
    (1) Angajatorul are obligatia sa asigure securitatea si sanatatea salariatilor in toate aspectele legate de munca.
    (2) Daca un angajator apeleaza la persoane sau servicii exterioare, aceasta nu il exonereaza de raspundere in acest domeniu.
    (3) Obligatiile salariatilor in domeniul securitatii si sanatatii in munca nu pot aduce atingere responsabilitatii angajatorului.
    (4) Masurile privind securitatea si sanatatea in munca nu pot sa determine, in niciun caz, obligatii financiare pentru salariati.
    Art. 177 . [măsuri şi principii]
    (1) În cadrul propriilor responsabilităţi angajatorul va lua măsurile necesare pentru protejarea securităţii şi sănătăţii salariaţilor, inclusiv pentru activităţile de prevenire a riscurilor profesionale, de informare şi pregătire, precum şi pentru punerea în aplicare a organizării protecţiei muncii şi mijloacelor necesare acesteia.
    (2) La adoptarea şi punerea în aplicare a măsurilor prevăzute la alin. (1) se va ţine seama de următoarele principii generale de prevenire:
    a) evitarea riscurilor;
    b) evaluarea riscurilor care nu pot fi evitate;
    c) combaterea riscurilor la sursă;
    d) adaptarea muncii la om, în special în ceea ce priveşte proiectarea locurilor de muncă şi alegerea echipamentelor şi metodelor de muncă şi de producţie, în vederea atenuării, cu precădere, a muncii monotone şi a muncii repetitive, precum şi a reducerii efectelor acestora asupra sănătăţii;
    e) luarea în considerare a evoluţiei tehnicii;
    f) înlocuirea a ceea ce este periculos cu ceea ce nu este periculos sau cu ceea ce este mai puţin periculos;
    g) planificarea prevenirii;
    h) adoptarea măsurilor de protecţie colectivă cu prioritate faţă de măsurile de protecţie individuală;
    i) aducerea la cunoştinţă salariaţilor a instrucţiunilor corespunzătoare.
    Art. 181 . [garantarea securităţii şi sănătăţii salariaţilor]
    (1) Locurile de muncă trebuie să fie organizate astfel încât să garanteze securitatea şi sănătatea salariaţilor.
    (2) Angajatorul trebuie să organizeze controlul permanent al stării materialelor, utilajelor şi substanţelor folosite în procesul muncii, în scopul asigurării sănătăţii şi securităţii salariaţilor.
    (3) Angajatorul răspunde pentru asigurarea condiţiilor de acordare a primului ajutor în caz de accidente de muncă, pentru crearea condiţiilor de preîntâmpinare a incendiilor, precum şi pentru evacuarea salariaţilor în situaţii speciale şi în caz de pericol iminent

  2. Scolile se afla in administrarea primariilor, iar catre primarii se adreseaza solicitarile privind asigurarea cu dezinfectanti, materiale utilizate pentru curatenie, dezinsectii, dezinfectii (efectuate doar cu firmele agreate de primarie!!!). Mastile si orice alta necesitate legata de desfasurarea in conditii de siguranta a procesului educational trebuie asigurate tot de administratiile locale. [comentariu editat pentru a elimina majusculele]

  3. Ministerul nu are nimic pregatit pentru deschiderea anului scolar! De aceea nu a aprobat marirea salariilor sperand ca profesorii vor intra in greva si asa scapa de raspundere. E inacceptabil ca inainte cu doua saptamani de incepere a scolii, nu ca nu exista materiale de protectie, ci nici macar nu se stie cine le achizitioneaza! Scolile n- au bani, primarii sunt in campanie si au alte prioritati, iar ministresa arunca pisica…..

  4. Nu numai mastile si materialele sanitare sunt necesare intr-o scoala, toate consumabilele, scoala trebuie sa primeasca fondurile necesare desfasurari corecte a cursurilor.

    1. 2500 de lei pentru angajații din Romania care au făcut telemunca in perioada stării de urgență, dar fara profesori, aceștia au rolul de fraieri in aceasta poveste. Păcat, asta nu arata că se vrea la modul adevărat o “Românie educata”! In al doilea război mondial, premierul britanic Winston Churchill – prezentându-i-se în cadrul şedinţei Guvernului bugetul anul (Regatul Unit se află în plin război, al Doilea Mondial), având la cultură 0 (zero!) lire sterline, s-a uitat urât la funcţionarii de la Finanţe. „Suntem în război”, s-au apărat aceştia. „Şi atunci pentru ce luptăm?!”, a întrebat Churchill.
      Educația merita toate investițiile, chiar și în vreme de criza! Așa asiguri progresul pe termen lung al societății! Pentru multi politicieni, acestea sunt doar lozinci, punerea în practică prin bugetul alocat sectorului arata realitatea și prețuirea pentru respectivul domeniu!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

EXCLUSIV Laboratoarele rămân în continuare inaccesibile pentru elevi, care vor face ore doar în clasele lor – proiect de ordin comun. Pauzele rămân decalate, la fel și venirea la școală / Nu mai este obligatorie spălarea cu jet a băncilor din curte

Printre noutățile acestui an școlar se numără lipsa prevederii marcării circuitelor din interiorul școlilor, fiind trecută doar „stabilirea circuitelor funcționale”, se arată într-un draft al Ordinului comun al ministerelor Educației…
Vezi articolul

Ce spun cititorii: “Ne-au cerut pungi pentru a pune aceste teste” / “A fost un coșmar” – Luni începe testarea elevilor. Cei mai mulți profesori și părinți din comunitatea Edupedu.ro afirmă că elevii vor face testele acasă

Majoritatea covârșitoare a părinților și profesorilor din comunitatea Edupedu.ro afirmă, cu nemulțumire cel mai adesea, că în cazul elevilor lor testarea rapidă se desfășoară acasă, nu la clasă. Luni este…
Vezi articolul

Renunțarea la admiterea la colegiile naționale, reintroducerea bursei de studiu și desființarea inspectoratelor școlare actuale, „cosmetizate în direcții județene” – solicitări Salvați Copiii pentru proiectul legii Educației aflat în dezbatere

Prevederile proiectului Legii învățământului preuniversitar vor adânci inegalitățile dintre copii, scrie organizația Salvați Copiii România într-un comunicat în care recomandă reintroducerea bursei de studiu și renunțarea la posibilitatea colegiilor naționale…
Vezi articolul